Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Как да си направим покълнали семена

Как да си направим покълнали семена

Мнениеот meri » Пон Окт 24, 2011 9:34 pm

Изображение
Кълновете са най-живата и пълноценна храна. В същото време те са био, защото сами си ги отглеждаме, а оттам са безвредни за околната среда, поради спестените пестициди и торове. Много малко усилия са ни необходими и за няколко дена се снабдяваме с достатъчно количество превъзходни кълнове. Те ще ни подмладят, ще ни заредят с много енергия, ще ни доставят най-много ензими от всички останали храни, а също бързо и лесно усвоими витамини и минерали и скъпоценен хлорофил.

От какво може да си направим кълнове? От почти всичко, стига да си намерим подходящите за тази цел семена. Какво означава това? Например, ако искам да си направя кълнове от рукола, няма да отида в аграрния магазин за семена и да си купя рукола за засяване. И те ще покълнат, но тези семена не са за консумация, тъй като в повечето случаи са обработвани с препарати. Подходящите семена се продават в хранителните магазини или магазините за здравословно хранене. Те също имат срок на годност, с изтичането на който е вероятно да не покълнат.
Най-разпространените кълнове са от:
~ жито, ръж, ечемик, елда
~ люцерна, рукола, крес, синап, ленено семе
~ соя, китайски боб, нахут, леща
~ броколи, моркови, ряпа, зеле, лук
~ слънчоглед, тиквени семки, бадеми

Изображение

Как да си направим кълнове?

Има няколко варианта в зависимост от типа на семената. Има такива, които са слузо-образуващи и такива, които не са. Към групата на слузо-образуващите спадат лененото семе, крес (латинка), рукола, синапено семе (някои видове не са) и други. За да разберете какво точно означава всичко това, накиснете ленено семе в една чаша вода за 1-2 часа или повече. Добре се забелязва как водата придобива консистенцията на желе и е трудно да отделим семенцата едно от друго (на допир са с лигава повърхност). Затова такива семена не могат да покълнат по стандартния начин. Най-лесно е да си направим кълнове от тези семена върху почва или марля, като след това с ножичка ги изрязваме в основата, за да ги консумираме (така както пониците).

Към групата на неслузообразуващите са всички останали семена, които общо казано покълват по следния начин.
1) измиваме добре семената
2) слагаме семената в подходящ съд и покриваме с вода от 2 до 5 пъти повече за около 24 часа. Количеството вода зависи от това, колко пъти ще нарастват семената. Например люцерната набъбва двойно (или по-малко), докато лещата, нахута нарастват тройно и повече. Добре е съда да поставим на тъмно място при стайна температура (около 22 градуса).
3) след това отцеждаме добре водата и оставяме така докато покълнат. Единственото условие е да ги измиваме сутрин и вечер, като винаги отцеждаме много добре излишната вода. Съдът се държи на тъмно място, докато кълнът е по-малък от 1,5 мм, когато стане повече може да поставим на светло място, без пряка слънчева светлина. Така бързо ще се появят зелените листенца и ще се заредят с много хлорофил. Аз не винаги поставям на тъмно място и не съм имала проблем с покълването.

Методи за покълване:

Изображение

* буркан с марля – взимаме стъклен буркан и поставяме марля на гърлото му с помощта на ластик. Това помага за лесното и бързо промиване и отцеждане на семената в буркана. Марля може да се закупи от аптеките за 1.10 лв – няколко квадратни метра. Когато накисваме по ситни семена правим марля от няколко пласта. Когато семената (зърната) са едри (нахут, соя…) може да не ползваме марля, защото водата лесно се отцежда като придържаме с ръка семената, докато накланяме буркана. Този метод на покълване е подходящ за почти всички семена, които не са слузообразуващи.
Изображение

* уред за покълване – съществуват много уреди за покълване, повечето са с тавички и система за навлажняване. Този, който аз имам, е малък и е подходящ за такива, които образуват килимче от зелени листа – люцерна, синап.
Изображение

* с почва или марля – това е методът за отглеждане на слузообразуващи кълнове. В тарелка поставяме на дъното марля на няколко пласта, посипваме семенцата по цялата площ и заливаме с вода около 0,5 см. Водата ще омекоти семенцата и ще помогне на кълновете да пробият обвивката. В следващите дни с помощта на пулверизатор ги поддържаме леко влажни, но не и потопени под вода. Когато се покажат малки неразтворени листенца, слагаме тарелката на косвена слънчева светлина, за да може бързо да нараснат няколко сантиметра и да натрупат ценен хлорофил. Тогава те са готови за консумация, взимаме ножичка и ги изрязваме близо до основата им. Ако решим да използваме почва, принципът е същия, но вместо марля, разстиламе семената върху пласт почва или торфена смес. Поддържаме влажни постоянно и когато израснат няколко сантиметра, отново изрязваме до основата им.
Изображение

Ето какви кълнове може да си направим:

* слънчоглед – може да е както белен, така и небелен. За беления слънчоглед е достатъчно накисване във вода за 4-5 часа и още веднага след това могат да се консумират. Ако някой обича да чопли семки, може да пробва варианта с небелен слънчоглед, щом се подаде малък бял кълн, са готови.

Изображение

Също много интересни са и пониците от слънчоглед. Може би е най-подходящо да изберем метода с почвата, за да може лесно след това да ползваме само стъбълцето с листата. Може да се приготвят и в голям буркан, но недостатъка е, че едно по едно се отстраняват коренчетата (но ако не ви пречат може да ги хапвате заедно с тях). Имат вкус на суров слънчоглед с лек горчив привкус накрая. Изключително сочни и свежи кълнове.

Изображение
Изображение

* люцерна – люцерната е царицата на кълновете. Тя е толкова свежа, хрупкава и обогатява невероятно добре всяка салата. Подходящ метод за покълване е най-вероятно всеки един от изброените по-горе (единствено не съм пробвала в почва). При тях е важно да се оттича добре излишната вода и да се осигури добра вентилация до всички кълнове. Иначе придобиват лоша миризма и загниват.
Изображение

* синап – това са доста пикантни кълнове (с лек вкус на горчица). Някои от сортовете са слузообразуващи. Затова може да покълнваме или в уред за покълване или върху марля.
Изображение

* крес (латинка) – тези кълнове са с екстравагантен вкус (аз ги обожавам, но на доста хора не им допадат), ползват се като подправка към салати и ястия. Подходящ метод е с марля или почва.
Изображение

* ленено семе – до сега съм пробвала с покълване на златисто ленено семе. Също подходящ метод за покълване е с марля или почва. На долната снимка ленът е с жълтата обвивка по листенцата, на заден план се вижда крес.
Изображение

* ряпа – леко пикантни и с вкус на ряпа, също много хрупкави и свежи.
Изображение

* зелена соя – за да стане сочна и с добър вкус, трябва да държим на тъмно и леко да притиснем.

* леща – може да консумираме веднага след като се появят малки бели кълнове или да оставим за по-дълго време, за да получим поници.

* лук – има вкус и мирис на лук. Много добра украса се получава с тях и разбира се може да ползваме във всички салати, в които по-принцип добавяме лук.
Изображение

* жито – консумираме го или когато кълнът е по-малък от 1,5 мм или когато израсте житен поник (зелени стъбла между 5-10 см). Житените поници са може би най-ценените, тъй като съдържа над 70% хлорофил и е невероятен енергиен стимулатор със силно изразено пречистващо действие. Подходящи са за правене на сок, като е добре да е направен с подходяща за тази цел сокоизтисквачка.
Изображение

Това са само някои от многото видове кълнове, които сами може да си направим. Ето къде може да откриете доста по-подробна информация за кълновете и пониците. В началото може да не получите перфектни резултати, но с няколко опита ще станете много добри в направата на най-живата храна.

Един приятел ми изпрати снимки на неговата микроферма за кълнове и поници, която той ползва и сам прави (http://www.mikroferma.com/). До колкото знам, за да си направим жива храна с този уред, почти нищо не се изисква от нас, единствено да заложим семената и да включим уреда. Ето малко снимки:
Изображение
Изображение

http://www.zemianazaem.com/archives/159
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10379
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Как да си направим покълнали семена

Мнениеот meri » Пон Окт 24, 2011 9:36 pm

Откъс от книгата на Доктор Шалер
“Покълване на семена. Млади поници”
1. Техника
Поставяме няколко супени лъжици биологически обработени семена (продават се в санитарните и в специализирани магазини) в буркан и ги заливаме с чиста вода. По време на престоя си във водата семената поемат необходимото количество вода. Ако не разполагате с филтър абсорбиращ хлора и химическите препарати, използвайте изворна вода, не газирана и леко обработена с минерали в стъклени бутилки. Количеството на семената е съобразно вашите нужди и размерите на буркана. Например 4-5 супени лъжици люцерна произвеждат достатъчно количество кълнове, за да напълнят един двулитров буркан за 5-6 дни. Житото, което не променя твърде обема си и се консумира по-бързо, се нуждае от много по-малко място.
Поставете във вода със стайна температура семена на различни растения.
А ето и някои данни за времето на престоя във вода:
- семена нуждаещи се от продължителен престой във вода (12-24 ч.) – зелена соя, фасул, нахут;
- семена нуждаещи се от средно продължителен престой във вода (10-12 ч.) – жито, сминдух, леща;
- семена нуждаещи се от кратък престой във вода (4 ч.) – олющен слънчоглед, люцерна, сусам.
След престоя във вода семената набъбват и омекват. Бурканът трябва да бъде покрит с тензух, прикрепен с ластик. Водата, в която семената са били накиснати, се излива. Изплакваме ги обилно със студена чешмяна вода, но не много студена. Ако житото е било поставено в чиста вода, то чешмяната вода е подходяща за изплакване. Оставяме зърното да покълва. Бурканът е наклонен под 45 градуса, така че водата да се отцежда. Зърното трябва да бъде разпределено по стените на буркана, без да се натрупва върху тензуха. При това положение водата може да се прецежда и семената да се проветряват. Бурканът трябва да се покрие с памучна кърпа, защото семето трябва да се предпазва от светлината, като че ли е в земята.
Изплаква се средно два пъти на ден.
Изплакването се прави с цел да се отстранят метаболичните отпадъци и семето да се поддържа влажно. То се осъществява най-лесно, когато семената се поставят в буркан.
Семената могат да покълват и в торби от найлонов тензух, като изплакваме два пъти дневно, а торбичката оставаме да виси над умивалника. Тази техника е идеална за къмпинг, когато се движим пеш с раница на гърба (семената покълват докато вървите) и за пътешествия по море.
2. Частният случай с люцерната:
След четвъртия ден, семената на люцерната се превръщат в малки кълнове, образуващи конгломерат, който не може да се изцеди от буркана. При това положение обикновеното изплакване е неефикасно и непокълналите семена изпитват недостиг на въздух и издават неприятна миризма. Тогава правим хигиенна баня. Изпразваме целия буркан в съд с прясна вода и леко раздвижваме с ръка малките кълнове. С решетеста лъжица изгребваме семенните обвивки, плуващи по повърхността, както и непокълналите семена, останали на дъното. Преди отново да поставим кълновете, ние измиваме буркана добре. Не трябва да ги натрупваме, а да ги разпределим в два буркана, ако това е наложително.
3. Какви семена се използват за покълване?
Богата е гамата от видове семена, подходящи за покълване. Всеки трябва да направи избора си, съобразно собствения си опит и вкус. Помнете, че зърното трябва да произлиза от биологични култури. Следователно да бъде чисто от пестициди и напълно годно за покълване. Ето и един списък на различни видове семена, които редовно се използват за покълване:
Червен фасул

Този дребен червен фасул идва от Далечния Изток. Притежава слаб характерен вкус. Семената могат да се консумират след 3-5 дневно покълване, (когато кълновете достигат 1-2 см височина). При поставянето на зърното в съд с вода, червените обвивки могат да бъдат отстранени, защото те плуват на повърхността. Понякога измежду покълналите семена, откриваме някои, които са останали твърди. Внимавайте, пазете зъбите си! Направете известен подбор преди консумацията.
Люцерна:

Тя е царицата на вкусните, хрупкави салати! Покълва много лесно, след като сме я оставили 4-5 дена на тъмно. Кълновете й се нуждаят от ежедневна хигиенна баня след четвъртия ден от поставянето във вода (виж 3.2.), тогава те са достигнали височина 3-4 см и ги изнасяме на светло, за да произвеждат хлорофил. След двудневен престой на светлина, те са готови за ядене.
Жито:

Житото е „знаменосец” на покълналите семена. То може да се консумира след 2-4 дневно покълване, когато кълновете му са едва няколко милиметра високи. Тези семена са с приятен сладък вкус, а здравословното им значение е изключително.
Сминдух:

Листата на сминдуха се използват често за подправка. Кълновете и младите поници упражняват пречистващо въздействие върху черния дроб. Консумира се под формата на покълнали семена, след 3-4 дневно покълване.
Зелена соя:

Това, което вече със сигурност сте яли в някой китайски ресторант или сте купили от магазина, е именно покълналата соя. Тя има свеж вкус и е много богата на протеини и витамини. Покълналите зърна се консумират след 3-4 дни, когато дължината им е 2-4 см. Някои предпочитат да отстранят зелените люспи, защото по такъв начин вкусът става по-приятен. Вкусът е по-ясно изразен, когато листата са по-развити. (Виж 4.4.)
Леща:

Лещата е годна за консумация след 3-4 дневно покълване, когато пониците достигат 1-2 см височина. Има приятен вкус и е богата на протеини.
Нахут:

Покълналият нахут се консумира след 2-4 дни, когато пониците са около 2 см високи. Изисква обилно изплакване. Нахутът е една много силна храна. За да стане по-приятен на вкус, снемете люспите му.
Слънчогледово семе:

Слънчогледовото семе пуща кълнове най-лесно. Без люспи той може незабавно да се консумира, след кратък престой във вода. Слънчогледът е много богат на протеини и наситени масти.
ПОКЪЛНАЛИ СЕМЕНА: ПРЕГОВОРНА СХЕМА
Наименование на семената
Цвят
Време на престой
Забележка

(сухо семе)
във вода
покълване

Червен фасул
тъмночервен
12-24 ч.
3-5 дни
Измива се с цел снемане люспите. Внимание с твърдите зърна.
Люцерна
бежово-кафяв
4 ч.
6-7 дни
Измива се с цел снемане люспите. Обемът на мокрите зърна е 10 пъти по-голям от обема на сухите.
Жито
жълт
10-12 ч.
2-5 дни
Лесно покълва и е много полезно за здравето.
Сминдух
жълт
10-12 ч.
3-4 дни
Пречиства черния дроб, с по-пикантен вкус.
Соя
зелен
12-24 ч.
3-6 дни
Традиционна храна в китайската кухня. Измиване. Внимание с покълналите зърна.
Фасул
променлив
12-24 ч.
2-6 дни
Богат на протеини. Препоръчва се измиване.
Леща
зелен или
бежов
12-24 ч.
3-4 дни
Характерен вкус. Богата на протеини.
Нахут
светло-жълт
12-24 ч.
3-5 дни
Обилно измиване. Здрава храна.
Слънчоглед
кремав
4 ч.
?-2 дни
Зърната да се ползват олющени. Лесно покълва. Здрава храна.

ПОКЪЛВАНЕТО ПРИ РАЗЛИЧНИ ВИДОВЕ СЕМЕНА
Наименование на
семената
Време
Препоръчвана температура

престой във вода
на покълване

ечемик
12 ч.
3-4 дни
190-270
царевица
12-20 ч.
2-3 дни
190-290
просо
8-10 ч.
3 дни
210-270
овес
12 ч.
3 дни
190-270
грах
12 ч.
3 дни
100-220
фъстъци
14 ч.
3-4 дни
190-290
тиква
10 ч.
2-3 дни
180-290
ориз
12 ч.
3-4 дни
130-270
ръж
12ч.
2-3 дни
100-220
сусам
4-6 ч.
1-3 дни
190-270

Покълналите семена се консумират в естествен вид, със салата или заедно с други ястия; не се препоръчва минимално и максимално дневно количество, задължително за приемане. Колкото по-голямо количество покълнали семена се приемат, толкова повече живи, стабилизиращи здравето вещества се внасят в организма.
Ако произведеното количество покълнало семе превишава дневните нужди, то може да се съхранява в хладилник около 2-3 дни (нарастването му през това време се забавя). Но независимо от всичко за препоръчване е покълналите семена да се консумират свежи.
Ако изчаквате по-дълго от препоръчаното време, вкусът се променя и дори става неприятен. В никакъв случай не се опасявайте, че са токсични: покълналите семена са годни за ядене във всички стадии от развитието си.
Семената могат да бъдат съхранявани в продължение на години на сухо място, далеч от светлина и гризачи (например в контейнери или буркани) и при много високи или ниски температури. Избягвайте отварянето на съдове, съдържащи семена.

http://imamproblem.com/archives/661
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10379
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Как да си направим покълнали семена

Мнениеот cat_13 » Вто Окт 25, 2011 7:39 pm

Много полезна статийка. Благодаря. :ay: :ay: :ay:
Помагай на животните ще ти помагат и те!

Всеки ден в България умират десетки животни от човешка ръка.Ако и ти си против нечестните убийства сложи това под подписа си.Нека помогнем на най-добрите приятели на човека да живеят в този суров и нечестен свят!
cat_13
В глутницата
 
Мнения: 346
Регистриран на: Вто Юли 07, 2009 12:34 pm
Местоположение: Добрич

Re: Как да си направим покълнали семена

Мнениеот Merito98 » Пон Дек 26, 2011 6:59 pm

Препоръчвана температура 210-270

Това градуса по целзий ли са? Как така на 270 градуса ще ги гледаш?
Аватар
Merito98
В ятото
 
Мнения: 100
Регистриран на: Вто Май 10, 2011 9:47 pm

Re: Как да си направим покълнали семена

Мнениеот Vik4eto » Вто Дек 27, 2011 6:36 pm

smiley24 Чудесна статия, наистина!
I live for the animals...if they doesn't live...I can't live too...

This also applies to plants...
Аватар
Vik4eto
В стадото
 
Мнения: 65
Регистриран на: Сря Дек 30, 2009 12:17 pm

Re: Как да си направим покълнали семена

Мнениеот kirilowa998 » Пон Яну 02, 2012 3:40 pm

Понеже не ми се чете всичко,а и знам как да направя така,че растенията да покълнат питам дирекнот:
може ли да се дават кълнове от обикновен бял боб и леща на хамстери?
Аватар
kirilowa998
Животинче с въпрос
 
Мнения: 6
Регистриран на: Сря Дек 14, 2011 6:12 pm

Re: Как да си направим покълнали семена

Мнениеот Sunniity » Пон Яну 02, 2012 4:01 pm

Супер е! :ab:
:) Обичам животните!
Аватар
Sunniity
Животинче с въпрос
 
Мнения: 21
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 3:20 pm

Re: Как да си направим покълнали семена

Мнениеот kirilowa998 » Вто Яну 10, 2012 8:56 pm

Странното е,че при мен като ги сложа в памук и бурканче и ги оставя на первазата на прозореца(вътрешната перваза) и покълват,а тук пише,че не им трябва светлина :)
Аватар
kirilowa998
Животинче с въпрос
 
Мнения: 6
Регистриран на: Сря Дек 14, 2011 6:12 pm

Re: Как да си направим покълнали семена

Мнениеот irena_002 » Нед Мар 24, 2013 6:09 pm

Ами да и аз гледах същото но в друг сайт . Аз съм тийнейдьърка и си отглеждам вкъщи такива неща действа <3
Аватар
irena_002
Животинче с въпрос
 
Мнения: 1
Регистриран на: Нед Мар 24, 2013 6:07 pm


Назад към Направи си сам