Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Агресия от страх

Агресия от страх

Мнениеот Nereida » Пет Сеп 02, 2016 2:38 pm

Здравейте. Отдавна гледам кучета, но с това сладурче не мога да се справя. Преди 2 седмици видях обява за пекинезче което се подарява, а аз отдавна исках да си взема дружинка. Оказа се че кученцето е на 7 месеца, не е излизало от апартамента никога и е било играчка за 6 годишно дете (не знам дали е било бито). Трепереше от страх когато го взех, много бързо ми се довери и ме заобича, но го е страх от всичко (най - вече от хора). С колите и кучетата вече почти нямаме проблем, но хората... Приема ме за водач, слуша ме за всичко (дори изпълнява някои команди), но когато е уплашен или види човек започва да лае и да се спуска да хапе. Опитах да му отвлека вниманието с по силен шум, викам го, като дойде му давам лакомство, но веднага се връща да лае това което го плаши. Не искам да хапе хората когато поискат да го погалят. Моля помогнете.
Аватар
Nereida
Животинче с въпрос
 
Мнения: 4
Регистриран на: Пет Сеп 02, 2016 12:06 pm

Re: Агресия от страх

Мнениеот meri » Пет Сеп 02, 2016 11:31 pm

Като начало му трябва все още известно време, за да свикне с теб и новата обстановка. Също така е много важно как са се отнасяли с него, дали се страхува от възрастни или от деца. А още повече щом никога не е излизало, му трябва време да свикне с околната обстановка. Защо не е извеждано това куче навън?
За това,когато го извеждаш докато не е свикнало никога не го пускай от каишката да се разхожда само, за да не избяга от страх. Не го принуждавай насила да се запознава с обектите на страха или да го караш по какъвто и да било начин да преодолява този страх. Трябва да бъдеш спокойна, да не го наказваш, да не се караш и т.н. Това куче е толкова стресирано от хората, че ще му трябва известно време, за да може да се доверява отново. А това се постига бавно, със спокойствие и търпение. Когато започне да се опитва да лае или да се спуска да хапе, е важно да не е пуснато от каишката, за да не го нападне друго куче и както знаем не всички хора реагират положително на такова отношение.Не е задължително, поне в началото някой да гали кучето,ако се страхува от това(кой знае какво е преживяло),просто не позволявай на непознати да го пипат.
Ще му кажеш НЕ, ще го успокоиш, ще отвлечеш вниманието с храна или играчка, ще се отдалечиш или заобиколиш,никога насила няма да го караш да премине покрай човека. Но и по никакъв начин няма да поощряваш такова поведение, защото нещата ще се влошат. Дай му време и би трябвало всичко да премине, ако не...консултирай се със специалист.

И щом е такова положението, предполагам си го водила на лекар, за да го прегледа,кой знае дали има ваксини и обезпаразитяване(е може и да има, но за всеки случай). Дадоха ли ти паспорт.
То вероятно нито е обучавано,нито нищо, само са играли с него. Омръзна на детето ли какво, та го подариха?
Важното е да не се отчайваш и с много любов и търпение, резултат ще има. :sunny:

viewtopic.php?f=275&t=20720
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10378
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Агресия от страх

Мнениеот Nereida » Съб Сеп 03, 2016 8:23 am

Здравейте, благодаря за отговора. Мисля че на мен вече ми се доверява, защото когато го е страх идва да се крие при мен. Избягвам да го водя на места където има много хора и не го пускам от каишката. Не са го извеждали понеже (така ми обясниха) майката е по цял ден на работа, бащата е в чужбина и детето го гледа възрастната баба която не можела да излиза с него. Решили (най - накрая слава Богу) че това животинче се мъчи така и решили да го подарят. Има паспорт с ваксини, обезпаразитено е, но да - за всеки случай го заведох на лекар. Хранено е с пастет само и сега не може да дъвче. Поглъща гранулите цели и после по цял ден лежи защото го боли коремчето. Много е умен за пекинез. Имам огромна тераса и преди работа след разходка го пускам там да се изпишка, само стоя на вратат и му казвам да отиде да пишка и той ходи. Знае команда "Ела", "Хайде" и когато той иска "Седни". Гледам да не му се ядосвам и забелязах че се разсейва само когато използвам букви като "Ч" или "Ш". Играчки не иска когато е на вън, лакомства също. Надявам се да успея с търпение и любов да го приспособя към големия свят :ba: :ba: :ba:
Аватар
Nereida
Животинче с въпрос
 
Мнения: 4
Регистриран на: Пет Сеп 02, 2016 12:06 pm

Re: Агресия от страх

Мнениеот meri » Съб Сеп 03, 2016 8:56 am

Имам огромна тераса и преди работа след разходка го пускам там да се изпишка, само стоя на вратата и му казвам да отиде да пишка и той ходи.

Това защо го правиш. По този начин ще го объркаш и накрая резултата ще бъде едно объркано куче, няма да знае къде да пишка навън или вътре. Нали не живее на балкона?
Не го прави, за да можеш да изградиш трайни хигиенни навици.Ако стои само дълго време, може да се направи компромис, но това не трябва да бъде основно.Никога след разходка не го извеждай на балкона и не го карай да пишка там.
Така ще започне да не прави нищо навън, а ще чака да се върне и ще го прави вътре, което не е добре, имайки предвид, че ще расте и няма да си създаде правилни навици.Създай режим на извеждане, така ще свикне по-бързо.

Давай му храна специално за породата, слагай по малко в купичката, храни го с малки порции по-начесто в началото, докато свикне, че винаги ще има храна и няма от какво да се притеснява. Може би е било недохранено, и за това да бърза по време на хранене, или е лакомия. Постепенно ще свикне и би трябвало да престане да бърза. Ако не иска само гранулите, първоначално може да ги смесваш с кучешки пастет, за да яде.При такова некачествено ядене може да има проблеми със зъбите така че ги следи. Също така може да му направиш едни кръвни изследвания, за да се види всичко ли е наред с фосфор, калций и т.н. Това е много важно за формиране на зъбите и костите. Консултирай се с ветеринаря си за това, и ако се налага да му се дават някакви добавки или витамини, ако има нужда.

Няма смисъл да му се ядосваш, то горкото не е научено на нищо и сега трябва да започнете от начало всичко. Важно е да не го преуморяваш, защото на кучетата бързо им омръзва повтарянето на едно и също, при малките кучета като него (на възраст, не порода) обучението се извършва под формата на игра: да носи играчки, да ги връща, да се крие и т.н.
Щом не е извеждано то не знае какво е да играе навън с играчки или пък лакомство за награда, за това не се чуди, че не ги иска.
Добре, че са го подарили, за да има хубав живот. Постепенно ще се научи на всичко и ще те радва дълги години. :ax:
Може да му пуснеш и малко снимки да го видим. :ab:
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10378
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Агресия от страх

Мнениеот Nereida » Съб Сеп 03, 2016 12:37 pm

Не го извеждам веднага след разходка на терасата. Няма ме по 5-8 часа на ден и затова искам да го науча и там да не се стиска толкова. Излизаме на разходка в 7 сутринта (на вън) за по половин час (не иска повече, започва да се дърпа към първия вход който види). Към 10 тръгвам за работа и преди да изляза го пускам на терасата да излезе да пишка и оставям щората колкото да може да влиза и излиза. Когато се прибера след като ми се нарадва излизаме пак на вън за половин час. Вечер след 23 часа иска да пишка а съм в слабо осветен квартал до парк и ме е страх да излизам сама, затова стоим двамата на терасата. Понякога ме е събуждал и в 3-4 часа да пишка (стиска за куче което не е излизало). Когато почивам имаме по 4-5 разходки на ден. Гледам да сме повече време на вън.
Пробвах да му меся пастета с гранулите. Изяжда пастета и оставя гранулите :ag: Ще ходим на 20 ти пак на преглед и ще пуснем кръвни изследвания да видим всичко ли е наред с него.
За една седмица гледах котката на един приятел (беше на море). Разбираха се учудващо добре. Ако измяукаше, веднага отиваше да провери дали е добре, ако тя яде от гранулите и той ядеше, ако тя играеше на терасата с играчките и той играеше.
Надявам се че ще успея да му дам един много по - хубав живот от този който е имал.
Телефона ми е на ремонт и съм с по - стар модел който не прави хубави снимки, но ще кача няколко да видите моя лигльо :ba:
http://www.img-share.eu/f/images/266/Un ... 6qvkvM.png - снимката от обявата че се подарява
http://www.img-share.eu/f/images/266/IM ... fxMswk.jpg - втория ден при мен (не даваше да му махам каишката)
http://www.img-share.eu/f/images/266/IM ... ypM4Gy.jpg - така казва че му се ходи до тоалетна
http://www.img-share.eu/f/images/266/IM ... ypM4Gy.jpg - с котенцето чакат за слънчеви бани
http://www.img-share.eu/f/images/266/IM ... vfwka0.jpg - тук спят заедно
http://www.vbox7.com/play:6a04d57115
Аватар
Nereida
Животинче с въпрос
 
Мнения: 4
Регистриран на: Пет Сеп 02, 2016 12:06 pm

Re: Агресия от страх

Мнениеот meri » Съб Сеп 03, 2016 2:37 pm

Прекрасно кученце, да е живо и здраво. :ax:
Щом е така да ходи на балкона, важното е да е обезопасен. :ab:
На снимката от обявата изглежда много тъжен, и на другите си личи промяната в него. Определено има по-хубав живот сега.
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10378
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Агресия от страх

Мнениеот Nereida » Съб Сеп 03, 2016 9:55 pm

Определено има подобрение. Тази вечер ходихме в парка до нас на разходка имаше една двойка с пинчерче. Седнахме по далечко от тях и както си стоеше с подвита опашка изведнъж скочи и хукна нанякъде (с дълга каишка е - 5 метра). Взе си едно орехче и започна да си го търкаля и да му лае. Доста поигра и накрая се наложи да го нося до къщи, толкова изморен беше :bp:
Аватар
Nereida
Животинче с въпрос
 
Мнения: 4
Регистриран на: Пет Сеп 02, 2016 12:06 pm

Re: Агресия от страх

Мнениеот meri » Нед Сеп 04, 2016 1:31 pm

Супер, само внимавай да не лапне нещо, че има доста опасности по улицата. :ax:
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10378
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Обучение и Спорт