Страница 1 от 1

Преразказ по преживяно

МнениеПубликувано на: Пет Юни 27, 2008 12:21 pm
от drebcho i glamcho
:bv:
Искам да ви разкажа как баща ми с риск за собствения си живот,спаси едно лястовиче бебе и какви бяха последствията. Добре, че спасителната акция завърши с хепи енд.
И така.
Нали сме граждани в село раждани, та все ни тегли към туй пусто земеделие, имаме си и ние като всички мераклии българи едно местенце във вилната зона на града. Китки, зарзавати и разни там плодове за ракийца за зимата, само за разтривка де. Асмичка с грозденце за десерт и за сянка основно, басейнче с размерите на кухненска маса /от малките/ и въжена люлка за детенцето.
Под стрехата на „Вила Вилекула” се заселиха лястовички преди години. Всяко лято ни навестяват.
От там надничаха три рошави пухени главички с жълти, постоянно гладни човчици. Мамата лястовичка час по час прелиташе насам натам и доставяше всякакви лакомства – червейчета, скакалци и тем подобни.
След седмица-две обаче за съжаление остана само една човчица, която постоянно писукаше докато майката е на пазар.
Един ден отива баща ми да нагледа имението, де що е назряло или изсъхнало и да полее с животворната течност плодородната почва /много камънак много нещо/ и що да види: „лястовиченценцето” паднало то гнездото и майката като луда обикаля покрай него.
Хвърлил той торбите и се опретнал да го спасява.
Обаче!
Бащицата, да ни е жив и здрав е спец в машиностроенето /проектирането на машини за бутилиране/, а не в мебелостроенето. Та решил да стъпи, горкия, върху собственоръчно изработената от врата на стар гардероб авангардна мебел, служеща за маса, поставена върху рамка от винкел, но за съжаление още не закрепена с нужните крепежни елементи.
Стъпил в единия край на въпросната маса и в момента, в който пуснал изплашеното до смърт пиленце в гнездото, не щеш ли дъската се преобърнала /естествено, ама няма време за стълба/ под тежестта му и го изтрещяла по главата. Той се приземил след един двоен аксел по лакти и колене на плочките с дъската върху гърба, като за смекчаване на удара уцелил и чешмата. Вдигнала се патардия през три къщи, та до четвъртата.
Че като се започнало едно чуруликане и паническо цвърчене и хвърчене, за малко да им опада перушината на лястовичето семейство.
Прибра се в къщи с ожулени лакти и колене, и сцепена кожа на темето /т.к. е плешив по стечение на обстоятелствата, беше лесно да се погрижим за раната/, малко ядосан от неразумните си действия и много доволен, че е спасил пилето.
Няма да ви казвам колко се смяхме, дано и на вас да ви е било забавно.
/Г-жа elidilidjova, да ме извинява за допуснатите пунктуационни и граматически грешки./


:ajaweki: icon_wavey

Re: Преразказ по преживяно

МнениеПубликувано на: Пет Юни 27, 2008 6:46 pm
от krizzia
Супер постъпка на баща ти!Дано не се е наранил човека!А и историята е забавна.Ние пък си имаме лястовичо гнездо на прозореца на квартирата.Като намемахме апартамента преди 2 години забелязахме празното тогава гнездо и даже агента по недвижими имоти искаше веднага да го разтурва.Абе само дето бой не се бихме тогава и му казах,че ако го развали,няма да наемем квартирата.Той като зе да се оправдава,че цапало,ама собствениците кво щели да кажат...Абе опита се от 10 извора вода да донесе,но в крайна сметка реши,че е по-важно да си вземе комисьонната,от колкото да маха гнездото.И така сега пак имаме чуруликащи чофчици подаващи се от прозореца.А най-интересното е,че този прозорец почти цяло лято е отворен,а лястовица никога не е влетявала в стаята.Пък аз ходя и скришом си наблюдавам пиленцата.Тази година са 3чки! :thankyou:

Re: Преразказ по преживяно

МнениеПубликувано на: Пет Юни 27, 2008 6:49 pm
от zoomaniak
:ag: smiley24

Re: Преразказ по преживяно

МнениеПубликувано на: Пет Юни 27, 2008 7:04 pm
от ZaZiUiLo2
Много ми е интересно защо навсякъде са три??? При нас има по 6 :ai:

Re: Преразказ по преживяно

МнениеПубликувано на: Пет Юни 27, 2008 7:25 pm
от hyla
Браво на баща ти, Меги и на krizzia. Макар да има хора, които биха рискували живота си за лястовичка, за съжаление има и страшни тъпанари, които биха бутнали гнездо ... че то е на хубаво да има лястовиче гнездо на прозореца си :ay:
На горния етаж на стринка в кухнята има едно гнездо на тавана - преди там беше тераса и така си е останало непокътнато повече от 12 години. Колко е приятно да си имаш птичи дим в дома :bp:

Re: Преразказ по преживяно

МнениеПубликувано на: Съб Юни 28, 2008 2:49 pm
от krizzia
В Стара Загора,в апартамента на баба и дядо също има лястовиче гнездо на прозореца.Уникалното е,че прозореца е с мрежа и лястовичките са си построили дома върху нея и от вътре се вижда почти цялото гнездо.Уникално е!

Re: Преразказ по преживяно

МнениеПубликувано на: Съб Юни 28, 2008 3:09 pm
от drebcho i glamcho
krizzia написа:В Стара Загора,в апартамента на баба и дядо също има лястовиче гнездо на прозореца.Уникалното е,че прозореца е с мрежа и лястовичките са си построили дома върху нея и от вътре се вижда почти цялото гнездо.Уникално е!


Не можеш ли да снимаш разположението на апартамента icon_bowdown :ag: :ag:

Re: Преразказ по преживяно

МнениеПубликувано на: Съб Юни 28, 2008 3:56 pm
от krizzia
Ще опитам,следващия път като съм у тях.Ако не са отлетели до тогава пиленцата! :ajatki:

Re: Преразказ по преживяно

МнениеПубликувано на: Съб Юни 28, 2008 4:45 pm
от hyla
Това е много интересно :ajatki: 24 ч. пряко от лястовичето гнездо :ag:

Re: Преразказ по преживяно

МнениеПубликувано на: Съб Юни 28, 2008 5:05 pm
от sasin
Уникалното е,че прозореца е с мрежа и лястовичките са си построили дома върху нея и от вътре се вижда почти цялото гнездо.
Аууу искам и аззззззззззз :ag: Кажи на вашите лястовички да кажат на приятелите си да дойдат и при нас тъй да сторят :ajaweki:

Re: Преразказ по преживяно

МнениеПубликувано на: Съб Юни 28, 2008 5:36 pm
от drebcho i glamcho
hyla написа:Това е много интересно :ajatki: 24 ч. пряко от лястовичето гнездо :ag:


Ще се получи нещо, като "Бай Брадър" от "Къщата на лястовиците" :ap: :ap: :ap: :ap: :ap: