Страница 1 от 1

Даряване на кръв

МнениеПубликувано на: Чет Фев 14, 2008 2:27 pm
от meri
Дали някой знае има ли кръводаряване за животни и ако да има ли къде да се съхранява плазмата, защото си мисля, че не е лошо да има все някога се налага да се прелива кръв, но практикува ли се въобще това. icon_dontknow

Re: Даряване на кръв

МнениеПубликувано на: Чет Фев 14, 2008 2:37 pm
от dg_yordanova
Ами доколкото знам не се пази кръв,прелива се от на момента.Поне така беше с една моя кучка,като се наложи,и вет ми обясни,че при тях кръвта е по-особена и по-често се стига до отхвърляне на кръвта от приемника

Re: Даряване на кръв

МнениеПубликувано на: Чет Фев 14, 2008 8:25 pm
от mommovet
Няма проблем да се пази кръв или плазма. Просто няма как да се направи нормална кръвна банка за кучета или котки, тъй като в България няма нито един доброволец за даряване на кръв. Намира се такъв едва когато стане крайно наложително и дори тогава не винаги.

Re: Даряване на кръв

МнениеПубликувано на: Пет Фев 15, 2008 3:00 pm
от meri
Ами някаква кампания или нещо, което може да помогне за популяризиране ,доброволци мисля че ще се намерят,толкова би помогнало ако имаше винаги, когато се налага, няма ли някакъв начин да се измисли нещо.То щом може да се съхранява освен някакъв център ли да се създаде, не съм наясно, но винаги бих завела животните си да дарят кръв, за да се спаси живот.Ако има кой да помага да се направи нещо би било чудесно, май хората не се замислят много по въпроса , а само тогава когато им се налага. :smile:

Re: Даряване на кръв

МнениеПубликувано на: Пет Фев 15, 2008 6:08 pm
от mommovet
Щом имаш желание, дай някакви координати на лични ако си от София. На мен също ми се налага да преливам кръв и ако стопанина не си доведе сам донор всеки път звъня поне на пет-десет човека, докато намеря някой, който точно в този ден е свободен и животното му поне отчасти отговаря на условията. Ако има и други доброволци - още по-добре...
Кръвна банка няма как да се създаде, тъй като поддръжката на такова нещо е много скъпа, няма желаещи просто така за идеята да дарят кръв и кръвните продукти са с ограничена трайност, но пък база данни от потенциални донори не е лошо да има.

Re: Даряване на кръв

МнениеПубликувано на: Пет Фев 15, 2008 6:43 pm
от zoomaniak
mommovet - супер идея - ама как да знам ква кръвна група е Теро - петниста ли е ква е. Дали у вет паспортта му требе да пише или какво - и по колко се взима без да е опасно за кучето....

Пишете ни и нас...требе да помисля как да я рекламираме таз идея.......... icon_crazy icon_bowdown

Re: Даряване на кръв

МнениеПубликувано на: Пет Фев 15, 2008 6:58 pm
от meri
За да бъде кучето донор на какви условия трябва да отговаря и на каква възраст да бъде , защото моето е малко още , иначе съм от София.Иначе за базата данни май си зависи от лекарите да си направите и да си знаете за потенциални дарители, трудна работа май, хората като че ли не са се замислили по този въпрос, освен когато не им се налага.Ще се консултирам с ветеринарите си , и ако кучето ми е подходящо ще видя как ще стане , за да дава кръв, когато се налага.

Идеята е моя и дай да направим нещо по въпроса , за да може повече хора да се включат. Animals_527

Re: Даряване на кръв

МнениеПубликувано на: Пет Фев 15, 2008 7:11 pm
от meri
Мисли, мисли , че е важо и аз ще мисля, да видя ще ни родят ли тиквите нещо. icon_crazy Да направим някаква кампания например , ма требе реклама, хора, които да се съгласят да си водят животните за донори, трудничко ще е , но не невъзможно като всяка нова идея трябва време да узрее. icon_thumb

Re: Даряване на кръв

МнениеПубликувано на: Пет Фев 15, 2008 7:29 pm
от zoomaniak
meri :mrgreen: грешката е моя - правата са твои sunny - ще го измисля требе ми време...ама не знам на кви критерии требе да отговаря донора и не знам дали всеки може да е донор - (говоря за живтните на хората де)....... icon_dontknow

Момо да каже ако требе да има правила - че ако го правим сериозно през сайта да не ни се смее народа tongue

Re: Даряване на кръв

МнениеПубликувано на: Пет Фев 15, 2008 8:05 pm
от meri
О, сериозно ще го правиме и дано повече хора ни подкрепят, аз мисля да говоря с мойте лекари какво точно трябва , за да е наред всичко и да не объркаме нещо, нека и Момо да каже няма лошо, колкото повече идеи толкова по- добре, наистина сериозно го мисля, защото е много важно кръводаряването.Въпреки,че ще има и такива дето ще ни се смеят, но никой не знае дали няма да му се наложи в един момент да се сблъска с такъв проблем и да не знае какво да прави.А ако има кой да направи и база данни с дарители, когато все пак се посъберат желаещи, ще е чудесно или пък лекарите трябва да си ги правят, ще поразпитам и ще видиме.Дано има желаещи да даряват кръв, за да не си остане само като идея и нищо да не се получи. :x

Re: Даряване на кръв

МнениеПубликувано на: Пет Фев 15, 2008 9:18 pm
от mommovet
Има правила естествено. Кучето трябва да е над 30 килограма, между 2 и 6 годишна възраст. Да е ваксинирано и обезпаразитявано редовно. Да не е боледувало от каквото и да било през последните три месеца. Да не е слабо или много дебело. Предпочитат се мъжки кучета /ако не става въпрос за кастрирани животни/. Не се използват кучета, на които е преливано кръв независимо кога.
За котките да са над 4 килограма и над 1.5 години, другото е същото.
В България няма регистрирани тестове за определяне на кръвните групи при животните. Прави се директен тест за съвместимост между донор и пациент.

Re: Даряване на кръв

МнениеПубликувано на: Съб Фев 16, 2008 10:06 am
от zoomaniak
meri - momovet - мисля да пусна отделен под-форум към този на форума+сайта с име "Даряване на кръв". И да направя банер и кампания през сайта, които да водят към този форум. За да има общуване между всички - и който заяви желание във форума ни ще знаем, че можем да разчитаме на него...на ЛБ ще изискваме данните и т н...и мога да направя форма за попълване, която да изпраща данни на мейла ми - които да споделям с определени хора - теб - момо и други ако трябва...не е правилно да правим общодостъпна база дани освен ако всеки е съгласен и навит ако кучето му отговаря на изискванията на проекта да си даде телефона и да бъде търсен при нужда от ветове или хора и т н....

Какво мислите

ако може малко пояснение

МнениеПубликувано на: Съб Фев 16, 2008 12:46 pm
от sasin
А на мен ми е любопитно защо в България няма регистрирани тестове за определяне на кръвни групи при животни, поради цената или някаква друга причина?
Излиза че нашата кучка отпада - тя е 15тина килца.
Ако може и още малко информация - колко кръв се взима, за колко време се възстановява животното, какво се препоръчва (не могат да ядат вафли и да пият кола като нас :wink: )

Re: Даряване на кръв

МнениеПубликувано на: Съб Фев 16, 2008 7:50 pm
от meri
Да направи, не е лошо, но моето куче не се вписва в критерийте, защото няма 2 год., малко е 10 кг. е, женско.Иначе си струва да се опита, все ще има такива, които ще се съгласят надявам се.

Re: Даряване на кръв

МнениеПубликувано на: Нед Фев 17, 2008 1:15 am
от mommovet
Ако се съхраняваше някъде кръв щеше да има и нужда от тези тестове. По клиниките просто на място се прави тест за съвместимост. При кучетата реакциите на несъвместимост са много слаби и на практика може да се ползва което и да било друго куче за донор. При котките задължително се прави тест за съвместимост, тъй като една от кръвните им групи е несъвместима с другите.
От животно отговарящо на изискванията може без абсолютно никакви странични ефекти да се вземе 20мл кръв на килограм тегло . След три седмици може пак. При спешни случаи и при по-едри животни може и повече, но все пак внимателно.

споделяне на мисли :)

МнениеПубликувано на: Сря Фев 20, 2008 2:18 pm
от sasin
Аватарите на момовет са доооста страшнички, но тя май е единствения ветеринар, който редовно чете форума и МНОГО ни помага. Има ли някакъв адрес, на който да пратя букет по случай идващия празник? (хич няма да натъртвам че е жена, пък ако искат да ме изкарат феминистка или мъжемразка :wink: )

Вълнуват ме тестовете, защото в България най-нормалното нещо е точно когато ти потрябва някакъв консуматив да е свършил или да не може да се достави, а когато тръгнеш да правиш сравнителните, се предполага че положението е наистина спешно, отделно че тогава човек е притеснен, отчаян, паникйосан или изтощен. Най-вероятно съм в голяма степен параноичка и песимистка, но за такива като мен е за предпочитане да знаят предварително :grin:

Re: Даряване на кръв

МнениеПубликувано на: Сря Фев 20, 2008 10:14 pm
от mommovet
Ха, аз с такъв ентусиазъм си търся подобни аватари ! :ag: Това беше една icon_headbang2 котка...
Така по-малко страшно ли е?
Та, тестове за съвместимост не се внасят - не свършват, а просто изобщо няма. Пробата за съвместимост става за 10 минути, колкото трае и теста, разликата е само, че накрая знаете коя кръвна група ви е животното пък и плащате и цената на теста за донора. При липсата на кръвни банки, това не е от практическа полза.

да се надяваме че нещата ще се променят към добро :)

МнениеПубликувано на: Чет Фев 21, 2008 1:10 am
от sasin
Тази емотиконка icon_headbang2 и на мен ми е от любимите :wink:

А не може ли да се отбелязва в паспортите, особено ако се е наложила някаква операция, както при нашта кучка една пъпчица на клепача. Пък и кръвна банка може да няма, ама нали ще се прави уж регистър. И колко все пак струва един тест или проба за съвместимост.

Re: Даряване на кръв

МнениеПубликувано на: Чет Фев 21, 2008 2:16 am
от mommovet
Аз винаги пиша в паспорта хирургическите интервенции и установените конкретни алергии - няма графа за това, но задната корица става или в паспортите с реклами в графа - други. Теста за съвместимост е 25 лв при мен, а колко е теста за кръвна група не знам, тъй като тук такива няма /по американски ценоразписи виждам 60 $/.

Помогнете! Спешна нужда от кучешка кръв

МнениеПубликувано на: Сря Фев 27, 2008 1:58 pm
от falconess
Здравейте.

Кучето на моя приятелка, след операция за отстраняване на тумор на далака, има спешна нужда от кръвопреливане, защото се влошава. Кръвта трябва да е от куче с големи размери, поне колкото овчарка.

Моля, помогнете!

ICQ 227556954
моб.тел. 0878 398916

Любомила

Re: Помогнете! Спешна нужда от кучешка кръв

МнениеПубликувано на: Сря Фев 27, 2008 5:21 pm
от COLUBER
Исках да предложа моето куче - кавкаска овчарка, но в момента има рана на рамото и пие антибиотици и не знам дали става? Дано намериш някой :ac:

Re: Помогнете! Спешна нужда от кучешка кръв

МнениеПубликувано на: Сря Фев 27, 2008 7:18 pm
от falconess
Благодаря!

Намерихме донор. Сега остава кучето да успее да се пребори с анемията.

Re: Помогнете! Спешна нужда от кучешка кръв

МнениеПубликувано на: Сря Фев 27, 2008 7:20 pm
от zoomaniak
И моето куче става - ама требе говоря с жена ми

Кампания - дарете кръв

МнениеПубликувано на: Пет Фев 29, 2008 10:42 am
от zoomaniak
По идея на: meri
Информация: mommovet

При кучетата реакциите на несъвместимост са много слаби и на практика може да се ползва което и да било друго куче за донор.

При котките задължително се прави тест за съвместимост, тъй като една от кръвните им групи е несъвместима с другите.

От животно отговарящо на изискванията може без абсолютно никакви странични ефекти да се вземе 20мл кръв на килограм тегло. След три седмици може пак. При спешни случаи и при по-едри животни може и повече, но все пак внимателно.

Теста за съвместимост е около е 25 лв.
Теста за кръвна група по американски ценоразписи около 60$ долара. Но в България той липсва като услуга...

Има правила:

Кучето трябва да е над 30 килограма, между 2 и 6 годишна възраст. Да е ваксинирано и обезпаразитявано редовно. Да не е боледувало от каквото и да било през последните три месеца. Да не е слабо или много дебело. Предпочитат се мъжки кучета /ако не става въпрос за кастрирани животни/.

Не се използват кучета, на които е преливано кръв независимо кога.

Котките да са над 4 килограма и над 1.5 години, другото е същото.

В България няма регистрирани тестове за определяне на кръвните групи при животните. Прави се директен тест за съвместимост между донор и пациент.

Който има желание - може да се запише в темата ни.
Когато имаме нужда - да знаем на кого можем да разчитаме...

За сега е това по темата...

Re: Кампания - дарете кръв

МнениеПубликувано на: Пет Фев 29, 2008 10:45 am
от zoomaniak
Ние записваме Теро - 0895033718... :ba:

Re: Кампания - дарете кръв

МнениеПубликувано на: Пет Фев 29, 2008 11:00 am
от COLUBER
Много добра идея браво! Само си мисля, че не са много хората, които търсят животни донори..или само аз така си мисля? icon_dontknow Моето куче в момента е на година и половина, мисля, че има всички ваксини, обаче в момента е ранено и го тъпкахме с антибиотици и не знам дали ще става за донор когато направи 2 годинки? Ако става пишете го и него :ab:
zoomaniak а Теро има ли 30 кила? hsuh

Re: Кампания - дарете кръв

МнениеПубликувано на: Пет Фев 29, 2008 11:02 am
от zoomaniak
35kg.. tongue :ag:

само да уточня..

МнениеПубликувано на: Пет Фев 29, 2008 3:24 pm
от sasin
Разбрах че пациента плаща и теста за съвместимост на дарителя, или нещо съм се объркала? И още нещо - има ли приети суми за заплащане на стопаните за кръвта? В случай че някой не иска да го прави безвъзмездно, то ясно че не всички са такива.

Re: само да уточня..

МнениеПубликувано на: Пет Фев 29, 2008 3:44 pm
от COLUBER
sasin написа:Разбрах че пациента плаща и теста за съвместимост на дарителя, или нещо съм се объркала? И още нещо - има ли приети суми за заплащане на стопаните за кръвта? В случай че някой не иска да го прави безвъзмездно, то ясно че не всички са такива.

Според мен няма. Нали затова го наричат "даряване" на кръв.

ами то..

МнениеПубликувано на: Пет Фев 29, 2008 3:48 pm
от sasin
Ами то и при хората е даряване, ама знам за цигани дето така си докарват пари. Всеки сам си решава защо би го направил. Знам за жена, която търсейки по спешност за детето си, е спирала хората по улиците и им е предлагала много пари, само и само да й помогнат веднага, просто е попаднала на свестни момчета, които не са й взели и стотинка.

Re: Кампания - дарете кръв

МнениеПубликувано на: Пет Фев 29, 2008 7:16 pm
от mommovet
Разбира се, че даряването на кръв е безвъзмездно. Донорът получава лакомства или храна от съответния лекар. А, теста за съвместимост го плаща пациента.

Re: Кампания - дарете кръв

МнениеПубликувано на: Пет Фев 29, 2008 10:37 pm
от meri
Може във вет. кабинетите лекарите да си направят касичка за такива случаи, когато нуждаещия се няма възможност да си плати теста да му се помогне ,даряването на кръв трябва да е безвъзмездно иначе няма смисъл.И нека регистъра се направи от лекарите и да нямат достъп лица, които биха злоупотребили за печалба, а да се помага на наистина нуждаещи се. :152355:

Re: Кампания - дарете кръв

МнениеПубликувано на: Сря Мар 05, 2008 5:31 pm
от meri
Кога и как ще направиме регистъра , за да има смисъл кампанията и да не остане само като тема във форума, няма ли желаещи да помагат. icon_dontknow

Re: Кампания - дарете кръв

МнениеПубликувано на: Сря Мар 05, 2008 5:50 pm
от zoomaniak
Мери - обясних и на сасин. В момента е тема във форума - но подкрепена и с банер в сайта ни.
Ще го направя не като регистър - имам си нещо на ум - но требе ми време???

Като регистър требе БРФК да го направи - има си закон за публичните регистри и много пари струват такива проекти.

Бъдете търпеливи - хубавите неща стават бавно и не са забравени???

Re: Кампания - дарете кръв

МнениеПубликувано на: Сря Мар 05, 2008 6:00 pm
от meri
Добре де само питах, не знаех подробности, взимам си думите назад, и ако има нужда от помощ насреща съм. icon_surprissed. Не казвам ,че са забравени, защото знам, че трябва време за хубавите неща. :bs: Видях банера и се извинявам за недоглеждането. :bu:

за тези, които не са го чели :)

МнениеПубликувано на: Сря Мар 05, 2008 9:51 pm
от sasin
Ето цитат от закона по въпроса:

Чл. 38. Националната ветеринарномедицинска служба създава и поддържа национална електронна база данни за регистрираните кучета.
Преходни и Заключителни разпоредби
§ 3. Националната електронна база данни по чл. 38 се създава в едногодишен срок от влизането в сила на закона.

Сега остава и да го направят навреме..

Re: Кампания - дарете кръв

МнениеПубликувано на: Вто Мар 11, 2008 5:12 pm
от rinusha
Едната ми кучка е 3 г,немска овчарка,около 28 кг,кастрирана-мисля че става.Освен това имам на разположение котка(на баба ми),над 4 кг,2 г,кастрирана-май също става.От София съм-0887064859

Re: Кампания - дарете кръв

МнениеПубликувано на: Чет Мар 27, 2008 1:26 am
от Dany
Аз имам два въпроса: 1-во кучето трябва ли да е чиста порода? ; и 2-ро как ще стане работата ако не е от София

една сърцата кампания..

МнениеПубликувано на: Чет Мар 27, 2008 2:19 am
от sasin
Относно втория въпрос - ако имате желание кучето ви да е кръводарител, си оставяте координатите в тамошните клиники и ако ви се обадят, отивате да направите тест за съвместимост с кучето, което се нуждае, и ако отговаряте на нуждите му, тогава вземат кръв според килограмите на вашето.

Re: Кампания - дарете кръв

МнениеПубликувано на: Чет Мар 27, 2008 1:52 pm
от Dany
Благодаря за отговора, възмойно най-бързо ще запиша и моя хубавец.
У голямо Благодарско на хората които се заеха с тази кампания :thankyou: :thankyou: :thankyou: :thankyou: :thankyou: . КАМПАНИЯТА ВИ Е ПРЕКРАСНА :ba: :ba: :ba: :ba: :ba: :ba: :ba:

Re: Кампания - дарете кръв

МнениеПубликувано на: Сря Май 28, 2008 6:59 pm
от slindan
Здравейте,
възхитена съм, че попаднах на Вас.
Аз съм очарована и съм благодарна на всички, които помагат на мен и другите!
За кръводаряването - кръводарителка съм и съм давала около 55пъти - на 53години съм.
Ако е за човек - ще дам с удоволствие, но за животни - пази боже - не знам.
С уважение и възхищение - Ади!

Re: Даряване на кръв

МнениеПубликувано на: Чет Май 29, 2008 9:47 am
от meri
Какво толкова, за животните кръв даряват само животни.И те имат нужда от кръвопреливане понякога. :ap:

Re: Кампания - дарете кръв

МнениеПубликувано на: Чет Май 29, 2008 1:08 pm
от mommovet
slindan написа:Здравейте,
възхитена съм, че попаднах на Вас.
Аз съм очарована и съм благодарна на всички, които помагат на мен и другите!
За кръводаряването - кръводарителка съм и съм давала около 55пъти - на 53години съм.
Ако е за човек - ще дам с удоволствие, но за животни - пази боже - не знам.
С уважение и възхищение - Ади!

Нали не си мислите, че на животни се прелива човешка кръв?

Re: Даряване на кръв

МнениеПубликувано на: Чет Май 29, 2008 2:39 pm
от meri
Най - вероятно точно това си мисли. :bu:

Re: Даряване на кръв

МнениеПубликувано на: Чет Май 29, 2008 3:03 pm
от slindan
Да Ви разясня какво си мисля:
Не че имам някакво медицинско знание - не, съгласна съм с Вас, че на животни се прелива от животни - да пази Бог.
Хайде де, не се заяждайте - приятен ден! Ада

Re: Даряване на кръв

МнениеПубликувано на: Пет Май 30, 2008 11:08 am
от meri
Никой не се заяжда, мисля ясно е обяснено какво точно значи кръводаряване,знаете ли колко много животни имат нужда от кръв, замислят ли се хората, че биха могли да помогнат правейки любимеца си кръводарител, никой не може да ни гарантира , че някога и на нашия няма да се наложи,просто само малко информираност е нужна, а колко много би могло да се направи. :ba:

Re: Даряване на кръв

МнениеПубликувано на: Пет Май 30, 2008 4:42 pm
от slindan
Моето е от неосведоменост - но аз бях свидетелка как умираше на операционната маса моят мил и непрежалим Оги - ангорския ми котарак - умен и мил,добър - само ве говореше.
После три часа след операцията умря в ръцете ми - все още го сънувам!

Re: Даряване на кръв

МнениеПубликувано на: Пет Май 30, 2008 5:31 pm
от meri
Много съжалявам, :ai: затова казвам, че човек за всичко трябва да се информира.

Re: Даряване на кръв

МнениеПубликувано на: Вто Май 26, 2009 8:13 am
от meri
Ето една чудесна инициатива,дано някога и ние да можем да направим същото. smiley24



Организация събира кучета кръводарители

Първата кръвна банка за кучета вече обикаля английските градове и набира кръводарители на четири крака.

Инициативата на директорката на благотворителната организация Уенди Барнет е от 2007г., като целта е да се събира, обработва и съхранява животинска кръв.

Според неия винаги има недостиг на донори, както и при хората. Тя се надява с нейната инициатива този проблем да се разреши. През следващите месеци подвижната модерна кръвна банка ще направи обиколка и из училищата, за да популяризира инициативата. Кръводарителите кучета получават като компенсация обилна вечеря и торба с играчки.

Процедурата по вземането на кръв трае между 5 и 7 минути.

http://curious.actualno.com/news_241492.html

Re: Даряване на кръв

МнениеПубликувано на: Нед Сеп 27, 2009 11:02 pm
от GattaNegra
Еee и в края на краищата какво стана с тази чудна идея?
Дайте банерче да сложа където намеря!
Котката ми е женска, 4.200 кг на около година - много ми се иска да зная дали е на 11 или на 15 месеца в момента, но не зная как да разбера ... Уж е здрава и СА и правени ваксините. Тя е Европейска късокосместа (зелена) таби...
Женска и кастрирана. Става или не - преценете вие...

Re: Даряване на кръв

МнениеПубликувано на: Пет Юни 07, 2013 9:11 pm
от meri
https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... nt_count=1
Това е една много добра инициатива, ако имате животно, което отговаря на уcловията, може да cе запишете.