Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Как кастрирах уличните котки- моят опит и съвети

Как кастрирах уличните котки- моят опит и съвети

Мнениеот meri » Сря Яну 10, 2018 10:24 pm

Дано да е полезно за някой, който се колебае или смята, че няма да се справи с кастрацията.

Изключително важно нещо- за женските се знае, че с кастрацията се предовратяват много опасни заболявания, както и умножаване на поколението непрекъснато.
За мъжките е много важна кастрацията поради същите причини, но изключително важно е заради предпазване от заболявания при битките за женски, особено котешки спин, смъртоносно опасно заболяване. Когато мъжките са кастрирани, те няма да се бият, и съответно няма да се заразят!


Преди да кастрирате някоя котка се свържете с човека, който ги храни, за да ви каже дали някоя котка от тях не е кастрирана вече, защото няма как да познаете, ако не е маркирана по някакъв начин. Това най-често е леко отрязан връх на ухото, което не причинява никакъв дискомфорт на котката. Човекът, който се грижи и храни котките най-добре ще ви осведоми в случай, че вие сте от друг район, но сте решили да помогнете с кастрацията на котки от този район. Винаги първо проверявайте, за да не се налага котката да бъде упоявана втори път, защото има по-възрастни котки, за които упойката може да бъде опасна или да имат някакво заболяване за което не знаете. Дори помолете да ви помогне, за да не се стресират котките допълнително.
Много котки поставени в затворено пространство като капан или преносима клетка се мятат безумно от страх, просто бъдете внимателни при носенето и не се отказвайте от кастрацията заради това.

Тъй като при нас няма бездомни кучета, имаме само котки, аз се грижа за тях. Всеки ден им купувам храна, обезпаразитявам ги външно и вътрешно редовно, ваксинирала съм ги, имат си паспорти, и съм ги кастрирала.

Как процедирах аз- първото, което трябва да се направи е да се говори с най-близкия ветеринар, който ще се съгласи да кастрира животните, разбира се не е маловажна и цената. Реших да не се занимавам с талоните за безплатна кастрация, защото постоянно бяха свършили, кой знае каква е причината за това и не се интересувах много.
Отидох в клиниката до нас, уговорих се с тях и предстоеше хващането и носенето на котките в клиниката.
Колкото и да ме познаваха и позволяваха да ги гушкам, когато се намериха в клетката, беше една борба да излизат от нея, но се справих с носенето. Не съм носила всички наведнъж, разбира се, а една по една :ab: ,и не за един ден. За два дни кастрирах всичките ни котки.

Беше си разхождане, но си заслужаваше, пък добре, че и клиниката е до нас.
Изобщо не съм се колебала дали да ги кастрирам, притесняваше ме как ще се справя с носенето, но се оказа, че не е толкова трудно. След кастрацията те спяха или ако не спяха, бяха замаяни, та нямаше лоши реакции за бягане от клетката. Всяка една котка я носех в нас, докато се събуди напълно и можеше да бъде пусната навън. Това е много важно, защото е опасно да се пусне упоена котка на улицата. Всичко мина много лесно, не са повръщали, свестиха се след няколко часа, нямаше нужда да се махат конци, нямаше възпаление, нито някакви проблеми след кастрацията. Котките се възстановиха много бързо, раните зараснаха и сега са едни щастливи котки. Кастрирах и мъжки и женски....И разбира се, престояха няколко часа в клиниката преди да ги взема.

Изобщо не е толкова трудно или невъзможно, ако човек реши да кастрира някое животно. Много е добре сега, когато не се раждат нещастни животни, които няма да си намерят дом, няма да оцелеят навън.

Когато кастрирате котка, без значение дали е мъжка или женска се уговорете с ветеринаря животното да остане поне един ден в клиниката, за да се възстанови от упойката, не е добре да се пуска веднага след кастрацията или няколко часа след нея. Ако имате къде да подслоните животното, още по-добре.
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10389
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Как кастрирах уличните котки

Мнениеот meri » Вто Дек 03, 2019 11:06 pm

Аз продължавам да кастрирам бездомните котки, въпреки че това отнема време, защото е необходимо, за да могат да ми се доверят животните. Вече като гледам няма сезони за малките котета, обявите във всички сайтове са пълни с малки котета, които търсят дом.
Съветвам хората първо да започнат от кастрациите, за да овладеят популациите, след това да ги обезпаразитяват, ваксинират и да им търсят домове. Ако нямат тази възможност, нека поне да ги кастрират, защото е изключително важно да се намали броят на бездомните животни.

Сега навън е студено, големите котки някак са се устроили, но за малките това е равносилно на смърт, особено ако са изхвърлени домашни котета, не че на другите не им е студено и няма да умрат на такова време. Хора, не си изхвърляйте домашните животни, не се чудете какво да правите с нежеланото поколение....има решение на проблема и това е кастрацията, проумейте го най-сетне. Не отъждествявайте животните с хората, те не помнят, не знаят какво им се случва, а най-важното така им помагате, спасявате ги от непрестанните раждания и проблемите с отглеждането на поколението. Помислете си дали е лесно на майката да се грижи в тоя студ за малки, да намира храна....ако няма кой да й помага. Помислете какво се случва, когато се разболеят, мъчат се...а няма кой да им помогне.

Не се страхувайте да кастрирате поне една котка, това не е малко, дори да не можете да направите друго за нея....не си мислете, че е нищо. Да, тежко е, че нямат дом, но поне не раждат и не се увеличават. Това съвсем не е нищо, ако пресметнем само една котка какво поколение може да даде през целия си живот. А когато прекъсвате процеса с кастрацията, вие й правите добро. Така тя може да живее своя живот, да се научи да оцелява, да си намира храна...за съжаление не можем да спасим всички животни, колкото и да ни се иска това. Няма как да приберем всички животни...

А помислете си колко хубаво би било, ако нямаше животни на улицата...
Това е възможно само при условие, че хората се научат да не изхвърлят, да не убиват, а да кастрират...
Сега идва Коледа, всеки ще бъде при семейството си, ще получи подарък, ще се весели.....много хора дори не се замислят за тези, които мръзнат на улицата по наша вина...Дали няма да ни преседне хляба, който ядем, водата, която пием, само като си помислим колко животни страдат в този момент и няма кой да им помогне. Ние си лягаме на топло в леглото...а те???

Не се ръководете от мисълта за съжаление, да си казвате :" Жал ми е да го кастрирам"....недейте да постъпвате така, защото не им правите добро по този начин.

Нека за всяко животно да има дом, нека за всяко животно да има любим човек! Можем да го постигнем....само ако малко си променим мисленето, постъпките си....Не подминавайте гладно животно, не подминавайте животно без подслон, поне се погрижете да го нахраните, да му направите къщичка, а не да я рушите, ако има такава. Не бъдете злобни, не мразете животните.....те са там по наша вина, не по тяхна. Всяко същество заслужава да има дом и да бъде обичано. И не тровете животните, за да се "отървете".... защото всичко се връща на този свят......не го забравяйте никога!
А вие може да промените много един живот... :ax:
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10389
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Как кастрирах уличните котки

Мнениеот meri » Сря Дек 11, 2019 2:10 pm

Кампанията при нас продължава. А вие кастрирахте ли някоя котка? :ab:
С големи благодарности на нашите ветеринари, които ни помагат в тази наша си кампания! :ax:
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10389
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Как кастрирах уличните котки

Мнениеот meri » Пон Май 18, 2020 2:56 pm

Започна сезона на пролетните бебета и доста хора са затруднени в намирането на домове, защото малките са много.
Сега е момента да кастрирате котките около вас, ако не сте го направили.
Ние продължаваме с нашата акция, днес беше заловена поредната котка и заведена на кастрация. Дори си купихме хуманен капан, за да можем да ловим по-страхливите и диви котки. Върши чудесна работа. :ab:
Така че, започнете вашата пролетна кампания за кастрация, ако имате желание. Пожелавам ви късмет! :ax:

Малко информация за хуманния капан. Много е важно да нагласите примамката така че котката да не може да я измъкне, въпреки че това е доста трудно, защото мрежата е ситна и здрава и при опит не може да се измъкне. Има доста хитри котки, които влизат в капана, взимат си примамката и излизат без да се хванат. Имайте предвид, че това е процес, който изисква повечко свободно време и чакане. Въоръжете се с търпение, защото понякога не винаги от първия ден се получава, въпреки всичките ви усилия. Но рано или късно котката се хваща. Изключително важно условие в случая е котката да бъде много гладна, за да я примамите по-лесно. Ние опитвахме няколко дни, но резултат имаше. Така че ако не стане веднага не се отчайвайте и не се отказвайте. Котките са много умни и хитри същества.
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10389
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Как кастрирах уличните котки

Мнениеот meri » Пон Юни 01, 2020 11:34 pm

На хората, заблудени или подведени поради някаква причина да смятат, че котката трябва да роди за здраве или поне веднъж да изпита майчинство, ще им кажа следното:

Не се заблуждавайте да вярвате на такива неща. Нито е здравословно, нито котката ще изпита някакви чувства, не я отъждествявайте с хората.
В какво се изразява "майчинството" при котката?
Това чисто и просто е инстинкт за възпроизвеждане на поколение. Тя ражда, кърми малките, грижи се за тях, а да не забравяме, че има и котки, които изобщо не искат малките и ги изоставят, колко голям е процента на мъртвородените бебета. След определен период тя напълно изоставя малките да се оправят сами в живота, изобщо не се грижи за тях. Това не е човешкият майчин инстинкт, за да си мислим, че тя ще се грижи за тях. Не забравяйте, че при животните периода на отглеждане е много кратък, а ако котката не е кастрирана навреме докато кърми едното котило тя може отново да забременее, много често се случва, много по-често отколкото можете да си представите. И си представете как тази котка, която е родила съвсем наскоро, пак ще роди. Как точно ще издържи нейният организъм на това натоварване? Много такива случаи има.......а аз съм свидетел поне на няколко такива постоянно.
И така малките остават сами да оцеляват, да търсят храна и да се пазят от опасностите. Котката не ги закриля като човека. Пък ако не вярвате в нищо, отидете в близката ветеринарна клиника и попитайте доктора да ви обясни...

Тя не ги дондурка като човешко бебе, нито им търси храна след като ги отбие. Тя не ги пази, не им обръща никакво внимание, оставя ги за дълго сами. Много често котките раждат твърде млади, не знаят какво да правят, и поради тази причина много малки котета умират. Да не говорим колко често и майката умира заедно с котенцата при раждането. Още при първото си разгонване котката забременява, а това изобщо не е добре нито за нея, нито за малките.
При нас има една котка, която се появи наскоро и ние всеки ден се мъчим да я хванем за кастрация, но тя много трудно се доверява и за сега не успяваме, но ще я хванем. Тази котка е млада на възраст, вероятно няма и годинка, но вече беше бременна и роди всичките си котета мъртви. Не можахме да й помогнем за жалост, защото бяга от нас, какво ли не направихме, но без успех за сега. Тя ни е приоритет и ще я хванем преди да стане белята отново. Друг пример, в съседна къща има много котки, ние вече ги кастрирахме, останаха само една родилка и една новородила, и те ще бъдат кастрирани, когато е възможно, та там има много млади котки,които раждаха, и са родили, и една наскоро почина с шестте си бебета. За жалост много късно разбрахме за това.....

Не смятайте, че за котките е добре да раждат, това не е вярно. Няма да говорим за трудностите, за живота на улицата и т.н. Това е коментирано много пъти. Не се заблуждавайте, че им вредите с кастрацията и че нарушавате някакъв си измислен ред на природата....няма такова нещо. Винаги мислете и за това, че котката е на улицата, няма достатъчно сигурно място за раждане и отглеждане, няма кой да й помогне, ако се нуждае от медицински грижи, защото доста хора не се интересуват от проблемите на животните. И не на последно място се поставете на мястото на котката и на малките. Представете си как се мъчите да родите, как няма кой да ви нахрани, как гладувате, как постоянно се страхувате за своя живот и живота на малките, как често сте жертва на хорската злоба, дори губите живота си и малките ви остават сами....Което не означава, че котката изпитва майчински чувства.......
Тя дори след време ги прогонва, защото в тяхно лице вижда заплаха за храната и територията си.

Природата си знае работата,
и т.н. в тоя дух. Да, ама ....не...
Много котки биха живяли доста по-дълго и здравословно, ако не раждаха често по много котенца непрекъснато. Това като че ли означава, че ни е все едно дали някое коте ще умре или ще живее......нали природата определяла.......да- умират, от глад, от болести, от какво ли не......малките много лесно умират....

Ама малоумни ли са всички тези, които са против кастрацията на домашните хищници кучета и котки?! Слепи ли сте, че не виждате какво се случва с бездомните животни, които безотговорни противници на кастрацията развъждат я за някой лев, я от мързел и простотия да не си кастрират животните. Това го няма в никоя цивилизована държава такава свръх популация на бездомни животни тровени, стреляни, прегазвани по пътищата и осакатявани от уродливи родителски недоразумения. И от другата страна хора, които са състрадателни, интелигентни и отговорни, събират, кастрират и се грижат за огромен брой животни, за да не бедстват и умират в жестоки мъки по улиците. Аз съм прибрала и кастрирала 12 кучета и 25 котки за 30 години, къщата и дворът ми са пълни с животни и всеки ден от живота ми и всичките ми лични средства са предоставени на тях, защото вече сме поели отговорност и не можем да ги изоставим. Не ги давам и на хора, защото нямам доверие - вземат, връщат, измъчват или изхвърлят животните. Кастрацията, чипирането, затварянето на нелицензираните развъдници са задължителни мерки, които простото българско население не проумява, затова винаги ще живеем в кочината си, а най много ще страдат беззащитните, без значение двуноги или четириноги.

Много, много точно казано.......поздрави на тази жена....така мисля и аз..........

Няма да посоча източника, нито хората,които са го написали, но това е във връзка с кастрациите на бездомни котки.За жалост много хора смятат, че кастрацията е нещо лошо. Как да ги убедим, че не е така, че това са предразсъдъци, и че котката не е човек.Че това не е жестокост спрямо нея, а напротив. Мога с чиста съвест да кажа, че кастрираните котки при нас са много по-спокойни и щастливи котки. Да- не е добре, че са на улицата, стараем се да не им липсва нищо, защото няма как да се намери дом на всички за съжалание. И пак ще кажа, кастрирайте някоя котка, да знаете, че ще ви бъде много благодарна, че ще я отървете от много мъки, болка и грижи..........макар и да не може да ви го каже.
Да - не можело ние да решаваме кой ще живее и умира........но ние не кастрираме бременни котки, не убиваме малки неродени котенца, а предотвратяваме безконтролното размножаване.........в това е разликата. Така се постъпва и така е правилно. Така няма да има бездомни, нещастни животни по улиците....замислете се по въпроса. Трудно се изхранват много гърла, нали....но това го знаят хората, които се грижат за животните......другите не ги е грижа...те имат себе си........но на тази земя не сме само ние......Кастрацията е хуманно дело.

И се обръщам към хората, които хранят котки.....не само ги хранете, но ги и кастрирайте, защото ако само ги храните, вие допринасяте за увеличаване на тяхната популация, защото те се събират на колонии и се множат. Кастрирайте ги, така и на вас ще ви бъде по-лесно да се грижите за тях, защото храната не е евтина и не е без пари... :ab:

Не се сдържах просто и цитирам и това мнение:
Знаете ли, че едно котенце родено на улицата се разгонва на около 4-6 месечна възраст и ражда за първи път, когато е на 6-8 месеца средно около 4 котенца.

Котката има уникалната способност (за разлика от много други) да забременее 10-20 дни след раждане - грубо казано бременее и си кърми и отглежда малките, които отбива малко преди да роди следващото котило до към 2-3 месечна възраст на първото котило.

Ако сметнете - една котка до блока ви за 1 година ражда около 4 пъти по 4 котета... ако всички оцелеят и останат на улицата...те за тази година вече ще са 17 котки (с майката).

Ако половината от тези поколения са женски и започнат да се множат след половин година... сметнете колко стават!

С кастрирането на улични котки няма да изчезне техния вид! Просто ще намалеят бездомните такива!

Много хора са за поне едно раждане и против кастриране преди първо разгонване! Аз ги подкрепям - майчин инстинкт, котката/кучето е уникално и искам за в бъдеще да си запазя от нейния ген... причини много. Но за да е читаво поколението, то трябва женската да е на почти 3 год, за да роди...ако до тогава не се появи здравословен проблем и да се наложи кастриране по медецинска причина.

Отделно, че уличните са диви животни - не обичат да ги гушкате и галите! И поколението си учат на това - бягай от човека!

Котката е специално животно - много образно казано - тя не изхвърля яйцеклетката неоплодена...т.е. тя е разгонена до като бъде заплодена... в повечето случаи... и в следствие това тя се разболява.

В апартамент се препоръчва животното да се кастрира след като се разгони... но това е в контролирана среда, когато вие знаете че вашата котка не излиза навън...

На улицата или на двора вие нямате този контрол... и се получава бременност в много ранна възраст (все едно човек да роди на 14г).

Винаги ще има домашно родени котки/кучета, защото не всеки е за кастрирането и е за раждането поне веднъж на подходяща възраст!

Постоянно има на улицата изхвърлено нежелано поколение от кученца и котенца!

Лошото е, че поради не информираност доста собственици се отървават от поколението още непрогледнали... такова животинче трудно оцелява, защото те са изцяло зависими от майката - тя ги храни, топли (до 20-30 ден те не си контролират телесната температура и замръзват), тя им масажира коренчетата, за да се изпишкат и изакат и това на всеки 2ч в денонощието!

Ако от майката бъдат отделени бебетата преди да навършат месец - тя развива мастит... адски болезнено, висока температура... често с фатален край (смърт на родилката).

Та цялото това писане е, за да ви кажа ЕВАЛА на ТАЗИ ИНИЦИАТИВА... защото когато след 10г (дано си е жив и здрав повече години) вашият любимец почине и вие след време решите да си вземете нов любимец - ще има от къде...но ще предпочетете да не е пълно с бълхи и кърлежи, а да ви го даде някой изкъпано и с хигиенни навици...

Да, Господ си знае работата, но лошото е, че човека контролира това негово дело - размножаването на котки и кучета!
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10389
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Бездомни животни