Страница 1 от 1

Колко живеят таралежите

МнениеПубликувано на: Сря Фев 10, 2016 1:09 pm
от meri
Обикновените таралежи се отнасят към клас бозайници, отряд насекомоядни, техният ареал на разпространение е широк. Горският таралеж може да се срещне на териториите от Европа до Западен Сибир.

В естествени условия продължителността на живот на таралежите варира от три до пет години. Съществува гледна точка, че в плен животните живеят по-малко. На практика това не е точно така.

В домашни условия някои животни доживяват до 10-16 години. Такава разлика в продължителността на живота има няколко причини:

1.В домашни условия преболедувалото животно може да се излекува от ветеринар. В дивата природа таралежите са лишени от тази възможност. За домашно отглеждане купувайте таралеж от развъдчик, който се занимава с тяхното развъждане за продажба. Такива животни са адаптирани към хората и са подложени по-малко към заболявания.

2.В домашни условия таралежите нямат естествени врагове, застрашаващи живота им.

3.Домашните таралежи не страдат от недостиг на храна. В дивата природа често не им достига храна, за това те не са в състояние да натрупат мастни запаси за зимата. Често това служи за причина за преждевременната им смърт.

4.Таралежите по своята природа не са стадни животни и са много агресивни по отношение на своите сродници. Поради тази причина могат да възникнат битки, в резултат на които те могат да се наранят помежду си.

Ако се каните да отглеждате таралеж у дома, трябва да помните, че той е свикнал да изпада в зимен сън. Периода на покой при него може да продължи от октомври до април. Ако животното пропусне зимния сън, това оказва негативно влияние на неговото здраве и през пролетта таралежа може да умре.

За това за домашния таралеж трябва да подготвите специално място, с постоянно поддържане на хладна температура на въздуха. За оптимални се смятат условията не повече от + 5 С. В по-топло помещение таралежа не може да заспи. Много е важно да помните, че физиологическия сън е необходим за обикновения горски таралеж, а за изкуствено въведените (като африканския таралеж) зимният сън не е необходим.

Не трябва да забравяте за дневния режим на таралежа: през деня спи, а през нощта води активен начин на живот.

Животното трябва да се отглежда в голяма клетка, която има едно ниво и непрекъснат етаж без решетка. Зрението при таралежа е лошо, за това неговите крака могат да попаднат между пръчките и да се наранят. Клетката трябва да има добра вентилация и достатъчно място за купи с храна и вода, а също за играчки. Спазвайте тези прости правила, осигурете комфортен живот на таралежа в домашни условия и той ще живее дълги години.

http://www.rostki.info/