Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Опасност от прегряване на таралежа, изгаряне

Опасност от прегряване на таралежа, изгаряне

Мнениеот meri » Вто Фев 09, 2016 1:35 pm

Тъй като африканските таралежи се нуждаят от определен топлинен режим, много стопани се презастраховат и поставят клетката с таралежа плътно до отоплителни уреди, или използват специални термонагреватели, предназначени за влечуги.
Таралежите могат да получат изгаряния, защото спят дълбоко, и не усещат, че се прегряват.

Таралеж с изгаряне на долната част на тялото, в резултат ослепял с двете очи
http://miniej2010.ru/images/tumblr_nlu6 ... 20copy.jpg

Изображение

Ако у вас е студено, по-добре затоплете клетката, купете на таралежа торбичка от флис или направете сами.

Изгаряне

Повредени тъкани на организма, причинени от действието на високи температури се нарича термично изгаряне.

Тежестта на повреда при термични изгаряния зависи от степента на нагряване на тъканите и от продължителността на въздействие на високите температури.

Различават се няколко степени на изгаряне:

Първа степен- съпроводена с остри възпалителни явления в засегнатия участък на кожата: нейното равномерно подуване, зачервяване, болка, а при изгаряния с пламък- овъгляване на козината.

Ако такива повреди се появят само в органичен участък, няма изразени нарушения в организма, и всичко завършва с оздравяване. Следващите 6-10 дни след изгарянето протича лющене на епидермиса- повърхностния слой на кожата- с изключение на малките мехурчета.

При по-дълго въздействие на температури протича изгаряне втора степен. При него освен почервеняване и подуване на кожата се образуват прозрачни мехурчета. На третия ден те стават мътни: в тях се увеличава количеството левкоцити.

При изгаряне с пламък няма мехури, тъй като се овъглява не само козината, но и епидермиса. Възниква възпалителен оток на кожата и съседния тъканен слой.

Съдържанието на малките мехурчета може напълно да се разнесе, а отслоеният епидермис заедно с частиците на излива се превръща в коричка. Под него успешно протича регенерация.

Ако се образуват мехури, те се разкъсват или през първия ден, или на следващия, появяват се участъци гола кожа на повърхността, червени и много болезнени. Но ако се предоврати попадането в тях на гнойни бактерии, тези участъци също заздравяват за няколко дни.

Трета степен на изгаряне се характеризира със суха некротирала тъкан, понякога на голяма дълбочина. Когато мъртвите участъци тъкан се откъснат, се образуват язви.

Изгарянията от четвърта степен се характеризират с некроза на повърхностните, и дълбоки тъкани.

При термични изгаряния от всички степени участъците се обработват 5-6 пъти подред с 5%-ов разтвор на калиев перманганат, след 1-2 часа тези участъци отново се навлажняват 3 пъти, а следващите дни по 1 път. Може да се използва също 2%-ов разтвор на метиленово синьо, 5%-ов спиртен разтвор на танин.

Друг метод за лечение: изгорения участък се напоява с 5%-ов воден разтвор на танин, след това се намазва с 10%-ов разтвор на сребърен нитрат.

Преди прилагането на всички тези средства замърсените участъци и кожата около изгарянето се избърсват с тампон, напоен с етер или 70%-ов спиртен разтвор, козината се подстригва, големите мехури се пробиват.

При образуването на язви се прилагат танинов, цинков или пеницилинов мехлем.

Ако изгарянето е там, където таралежа може да достигне мястото с език, за да му попречите да ближе засегнатите места, се поставя медицинска яка.

Кипяща мазнина, вода или масло могат да увредят не само кожата и тъканите под нея, но и очите на животното.

Тъй като на таралежа не може да се постави превръзка, раната трябва да се напоява с вода от пулверизатор. Ако таралежа се страхува от шума, произвеждан от спрея, раната може да се обработи с помощта на спринцовка.

По време на заболяването таралежа трябва да спи в голяма кутия, където да бъде чисто и раната няма да се замърсява.

Таралеж след химическо изгаряне
Изображение

http://miniej2010.ru/
http://www.zooclub.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10378
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Таралежи