Страница 1 от 1

Отглеждане на зеленчуци и треви в саксия

МнениеПубликувано на: Чет Яну 17, 2013 9:53 pm
от simona623
От известно време ми се върти в главата, идеята да си отглеждам зеленини в саксии. Понеже на пазара се продават все такива, отгледани в изкуствени торове и с различни химикали, пълни с нитрати и други вредни химии... На птиците си няма как да дам такива неща, които могат да ги убият. Мислех си да си взема семена от пазара, няколко по-големи саксии, пръст от къртичини и ако е необходимо някакъв животински тор(мисля, че ще е по-добре с него, но и вие споделете мнение по въпроса). Ако създам подходящите условия, необходими за определения вид, би трябвало да се получи(баба си гледаше чушлета на терасата и ставаха доста добри). В близките дни, когато имам време да отскоча до пазара, ще взема каквото ми трябва и ще пробвам. Не знам дали ще стане нещо, но просто исках да споделя идеята си с вас. Ще пиша как се развиват нещата. Не видях да има подобна тема. Ще се радвам на всякакви мнения и насоки. За начало мисля да пробвам със зелена салата. Четох, че повечето са студенолюбиви, което е идеално, защото имам подходящата стая за тях с температура около 12-15 градуса и светлина.

Re: Отглеждане на зеленчуци и треви в саксия

МнениеПубликувано на: Чет Яну 17, 2013 9:59 pm
от rinusha
Идеята си е супер.Мои приятели си засадиха чушки на балкона в саксии, за да дават на морските си свичета.Е, свинчетата отказаха да ги ядат,но пък приятелите ми си имаха чудесни еко чушки за салатка.Иначе аз нямам този проблем - в къща с двор съм и си бодвам каквото ми душа иска :)

Re: Отглеждане на зеленчуци и треви в саксия

МнениеПубликувано на: Чет Яну 17, 2013 10:38 pm
от zoomaniak
Ще трябва да накарам Надето ми да пише в тая тема :ag: - аз само метем терасата след нейните градинарски приключения :ag:

Re: Отглеждане на зеленчуци и треви в саксия

МнениеПубликувано на: Пет Яну 18, 2013 5:15 pm
от Koset0
Моите баба и дядо също си гледат краставици и люти чушлета на балкона. Стават си нормални. Краставиците са в сандъчета с "колчета", а чушките в саксии. :ay:

Re: Отглеждане на зеленчуци и треви в саксия

МнениеПубликувано на: Пет Яну 18, 2013 10:47 pm
от simona623
Радвам се, че има интерес към темата. Започнах да се интересувам от семена и сортове. Има голямо разнообразие, което е хубаво. Ето тази фирма ми допадна, има голямо разнообразие и не ми се струват никак скъпи(2 грама за 35 стотинки): http://sortovisemena-bg.com/categories/ ... 000012&c=4 Единствения недостатък е, че имат магазини само в София, а ако си поръчам ще ми излязат доста скъпи. Затова ще проверя по нашите павилиончета.
Някой може ли да ми каже нещо за животинските торове? Четох хубави неща за птичия тор. Не намерих дали има значение от какъв вид птица е и с какво е хранена. Продължавам да търся, но май ще мина на информацията на английски, със сигурност ще има повече неща.
Искам да знам всичко и най-малките подробности, за да се получат нещата. Надявам се да се получи нещо, но и да не стане, поне ще съм научила много нови неща покрай този опит.

Re: Отглеждане на зеленчуци и треви в саксия

МнениеПубликувано на: Пет Яну 18, 2013 11:13 pm
от rinusha
Това, което аз знам за "натуралната" тор е, че в големи количества и тя може да бъде опасна и отглежданите в такива почви зеленчуци също да образуват нитрати.Все си мисля, че ти сега като стартираш почвата ти ще бъде силна и няма да има нужда от торене,а когато след сезона се изтощи просто си слагаш нова.Освен от къртичини, силна почва можеш да си събереш и от борова или пък широколистна (букова) гора - махаш горния слой от иглички/листа и събираш това, което е отдолу, личи до каква дълбочина е хубава.Също и т.н. чимовка - на някоя поляна махаш тревата и събираш почвата отдолу.Другото, което ми хрумва - можеш също да си направиш компост, за следващата година ще имаш чудесна и силна почва.Добра тор е и дървесната пепел, нея обаче не знам от къде можеш да вземеш, ако нямаш печка на дърва или камина. Успех

Re: Отглеждане на зеленчуци и треви в саксия

МнениеПубликувано на: Пет Яну 18, 2013 11:24 pm
от simona623
Четох нещо подобни за нитратите. Затова питах за тази тор. Значи ще сме само с къртичини. За съжаление сега е доста кално и май ще поотложа това начинание. Обаче в близките месеци ще е все кално, така че ще се поизцапаме. Само да навия баща ми да ми домъкне няколко килограма от поляните. Ще го измисля. Благодаря за информацията.

Re: Отглеждане на зеленчуци и треви в саксия

МнениеПубликувано на: Съб Яну 19, 2013 11:48 am
от Koset0
Някой може да ти купи и да ти прати по пощата. :ab: Пусни адреса на магазина.

Re: Отглеждане на зеленчуци и треви в саксия

МнениеПубликувано на: Нед Яну 20, 2013 10:16 pm
от simona623
Днес си купих семена за салата. Спрях се на Лоло бионда . 2 грама, което ще ми стигне за цял двор. :ag: Не можах да намеря колко време са годни семената след отваряне на опаковката. Надявам се да държат много и цяла година да пълня няколко саксии на терасата. Утре ще отида за една или две саксии, ще взема от онези по-дългите, ще гледам и по широки да са. Ако експеримента е сполучлив, ще взема още няколко саксии. За пръст ще можем да отидем чак другата събота или неделя, понеже ще я вземем чак от полето, на което берем коприва и гъби. Доста далеч е това, но за място, от което да си взема сравнително чиста пръст, само за това се сещам.
Ще ви държа в течение, как се развива експеримента ми. Надявам се да е успешен и да можем ние, собствениците на папагали и други животинки, които обичат различни зеленини, да им даваме чисти продукти. А не след всяка дадена от пазара салата, да се чудим дали няма да ги намерим на дъното на клетката. Пък и за хора ще става, аз с удоволствие бих хапвала от отгледаната от мен на балкона ми салатка. :ab:

Re: Отглеждане на зеленчуци и треви в саксия

МнениеПубликувано на: Нед Яну 20, 2013 11:53 pm
от angel_girll
Доста добра идея и аз преди време щях да си садя магданоз в сандъче ама така и не засадих нищо, но пък на мен ми е удобно че лятото когато има мн плодове и зеленчуци съм си в родния град и близо до баба и дядо. Вземи си сандъчета не саксии по удобно ще ти е зависи и какво точно ще садиш де преди да си купиш саксия/сандъче виж на пакетчето със семена трябва да пише колко дълбок става корена да не ти се окаже плитка саксийката

Re: Отглеждане на зеленчуци и треви в саксия

МнениеПубликувано на: Пон Яну 21, 2013 12:04 am
от simona623
Всъщност не пише колко дълбок става коренът. Салата ще засадя. Като казах саксия, имах предвид нещо такова: http://www.pirinplast.com/pix/dulsands.jpg Сега като се замисля, по-добра работа ще ми свърши правоъгълен леген. Ще огледам цветарските магазини и тези за домашни потреби. Ще намеря възможно по-подходящият съд. Благодаря за идеята, не се бях замислила, че има и по-подходящи съдове.

Re: Отглеждане на зеленчуци и треви в саксия

МнениеПубликувано на: Пон Яну 21, 2013 9:00 pm
от Koset0
Виж по левчетата и железариите има корита като за клетки :ab: Ако садиш маруля/зеле имай едно на ум докато ги садиш, да са достатъчно далече, за да не си пречат като станат по- големи.

Re: Отглеждане на зеленчуци и треви в саксия

МнениеПубликувано на: Пон Яну 21, 2013 11:00 pm
от angel_girll
О да предполагам е прочела че трябва да се слагат на 20-30 см едно от друго.. така че мда най добре един голям леген че да може поне 3-4 салатки да засади. А за семената, че ще престоят отворени... принципно баба и дядо на село си събират понякога семена директно от плода и седят по цял сезон и повече, увити във вестник .. докато им дойде ред за засаждане, така че не мисля, че ще е проблем. И мама ми каза че марулята (салатата) не издържа мн на летните жеги и че е малко късно да се сади от семена. Има и вариант да си купиш от някоя баба на пазара разсад, само че тогава не ти е изцяло гарантирано производството.

Re: Отглеждане на зеленчуци и треви в саксия

МнениеПубликувано на: Пон Яну 21, 2013 11:12 pm
от simona623
За този вид, който съм купила, пише че понася летните жеги и засушавания. Пише още, че може да се сади целогодишно в затворени помещения, не знам до колко е вярно това(прочетох го в интернет). Да, прочетох на какво разстояние трябва да са една от друга, точно затова търся по-големи съдове. Днес ходих и не намерих подходящи, утре ще мина през още няколко цветарски и домашни потреби.

Re: Отглеждане на зеленчуци и треви в саксия

МнениеПубликувано на: Вто Яну 22, 2013 7:48 am
от rinusha
Няма проблем да ги насадиш гъсто,когато поникнат като килим просто ще започнеш да ги разреждаш,жиовтинките ти ще се зарадват на тези нежни кълнове.Когато порастнат още, пак ги разреждаш и така постепено ще стигнеш до необходимото разстояние между тах,а животинките ти ще похапват през цялото време.Не е късно, даже ако ги насадиш сега е много възможно тези салатки да станат през юни и да имаш време за втора реколта в същото сандъче.Идеята на Koset0 дз използваш дъна за клетки е супер - дълбоки и широки са.

Re: Отглеждане на зеленчуци и треви в саксия

МнениеПубликувано на: Съб Яну 26, 2013 7:52 pm
от zoomaniak
Най-правилното е на Терасата. Правите заграждане с 1-2 дъски. Поне 10-20 см да са общо високи дъските. Купувате си почва от магазина и тор - сипвате - засявате и берете после с пълни шепи - поливате сериозно и водата се отича през чучура :ag:

Re: Отглеждане на зеленчуци и треви в саксия

МнениеПубликувано на: Съб Яну 26, 2013 8:49 pm
от simona623
На съседите отдолу няма да им е приятно, най-малкото таванът им ще почернее. :ag: