Страница 1 от 1

Как да определите възрастта на таралежа

МнениеПубликувано на: Сря Фев 10, 2016 3:53 pm
от meri
Този въпрос си задават много любители на тези мили животни, развъждащи ги в домашни условия, или дори тези, които се разхождат в парка или гората, случайно открили таралеж свит на кълбо, и решили да го вземат със себе си.

Що се отнася до точния брой на годините на таралежа това може да се определи по външните признаци като броят на иглите, тяхната дебелина и степента на твърдост, състоянието на зъбите, цвета на козината, а също показателите за теглото.

Известно е, че средната продължителност на живот на таралежа обикновено е около 5 години (в плен до 8-10 години).

Определяне на възрастта на таралежа по иглите

Иглите на малките таралежи са меки, но с възрастта те се втърдяват, за това при възрастните животни можете да видите остри игли. Старите таралежи имат тъпи игли, а козината изглежда като "набръчкана". Гладките, еластични, остри и равномерно растящи игли, показват, че животното е на около две години. Цветът на иглите в първата година са светли, след това започват да потъмняват.

При таралежите до една година цвета на иглите е светъл
Изображение

Как да познаете възрастта на таралежа по неговата козина

Таралежите се раждат голи и безпомощни. В първата година от живота тяхната козина на муцуната и страните се характеризира със светъл оттенък, който с възрастта потъмнява. При възрастното животно козината може да изглежда раздърпана и мръсна.

Зъбите са един от индикаторите за възрастта на таралежа

Състоянието на зъбите също показва за броя на годините. При таралежите, достигнали до 3-годишна възраст, те са остри, а захапката прилича на силна щипка. За това възрастните таралежи дъвчат бавно. Младите таралежи имат остри зъби, които подобно на шило са способни да ухапят до кръв, следователно, за смилане на храната те употребяват по-малко време.

Но тук трябва да уточним, че състоянието на зъбите показва по-скоро здравословното състояние и условията на живот на таралежа, отколкото възрастта.

Теглото на таралежа и неговата възраст

Таралеж, достигнал 3-годишна възраст, тежи средно около 400-500 гр. Новородените таралежчета тежат не повече от 25 гр., а към двумесечна възраст те активно наддават на тегло (средно до 300 гр). Но всичко е индивидуално- на показателите непосредствено влияние оказват режима на хранене и особеностите на отглеждане.
Нормално тегло за таралеж на възраст 5-6 месеца се смята 350 гр. плюс-минус 30 гр.
Младите таралежи на възраст 6-7 седмици трябва да тежат около 160 гр.

Ако се е случило така, че вие не можете да разберете точната възраст на таралежа, когато го купувате, не можете да я определите самостоятелно.
По-лесно можете да определите дали таралежа е по-млад и силен от стария. Въпреки, че за стар може да се приеме млад с лоши условия на живот. Трябва да следите за състоянието на кожата по лицето и ушите, за очите и ноктите.
На продължителността на живот влияят генетиката, грижите, храненето и условията на отглеждане.

Трябва да кажем, че метод за получаване на достоверна информация за точната възраст на таралежа няма да намерите, защото такава не съществува. Можете да определите само приблизителния брой на годините, изживени от животното.

Възрастта на таралежа и възрастта на човек:

2 месеца- 10 години
6 месеца- 20 години
14 месеца- 30 години
3 години- 40 години
3 години и 6 месеца- 50 години
3 години и 9 месеца- 60 години
4 години и 2 месеца- 70 години
5 години и 4 месеца- 80 години
6 години и 2 месеца- 90 години
7 години и 8 месеца- 100 години

Признаци на стареене, при условие, че животното не боледува от нищо:

- Изсветляване на окраската на иглите и козината
- Козината може да изглежда като разрошена
- Намаляване на остротата на иглите
- Мудност
- Чувствителност към студ- животното се нуждае от повече топлина
- Възможно удебеляване, изкривяване и пожълтяване на ноктите
- Изтриване или отсъствие на зъби

Таралежа трябва да се измерва постоянно, за да се следи за неговата форма. Забелязана е тенденция към увеличаване на теглото при по-възрастните таралежи. Това е свързано с това, че те стават по-мудни, но се хранят добре.
Ако таралежа е с наднормено тегло, трябва да отслабне чрез диета и активни игри, разходки, тичане в бягащото колело.

http://www.rostki.info/
http://www.ezhik-mir.ru/