Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

За доверието: стопанин - вет.лекар

За доверието: стопанин - вет.лекар

Мнениеот AHASVER » Вто Сеп 23, 2008 3:04 pm

Случката:
Вчера заведохме Арчи на редовното му месечно обезпаразитяване,поради празника в клиниката беше само единия лекар и сестрата,които така или иначе затваряха,но все пак ни приеха.Докторът познава котаракът и сме с впечатлението,че е отговорен,внимателен и така или иначе респектиращ човек,винаги ни отделя страшно много внимание,обяснява подробно на въпроси от наша страна и т.н.(аз лично разговарям и подържам по-голяма връзка с лекарката,а мъжът ми с докторът).Имаме им огромно доверие,препоръчвали сме ги на много наши познати,много са внимателни.Преди да тръгнем,докато чаках мъж ми да вкара Арчи в чантата разгледах паспорта и забелязах,че от миналия месец е отбелязан замо Фронтлайн-ът,което отдадох на това,че е възможно да са пропуснали.
Обезпаразитявали сме винаги с Дронтал кат и съм била спокойна,че всичко е ок,чела съм много за препарата,питала съм и т.н. за да бъда сигурна,че нямам проблеми да се третира профилактично.Миналия месец Арчи повърна,когато му дадоха хапчето-беше ял и ни казаха,че това е причината,което ни очуди страшно,понеже никога не беше повръщал,макар и да се е случвало да яде непосредствено преди даване на хапче.ОК.вчера обаче не беше ял от сутринта,а ние го заведохме в късния следобяд-пак повърна,пак 2-ро хапче. hsuh .Пак същата причина.Влизаме в колата,отварям паспорта и гледам 2 стикера-Цестал кат,за този и миналия месец(на пропуснатото място :ai: )...Откачих.Разкрещях се на мъжът ми да слиза и да пита ЗАЩО по дяволите не му е даден Дронтал като винаги му се дава само този препарат и ЗАЩО не ни казаха,че му слагат този Цестал,за който чувам за първи път.Мъжът ми влезе седя 10 мин излезе и каза,че не получил отговор,но пък е видял,че съставките на двата препарата са еднакви и нямало разлика (разликата е,че котака повръща и незнам дали може да се дава всеки месец).
Въпросът:
Ние им имаме страхотно доверие,никога не сме се усъмнили в профисионализмът им като ветове,работили са по чужбнини,имат страхотна клиника,страхотна чистота,въобще...Не е чудо голямо,2 хапчета...въпросът е принципен,трябва ли от тук нататък да гледам на всяко движение към котаракът ми със съмнение,за да съм сигурна,че му дават това,кото очаквам да му дадът...утре недай си Боже ако се разболее,как мога да бъда сигурна,че правят това,което би трябвало да се прави и му дават лекарствата,за които ме информират и че точно те са нужни...трябва ли да запиша ветеринарна медецина,за да бъда сигурна,че нещата се правят както трябва и че наистина получавам това, за което си плащам....да защото ако не друго си плащам,някой казват,че на услугите цените са ниски,да ги вдигнат,да ги направят като в Германия например - 70 евро за преглед,нямам против ако това ми гарантира,качество,професионализъм,и компетентност.

За сега не сме мислили да сменяме лекарите,те се грижат за кот от бебе ,той ги познава,държи се перфектно там.Не искам да ги обидя или нагрубя,напротив,споделм въпросите,които ме налегнаха след това и които си зададох...Все още мисля,че са добри хора и добри лекари,макар,че се надявам за в бъдеще Арчи да е жив и здрав и да не го спохождат тежки здравословни проблеми.

Темата не е за това да оплюем ветовете,напротив,темата е за това: Къде е границата на доверие м/у стопанин и вет?Винаги съм била на мнение,че здравето на нашите любимци в по-голямата си част зависис от самите нас-стопаните.Нямам отговор на въпроса,защо му е даден друг препарат без да знаем ние.Възможно е и аз да не реагирам правилно,възможно е и наистина да е чудо голямо и да няма значение,но просто ми стана тъпо и незнаех и все още незнам дали реакцията ми е правилна.

П.П.
Моля всеки съфорумец да не изпозлва темата за да плюе този и онзи вет, а да сподели мнение по ясните въпроси,които зададох,ще ми бъде интересно ако се включи и момовет с позиция.Нека бъдем принципни и благородни без да накърняваме или обиждаме.Както казах и аз може да не съм права.
Аватар
AHASVER
В глутницата
 
Мнения: 384
Регистриран на: Пон Фев 04, 2008 6:12 pm

Re: За доверието: стопанин - вет.лекар

Мнениеот zoomaniak » Вто Сеп 23, 2008 3:28 pm

качество,професионализъм,и компетентност.


Това винаги - ама винаги се гарантира от две страни:

Клиент - доктор.

Няма доверие в тези неща. Забравете тая дума. Както и в хуманната медицина.

Тази професия си има утъпкани пътеки. По тях вървят и пациент-клиент и доктора.

Само тогава се гарантира:

качество,професионализъм,и компетентност.


Визирам само България?

Вижте как е при хуманната медицина - същото е и при ветеринарната.
Само, че около хуманната медицина има все пак 100% внимание и от двете страни - пациент - доктори.

А при вет-медицината липсва 100% внимание и от двете страни.

Твоя случай си е поучителен.

А стопанин който не е поне 50% образован ветеринарно - обща култура е рисков стопанин...

Има градове - ако стопаните не са в час (доктори да са) - животното пропада.
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: За доверието: стопанин - вет.лекар

Мнениеот mommovet » Вто Сеп 23, 2008 6:29 pm

Cestal и Drontal Cat са с еднакви активни съставки и ефективността им е една и съща. Цестала наистина е малко по-горчив и е възможно котето ви да е повърнало поради тази причина. Този препарат също може да се дава всеки месец без опасност за котето.
Аватар
mommovet
Пчела майка
 
Мнения: 1652
Регистриран на: Вто Окт 09, 2007 9:57 pm
Местоположение: София

Re: За доверието: стопанин - вет.лекар

Мнениеот sasin » Сря Окт 01, 2008 1:00 am

Честно казано в аналогична ситуация и аз бих откачила. Чудя се обаче дали не бих отишла на следващия ден след като е повърнал хапчето, защото според мен няма да е останало лекарство което да подейства и дефакто няма да е обезпаразитен. Съмнявам се че ще му дадат безплатно другото хапче, защото грешката е била тяхна, но поне се надявам за в бъдеще да внимават повече. Знам че всички сме хора и ни се случва да сгрешим, но има неща които са по-важни от пресоляването на манджата примерно..

Много е важно човек да се чувства свободен да каже открито всичко което го вълнува, така както би споделил с партньора си най-лични неща..

Точно както проверявам в магазините срока на годност на всеки продукт и броя до стотинка рестото, не само за да не се набутам, а и в същата степен да върна това което са се объркали да ми дадат в повече..

Добра тема пускаш, AHASVER :ay:
офис без хартия е химера в болното въображение на консултантите по фирмено управление
sasin
Пчела майка
 
Мнения: 1190
Регистриран на: Вто Окт 23, 2007 2:51 am

Re: За доверието: стопанин - вет.лекар

Мнениеот AHASVER » Сря Окт 01, 2008 1:08 am

За съжаление няма отзиви въпреки,че се надявах доста да подискутираме...ама нейсе... icon_dontknow
Аватар
AHASVER
В глутницата
 
Мнения: 384
Регистриран на: Пон Фев 04, 2008 6:12 pm

Re: За доверието: стопанин - вет.лекар

Мнениеот kokerka » Чет Окт 02, 2008 1:17 pm

За доверие в лекарите си мога да говоря ако става дума за диагнози, начин на лечение, марка на ваксината и прочие. Тогава каквото кажат те е закон за мен. Изпитала съм ги достатъчно пъти и съм се уверила, че трябва да им се има доверие. Разбира се няма нищо лошо аз да си следя колко и какво се дава и прави, че даже и да си записвам ако някой ден ми се наложи да се сетя какво е давано. Но за обезпаразитяване /вътрешно и външно/ аз сам сама си купувам, давам и следя какво давам. Решила съм, че трябва да е еди кое си хапече, купувам и си го давам. Все пак това не е кой знае колко сложна процедура, разбира се спазена по правилата.

Не знам как бих реагирала обаче ако аз поискам едно, а ми се сложи/даде друго. ДОсега с мойте лекари не ми се е случвало. СЛучвало ми се е да спорим кое е по-добро, но в крайна сметка се има предвид, че аз плащам и аз искам еди какво си. Но, моите решения са взети след консултация с лекарите, защото те са експертите в случая.
Животните са По-добрите приятели на човека!
Аватар
kokerka
Пчела майка
 
Мнения: 1355
Регистриран на: Сря Яну 19, 2005 11:12 pm
Местоположение: София

Re: За доверието: стопанин - вет.лекар

Мнениеот meri » Чет Окт 02, 2008 3:32 pm

Аз също имам доверие на лекарите си и никога не подлагам на съмнение това,което ми казват.А може за момента да е нямало от другото лекарство, след като са еднакви.......и проблем няма, вероятно са преценили преди да го дадат, винаги трябва да се внимава, но няма място за притеснение , аз също сама си купувам таблетките, понякога се налага да ги сменя ако няма, но не е имало проблем никога.А когато става въпрос за лечение,компромиси няма, парите не са важни, в случая е важно компетентността на лекаря и това,доколко ние вярваме в тях, но ако не сме доволни нищо не ни пречи да ги сменим.Абсолютно винаги трябва да се внимава, да се наблюдава, да се следи какво се дава/прави на животното, защото има неща неподходящи,има лекари,които го правят без да уведомят стопанина.......тогава, не съм съгласна да е без мое знание и не заради пари........а заради ползата от това,което се прави.А ако някога не ми допадне нещо, видя, че има пропуск(засега не се е случвало), но ако стане, аз никога няма да си замълча,ще разпитвам ,изисквам и ще следя какво се прави, аз така и правя винаги, без значение за какво сме ги посетили.Но от дългите години,които ги познавам, от начина им на работа, синхрона между тях,не се е случвало да се забрави нещо или да се сложи не което трябва.И все пак човешко е да се греши, но зависи за какво....защото може да са фатални последиците, особено ако е в операция или нещо друго, просто е недопустимо, а може би се случва, и тогава.......А понякога има и други добри лекарства, заместители , и щом лекаря например ни препоръча ,значи трябва да му се доверим, не винаги трябва да се използва едно и също, но смяната под контрол не е страшна.
AHASVER, мисля си, че в случая няма вина никоя от страните,нито ти, нито лекарите.Може би така се е получило, не защото не си внимавала, а защото такова е имало, а това , че не са те уведомили,може би след като се познавате добре да са преценили, че няма да имаш нищо против, и в това няма нищо лошо, но ако става въпрос за нещо сериозно.......едва ли няма да те попитат .И винаги да се провери на място е най- добре, но много често не го правим,именно защото им вярваме, но специално за случая,няма какво да се коментира........няма грешка, защото препаратите са еднакви.Ние стопаните много пъти сме мнителни и не винаги виждаме нещата от всички страни, все ни се струва, че нещо не е както трябва, не е достатъчно, може още, винаги имаме някакви причини за недоволство.А доверието трябва винаги да е взаимно,след като си знаем способностите на лекарите,не трябва да подлагаме на съмнение това, което правят.Различен е случая ,когато не могат, не знаят и разни такива.......тогава се знае, друг лекар веднага,иначе не може да се гарантира успех в лечението.Когато се поставя ваксина, също трябва да се внимава за марката, годността, някой дребни манипулации, рутинни прегледи, не лекарите, а ние трябва да сме внимателните и взискателните, за да получим всичко,което трябва и за това, за което си плащаме.
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10378
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: За доверието: стопанин - вет.лекар

Мнениеот pepi6 » Пет Ное 07, 2008 7:09 pm

За да има добро лечение за нашите домашни любимци трябва да има взаимно доверение стопанин - лекар. Възможен е и пропуск от страна на лекарят,но тогава най-добре е лично да се разговаря с него, а не веднага да започне плюене по него във форумите. Това на никого не помага. Да се сподели проблем е едно, но да се обижда лекар, при това когато дълго време ти е помагал за домашния ти любимец е недопустимо и неетично според мен. Трябва да сме по-диалогични, а не злобни критикари. Такова е моето мнение.
pepi6
Животинче с въпрос
 
Мнения: 4
Регистриран на: Пет Ное 07, 2008 6:14 pm

Re: За доверието: стопанин - вет.лекар

Мнениеот vikito40491 » Сря Яну 28, 2009 12:28 am

Дори и Дронтал кат и Цестал кат да са еднакви, според мен ветеринарният лекар би трябвало да предупреди АХАСВЕР hsuh . Много стопани, които се интересуват от котката си, биха се страснали. На други въобще нямаше да им пука какво дават ветеринарите на котката, а трети въобще не биха завели любимеца си на ветеринар :ap:
You're watching your dog chase its tail and think that dogs are easily amused, right then you turn around look at the time and realise you just watched your dog chase its tail for 10 min...
Аватар
vikito40491
В пасажа
 
Мнения: 777
Регистриран на: Чет Окт 18, 2007 6:46 pm
Местоположение: Елхово


Назад към Общ форум