[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Изпражненията на таралежа-индикатор за здраве
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Изпражненията на таралежа-индикатор за здраве

Изпражненията на таралежа-индикатор за здраве

Мнениеот meri » Пон Фев 08, 2016 2:25 pm

ВНИМАНИЕ- Никога не се занимавайте със самолечение, не всеки препарат е подходящ за таралежа, а в повечето случаи за тях дори е смъртоносен!

Един от най-добрите индикатори за здравето на таралежа, това са неговите изпражнения. Нормалните изпражнения при здравия таралеж имат удължена форма с диаметъра на молив, от средно до тъмно кафяв цвят. Изпражненията трябва да бъдат твърди, влажни, но не прекалено. Възможността за лесно повдигане от повърхността на едно цяло парче.

Не нормални изпражнения:

Зелени изпражнения


- Цветът на изпражненията може да означава, че съществува прекалено много жлъчка в храносмилателния тракт и това е признак за това, че храната не се усвоява както трябва.

При младия таралеж, който сега е пристигнал във вашия дом, зелените изпражнения могат да бъдат в резултат от стреса, промяна в храненето и дори водата. След три дни те трябва да се нормализират.

Зелени/ мазни

- Може да бъде причинено от стрес, промяна в диетата или водата, инфекциозен процес или дори панкреатит.
В този случай внимателно наблюдавайте поведението на таралежа и последващите изпражнения. Не го хранене с нищо ново и дръжте таралежа на мека диета. Ако проблемът се запази няколко дни, заведете таралежа на лекар и занесете изпражнения за изследване.

Диария

По-често диарията е свързана с неправилна диета:

- Може да бъде временен проблем, но със своята продължителност може да доведе до обезводняване и да представлява опасност за живота. Ако таралежа има диария- трябва да се уверите, че той пие достатъчно вода, за да изключите обезводняване и спазвайте меката диета. Ако диарията продължава повече от 2 дни, трябва да се обърнете към ветеринар и да донесете прясна проба от изпражненията. Причините за диарията могат да бъдат както и при зелените изпражнения, но също може да бъде признак за заболяване или инфекции, алергии, синдром на раздразнените черва, вътрешни паразити или други вътрешни проблеми. Вие може да давате на таралежа капки «Imodium AD», това ще спре диарията, но не смятайте, че сега вашия таралеж е здрав, това е само временно решение на проблема и задължително трябва да откриете причината за диарията.

"Имодиум"- антидиарично


Като първа помощ при таралежа при диария в статиите се среща "Имодиум", но това е химия и има странични показания и за това съществува риск да навредите. Задължително четете инструкциите за приложение!

При банално разстройство на червата - хлебарката е средство №1

Хлебарката има благоприятен ефект върху червата на таралежа и добре подсушава изпражненията + хитинът от насекомото почиства стените на червата. В никакъв случай не смесвайте хлебарката със сухата храна.
Ако до два дни ситуацията не се подобри, обърнете се към ветеринар. Ако нямате такава възможност, трябва да дадете на таралежа линекс. Ампулата се отваря и праха се посипва на храната, за един път е достатъчно 1/3 от ампулата, останалата част оставяте за 2-3 -ят път. Линекс трябва да се сипва на всяка порция храна в продължение на 5 дни. Дори ако ситуацията се подобри на следващия ден.

Може да опитате да сварите безопасна антидиарична билка. Напълнете купата или сипете в спринцовка, в зависимост от ситуацията.

Ако диарията не се прекратява дори след хранене с хлебарки, трябва спешно да посетите ветеринар. Носете със себе си изпражнения за анализ. Наличието на глисти се открива под микроскоп. Ако не се открият глисти, изпражненията отиват за анализ в лаборатория.

Действия:

- Да оцените и анализирате ситуацията;

- Да отидете на преглед при ветеринар, с подробна анамнеза за възникване на симптомите;

- Да дадете анализ за патогенна микрофлора и паразити;

- Да създадете тема във форум;

- Да се обърнете към знаещи стопани лично;

- Да зададете допълнителни въпроси във ветеринарен форум;

- Да прочетете за заболяванията при таралежите и други изучени(кучета, котки) животни със сходни симптоми.

Преди провеждането на анализ не се дават антибиотици, иначе резултатите няма да бъдат верни и ще трябва да чакате за следващата възможност две седмици.

http://afroezhik.xxbb.ru/
http://miniej2010.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Таралежи