Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Споделете: ПЪРВА ПОМОЩ - КАК И ЗАЩО. Какво направихте.

Споделете: ПЪРВА ПОМОЩ - КАК И ЗАЩО. Какво направихте.

Мнениеот zoomaniak » Пон Юли 20, 2009 8:33 pm

Идеята на темата е да споделите кой какво е направил когато животното му е пострадало и се е наложило да му се съдейства на минутата - часа. Така наречената ПЪРВА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ. Понякога тя е животоспасяваща.

Споделям проблем още в развитие с Теро (куче-далматин).

Разхождах го аз и по едно време гледам заден десен крак под ъгловата става целият в кръв. А Теро си тича и не проявява признаци на болка или, че усеща нещо.

Веднага го хванах и огледах раната. А тя беше разрез около 1см 1.5см и нещо белезникаво стърчеше от раната на около 5мм. На пръв поглед помислих, че нещо му е забито в раната и се опитах с нокти да го извадя. Но не стана. Усетих, че това нещо си е на Теро - веднага си помислих, че е сухожилие. Но той не прояви признак на болка и 10 минути след като усетих раната той още си тичаше (тествах го нарочно). А кръвта си течеше стабилно.

Веднага го прибрах и го промих с реванол и го стегнах силно с бинт и една марла напоена с реванол оставих под бинта.

Милото Ми Наденце панирано от кръвта по балатума и цялата обстановка като една добра и съвестна медицинска сестра ми помагаше да го превържем.

Теро реагира идеално на превръзката и си легна на пода. Само я ближеше от време на време в нормални граници.

Легнахме си - като обсъдихме сериозно всякакви варианти. Допитахме се и до:
д-р Миряна Караславова (mommovet) - 0887 14 30 91 тя каза, че това дето стърчи е обвивката на мускула и даде нужните съвети. Абе спрехме да се панираме...

На сутринта веднага го огледахме и внимателно махнах превръзката. НО доста съм я стегнал май защото още с отвиването, разхлабването на бинта и усетих как кръв избива през бинта и марлята.

Махнах превръзката и оставих Теро да оближе раната с надеждата, че ще се оправят нещата.

НО щом направи 2-3 крачки и изтече гъста съсирена кръв...умазахме коридора :ag: веднага пресна нова превръзка, но по-хлабава и отиде така на разходка. Прибраха се и махнахме превръзката и го настанихме в клетката му. За да не се движи прекалено. Кръвтта беше спряла и само леко съвсем леко розови петна имаше по дюшека на Теро...

И така лежейки в клетката си раната се позатвори. Сега не тече кръв, но ако прекали с движенията и леко протича нещо си. Но не кръв. Обвивката на мускула почерня и е почти паднала.

Не му слагаме превръзка и не го боли. Не му пука май че има рана на кракът си. :ag:

Но и не е затворена на 100%...

Изводи:

1 бърза превръзка с промивка с реванол
2 допитване до д-р за преценка на ситуацията
3 наблюдение на пациента внимателно
4 винаги пълна аптечка :ag:

П.п:

Споделете и вие. Може споделеното да е полезно някому, който чете думите ви в момента
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Споделете: ПЪРВА ПОМОЩ - КАК И ЗАЩО. Какво направихте.

Мнениеот love PET » Вто Юли 21, 2009 1:41 pm

Аз имам една темичка как спасих бебетата на една рибка
love PET написа:Така имахме много риби преди.Ето една история за една хелерка.
Така тя беше бременна,когато се прибрах от детската градина плуваше бодро,но преди да седнем да ядем забелязах,че потъва.Беше вече мъртва.Но имаше надежда за малките й.Пак казвам мъртва беше нито мърдаше нито плуваше седеше на дъното.И така мисията започна.Първо я изкарахме от аквариума.После я сложихме на дъската и мама савсем леко я разтвори.После изкарахме малките и те оживяха всички.Дори една стана майка по късно през живота си.И никога няма да забравя майка им.
Всеки ден може да си известен, за това днес бъди себе си!
Аватар
love PET
В пасажа
 
Мнения: 572
Регистриран на: Нед Фев 15, 2009 3:34 pm
Местоположение: Добрич

Re: Споделете: ПЪРВА ПОМОЩ - КАК И ЗАЩО. Какво направихте.

Мнениеот Чехълче » Вто Юли 21, 2009 1:50 pm

Бучките по гърдите на женските кучета могат да се увеличават почти видимо. Изводът е да се отиде на лекар същия ден, в който сме видели проблема.
За счупен зъб се ходи задължително на лекар, за глътнати камъчета - също, но ако е малко камъче, може първо да се даде рициново масло, а после да се заведе и на лекар.
За порязани лапи на малки кученца се поръсва с пудра за рани, за да се спре кръвотечението. Лапата не се връзва.
Всеки ден умират десетки кучета от човешка ръка. Ако и ти си против нечестните убийства на кучета, сложи това под подписа си!
Чехълче
В пасажа
 
Мнения: 572
Регистриран на: Чет Юли 02, 2009 8:31 am

Re: Споделете: ПЪРВА ПОМОЩ - КАК И ЗАЩО. Какво направихте.

Мнениеот meri » Вто Юли 21, 2009 2:40 pm

Като начало не самолекувайте,нито давайте лекарства без да знаете дали не са токсични за вашето животно.
Защо Стамене не заведе кучето на лекар?
Само по телефона не се поставя диагноза,нито се лекува,може ако е нещо маловажно......обаче има и друго,лекаря няма как да прецени какво е състоянието само по описание и няма как да го лекува,нито да постави правилна диагноза......извод:не търсете помощ по телефона, а посетете лекаря си.За мен това е грешка.
Рициновото не е много подходящо за кучета,
Реванола е най-подходящ за рани,
Когато влезе осил някъде,отивайте на лекар,не чакайте сам да излезе,понякога се случва,но зависи къде е попаднал.
Когато има осил в крака ,между пръстите и не може да излезе,може да опитате да накиснете крака в слаб р-р на калиев перманганат,но не еднократно(това го знам от лекар),иначе за вадене посетете си лекаря.

Много често се опитваме да самолекуваме диария,запек, повръщане.....без даже да се замислим каква е причината и да заведем животното на лекар,защото тези проблеми винаги са породени от заболяване.

На мен по принцип ми се е налагало да се справям с някой проблеми,но никога не предприемам нещо без консултация с лекар, обаче каквото и да става,предпочитам да отида на място.

Аптечката може да е заредена,но ако не знаем ползата и вредата от лекарствата,по-добре да не я използваме,защото вместо да помогнем,ще навредим.

Ако има счупено,няма как да помогнем, ако наместим крайника неправилно,а ако има травма на гръбнака, местенето е фатално или ако се прави ,кучето се поставя на дъска или др.твърда повърхност.

Не съм имала такива инциденти освен осили в уши,нос,лапа,но доктора се погрижи за проблема.

Спомням си един случай със куче на съсед....по време на буря кучето падна от 4 етаж, водихме го на лекар,гледах го до като се приберат стопаните,но кучето почина от вътрешни травми.
Извод: НИКОГА НЕ ОСТАВЯЙТЕ ОТВОРЕНИ ПРОЗОРЦИ,ЩОМ НЕ СТЕ В КЪЩИ!

Всеки тумор лекуван навреме.....е един спасен живот.

Оказвах помощ на кучето отглеждано във входа,когато го блъсна кола,веднага беше заведено на лекар,на снимка,и после гледано в къщи.Беше много страшна и трагична случка,кучето беше с парализа, оправи се....още е жива.

Кучето ми си е цепило лапата,от там тече много кръв по принцип,реванола помага.
Нямам инциденти за сега с тези ,които отглеждам в момента,не ми се е налагало помощ за тях.
Почиствайте редовно налепи и зъбен камък,защото животните не могат да се хранят,отслабват,изпитват болка.
Май не е съвсем по темата,но......дано все пак е от полза.
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10378
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Споделете: ПЪРВА ПОМОЩ - КАК И ЗАЩО. Какво направихте.

Мнениеот anymary » Пон Май 14, 2012 6:39 pm

Та..искам и аз да разкажа.Една вечер оправях клетката на хамстера..вратата не е на покрива на клетката,а отстрани.Какъвто е пъргав хамстера,веднага излезе и ми се качи на ръката.Следователно мога да действам само с една ръка-едната в клетката,другата е заета с хамстера..е не можах веднага да си изкарам ръката от клетката,нали държа колелото.Хамстера е на ръката ми,а ръката ми гола-не съм с дълъг ръкав..и хоп..туп..хамстера на пода [mood_feelings_hurt.gif] .Веднага тръгнах да пищя и рева,тате дойде,погледна го,побутна го и по неволя хамстера се събуди :ai: .изглеждаше мъртъв,не мърдаше,очите му бяха отворени..като тръгна да върви забелязах,че куца.Когато го сложих в клетката му,легна да спи..след около 2-3 дена нищо му нямаше-няма куцане,няма болка,всичко е 6..та като се сетя пак..ме побиват тръпки..

1.П.П. Тате е ветеринар,не е квалифициран за хамстери,но както виждате 60% е късмет, а останалите 40 % -знания ,опит..
2.П.П.Ако и на вас ви се случи нещо подобно-не реагирайте като мен..! :ab:
Всеки нов ден е нова емоция!^_^
Аватар
anymary
В ятото
 
Мнения: 146
Регистриран на: Сря Юни 29, 2011 12:52 pm


Назад към Общ форум