Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Барсове

Барсове

Мнениеот Eli » Съб Май 21, 2005 2:22 pm

Всичко за тях!Въпроси ,информация и т.н.

Ето от мен:
ИзображениеБарса или Снежния леопард е една от красивите и неуловими котки в света. Оцветен е от светло сиво до опушено сиво, корема е бял. Главата, врата и долната част на крайниците са покрити с малки плътни петна, а останалата част на тялото е в розетки. Козината ми е много дебела, като опашката и най-вече по корема е най-дебела. Опашката му е много дълга в сравнение с другите котки и на дължина е почти колкото тялото. Използва опашката си за баланс и за да покрива носа и устата при ниски температури. Лапите са им големи и пухести, пригодени за живот сред скалите и снега, ушите са малки. През зимата козината му става по-светла. Тялото достига на дължина от 1 до 1,3 м, а опашката е от 0,8 до 1 м. Големи мъжки индивиди са били притегляни към 74 кг, макар че средната тежест е 45 - 55 кг, а при женските индивиди 35 - 40 кг. Храни се с диви овце, глигани, зайци, елени, кози, мармоти и други малки бозайници. Напада жертвиет си от засада като ги дебне от някоя скала. Първоначално са нощни животни, но са активни ранно сутрин и следобед. Матирането е през декември, бременноста трае около 3 месеца. Малките са от 1 до 4, слепи са, но за около 10 дни проглеждат. Живеят с майка си 18 месеца. Полова зрялост достигат след 2 година възраст. Барса е самотно животно което се събира с друг себеподобен от другия пол само през размножителния период. Той е добре известен със своята мускулатура и подвижност. Среща се в планинските степи и иглолистни гори, скалисти местности, хребети на височина 3000 - 4500 м, но понякога се срещат и над 5500 м, през зимата се спускат по-ниско в търсене на храна. Населява планинскита местност в Централна Азия, Китай, Индия, Казахстан, Непал, Пакистан, Русия, Таджикистан и Узбекистан. Макар, че населява голям диапазон този вид котка се среща сравнително рядко и в обособени части. Видовете които населяват севера се класифицират като Uncia uncia uncia, а тези на юг са Uncia uncia uncioides. Излижен на опастност, предполага се, че има 4000 - 6000 индивида на свобода и още около 600 в зоопарковате.
Информацията е предоставена от:
http://www.wildlife.hit.bg
Ако искаш да разсмееш Господ , кажи му , че имаш планове...
Eli
В ятото
 
Мнения: 111
Регистриран на: Съб Май 14, 2005 5:31 pm
Местоположение: София

Мнениеот Selene » Нед Май 22, 2005 9:08 pm

В Сибир ловят барсове само с мрежа ( без оръжия ).
ИзображениеИзображение
Selene
В ятото
 
Мнения: 169
Регистриран на: Съб Май 14, 2005 11:18 am
Местоположение: Златица

Мнениеот Eli » Пон Май 23, 2005 1:33 pm

Щом казваш....кажи го и натези дето са написали информацията.
Ако искаш да разсмееш Господ , кажи му , че имаш планове...
Eli
В ятото
 
Мнения: 111
Регистриран на: Съб Май 14, 2005 5:31 pm
Местоположение: София

Мнениеот Selene » Пон Май 23, 2005 3:30 pm

Не съм сигурна, дали е вярно. Просто го четох в книгата, от която ти цитира за лъвовете в Серенгети.
ИзображениеИзображение
Selene
В ятото
 
Мнения: 169
Регистриран на: Съб Май 14, 2005 11:18 am
Местоположение: Златица

Мнениеот Maccarta » Пон Сеп 19, 2005 6:17 pm

Изображение

Изображение

Изображение
Аватар
Maccarta
Животинче с въпрос
 
Мнения: 22
Регистриран на: Пон Авг 29, 2005 2:50 pm


Назад към Други

cron