Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Общопрактикуващ ветеринарен лекар или специалист ветеринар

Общопрактикуващ ветеринарен лекар или специалист ветеринар

Мнениеот zoomaniak » Пон Апр 14, 2014 12:34 pm

Какво ви е мнението? Едните са най-масово разпространени, а другите са тясно специализирани и намирането им е достаааа трудно - да не кажа невероятно трудно - особено за малките и средните населени места в България.
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Общопрактикуващ ветеринарен лекар или специалист ветерин

Мнениеот Koset0 » Пон Апр 14, 2014 2:06 pm

"Общо-" не обхваща само котки и кучета, както си мислят някои хора. За преглед и лесни за изпълняване манипулации общопрактикуващият лекар е добър вариант. Все пак зависи от лекаря де, но всеки може да избере къде да заведе своя домашен любимец. Аз съм останал много доволен от лекари, на чиито кабинети не пише "Специалист по таралежи" да речем. :ab: За по- сериозни и редки случаи е хубаво да се търси по- тясно специализиран лекар, най- вече заради опита. Това е моето мнение.
Wondering how skinny, would people be if they had to pedal to keep their PCs running.
Аватар
Koset0
Пчела майка
 
Мнения: 1862
Регистриран на: Съб Дек 04, 2010 12:52 pm

Re: Общопрактикуващ ветеринарен лекар или специалист ветерин

Мнениеот zoomaniak » Пон Апр 14, 2014 8:19 pm

Спомням си едно време - и аз не знам кое време - тоест не помня на колко години съм бил - имах ферма за морски прасета. Поне така си мислех.... мечтаех да я имам - докато не загубих 50% от разплодниците.... така и не разбрах каква е причината.

Естестевено, че зная разликата между общ и специализиран лекар и отнесох 2 тела при общият доктор с молба да ми докаже от какво са починали всичките.

Доктора сви рамене и измънка, че без аутопсия не може да докаже нищо. Аз се съгласих и той отвори телата им - за пръв път виждах аутопсия на гризач и на белите дробове се виждаха следи от настинка. Доктора ми обясни, че мокрите стърготини и студената зима и влажност правят кофти комбинация и през краката на животните настинката ги ударя за денове и им взима живота.

Повечето стопани на животни не познават докторите като гилдия................ в хуманната медицина има един лаф: уши - нос - гърло........ при ветеринарната медицина рядко може да намерите такава комбинация в България.

За жалост здравето струва пари.... платих 30 лв за аутопсията. За мен си бяха много пари по това време.......... но спрях да имам смърт сред родители и поколение.
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Общопрактикуващ ветеринарен лекар или специалист ветерин

Мнениеот Koset0 » Пон Апр 14, 2014 9:31 pm

Поне си разбрал причината и не е имало повече жертви. Общопрактикуващите лекари далеч не са за подценяване :ab: И аз съм гледал аутопсии.
Wondering how skinny, would people be if they had to pedal to keep their PCs running.
Аватар
Koset0
Пчела майка
 
Мнения: 1862
Регистриран на: Съб Дек 04, 2010 12:52 pm

Re: Общопрактикуващ ветеринарен лекар или специалист ветерин

Мнениеот Bamo » Пон Апр 14, 2014 9:53 pm

zoomaniak написа:тясно специализирани и намирането им е достаааа трудно - да не кажа невероятно трудно - особено за малките и средните населени места в България.

Това наистина е вярно и е проблем. Затова хората да си правят сметка преди да вземат животното. Ама на някои хора не им пука за това, за жалост... Или просто го осъзнават късно.


Koset0 написа:"Общо-" не обхваща само котки и кучета, както си мислят някои хора. За преглед и лесни за изпълняване манипулации общопрактикуващият лекар е добър вариант..

+1


Общопрактикуващите ако са хора, които си обичат професията, могат да помогнат при някои средно тежки случаи и често срещани болести. Няма как един човек да разбира от всичко и то в детайли! Замислете се. Все едно да отидете при GP-то да ви лекува от сърце. Е не става, има си кардиолог за това. Така е и при животните, ветеринарите специализират в конкретна област и там стават добри. Търсете винаги конкретен специалист за вашето животно!
Bamo
 

Re: Общопрактикуващ ветеринарен лекар или специалист ветерин

Мнениеот meri » Вто Апр 15, 2014 8:31 am

Ветеринарните лекари са общопрактикуващи, защото във вет. медицина няма тесни специалности, за които да учат специално. Те изучават всичко за всички животни. При тях няма кардиолог, ушен, хирург и т.н.Което не ги прави лоши лекари. Почти няма лекар вече, който да не специализира и учи, а това че някъде си някой си не разбирал от гризачи или други животни.....си е мнение на незнаещия стопанин. Много често вината за тежкото състояние на животното е в стопанина- невежество, лошо хранене и отглеждане и т.н. Кой лекар би могъл да излекува едно животно в изключително тежко състояние(въпреки че има и такива случаи), или когато вече нищо не може да се направи, защото стопаните прилагат самолечение, неправилни съвети от познати и форуми и не посещават ветеринар. На кой е вината тогава?
Един стопанин никога не може да определи диагнозата и лечението.
Изобщо не съм съгласна да се подценяват лекарите.... тук не говорим за кардиология, хирургия и т.н., говорим за хора, които учат и практикуват за всички животни. Имате ли представа колко учебен материал е това, колко знания и практика, усилия....
Ако не бяха така наречените общопрактикуващи лекари моето куче умираше....и колко много такива примери има. Разберете, че един стопанин никога не може да определи правилно състоянието на болното животно, нито квалификацията на лекаря....смешно и жалко е. Именно за това и не водят животните си на лекар...погрешна тактика. Колко ли животи биха били спасени????
Това, че някое животно не може да се излекува въпреки всичко, не може да се спаси....е лекарите не са магьосници с вълшебна пръчка да лекуват.
И когато кучето ми умря в ръцете на лекарите, борейки се за неговия живот....те ли са виновни, че са общопрактикуващи или това, че вече не можеше да се направи нищо. Повечето хора от форума знаят за случая на Бари. Ако не бяха тези лекари.....просто не знам....
Никога не съдете прибързано.....

А това, че в провинцията няма добри лекари, също не е вярно....

Това, че някога са ти умирали животни.....не е по вина на лекарите, а лично твоя....незнание и т.н....знаеш си. Много ясно, че никога било то човек или животно е това, не може да се установи причината за смъртта без аутопсия. Всеки вет. лекар може да направи аутопсия.....Е има и отдел патология във вет. медицина, но....за времето, което говориш.....отдавна ще да е било и може и да е нямало тогава. :ab:
Не е то некадърност, а по-малко знания, по-малък опит, нежелание за квалификация....това вече е в миналото. Всеки уважаващ себе си и репутацията си лекар се стреми да учи....а и практиката е добър учител, най-добрия за всичко....

Много ми е любопитно как един стопанин без никакво понятие за медицина може да каже....тоя лекар не става, нищо не знае, ще търся друг?
По какво може да го определи?
Или с четене по форуми за отзиви....което е много опасно положение и неправилно.
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10378
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Общопрактикуващ ветеринарен лекар или специалист ветерин

Мнениеот Bamo » Вто Апр 15, 2014 4:06 pm

Уважавам мненията, които пишете в защита на ветеринарите.
Но аз от личен опит мога да го кажа и го казвам - търсете ветеринар специализирал по конкретния вид животно. И ето случая - един общопрактикуващ ветеринар след 1 месец грешно лечение, което той самия беше назначил - стигна го извода, че трябва да ни приспи зайчето ако до седмица две няма подобрение - за да не се мъчи. За щастие една събота не беше на работа и трябваше да потърсим спешно друг ветеринар. В това стечение на обстоятелствата попаднахме на точното място и така му спасиха живота чрез точното лечение (с коренно различен подход и лекарства). И затова винаги ще го казвам - търсете компетентен специалист. А за да е компетентен един човек в една област, трябва да е специализирал детайлно в нея или да има много опит или и двете. И в другите държави е така, има си отделни специалисти, само българинът разбира от всичко :ajaweki:
Bamo
 

Re: Общопрактикуващ ветеринарен лекар или специалист ветерин

Мнениеот Koset0 » Вто Апр 15, 2014 5:36 pm

Bamo, oтново слагаш така наречените общопрактикуващи ветеринари под един знаменател, което е много грешно... Трябва да си минал през всеки един ветеринар в България, за да твърдиш такова нещо!
А и за въпросното заболяване сте можели да направите изследвания и да правите профилактики, с което щяхте да предотвратите проявата му.
Wondering how skinny, would people be if they had to pedal to keep their PCs running.
Аватар
Koset0
Пчела майка
 
Мнения: 1862
Регистриран на: Съб Дек 04, 2010 12:52 pm

Re: Общопрактикуващ ветеринарен лекар или специалист ветерин

Мнениеот Bamo » Вто Апр 15, 2014 6:03 pm

Koset0 написа:Bamo, oтново слагаш така наречените общопрактикуващи ветеринари под един знаменател, което е много грешно... Трябва да си минал през всеки един ветеринар в България, за да твърдиш такова нещо

Не съм минал през всички ветеринари в България, но съм имал контакт с много българи в различни области - вкл. лекари и ветеринари. Старанието на мнозинството ми е горе долу ясно. Виж все пак в каква държава живеем - последните в Европа. Не е нужно да си пророк, за да ти светнат някои неща пред очите. Ако си вет - спомни си за колегите ти, всички ли бяха изрядни в следването си? Повечето са били посредствени студенти, а вероятно и такива като хора. Малкият процент добри лекари, по-голямата част от тях са напуснали тази държава. За уважение са ветеринари, които си вършат съвестно работата, продължават да се учат дори след като завършат, търсят информация, идват във форуми като този и помагат безплатно.


А и за въпросното заболяване сте можели да направите изследвания и да правите профилактики, с което щяхте да предотвратите проявата му.

И Левски можеше да е с ботуши, и нямаше да го хванат. Можели сме да направим изследвания, вярно - при общопрактикуващ ветеринар ли? И каква отрова щеше да назначи за профилактика? Да му я пръскам със спринцовка в устата и после 3 дена зайчето да не помирисва храна ли? Мерси! По-добре да живее без да се мъчи и да живее без да се третира подобно на опитно зайче. Това е въпрос на избор, но според мен - правилният избор. 100% ли щяхме да го предотвратим с профилактика? Най-доброто щеше да бъде ако веднага бяхме попаднали там където трябва. Струва ми се че говорим за миналото обаче, а там нищо не може да се направи повече.

Човек като вземе животно го води първо при общопрактикуващ ветеринар (ако позволите така да ги наричам). Там е мястото да те насочат. А дали някой ще те прати при конкуренцията, защото няма съответните знания или апаратура да извърши дадена процедура?
Bamo
 

Re: Общопрактикуващ ветеринарен лекар или специалист ветерин

Мнениеот Koset0 » Вто Апр 15, 2014 6:23 pm

Знам в каква държава живеем и има всякакви хора. И "всякакви хора" в никакъв случай не означава "еднакви хора", а точно обратното. Навсякъде е така.

Да не би да мина без "отрова" като му се изкриви главата? Много по- добре щеше да му е без този проблем. Не знам дали на 100% се предотвратява, но със сигурност до голяма степен, щом се смята за излечимо заболяване. Сега се мъчи повече и няма как да ме убедиш в обратното. С последното ти мнение се причисляваш към тези , които чакат последния момент, когато едно предположение е вече факт, а в същото време даваш съвсем други съвети. Избери си страна, която да защитаваш. Бил съм и свидетел как препращат хората в друга клиника заради липса на нужната апаратура.
Wondering how skinny, would people be if they had to pedal to keep their PCs running.
Аватар
Koset0
Пчела майка
 
Мнения: 1862
Регистриран на: Съб Дек 04, 2010 12:52 pm

Re: Общопрактикуващ ветеринарен лекар или специалист ветерин

Мнениеот Bamo » Вто Апр 15, 2014 9:41 pm

Koset0 написа:Не знам дали на 100% се предотвратява, но със сигурност до голяма степен, щом се смята за излечимо заболяване.

Ето сега ти се обаждаш и даваш акъли без да знаеш.

В случая на бялото зайче заболяването е причинено от паразит (Encephalitizoon cuniculi), но не е задължително то да се разболее дори да е носител на този паразит. Предаден е от майката. А когато някой си купува зайчета от развъдник и поддържа тази индустрия, разпространява успешно заразата и спомага за страданието на невинни животни. Затова тук отново ще вметна - не си купувайте животни! Мястото им не е в човешкия свят.
Ако аз лично бях прибрал това зайче, щях да се поинтересувам и да разбера какви опасности могат да го очакват. Но дори да знаех, че това или подобно заболяване може да се предотврати с профилактично инжектиране на отрова (лекарство), нямаше да го направя. Количествата, които щеше да поеме щяха да съкратят живота на зайчето до такава степен, че тази болест въобще да не дочака годините, които то доживя. А сега е много по-добре, но ти не можеш да бъдеш убеден в това, затова го казвам за другите, които ще го прочетат. Всичко, което съм научил за зайците е благодарение на бялото зайче и неговото съществуване, такова каквото е. За да има смисъл от всичко това, отделям част от времето си тук, за да споделям мнението и скромния си опит с другите хора. И не смятам да хабя повече енергия в тази тема, за да ти го обяснявам навлизайки в зоната на off topic-a.

Koset0 написа:Знам в каква държава живеем и има всякакви хора. И "всякакви хора" в никакъв случай не означава "еднакви хора", а точно обратното. Навсякъде е така.

А по темата, съгласен съм с това. Но имай предвид и горното което казах - добрите отлитат.
Bamo
 

Re: Общопрактикуващ ветеринарен лекар или специалист ветерин

Мнениеот meri » Вто Апр 15, 2014 9:55 pm

По тази логика значи да не водим животните на лекар, да не ги ваксинираме, за да ги предпазим от заболявания, а да ги оставим така...Сигурно не слагаш ваксини на заека, защото тази "отрова" пък предпазва от доста заболявания.

От къде знаеш, че заека ти е "щастлив" в това състояние, в което се намира.
Профилактиката доста често не само при хората, но и при животните предпазва от някои заболявания. Не можем да чакаме със скръстени ръце....да се бори имунитета.
Не само този паразит може да причини тортиколис, има и други причини....а без лекар и изследвания не могат да се установят. Човек не може да се грижи добре за дадено животно без да посещава лекар. Ветеринарните услуги са един от най-важните фактори за здравето на животните.
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10378
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Общопрактикуващ ветеринарен лекар или специалист ветерин

Мнениеот Koset0 » Вто Апр 15, 2014 10:18 pm

Много е глупаво да твърдиш, че заека е по- добре с изкривен врат. Като си против всякакви медикаменти, ( "отрови", извинявай), защо го заведе на лекар?
Wondering how skinny, would people be if they had to pedal to keep their PCs running.
Аватар
Koset0
Пчела майка
 
Мнения: 1862
Регистриран на: Съб Дек 04, 2010 12:52 pm

Re: Общопрактикуващ ветеринарен лекар или специалист ветерин

Мнениеот zoomaniak » Сря Апр 16, 2014 6:57 am

По-спокойно. Не разваляйте спора с бой.....................

Отдавна имам една странна теория :ag:

1 - Проблема с ветеринарите е проблем на стопаните на животните. Защо? Ами защото колкото повече са взискателни, старателни, информирани - толкова повече ще се появяват и специализирани Ветеринари.

2 - Това, че си водите гълъба при ветеринар, който разбира от свине и човека се опитва да ви помогне - а вие му вярвате - човека не е виновен.

3 - Търпение. Хората се образоват все повече чрез Интернет. Ще попаднат на тази тема и на подобните и в други форуми и ще усетят истината. Ако ли не, ще се научат по трудният начин - чрез загуба на животни и купуването на нови и пак загуба - един черен порочен кръг.

4 - Доста хора имат животни - без да знаят, че ако животното си счупи фатално крак и той трябва да се шинира с пирон и всички екстри трябва да приготвят от 800 до 1000 лв. Тоест знаят какво значи ЗДРАВНА КАСА при хората, но не знаят как да си предпазят животното от ВЕТЕРИНАРНАТА ЗДРАВНА КАСА.

5 - Във всички разговори с хора посетели Ветеринар - в 90% от тях всички без да ги питам ми обясняват КОЛКО ПАРИ СА ДАЛИ на Ветеринаря и КОЛКО БИЛО СКЪПО всичко и от там си вадя извода, че повечето не знаят защо имат животни и поради това не познават ветеринарите и не са си избрали ветеринар за своят домашен любимец. А ако той умре - ще си купят нов.......... защо спорите :bu:
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Общопрактикуващ ветеринарен лекар или специалист ветерин

Мнениеот meri » Сря Апр 16, 2014 8:30 am

Не спорим.....говорим си. :ab:
Да не говорим как гледат да минат с евтина храна или остатъци.....и после ама ветеринаря иска много пари за лечение. Порочен кръг,както се казва.
Та много малко стопани са наистина осведомени и знаят, а други гледат да минат евтино или никак. Да не говорим, че когато доктора им каже, че трябва да направи еди-какво си изследване, започват да смятат, че иска да им вземе парите. Трябва да се знае, че има заболявания, които не могат да бъдат диагностицирани без специални изследвания, а че са скъпи....ами лекарите да не би да не купуват медикаменти, инструменти, апаратура.....не работят с голи ръце и слушалка.
Знаете ли какво ми казваше моя вет: "Нямаш си представа колко пари се дават за консумативи, като игли, спринцовки, такива неща, защото в една клиника се употребява много от тях."
Ами нали трябва да има хладилници, апаратура, оборудвана операционна, апарати за изследване и т.н. Тези доктори също плащат сметки, ток, вода ......Нима смятате, че те ядат въздух или са там, за да печелят на гърба на животните. Срамно е да се помисли дори.......
Добри, знаещи и всеотдайни лекари в България има много, така че пак казвам, по-често вината си е в стопанина.Отказва изследвания, даден вид лечение....и не защото не вярва на лекаря, а просто за да спести някой лев на гърба на животното....това е истината, нищо друго.
Ако имаше информирани стопани, форумите нямаше да бъдат задръстени от глупави, елеметарни въпроси, които всеки стопанин трябва да знае.Щом искаш животно, трябва да знаеш.
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10378
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Общопрактикуващ ветеринарен лекар или специалист ветерин

Мнениеот Koset0 » Сря Апр 16, 2014 2:16 pm

Офтопик:
Нито искам да споря, нито да се "бия". Както знаете, по принцип не участвам в такива теми, но не мога да си замълча като гледам какво се пише. Просто съм бил свидетел точно на обратното на това, което твърди Bamo и считам съветите за неправилни. Незапознатият човек не трябва да налага мнението си.
Извинявам се ако съм засегнал някого.
Wondering how skinny, would people be if they had to pedal to keep their PCs running.
Аватар
Koset0
Пчела майка
 
Мнения: 1862
Регистриран на: Съб Дек 04, 2010 12:52 pm


Назад към Общ форум