Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Грижа за ушите на таралежа

Грижа за ушите на таралежа

Мнениеот meri » Пон Фев 08, 2016 3:45 pm

ВНИМАНИЕ- Ушите на таралежа се почистват само във ветеринарния кабинет! Опитът да почистите самостоятелно ушния канал, може да завърши със загуба на слуха!

Много е важно да следите за ушите на таралежа. Те често страдат от ушни проблеми: ушни акари, отит, гъбични инфекции, възпаления. Ушите на здравия таралеж са гладки, с кръгли краища, кожата е почти плешива.

Обикновеното къпане в пясъка може да завърши с възпалителен процес в ухото на таралежа.
Симптоми на възпаление- тръскане на главата, силно разчесване на ухото.

Ако забележите, че таралежа активно тръска глава, все едно се изтръсква, активно чеше ухото, а може и двете уши, чеше глава в клетката или къщичката, или се е появил секрет (не е важно дали е течен или гноен)- това е повод за посещение на ветеринар.

Много е лесно да изпуснете заболяването, ако навреме не изясните причината.

Ако на ушите на таралежа са се появили "пръсти", растящи от ушите, това показва за засягане с дървесни гъбички. Тази гъбичка живее в дървесината на предметите, направени от нея.

Понякога в ушите се натрупва лепкава течност, която показва за гъбична инфекция.

Ако от ушите се появят зърнести, неприятно миришещи секрети, таралежа има акари. Таралежа може да се зарази със същите акари, които паразитират на котките, кучетата и поровете.

Причини: пряк контакт с болни животни, лоши условия на отглеждане.

Симптоми: уплътнение или лющене в края на ухото, откъснат край на ухото, прекалено отделяне на секрет от ушите, загуба на баланс (при ушни инфекции), ходене в кръг, драскане на ушите, при докосване към болното ухо таралежа изпитва болка, накланяне на главата настрани.

Диагностика: изследване на секрета под микроскоп и преглед на ушите.

Лечение: при сухота на кожата се изтрива с малко количество какаово масло, крем с вит. Е. В диетата се добавят мастни киселини Омега 3,6,9.
За почистване на ушите от ушна кал, във всяко ухо се капват по 0,5 куб, см водороден прекис. На следващия ден се налива същото количество водороден прекис, разрежда се с вода (0,5 сс пероксид, 0,5 мл вода).
При заразяване с акари в ушите се капва миконазол, отодекс). Преди лечението ушите се почистват с водороден прекис.
При отит и възпаление на външния ушен канал се използва мехлем паналог.
При тежки инфекции мястото се маже с антибиотик, приема се орално антибиотик.

Профилактика: периодична проверка и почистване на ушите.

Много често краищата на ушите при таралежа са сухи. Това е в резултат от неправилно хранене, по-точно от недостиг на вит. А и Е.
Може да опитате да излекувате сухите уши самостоятелно, при правилни действия резултата е забележим още след 2 седмици, а след месец ушите напълно се възстановяват.

Първо, трябва да давате качествена храна- суха храна премиум клас Акана и на всеки трети ден натурално хранене, например, щурци 1 супена лъжица, 5-6 мраморни хлебарки + 2-3 голи мишки. Тази порция се дава през нощта, а сухата храна трябва да се премахне от клетката. (Не трябва да смесвате натуралното хранене и сухата храна). Голите мишки трябва да се дават 2 пъти в седмицата до премахване на ушния проблем. По-късно е достатъчно да давате веднъж в седмицата по 2-3 парчета.

В храната трябва да добавяте витамин фитокалцевит за кучета (не за котки)- да посипете храната с праха (на върха на ножа, не повече) 2 седмици всеки ден, по-късно 2 седмици през ден. Целият курс е 1 месец.

Освен храненето, трябва да овлажнявате кожата на таралежа. За това е необходимо да купите в аптеката масло без миризма- кайсиево, бадемово или гроздово. С помощта на пипета маслото се нанася на кожата на таралежа( достатъчно е 1 капка малко по-надолу от холката и 1 капка близо до опашката). С много малки количества, минимални, се мажат краищата на ушите с това масло. Достатъчно е да прилагате маслото 2 пъти в седмицата.

Внимание- маслото е много миризливо, за това повечето таралежи не обичат процедурата на обработка с маслото, те съскат и се свиват на кълбо, бъдете готови за това, не се плашете.
След месец таралежа става с гладки и равни уши.

http://www.zooclub.ru/
http://miniej2010.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10378
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Таралежи