Страница 1 от 1

Направи си сам: резервоар за дъждовна вода

МнениеПубликувано на: Пон Мар 09, 2009 7:31 am
от zoomaniak
Изображение

Докато новините ни засипват със страшни факти за засушаване в различни райони на света, не можем да отречем, че и у нас валежите през последната година са доста оскъдни. Това е втората поред почти безснежна зима, което натъжава не само запалените скиори и сноубордисти.

Въпреки мълчанието по въпроса за задаващата се водна криза, празните речни корита и язовири се виждат и с просто око.

Ето защо ми се стори подходящо да ви представя една изключително проста система за събиране на дъждовна вода. В повечето къщи на село и в провинциалните градове под водосточните тръби стоят кофи, които събират дъждовната вода. Но няколко дребни добавки могат да направят системата доста по-удобна, без да се изискват особени усилия или средства.

- Използвайте варел с по-голяма вместимост, за да се възползвате максимално от по-обилните валежи, когато има такива.

- Поставете мрежа върху отвора на варела, това ще предотврати развъждането на комари—не е невъзможно през горещите летни дни това да се случи, така че по-добре да се застраховате срещу подобна възможност. Освен това мрежата ще попречи на замърсяването с листа и прочие, което би влошило качеството на водата.

- За да използвате по-лесно събраната вода е добре да си осигурите налягане—повдигнете варела върху няколко тухли и гравитацията ще свърши всичко вместо вас.

- Можете да монтирате удължител на улуците, ако мястото не позволява да поставите варела точно под тях.

- Монтирайте кранче на варела /ако не сте си закупили такъв с предварително монтирано/—така ще можете да използвате водата лесно само с едно завъртане на крана.

Като изключим мрежата, няма нищо необичайно в системата. Проста, практична, осъвременена версия на добре позната ни практика. Но вашата градинка ще ви се отплати многократно за минималните усилия, които ще положите, за да и осигурите вода в горещите и сухи дни.

По материали от: http://ecolocalizer.com
Идва от http://greentech-bg.net/?p=2389

П.п - аз винаги се определям, като гражданин от селски тип
И на вилата ни - една от 4те ни имахме резервоар за дъждовна вода - той не беше покрит от горе и в него винаги имаше животинки....дъждовете си го пълнеха редовно и редовно поливахме с дъждовна вода...по време на суша....

Един изчезващ живот...но не за всички

Re: Направи си сам: резервоар за дъждовна вода

МнениеПубликувано на: Пон Мар 09, 2009 11:12 am
от hyla
Полезно за феновете на орхидеи, бромелии, антириуми, насекомоядни, за които се препоръчва поливане с дъждовна вода :bi:

Re: Направи си сам: резервоар за дъждовна вода

МнениеПубликувано на: Чет Яну 28, 2010 6:30 pm
от yani_kn5
ръчках се из youtube и намерих този клип
http://www.youtube.com/watch?v=c-4tZBGW95U&feature=fvsr
Офтопик:
малко е тъп