Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Ако сте намерили птица-опасности и заболявания

Ако сте намерили птица-опасности и заболявания

Мнениеот meri » Съб Май 17, 2014 3:11 pm

На улицата често виждаме изхвърлени животни- основно кучета и котки. Но от нашата помощ могат да се нуждаят и птиците. Как и с какво можем да им помогнем?

Изображение

Ако сте решили да вземете птицата, трябва да знаете, че поемате отговорност за нея. Бъдещета й съдба зависи от вас.
Болната или подозрителна птица по-добре да не взимате, въпреки, че за съжаление по външни признаци не можете да прецените дали случаят е тежък и безнадежден.

Опасни птичи заболявания

Има няколко сериозни заболявания, които могат да представляват риск за човека. Това са орнитоза Chlamidophila psitaci, салмонелоза Salmonella spp и птичи грип.

Изображение

Орнитоза Chlamidophila psitaci –остро инфекциозно заболяване. Човек може да се зарази с тази инфекция при контакт с болна птица и по въздушно-капков път.
При пиленцата на гълъбите орнитозата се проявява във вид на течни изпражнения, разрошено оперение. Освен това, заразените с орнитоза малки бавно наддават на тегло.
При по-възрастните птици заболяването се проявява във вид на хрема, конюктивит, слъзотечение и хрипове.

При възрастните папагали се наблюдава загуба на апетита, сънно състояние, конюктовит, обща слабост, обилни течни изпражнения, причиняващи изтощение и смърт. При младите папагали често се засяга конюктивата и на двете очи, наблюдава се изтечение от клюна и восковицата, появява се страх от светлина, нарушава се работата на чревния тракт, изпражненията придобиват зеленикав и жълтеникав цвят.

Изображение

Салмонелоза Salmonella spp - също опасно за нас: може да се заразим при контакт с птицата или при употребата на недоварени или сурови яйца. Птица, болна от салмонелоза, става унила, оперението е разрошено, гребена е блед и наклонен, изпражненията течни със зелен цвят.

Още едно заболяване, от което може да се зарази човек, това е птичи грип Influenza virus. По време на заболяването птицата се намира в подтиснато състояние, слабо подвижна, възниква оток на видимите лигавици, те стават препълнени с кръв. От носните проходи се наблюдават слузести изтечения, появява се хрипливо дишане, обеците и гребена посиняват, при птицата възниква коматозно състояние.

При намерените птици не винаги има външни признаци на птичи грип: заболяването може да приеме скрита форма. Най- висок риск от заразяване с птичи грип има при контакт с болна или умряла домашна и дива птица.

Изображение

Как да помогнете на птицата

Ако не можете да преминете покрай нещастната птица, която се нуждае от помощ, е важно да помните някои съвети, как да се отнасяте с птицата и какво да правите.
Намерената птица се поставя в кутия, трябва да я хванете за гърба, за да бъдат крилата свити. По-добре ще бъде да си поставите ръкавици,ако нямате, след контакт с птицата задължително измийте ръцете си.

Изображение

Ако птицата е изплашена и се стреми да излети, можете да я покриете с малка кърпа. Кутията с птицата трябва да се затвори. Но ако птицата е болна едва ли ще отлети.

Намерената птица трябва колкото може по-бързо да се покаже на лекар-орнитолог. Ако във вашето населено място няма, покажете я на ветеринар с обща практика.

Изображение

Птицата трябва да се заведе на лекар, дори ако на пръв поглед може да се определи, че птицата е болна или травмирана, без преглед не може да се изясни, какво я безпокои.
Дори, ако ви се стори, че с птицата всичко е наред или вие, сте намерили младо пиленце, помощта на специалиста е необходима, лекаря ще определи дали птицата е здрава и ще ви обясни как да се грижите за нея.

Съдбата на намерената птица

Както показва моята практика, повечето намерени птици остават при хората, и те стават домашни. Ако птицата не е домашна и лечението позволява да се възстанови нейното здраве, по-добре я пуснете на свобода.

Изображение

Сега има специални организации, които могат да се погрижат за ранената или болна птица.
Човекът, намерил птицата поема отговорност за нея, и ако няма възможност да я отглежда, по-добре да я даде на специалист, който ще се погрижи за нея правилно.

Когато намерите такава птица, свържете се с организациите, които се занимават с диви животни:

https://bg-bg.facebook.com/pages/%D0%A1 ... 9894685186

http://bspb.org/bg/help-birds/birds_danger.html

http://www.greenbalkans-wrbc.org/

https://www.facebook.com/DiviteJivotni?ref=stream

Вет. лекари, които разбират от птици
http://forum.zoomania.org/viewtopic.php?f=55&t=19764

Д-р орнитолог : Владимир Чугуевский
http://animal.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10378
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Ако сте намерили птица-опасности и заболявания

Мнениеот Koset0 » Съб Май 17, 2014 8:55 pm

Полезна тема. Сега е много вероятно да намерите бебета птици, паднали от гнезда.
Wondering how skinny, would people be if they had to pedal to keep their PCs running.
Аватар
Koset0
Пчела майка
 
Мнения: 1862
Регистриран на: Съб Дек 04, 2010 12:52 pm

Re: Ако сте намерили птица-опасности и заболявания

Мнениеот zoomaniak » Нед Май 18, 2014 4:40 pm

Те сякаш са на сезон [mood_feelings_hurt.gif]
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm


Назад към Полезни теми