Страница 1 от 1

Зъбите при таралежа- заболявания

МнениеПубликувано на: Пон Фев 08, 2016 6:07 pm
от meri
Зъбите са един от показателите за здравето на таралежа, за това е важно редовно да ги преглеждате и да предприемате мерки за премахване на проблемите. Това може да бъде налеп, зъбен камък и възпаление на венците.
Здравите зъби при таралежа са бели, а венците с тъмен цвят на карамфил.

Изображение

По-често проблемите със зъбите са в резултат от неправилното хранене. Ако диетата на таралежа е правилна, в храненето присъства достатъчно количество твърда храна, то до 2,5 години няма да има проблем със зъбите.

Профилактиката с проблемните зъби се състои в качественото хранене и задължителното присъствие на твърда храна. През ден таралежа трябва да получава нещо твърдо, например, еднодневни пилета(сурови, нарязани на ситно), голи мишки, дават се в цял вид, те прекрасно почистват зъбите и развиват челюстните мускули).

Може да разберете, че таралежа има проблеми със зъбите по следните признаци:

- таралежа яде по-малко;
- отказва твърда храна;
- миризма от устата;
- промяна в цвета на зъбите, образуване на налеп;
- почервеняване и подуване на венците.

Ако забележите един от тези признаци, трябва в продължение на седмица да наблюдавате таралежа, и ако ситуацията не се промени, например, при таралежа така и не се е появил апетит, а цвета на зъбите не е изсветлял, трябва да посетите ветеринар. Ветеринарят ще ви изпише необходимите витамини или разтвор за обработка за укрепване на венците, или ще назначи процедура за премахване на зъбния камък. Зъбният камък се премахва само под специална газова наркоза и не се различава от почистването при другите животни.

Причини: хранене с мека храна, силно изтрити зъби, счупени или гнили зъби, зъбен камък, възпаление на венците, старост.

Симптоми: загуба на тегло, отказ от храна, тумор на челюстта, периодонтит, усилено слюноотделяне, неприятна миризма от устата, червени или подути венци.

Диагностика: изследване на устната кухина, рентген.

Лечение: понякога болните зъби трябва да се отстранят. На таралеж с премахнати зъби се дава храна, докато не заздравее венеца.
Зъбният камък се премахва с помощта на ултразвук.

Профилактика: ежегоден профилактичен преглед при ветеринар, почистване на зъбите. Трябва да осигурите достатъчно количество груба храна.

Помнете, че болните зъби могат да бъдат причина и за други заболявания, а ако таралежа не се храни пълноценно, няма да живее дълго.

http://www.zooclub.ru/
http://miniej2010.ru/