Страница 1 от 1

Опасна ли е гъбичната инфекция на котките за хората

МнениеПубликувано на: Сря Мар 05, 2008 12:27 pm
от petia07
Понеже болното коте живее с мен в една стая се притеснявам и за себе си. Лекарят каза да не го прегръщам, но в крайна сметка то така или иначе се разхожда навсякъде. Аз постоянно чистя с прахосмукачка и препарат за пода, но все пак дали не е много опасно за мен. Освен това пък имам здраво котенце, което живее на двора и засега е много добре, макар че не съм му правила никакви ваксини, само лекарства против паразити и то скоро на 10 месечна възраст. Има ли начин да лекувам успешно болното животинче като същевременно предпазвам себе си и здравото коте?

Re: Опасна ли е гъбичната инфекция на котките за хората

МнениеПубликувано на: Сря Мар 05, 2008 4:52 pm
от mommovet
Гъбичните инфекции са условнопатогенни. Това значи, че ги има навсякъде, но има предпоставки за да се зарази човек или животно с тях. Малките деца, възрстните хора, хората с чувствителна кожа, тези с отслабен имунитет или приемащи антибиотици са податливи на заразяване - същото важи и за животните.
Затова щом се установи гъбична инфекция при някой член на семейството, другите трябва временно да избягват тесен контакт с него /гушкане/, както и ползване на общи вещи /да речем котката да ви спи върху дрехите или в леглото/. Спазването на тези условия и нормалната ежедневна хигиена са достатъчни за да се предпазите. Спокойно може да го галите и пипате, но след това си мийте ръцете.