Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Инкубатор за влечуги

Инкубатор за влечуги

Мнениеот meri » Вто Юли 31, 2012 4:33 pm

Ако отглеждате в един терариум разнополови животни,рано или късно ще имате потомство.Добре е ако снасянето на яйцата е планирано и вие сте подготвени за събитието.

За успешното отглеждане на потомството най-добре да извадите яйцата от терариума и да ги поставите в инкубатор с контролирана влажност и температура.
Има различни видове готови инкубатори.
Изображение

Ако снасянето на яйцата е протекло неочавано за вас,ще се наложи да си направите инкубатора сами.

Необходим ви е контейнер,от който да направите инкубатор.Това може да бъде всякаква пластмасова кутия.Главното е в нея да няма никакви излишни отвори и да се затваря плътно капака.Избора на контейнера зависи от количеството и големината на яйцата,площта на мястото,където ще го поставите.
Изображение

Трябва да определите как ще нагрявате и поддържате висока влажност вътре.Най-простия,икономичен и надежден метод е терарумния отоплителен кабел.Кабела може да се постави под дъното на контейнера,да се закрепи на него.Можете да използвате всякакви куки,пластмасови държачи на електропородници.Кабела се навива на тях като змия,не трябва да допускате пресичане,в противен случай може да случи прегряване и кабела да стане безполезен.

За поддържане на висока влажност на дъното на контейнера се налива вода на дълбочина от няколко сантиметра.Нагрява се от кабела и интензивно се изпарява,водата създава вътре в контейнера такъв влажен микроклимат,който е необходим за правилната инкубация.Над водата в контейнера се поставя тавата с яйцата.Във водата се поставя някаква опора,например керемиди и на тях се поставя тавата.Като алтернатива можете да направите рафт или да поставите траверси над водата.Допълнително можете да пробиете няколко малки дупки за вентилация в горния край на контейнера и на страничната стена,но това не е задължително,достатъчно е веднъж на 2-3 дни да проверявате вътре,да повдигате покрива.
Изображение

Отделно внимание заслужава покрива на инкубатора.При 100% влажност,вътре в инкубатора по стените и покрива се натрупва конденс.По стените капките се стичат обратно във водата на дъното на контейнера,конденса може да пада върху яйцата от покрива.Такова постоянно капане ще навреди на яйцата и не трябва да се допуска.Покрива от вътрешната страна трябва да бъде или куполообразен или да има достатъчно откос,за да падат капките встрани от яйцата.
Най-простото решение е да прикрепите под покрива под ъгъл лист от нещо,което няма да се навлажнява.В показания пример според размерите на покрива под ъгъл е прикрепена обикновена пластмасова папка за хартия.Предмета,осигуряващ откоса по-добре да не се залепва,защото лепилото ще престане да държи от влажността и ще отделя вредни вещества.
Изображение

За грунт се използва вермикулит или перлит.Ако нямате от тях,можете да използвате пяна или обикновен торфен мъх.Напълнете тавата с грунт и го залейте с малко количество вряла вода,изчакайте да се абсорбира и охлади,разхлабете пълнителя като пръчка.Преди поставянето на яйцата в грунта се прави яма с дълбочина около половината на яйцето.Не е необходимо да закопавате напълно яйцата.Разстоянието между яйцата може да бъде малко,важно е да не се докосват.

Когато ги вадите от терариума се старайте да не ги преобръщате,поставете ги в тавата с пръстта в същото положение,както са били в терариума.Слепените яйца внимателно се разделят,но не винаги,предварително проверете дали трябва да се прави за конкретното животно.

Случва се заедно с яйцата да присъстват и неоплодени яйца.Те се различават от нормалните яйца и трябва да се премахнат.Ако имате съмнения,че това е добро яйце,поставете го в инкубатора.
Изображение

През целия инкубационен период се старайте да поддържате определена температура за конкретния вид влечуго.Кратките охлаждания не са страшни- в природата женската напуска за кратко яйцата,но в никакъв случай не трябва да допускате прегряване- дори краткото превишаване на температурата води до смъртта на зародишите.

Регулирането на температурата е по-безопасно и лесно с термостат,той ще поддържа определена температура.Ако в жилището поддържате постоянна температура и приспособите нагревателния кабел,така че вътре в инкубатора да се поддържа необходимата температура,може да минете и без термостат,но въпреки всичко се препоръчва да го използвате.Електронните термометри,влизащи в състава на всеки термостат често не са верни,за това поставете обикновен аквариумен термометър и сверете показанията след 3-4 часа.
Изображение

За да икономисате електроенергия,завийте контейнера с хавлия за баня,така че вентилационните отвори в предната част да са открити.По този начин се задържа повече топлина в контейнера и термостата по-рядко включва отопляемия кабел.
Изображение

След определен период от време можете да станете свидетели на излюпването на малките.
Изображение
Изображение

http://www.reptile.lv/?view=handmade&id=438
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10378
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Направи си сам