Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Нормално ли е това поведение?

Нормално ли е това поведение?

Мнениеот IvanMilanov » Пет Окт 08, 2010 6:20 am

Здравейте. Преди около 2 месеца приятелката ми ми подари игуана, но от седмица-две насам нещо пощурява. Не сме променяли начина на гледане, храни се със същите неща каквито и преди, вадиме я от терариума също толкова често колкото и преди, но от въпросното време насам дори само да тръгна да й сменям купичката с вода или храна започва да хъска и да бие с опашка. Вече поне 5 пъти ме е хапала за последната седмица при тези действия. Постоянно седи изправена на стъклото на 2 крака и драска или пък "рови" в долната част на стъклото. Но това което най-много ме притеснява е това, че от време на време когато тръгвам да й сменям водата, храната или да я вадя малко да се разхожда из стаята започва да бяга из терариума все едно съм я пуснал в нагорещен тиган hsuh Някой имал ли е същите проблеми с неговата? Игуаната е на около 5 месеца в момента... нямам никаква представа за пола. Видимо изглежда добре, в момента си сменя кожата около опашката, но вече я смени на цялото тяло и не вярвам заради това да е.
IvanMilanov
Животинче с въпрос
 
Мнения: 4
Регистриран на: Чет Окт 07, 2010 10:47 pm

Re: Нормално ли е това поведение?

Мнениеот zoomaniak » Пет Окт 08, 2010 7:15 am

Обща снимка на Терариума няма да е зле да видиме.
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Нормално ли е това поведение?

Мнениеот renetar » Пет Окт 08, 2010 9:28 am

Ами да, пък и самата игуана ни покажи.
Иначе това, че рови и си стои постоянно до стъклото означава, че нещо не се чувства комфортно в терариума. Четох, че ако ровели игуаните е признак, че са стресирани. Някаква рана или нещо друго, което я боли, също може да е причина за нервно поведение. Ако си я стиснал по-силно или си я уплашил също може да не те помни с добро. Понякога, когато се стреснат от нещо реагират много диво, скачат нанякъде без да гледат къде и може да се наранят. Води ли я на лекар?
renetar
В глутницата
 
Мнения: 478
Регистриран на: Чет Окт 09, 2008 10:27 am
Местоположение: София

Re: Нормално ли е това поведение?

Мнениеот IvanMilanov » Пет Окт 08, 2010 2:32 pm

Значи ако заради това рови, направо си и е време за големия терариум :bs: За жалост обаче снимка ще ми е малко сложно да предоставя защото нямам фотоапарат а от телефона няма как да го прехвърля, но някой познат като дойде ще го помоля да го снима и ще го кача :) За стискането определено има един случай... в смисъл не я стиснах силно, но я гонихме из апартамента и за да не се завре зад хладилника я хванах без много много да я "омайвам", защото вече се е завирала там и ваденето й беше доста тегаво. Но пък по същия начин реагира и когато приятелката ми посегне към нея, а тя я гледа като писано яйце. Иначе терариума е 60х45х50, долу има постелка от някакви кори от дърво, басейнче с вода, листа (декоративни, защото всичко друго се опасва). Има и нещо като навесче което е високо 3-4 пръста и отгоре има два плоски речни камъка колкото разпъната мъжка длан и обикновенно там си седи (над тях е лампата). И останалото са паничките. Определено терариума е къде-къде по-разнообразен и голям от този в магазина от който я взехме, но има един голям недостатък... само едно стъкло. Беше правен точно за час и половина, защото когато ме "изненадаха" с нея беше 7 вечерта и трябваше с подръчни материали от гаража да направя каквото мога... а за жалост имах само едно стъкло. Иначе трябваше да седи и спи в една дребна кутиика в която ни я дадоха icon_crazy Относно раните - няма нищо видимо. Като я пускам извън терариума си се разхожда, "ближе" всичко около нея, катери се по стени, секции и каквото успее да прихване с ноктите, търчи си нормално като тръгнем да я прибираме :ag: И това е общо взето

Забравих да спомена... храни се нормално (по-скоро като с разпран корем). Изяжда всичко което й се слага, а аз не й слагам малко. От време на време даже намалявам дажбата, защото това животно не знае кога да спре. Яде, яде и после й се издуе корема като на бременна и се опъне да мързелува.
IvanMilanov
Животинче с въпрос
 
Мнения: 4
Регистриран на: Чет Окт 07, 2010 10:47 pm

Re: Нормално ли е това поведение?

Мнениеот petere » Пет Окт 08, 2010 2:41 pm

А може просто да си попаднал на "отвратително" животно, каквато имах аз преди години. Просто имаше непоносимост към мен.....дори ме гонеше из хола за да ме удари с опашка.
Peter
petere
В ятото
 
Мнения: 268
Регистриран на: Пет Мар 27, 2009 3:41 pm
Местоположение: София

Re: Нормално ли е това поведение?

Мнениеот renetar » Пет Окт 08, 2010 4:18 pm

Ами ако я гоните из къщи, ако не познава приятелката ти /тя и теб за 2м не те познава и ти няма доверие/, ако правите резки движения около нея или ако има по-силни звуци.. всичко това я плаши. По принцип се води, че игуаните са животни, които не преяждат. УВБ и отоплителна лампа ти трябват за терариума, и дърво, на което игуаната да се катери, те не обичат да стоят на земята, дървесни животни са. Трябва да има и равна повърхност, върху която да спи /на високо/. Едно от първите неща, които трябва да направиш е да я заведеш на лекар, сега обаче е много студено да я изнасяш навън, трябва да няма подутини по тялото, да няма рани, и поне ако може да занесеш, за да се види дали има паразити. Не се гледат лесно и трябва доста да прочетеш. По-добре когато я пускаш направи така, че да не може да се завира по разни недостъпни за теб места, вместо да я гониш след това.
renetar
В глутницата
 
Мнения: 478
Регистриран на: Чет Окт 09, 2008 10:27 am
Местоположение: София

Re: Нормално ли е това поведение?

Мнениеот IvanMilanov » Съб Окт 09, 2010 3:38 pm

И двамата ни познава еднакво... по цял ден сме заедно, вечер сме заедно, така че разликата за тези 2 месеца е най-много ден повече. Единственото място където мога да я пусна спокойно е хола, а там единственото място където може да се завре е хладилника, защото апартамента е нов и е от тези при които хола и кухнята са едно цяло, всички мебели са вградени но единствено хладилника нямаше как и тя обикаля обикаля и на края стигна 2 пъти и до там icon_dontknow Иначе останалите пъти се качваше на растенията, които са на високи стойки и там си седи. В терариума има лампа, която ни препоръчаха от магазина. Като се изключи е с лилаво покритие. Уж казаха, че е със някакви УВ-А лъчи (май smilie8 ). Равна повърхност си има обаче с дървото не случихме... взех едно което е прекалено голямо за този терариум и ще остане за другия. Така като гледам май ще трябва първо да направя големия, да поседи месец-два там на "уютно" и тогава да видя как се държи. Може пък наистина да й е дошъл малко в повече стреса, но ще е жалко ако е животно което не може да се погоди с нас :(
IvanMilanov
Животинче с въпрос
 
Мнения: 4
Регистриран на: Чет Окт 07, 2010 10:47 pm

Re: Нормално ли е това поведение?

Мнениеот renetar » Сря Окт 13, 2010 2:28 pm

Има качени нови статии за игуаните във форума, прочети ги, там може да намериш обяснение за поведението на животното.
УВ-А е опасно, махни го. Трябва ти УВБ! За игуани трябва да е 5 УВБ. Изобщо изчети какво пише във форума, събери колкото се може повече информация и ако имаш въпроси- питай. Необходима ти е и отоплителна лампа, защото УБВ-то не топли.
renetar
В глутницата
 
Мнения: 478
Регистриран на: Чет Окт 09, 2008 10:27 am
Местоположение: София

Re: Нормално ли е това поведение?

Мнениеот COLUBER » Сря Окт 13, 2010 7:30 pm

С какво я храниш? Ако не е някакво заболяване, най вероятно е стрес. Когато за първи път имаш игуана е нормално да допуснеш разни грешки. 2 месеца са абсолютно недостатъчно за игуаната да свикне с вас, мястото и всичко което се случва там - музика, други шумове и тн. Игуаните, като тревопасни животни са плашливи по природа. Ако е била спокойна в началото това е защото не е била видяла всичко, което ще и се "случва" при вас. Рязкото ти хващане за да не влезе зад хладилника е достатъчно да я стресне и да загуби доверие в теб. Така би я хванал хищник ако е в гората. Всякакви резки движения и силни шумове са забранени в общуването с и около игуана. Аз когато виждах, че някой ще вдигне шум (отвори врата, хвърли нещо) запушвах ушите на игуаната ми за да не се стресне. :ag: Действаше! Демек извода от всичко е, че трябва на ново да започнете опитомяване и привикване на игуаната към вас. Даже по-добре не я пускай от терариума докато не свикне да яде от ръката ти. Има теми във форума за опитомяване на игуани, ако не си - прочети ги :ab: :az:
Аватар
COLUBER
Пчела майка
 
Мнения: 1417
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 8:41 pm
Местоположение: София


Назад към Игуани сем. Iguanidae