Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

За яките след операция

За яките след операция

Мнениеот meri » Съб Ное 08, 2008 1:53 pm

Доста често след операция се поставят яки на животните, но както разбирам не са никак удобни,наложително ли е да се слагат, защо при кастрация например не се прави вътрешен шев и да не се махат конци,така няма да се налагат яките,които само измъчват животното.Защо все още има ветове,които при кастрации не използват нещо по- ново,по- различно от поостарелите и стандартни методи, трудно ли е да се прави този вътрешен шев, или им е по-лесно по другия начин или.......каква е причината.....метода на работа или желанието на стопанина? Знам, по принцип защо се слагат, има операции,при които задължително има външни шевове, но няма ли някакви по- различни яки от тези,които се употребяват .........да не пречат и да са удобни, защото повечето са твърди, пригодени от неподходящи материали.Има ли къде да намерят собствениците или само при лекарите е възможно?
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10378
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: За яките след операция

Мнениеот innamorata » Съб Ное 08, 2008 2:40 pm

Не са удобни, но както каза понякога са задължителни.
Аз лично знам, че единствените яки са тези, които сме виждали всички и се взимат от ветеринарните кабинети, тъй като на тях им ги доставят. :ac:
innamorata
Животинче с въпрос
 
Мнения: 27
Регистриран на: Пон Ное 03, 2008 6:35 pm
Местоположение: София

Re: За яките след операция

Мнениеот mommovet » Съб Ное 08, 2008 5:19 pm

Дали шевовете са външни или вътрешни няма отношение към носенето на яка. Тя се слага за да не може животното да ближе раната - ако е решило то може и вътрешни конци да свали, а при близането се увеличава и вероятността да възпали раната и да я инфектира.
При повечето операции всъщност яка не е нужна /освен при очни, уретростомии и други много финни шевове или обширни пластики, когато и най-малкото травмиране на раната е с катастрофални последици/, но аз я препоръчвам за всички през времето когато пациента е без надзор - просто гаранция. Вярно, че не са много удобни за животните, но така се спестяват множество възможни главоболия.
При всеки разрез така или иначе се шие и с вътрешни конци - външните се слагат за перфектно адаптиране на ръбовете и съответно липса на белег, както и като допълнителна гаранция срещу инфекции - съвременните шевни материали не дразнят и 90% от животните изобщо не ги пипат, а конците са такива, че е почти практически невъзможно пациента сам да си го свали.
Аз примерно оставям на вътрешни шевове /когато операцията позволява/ само злонравните животни, които трябва да се упояват за да им се свалят след това и бездомните за които не е сигурно, че ще има кой да ги доведе за махане, както и животни на стопани, които мнооого държат на това, иначе определено предпочитам да слагам и външни.
Аватар
mommovet
Пчела майка
 
Мнения: 1652
Регистриран на: Вто Окт 09, 2007 9:57 pm
Местоположение: София

Re: За яките след операция

Мнениеот meri » Съб Ное 08, 2008 6:11 pm

Благодаря за отговора. :ab:
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10378
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: За яките след операция

Мнениеот zoomaniak » Съб Ное 08, 2008 6:47 pm

Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: За яките след операция

Мнениеот sasin » Нед Ное 09, 2008 6:10 am

Момо е дала много полезна информация.

И аз щях да кажа че няма значение дали шева е вътрешен, защото нашата кучка беше с външен и колкото и да я вардех, тя успяваше да се ближе по корема, но не по раната, защото шева се падаше вдлъбнат между цицките й и тя не го стигаше, но все пак мястото където го лижеше се беше зачервило и аз нали съм от притеснителните, я заведох да я погледнат за всеки случай. Та лекарите бяха много любезни и я пръскаха с нещо бяло от флаконче и ние си ходехме всеки ден докато й махнат конците (доколкото си спомням, поне бяха няколко дни поред). И тогава казаха че тя е добре, ако беше котка с техните грапави езици, щеше да е по-сериозно зачервяването.

Малко след това баща му на мъжа ми заведе тяхното куче да го кастрират и тя нали е по-нервна от нашата, сложиха й якичка :ap: ама тя бързо свикна.

Стамене, защо са толкова скъпи яките? Скоро попаднах на този сайт където виждам други цени (май на едро):
Яки за кучета
7.5 см - 2,50 - 3,00
10 см - 2,92 - 3,50
12.5 см - 3,33 - 4,00
15 см - 4,00 - 4,80
20 см - 4,33 - 5,20
офис без хартия е химера в болното въображение на консултантите по фирмено управление
sasin
Пчела майка
 
Мнения: 1190
Регистриран на: Вто Окт 23, 2007 2:51 am

Re: За яките след операция

Мнениеот mommovet » Нед Ное 09, 2008 3:10 pm

Такива ще са цените ако им правиш поръчки над някаква месечна сума - това е склад на едро и не можеш да си купиш само една яка.
Аватар
mommovet
Пчела майка
 
Мнения: 1652
Регистриран на: Вто Окт 09, 2007 9:57 pm
Местоположение: София


Назад към Общ форум