[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Netiquette или изкуството да общуваме във форуми
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Netiquette или изкуството да общуваме във форуми

Netiquette или изкуството да общуваме във форуми

Мнениеот meri » Сря Юни 29, 2011 5:54 pm

В Интернет никога не бива да правиш нещо, за което смелостта не би ти стигнала на живо.
Това е максимата, която всеки един потребител на форум трябва да приеме за личен девиз.
Netiquette/ нетикет/ е нова дума, съставена от "ИнтерНЕТ" и ЕТИКЕТ" и е термин, обозначаващ правилата на общуване в интернет- пространството. Правилата за общуване са общоприети и в повечето страни се тълкуват по един и същи начин. Ще изброя само няколко от тях. Мисля, че ще е полезно за всички.

1. Не пишете само с главни букви - В интернет се счита, че когато пишете с главни букви, крещите.

2. Запомнете, че не разговаряте с компютър, а с човек отсреща. Всяка дума може да нарани или засегне достойнството на събеседника.

3. Уважавайте и зачитайте мнението на събеседника си. В мрежата не е необходимо да се правите на нещо различно от това, което сте в реалния живот.

4. Уважавайте останалите, пишещи във форума и пишете на кирилица. Така със сигурност ще може да получите повече отговори и повече хора ще прочетат мнението ви. Вече има прекалено много начини за транслиране на латиница в кирилица (КРЕДОР, онлайн транслатори, програми за транслиране и т.н.). Това, че компютърът няма кирилица не е причина да не пишете на кирилица, а е само оправдание.

5.След като се регистрирате в нов форум, запознаете се с участниците в него и с правилата, изчетете старите теми.
Ако възникнат въпроси, свързани с тях, които не са дискутирани или не намерите отговор на своя въпрос - не повдигайте теми, които са се дискутирали преди месец-два или по-отдавна.
По-добре формулирайте добре въпросите си и пуснете нова тема (ако е нужно, в нея може да укажете линк към темата, която е породила въпросите). Ако има тема, която е актуална и се покрива със същността на вашето мнение- пишете в нея. Не пускайте нови теми, ако има съществуващи същите.

6.Формулирайте ясно заглавията на темите. Не предизвиквайте излишна паника със заглавия от рода "СПЕШНО", "ПОМОЩ" и т.н., когато това наистина не е жизнено необходимо.
Заглавието трябва да подсказва тематиката.
Нищозначещи заглавия от рода "Нещо... ", "Да попитам", "Въпроси" и т.н. могат да ви изиграят лоша шега и точно хората, които са компетентни и могат да ви помогнат най-много, да ги подминат поради "неговорещото" заглавие на темата.

7.Не прекалявайте с дългите цитати и емотиконите. Копирането на чужди постове може да се елиминира, ако първо напишете До...и съответния ник-нейм. Емотиконите се използват за изразяване на емоция, като същевременно правят публикуваните мнения забавни, но прекалената им употреба говори лошо за вашият интернет- имидж. Цветните букви и комбинацията на малки и голлеми букви е подходяща само за форуми с потребители под 18 години.

8. Не пишете провокативни съобщения, в които нямате какво да кажете, а само целите да разпалите страстите. (Човек, който го прави, се нарича "трол"). Не приемайте провокацията на подобни съобщения и не им отговаряйте, най-добрата тактика е игнориране.

9. Уважавайте принципа на анонимността. Да се задават публично въпроси за възрастта, истинското име, координати и т.н, се смята най-малкото за нетактично, всеки съобщава за себе си толкова, колкото прецени. Много мислете преди да публикувате лични данни за себе си и никога не публикувайте чужди без изричното съгласие на съответната личност. Ако желанието да преминете на друго ниво на общуване е двустранно, преминете на лични съобщения, ICQ или e-mail.

10. Не създавайте спам. Не пишете пет съобщения едно след друго. Не публикувайте едно и също съобщение два пъти. Избягвайте да публикувате информация на чужди езици. Не засипвайте хората с лични съобщения и не им натрапвайте общуването си.

http://www.samoyedbg.net/t352-topic
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Netiquette или изкуството да общуваме във форуми

Мнениеот zoomaniak » Сря Юни 29, 2011 6:00 pm

Хубава информация.
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm


Назад към Всичко за форума + Портала