Страница 1 от 1

Рибена чорба

МнениеПубликувано на: Чет Окт 14, 2010 7:17 pm
от kukumber
"...
Захар Павлович познаваше един човек, рибар от езерото Мутево, който разпитваше за смъртта мнозина и се измъчваше от любопитството си; този рибар обичаше рибата не толкова като храна, а като особено същество, което сигурно знае тайната на смъртта.
Той показваше мъртвите риби на Захар Палвлович и говореше: „ Гледай каква мъдрост! Рибата се намира между живота и смъртта, затова именно е няма и гледа безизразно; телето, дето е теле, и то мисли, а рибата – не, тя вече всичко знае!”.
Рибарят с години съзерцаваше езерото и си мислеше все за едно и също – колко е интересна смъртта. Захар Павлович го раздумваше: „Нищо особено няма там – само нещо такова тясно.” След година рибарят не издържа и се хвърли от лодката в езерото, като предварително си върза краката с въже, да не би ненадейно да заплува. Тайно в себе си той изобщо не вярваше в смъртта, но главно искаше да погледне какво има там: може би е много по-интересно за живеене, отколкото на село или на брега на езеро; той виждаше смъртта като друга губерния, която е разположена под небето, нещо като на дъното на студената вода и тя го привличаше.
Някои селяни, на които рибарят говореше за намерението си да живее в смъртта и да се върне, го раздумваха, а други се съгласяваха с него: „Ами от опит глава не боли, Митрий Иванич. Опитай, после ще ни разкажеш.” Дмитрий Иванич опита; след три денонощия го извлякоха от езерото и го погребаха до оградата на селските гробища.
..."

Из "Чевенгур"
Андрей Платонов

Re: Рибена чорба

МнениеПубликувано на: Чет Окт 14, 2010 8:03 pm
от bu6i
:ba: :ax:
:ab: the fish doesnt think ,the fish nous everything :ab: ...Горан Брегович :ax:

Re: Рибена чорба

МнениеПубликувано на: Чет Окт 14, 2010 8:46 pm
от kukumber
И "аризонската" риба на Костурица ( " Аризонска мечта" ) "цитира" Голямата Риба на Платонов.
Ние, балканци & сие харесваме Чевенгур... и почти успяхме да го построим...

Re: Рибена чорба

МнениеПубликувано на: Чет Окт 14, 2010 9:03 pm
от bu6i
:ab: не го цитирах правилно :ab: ...то си е от Аризонската мечта това :ab: по музика на Брегович :ax: ....ама сега се светкам от къде е идеята...не знаех за Платонов :ah: