Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Каишка/повод за игуана.

Каишка/повод за игуана.

Мнениеот CrestaH » Чет Май 03, 2012 5:32 pm

Не съм сигурен дали мястото на темата е тук, но...
Обичам да правя повечето работи (които може) сам. И терариума за игуаната си го направих сам, но не щеш ли - не ми идват достатъчно идеи за направата на каишка/повод, а пък не знам някъде да се продават, или поне не тук, в Благоевград.
Така де... идеи си имам много, но там е 'проблемът', че игуанката ми е все още мъничка (50см с опашката сигурно още няма) и е малко по-сложно. Връзки за обувки - дебели са... Пробвах с някаква друга, по-тънка връзка - и тя дебела. Предполагам може да се измисли нещо де, но по този начин, който пробвах, предните крачета на игуаната се измъкваха доста лесно. А сложа ли връзката на врата на дзвера, започва да дивее из стаята :D
Давайте някакви идеи :ax:
CrestaH
В стадото
 
Мнения: 92
Регистриран на: Съб Яну 28, 2012 9:27 pm

Re: Каишка/повод за игуана.

Мнениеот Akeli » Чет Май 03, 2012 6:12 pm

Необходими материали, за да си направите нагръдник за игуана:
1. Флипер (ролетка) за малки кучета. Препоръчвам Ви да е от по- качествените, за да я ползвате по- дълго без проблем. Снимка #1

2. лента за GSM за врата.

3. халка

4. карабина за връзка между ролетката и нагръдника

5. здрави конци

Характеристики на материалите, които да използвате.
Много внимателно трябва да прецените размера на всяко нещо, за да не нараните игуаната си докато се дърпа . Ширината на лентата, големината на закопчалката и карабината се определят от големината на игуаната Ви.

Ширината на лентата не трябва да е прекалено малка (снимка #3). Материята на лентата да не е от тази, която лесно се разнищва. Да не е памучна или ластична, за да не се разтяга и отпуска и любимеца Ви да избяга ( особено, ако го водите да плува или има вероятност да се намокри).

Вида закопчалка да е от този показан на снимка #3.Да не е метална, защото като се нагрее от слънцето ще изгори животинката. Да не е прекалено голяма, за да не убива и да не възпрепятства движението на игуаната Ви. Да не е прекалено малка, защото може да не издържи на напъна и да се счупи или отвори и игуаната да избяга. Снимка #3 показва подходящ размер за малки игуани и за по- едри екземпляри.

Халката трябва да е надеждна. Отново важи правилото да не е прекалено голяма или прекалено малка за размера игуана. Да не се отваря при дърпане или да се скъса. Добри са тези от по- твърдия тип за ключове или едноотливните ( без срез).

Карабината да не е прекалено голяма, за да не тежи на игуаната и да не я гори, кога се нагрее от слънцето. Да не е прекалено малка, за да издържа на силата на дърпане на игуаната. Снимка #2Направа:

1. Първи се определя дължината на голямата лента, която опасва тялото зад предните крачета (това е основната част на нагръдника). Оставя се да е леко свободна. В никакъв случай не трябва да е стегната, защото може да счупи нещо при дърпане и премятане на игуаната или да й пречи свободно да диша. На тази част от нагръдника се пришива закопчалката. Закопчалката не трябва да е нито отдолу на корема, нито на върха на гърба върху гребена. Трябва да е от едната страна на гърба, зад едната предна лапа.

2. След като направите голямата лента, я закопчавате на телцето на игуанката. Тогава вземате мярка за малката лента минаваща отпред. Нейния размер също трябва да се определи внимателно, защото тя придържа основната част да не се измества назад при пълзене и дърпане. Ако малката лента е прекалено дълга, основната част отива назад и стяга корема и гръдния кош на игуаната. Също така се свлича върху „раменцата” и лакътчетата й и има опасност от изместване, счупване или навяхване на предните лапички при движение. Ако е прекалено къса ще дърпа основната част напред. Ще й притиска мишничките. Ще й блокира ставичките и отново ще й пречи на дишането и преглъщането. Определяте размера такъв, че да не я стяга, но и да не се свлича по раменете и лактите й.

3. След като е готов нагръдника се поставя на игуаната, за да се определи мястото на халката, за която се захваща ролетката. Халката се поставя в средата на гърба, върху основната част на нагръдника. Фиксира се с парченце плат зашито отдолу на основната част на нагръдника, за да не се движи и да изолира метала от кожата на игуаната ( през лятото метала се напича много бързо и може да изгори игуаната).Виж снимка #4 и снимка #5.

Снимка # 6 показва разтворен нагръдника в завършен вид.Важни правила за използването на нагръдника:

1. Когато слагате нагръдника, винаги първо пъхате главата на игуаната и след това без да усуквате основната част я закопчавате зад предните лапи.

2. Много внимателно изваждате „жабото” (висящата кожата под брадата) на игуаната извън предната част на нагръдника. Имайте предвид, че на него има една много фина костица, с която се разтяга и прибира жабото. Трябва да сте много бдителни и нежни, за да не я счупите.

3. Периодично проверявайте здравината на закопчалката, на шевовете и на плата . С времето се амортизират.

4. Не дърпайте силно, грубо и рязко игуаната си и не я оставяйте да виси във въздуха на нагръдника си. Всичко това може сериозно да я нарани.

5. Целта на нагръдника е просто да ограничи възможността игуаната Ви да избяга, а не да я дресирате къде да ходи и къде не. Не очаквайте тя да се разхожда до Вас като куче. Не съм чула или прочела някой да е успял в това.

Изображение
снимка #1
Изображение
снимка #2
Изображение
снимка #3
Изображение
снимка #4
Изображение
снимка #5
Изображение
снимка #6
От: iguana.alle.bg
:ajatki: Надявам се да съм била полезна :ab:
"I will always stand my ground..."
Аватар
Akeli
В глутницата
 
Мнения: 433
Регистриран на: Нед Фев 13, 2011 6:44 pm

Re: Каишка/повод за игуана.

Мнениеот CrestaH » Чет Май 03, 2012 8:46 pm

Akeli написа: :ajatki: Надявам се да съм била полезна :ab:

Да, доста полезна ! Преди време бях видял такъв урок, но нещо не схванах как се поставя на игуаната, а пък и не можех да намеря отново урока. Благодаря !
Утре ако намеря време ще се позанимавам да го измайсторя, пък а измисля как се слага, а не.. важно е да опитвам :ax:
CrestaH
В стадото
 
Мнения: 92
Регистриран на: Съб Яну 28, 2012 9:27 pm

Re: Каишка/повод за игуана.

Мнениеот Akeli » Чет Май 03, 2012 9:44 pm

Закопчава се върху игуаната :ab:
"I will always stand my ground..."
Аватар
Akeli
В глутницата
 
Мнения: 433
Регистриран на: Нед Фев 13, 2011 6:44 pm

Re: Каишка/повод за игуана.

Мнениеот Тарита » Вто Май 08, 2012 2:29 pm

Аватар
Тарита
Животинче с въпрос
 
Мнения: 5
Регистриран на: Вто Май 08, 2012 2:10 pm

Re: Каишка/повод за игуана.

Мнениеот CrestaH » Съб Май 26, 2012 12:07 am

Бях забравил темата... Можете да я заключвате. Купих каишка за гризачи. Само още не съм я слагал на игуаната, че си пада малко калпазанин и постоянно се катери някъде... я по ръцете ми, я по блузата ми.. :D За сметка на това, пробвах каишката на зайчето ми, което имам от 2 дни. На него пасва идеално, разходихме се даже. viewtopic.php?f=136&t=18130
CrestaH
В стадото
 
Мнения: 92
Регистриран на: Съб Яну 28, 2012 9:27 pm


Назад към Направи си сам