Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Животни + Хора = Общо здравеопазване

Животни + Хора = Общо здравеопазване

Мнениеот zoomaniak » Пон Дек 22, 2008 5:50 pm

Европейската комисия поставя акцент върху връзката между здравето на животните и човешкото здраве и отправя послание за важността на ефективните мерки за биологична безопасност

Уважаеми

Знаете ли, че здравето на животните може да влияе върху здравето на хората?

„Животни + Хора = Общо здравеопазване”

Болестите по животните имат очевидно влияние върху животните, но някои от тях заплашват и човешкото здраве. Oсобено опасни са зоонозите (болести, които засягат и животните и хората). В тази група попадат някои паразитни и бактериални заболявания както и някои вирусни заболявания, такива като грип.

Освен въздействието им върху здравето, сериозните и широкоразпространени епидемии струват скъпо на фермерите и цялото общество.

Кампанията

Главната дирекция Здравеопазване и потребители на ЕК (DG SANCO) и Федерацията на ветеринарите в Европа (FVE), стартираха информационна кампания относно концепцията за „общото здравеопазване” и за разпространение на посланието за „биологична безопасност”. Постановяването на пълна серия от мерки за биологична безопасност могат да опазят цели групи животни и да ограничат разпространението на болестите в животинските популации на ниво ферма и през границите. Кампанията включва фермери, ветеринари, митнически и ветеринарни инспектори, пътници и широката общественост.

Уебсайт: http://www.one-health.eu

Партньорите са създали уебсайт, който да рекламира кампанията: http://www.one-health.eu. Без да е скучен и институционален уебсайтът „Общо здравеопазване” съдържа информация за пътуващи фермери, ветеринари и пресата, и материали като: календар на кампанията, етикет за багаж, пощенски картички и постери.

Този сайт е „жив” и се актуализира постоянно, като наред с другите материали има и видеоматериал за пътуващото шоу „Общо здравеопазване”, което ще обикаля селскостопанските панаири през следващите 6 месеца.

Биологичната безопасност е проблем, който засяга всички нас.

Когато пътувате с домашния си любимец през граница, без да спазвате изискванията на ЕС и не представите необходимите документи, или внесете месни или млечни продукти от страна извън рамките на ЕС- рискувате да внесете някаква болест по животните в ЕС. С други думи, биологичната безопасност е жизненоважен въпрос не само за ветеринарите и фермерите, но и за всеки гражданин на ЕС. Ето защо кампанията е особено важна. Тя ще помогне и на потребителите и на професионалистите да осъзнаят по-добре връзката между здравето на животните и човешкото здраве и да променят своя модел на поведение.

Включете се и вие

Тъй като това не е комерсиална инициатива, ние високо ще оценим вашата помощ, която ще се изрази в разпространение на информацията, като поставите един от нашите привличащи вниманието банери на вашия уебсайт. Комплектът банери е включен в това електронно съобщение. Може да се свържете и към рекламния клип наЗа допълнителна информация посетете http://www.one-health.eu

Благодарим ви за помощта.
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Назад към Общ форум