Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Към хората, които обичат птиците - молба за помощ.

Към хората, които обичат птиците - молба за помощ.

Мнениеот vrab4o » Пон Ное 07, 2016 8:21 am

Здравейте, обръщам се към всички, които обичат птиците с молба да им помогнем. У нас и по света популацията на врабчетата (а също и на доста други градски птички) намалява драстично, а трябва много малко, за да помогнем на тези възхитителни птички да оцелеят.

Ако имате желание да помогнете, моля слагайте здравословна храна на тераси или в хранилки на открито. Аз лично купувам насипни смески за папагали от Зоо магазините. Те съдържат микс от просо и други семенца плюс семки (семките са много важни за пойните птици – на моята тераса ги ядат основно синигерчетата). Аз лично слагам зрънцата на перваза на терасата ми. Не забравяйте да слагате и вода. Ще Ви струва само няколко лева на месец, а със сигурност ще помогнете на много птички да оцелеят през зимата.

НЕ давайте хляб той разболява птиците – може да давате по най-много по 1-2 филии месечно (задължително сух хляб, ако е мокър загнива в стомахчетата им). Не давайте и ориз!

По данни, изнесени от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП), за период от 6 години домашното врабче е намаляло с 42%, гугутката с 35%, сойката с 30%, косът - с 22%, а големият синигер - с 13%.
Не знам дали знаете, но във Великобритания врабчетата са включени в Червения списък на застрашените видове. (за статискитака съм използвала следният източник: http://www.marica.bg/sos-%D0%BA%D1%8A%D ... 97111.html

[b]Ако смятате, че е правилно да се помогне на врабченцата и другите птички, моля копирайте или споделете публикацията във фейсбук, за да достигне до възможно най-много хора!
Предварително БЛАГОДАРЯ на всички, които ще помогнат!
[/b]
Аватар
vrab4o
Животинче с въпрос
 
Мнения: 1
Регистриран на: Нед Ное 06, 2016 11:52 am

Назад към Птици