Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Дъвчене и гризане

Дъвчене и гризане

Мнениеот vitaminka » Сря Юни 23, 2010 8:41 pm

Дъвченето и гризането са нормални действия за едно куче. Те имат различни причини и трябва да се разрешат като отделни проблеми. Кучетата гризат, когато им се сменят зъбите и ги болят венците. Гризането на ръцете ви, дланите ви, дрехите ви и т.н. им помага да облекчат до някъде неприятното чувство. Ако им се позволи да продължат обаче, гризането може да се превърне в сериозен проблем, който със съзряването на едно доминантно куче може да се развие до хапане. За изкореняването на навика на кучето да гризе се използват два подхода.
Първо, когато домашният ви любимец, загризе ръката ви, хванете муцуната му в тъка и кажете със строг глас нещо от сорта "Дъвчене не!"
Дръжте здраво устата му, за да не може да ви захапе, докато го коригирате. Когато се успокои и престане да се опитва да се измъкне, пуснете го и му кажете какво добро куче е.
Ако го погалите по главата и по лицето, само ще го окуражите да гризе ръката ви. Галете го само зад врата, в областта на раменете. Ако не вижда ръката ви, много по-малко вероятно е да пожелае да я гризе.
Това държане ще изчезне от само себе си на около 16 седмична възраст, когато млечните зъби изчезват и започват да израстват постоянните. Дотогава то ще изпитва неприятното чувство на израстване на новите зъби и когато млечните започнат да падат.
Вторият подход към проблема "гризане" е отклоняване на вниманието. Когато кучето ви започне да гризе вас или някой друг, отвлечете вниманието му от това действие като му зададете въпрос от типа на "Къде е топката? Донеси топката" (или играчката, която обича)
Ако това не го разубеди да дъвче, направете нещо още по-развеселяващо, като разходка или игра на носене. Всичко, което би отвлякло вниманието му от гризането за сметка на нещо позитивно, би обърнало ситуацията и би ви дало възможност да взаимодействате с него по един положителен начин.

Дъвченето на непозволени предмети, като ръка, стол и крак на маса трябва да бъде спряно възможно най-скоро. Сдъвкването на електрически кабели, телефонни, компютърни или телевизионни проводници и малки щепсели не само е опасно, но може да причини и пожар, дори смърт на кучето.
Отново напомням, че кучетата дъвчат, защото им никнат или им се сменят зъби и ги болят венците.
Те предпочитат меки неща, като възглавници, дрехи, обувки и тапицирани мебели, но това не ги спира да налапват всичко друго, което видят!
Друга много често срещана причина за дъвчене е за облекчаване на тревоги. Тревогата е сериозен проблем при всяко младо куче и в повечето случаи може да бъде овладяна от един отзивчив собственик. Неприятното чувство на самота, изпитвано от кучето, когато собственика му е отишъл някъде, се изразява чрез дъвчене.
Някои собственици изтъкват, че когато кучето им е само и дъвче някакви забранени неща, то показва злоба. Първо, кучетата не знаят какво е злоба. Те просто изразяват тревогите си с физически действия, каквото е дъвченето, отделянето, непрекъснатото лаене или копаене на килима или възглавничките на мебелите.
Когато собственикът се върне и открие, че кучето е вилняло из къщата, той се разсърдва и го наказва за палавото му поведение. Но фактът, че пораженията са направени преди часове означава, че кучето няма да го асоциира с наказанието. Съответно ще го свърже с прибирането на стопанина си у дома. Ако тази ситуация се повтаря достатъчно често, кучето ще реши, че ще бъде наказван от собственика си при всяко негово завръщане. Асоциирането на наказанието с престъплението за кучето е невъзможно и то започва да мрази собственика си. Затова наказание на куче не трябва да се прилага след извършване на действието му.
Колкото и жестоки да изглеждат тези проблеми, те имат много просто и лесно решение. Ако се подходи внимателно, кучето и собственика му никога няма да изпитват травмата от неефективното сурово наказание, което в края на краищата ще разруши връзката по между им.
Отговорът? Започнете да обучавате кучето си с клетка още когато пристигне у дома. То трябва да стои в нея, когато вие не сте с него. Фактът, че то се намира на собствено сигурно място, ще предотврати появата на тревога, което от своя страна няма да доведе до дъвчене и разрушение. То бързо ще се научи колко хубава е малката му бърлога и ще се настанява удобно в нея, когато го поставите там. Стига да сте го извели за облекчаване преди това, то вероятно ще заспи веднага, след като излезете. Понеже няма какво да прави и понеже няма кой да го разсейва, то ще използва тихото време за почивка.
Когато се върнете, веднага го извадете от клетката и излезте директно навън за облекчаване. Свършило си работата, кучето ви ще е готово да се върне вътре и да се забавлява с вас отново.
Повечето хора, които живеят с приучени на клетка кучета, казват, че дори не искат да помислят да живеят с необучено по този начин куче.
Клетките са идеален инструмент за управление в къщи, а вършат много полезна работа и извън къщи. Когато отидете на почивка с кучето си, вземете и клетката и то няма да се колебае да стои в нея, независимо, че е в непозната среда. Помнете: клетката (личното му пространство) за него винаги е позната! Клетките правят света по-безопасен и по-сигурен за всички - кучета, собственици и техните притежания!

Номерът с "кренвирша"
За облекчаване болката във венците на моите кучета, аз използвам замразени "кренвирши". Те се приготвят лесно и не струват нищо, освен няколко минути време.
Намерете няколко парчета вълнен плат с размери 20 на 20 см. Намокрете ги добре и след това ги изстискайте, докато спре да капе вода от тях. След това навийте всяко от тя на руло. Сложете ги във фризера или камерата на хладилника и изчакайте да замръзнат добре.
След това, когато кучето очевидно търси нещо за гризане, дайте еди от замразените "кренвирши". Хладината ще облекчи венците му, а мекотата на плата ще му даде възможност да дъвче. Когато ледът се разтопи и парцалът стане прекалено мек, дайте на кучето друг. Намокрете отново първия и го върнете в камерата.
Обучение на кучето. Ръководство на собственици на кучета седмица по седмица - Шарлот Шварц
Ако нямаш опашка, размахвай усмивки.
Аватар
vitaminka
В пасажа
 
Мнения: 601
Регистриран на: Чет Яну 07, 2010 11:42 pm
Местоположение: София

Re: Дъвчене и гризане

Мнениеот meri » Сря Юни 23, 2010 8:58 pm

А линк към инфото.
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10361
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Дъвчене и гризане

Мнениеот vitaminka » Сря Юни 23, 2010 9:15 pm

Ами то е от книга, написала съм отдолу коя е, няма го в нета :ah:
Ако нямаш опашка, размахвай усмивки.
Аватар
vitaminka
В пасажа
 
Мнения: 601
Регистриран на: Чет Яну 07, 2010 11:42 pm
Местоположение: София

Re: Дъвчене и гризане

Мнениеот goldi_ » Пон Яну 10, 2011 4:54 pm

Здравайте!
Прочетах много внимателно съветите Ви.
Имам самоед, който вече е на 1 годинка. Откакто сме го взели (на 2 месеца) сме започнали да го обучаваме за дъвченето, мятането, ходене с кайшка, да върви редом, и задължителните "ела тук", "не", "марш" и т.н.
Когато го взехме аз не работих, а приятелят ми си работеше вкъщи. Съответно винаги е имало някой вкъщи и кучето много рядко оставаше само. Но от тази година той започна работа, а на мен все някога ми се налага да излизам. Когато се прибера все нещо е изядено. Кучето го затваряме с коридора. Вече се простих с два чифта ботуши, нямаме домофон, касите на вратите са толкова изядени, че вече не му е интерено да ги ръба. Всичко това го прежалихме. Но от 1 седмица започна да яде пералнята (тя е в коридора). Няма копчета, вратичката е изръбана, както и чекмеджето за праха. Отваря си я без проблем и ако има дрехи вътре ги мята из целия коридор. Всеки път като се прибера ми се реве. Купихме си препарат за отблъскване на Versele-LAGA с надеждата че това ще спре. Но не - докато го напръскаме и вече му е в устата.
Винаги преди да изляза за повече време го извеждам и като се прибера пак. Няма резултат. Излизам до магазина за 5 мин, прибирам се и все нещо е изръбано. Също като го оставяме сам има винаги вода, храна, неговата си плюшена играчка, гумената му топка и от тези кокали за ръбане. Нищо не помагаааа.
Моля ви дайте ми съвет какво да правя. От другата седмица започвам лекции и няма да ме има почти цял ден. Уча близо до къщи и мога да се прибирам да го извеждам за 15 мин. но после пак ще излизам. Не ми се мисли тогава в какво състояние ще е пералнята. :ac:
goldi_
В стадото
 
Мнения: 98
Регистриран на: Нед Май 04, 2008 9:22 pm
Местоположение: Бургас

Re: Дъвчене и гризане

Мнениеот top4o » Пон Яну 10, 2011 6:34 pm

Може би трябва да посетити училище за кучета, за да го научите на основни команди! :ab: Сигурно ще стане по-послушен! :ad: В най-лошия случай купете клетка и го затраряйте. :bs: А защо не го затворите в друга стая? :ah: Може да го оставите на приятел или роднина за известно време докато ви няма. smiley24 Това не е малко куче..да не му стане навик, че после ще останете без пералня! :bu: Успех! [wo1rry.gif]
Куче което храниш те уважава повече от човек на които помагаш! Правете си изводите и се замислете преди да помогнете. При мен нямаше смисъл.
Аватар
top4o
Пчела майка
 
Мнения: 1167
Регистриран на: Вто Сеп 21, 2010 8:25 pm
Местоположение: За сега в град София

Re: Дъвчене и гризане

Мнениеот valnata » Пон Яну 10, 2011 8:09 pm

goldi_, пробвахте ли да го изплющите здраво зад врата(ама чак свят да му се завие)?? Обаче правиш това след като посегне на нещо.. Аз щото съм си патил и съм го пробвал този вариант и да знаеш има огромен ефект. Чак забравя къде се намира и заобикаля масата и храната.. Нашия разрушител беше Кокер.

Или опитайте да сте "твърди" или го давайте на училище,но училището струва пари.. Ще ви струва доста(за два месеца700-800лева) а за тоя проблем не си заслужава. [dontuu.gif] за една седмица може да го направите кукла, но не трябва да ви е жал..

Ако сте нежни души спестете парички и така ще решите проблема(ще го насили..опс грешка щего научи учителя не вие). :ag:
Аватар
valnata
Пчела майка
 
Мнения: 2336
Регистриран на: Пет Юни 27, 2008 7:19 pm
Местоположение: Варна

Re: Дъвчене и гризане

Мнениеот valnata » Пон Яну 10, 2011 8:27 pm

И някои породи са си големи Гадове-доминантни и инати(абе куче :bb: ).. Нашия кокер няма да забравя го изплющя тока след като се опита да изгризе кабела.. Но бате Иво го остави и като изквича на умряло и Тока го хвърли под масата започна да заобикаля кабелите.. Още и още ги заобикаля като опарен.. Тогава така се радвах, че не набара кабела на нета, защото нямаше да си вземе поука. :ag: Сега като му изсъскам и почва да гледа с бялото на очите. Тия статии и думичките които се препоръчват са 99% неефективни.. Не го ли награбиш(да му вземеш страха) от малко помиярчето ти се качва на главата.. все пак е хищник-наполовина Вълк.. :ag:

Почвайте да се налагате над това куче, че и вас ще заръба накрая.. усетят ли свобода се качват на главата, а веднъж отпуснеш ли му края после нежните думи не помагат. :ag


Офф, забравих да отбележа, че това са си мои методи-виждания и никой не е длъжен да се съобразява с тях.. Не ги налагам, не ги възхвалявам.. :ag: да не отнеса незаслужени критики от страна на природозащитници, 'тренери" и др.. :ag:
Аватар
valnata
Пчела майка
 
Мнения: 2336
Регистриран на: Пет Юни 27, 2008 7:19 pm
Местоположение: Варна

Re: Дъвчене и гризане

Мнениеот goldi_ » Пон Яну 10, 2011 10:00 pm

Много ви благодаря за бързите отгорови :)
Кучето знае всички основни и не толкова основни команди и е много послушен като е с нас. Отделили сме му много време за дресиране и смея да кажа, че е от най-възпитаните кучета. Въпроса е като ни няма..
Удряла съм го, карала съм се..не става. Наистина е както е писала vitaminka. Като се прибера се карам и съответно той не ми се радва, посреща ме със свити уши и чака да види дали аз ще му се зарадвам или ще го подмина. И от това наше "безразличие", с което искаме да покажем че се сърдим умира да се радва и скача на всички познати и непознати хора, които му се зарадват (което ни е друг проблем, защото той тежи колкото мен - 45 кг и ми е трудно да го удържам. Да не забравяме и факта, че е впрегатно куче) ЛУдницата ни е пълна :ajaweki:
Затваряме го в коридора, защото там има най-малко неща за ръбане. Не мога да го затворя в хола, кухнята или в спалнята (където му е забранено за влиза) На тераса и в банята пък някак.. тесничко ми се вижда. А дори не мога да го хвана в крачка, защото знае че ще направи беля.
Някой ако може да ми предложи наистина ефикасен спрей или домашно приготвено мазило ли.. не знам и аз. И с тиксо съм залепвала всички копчета на пералнята, както и на домофона и пак не става..
goldi_
В стадото
 
Мнения: 98
Регистриран на: Нед Май 04, 2008 9:22 pm
Местоположение: Бургас

Re: Дъвчене и гризане

Мнениеот valnata » Вто Яну 11, 2011 8:20 am

Ооо, щом и боя не помага го води на учител.. :ag: Едва ли ще има такъв спрей.. то и да има не са ефикасни. Като гледам тези за пишкането как "помагат".
Аватар
valnata
Пчела майка
 
Мнения: 2336
Регистриран на: Пет Юни 27, 2008 7:19 pm
Местоположение: Варна

Re: Дъвчене и гризане

Мнениеот zoomaniak » Вто Яну 11, 2011 8:32 am

Но бате Иво го остави и като изквича на умряло и Тока го хвърли под масата започна да заобикаля кабелите


:ag: :ag: Обичам такива "реалити" съвети - ама вършат раута да знаете :ag:
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Дъвчене и гризане

Мнениеот goldi_ » Вто Яну 11, 2011 9:05 am

zoomaniak нали и ти имаш куче? Не прави ли бели като го оставяте само?
goldi_
В стадото
 
Мнения: 98
Регистриран на: Нед Май 04, 2008 9:22 pm
Местоположение: Бургас

Re: Дъвчене и гризане

Мнениеот zoomaniak » Вто Яну 11, 2011 10:04 am

Имам ли :ab: тъй е - имам.
Правеше бели като беше (Beta-версия), вече е май на 4 години (Надя помни точно - хахак) и е стабилна версия.

Пък си и имаме клетка - мезонет :ab: и си лежи там като е оставян за дълго. После дълга разходка и много любов.

Тоест заради белите му си купихме клетката :ag: аз отдавна препоръчвам куче - винаги да си има клетка; заграждение и т н., други продукти, които служат за предпазване и предпазване от разочарованията около отглеждане на всяко ново - младо куче... :ax:
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Дъвчене и гризане

Мнениеот meri » Вто Яну 11, 2011 10:09 am

Съвсем погрешно сте подходили още от самото начало, доста трудно ще ви е да коригирате поведението сега.Нито игнорирането,нито карането ,боя и всичко останало е правилно отношение.Защо смятате,че когато се приберете кучето се крие от вас, защо руши къщата ви?
Помислете много добре над факта къде точно бъркате в отношението си към него, и след това коригирайте вашето отношение спрямо кучето.Това куче отдавна ви няма доверие, само страх, за това и постъпва така.
Няма да престане да руши, нищо няма да помогне, напротив всички методи само ще влошат нещата.
Започнете всичко отначало, но с търпение,надявам се да има резултат, а четохте ли темите за обучение и корекция точно на това поведение(вижте в раздела обучение).

Иво доста неправилни и опасни съвети даваш, освен агресия и страх нищо повече няма да постигнат с този метод.

Гризането е един вид за привличане на внимание, нищо повече,започнете корекцията с вас, и малко четене на основните правила за поведение, не само на кучето,но и на хората в отношенията си към него.
Грешката,която сте допуснали ви е довела до това положение.
Затварянето и игнорирането са първите ви основни грешки, кучето освен от социалзиация,има нужда някой да играе с него и да го разбира.
Веднага променете отношението си към него, защото следващото което можете да очаквате е да ви нападне......от страх.
Прочетете темите бавно и внимателно и започнете да прилагате съветите.
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10361
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Дъвчене и гризане

Мнениеот valnata » Вто Яну 11, 2011 11:03 am

Абе за мен са доста правилни, щото проблемите секнаха.. Ела му покажи кабел да видиш как изтръпва(преди да го изпере тока ги ядеше).. :ag: Шамарите винаги са вършели работа.. забравя за агресия и всичко останало. :ay: Ама техния щом и от това не поема(съмнява ме че идват слаби шамарите) трябва да го види някой специалист-инструктор на кучета.. С четене на статии няма да спре гризането, защото човека няма да знае как и кога да прилага описаните методи.. :ag:
Аватар
valnata
Пчела майка
 
Мнения: 2336
Регистриран на: Пет Юни 27, 2008 7:19 pm
Местоположение: Варна

Re: Дъвчене и гризане

Мнениеот goldi_ » Вто Яну 11, 2011 11:09 am

meri чела съм всичко и по няколко пъти още като дойде идеята да си вземем куче!
И по-горе писах, че внимание и любов на кучето не липсват. То не е озлобено към никого. Напротив даже е много любвеобилен и гальовен. Винаги търси внимание, което се стараем да ограничим, защото ни се качва на главите в буквален смисъл!
Чела съм, че кучето като направи беля не трябва да се бие, а по-голямо наказание за него е безразличието/сърденето на стопанина. Аз не съм го смилала от бой все пак. Било е някое шамарче, от което мен повече ме боли.
Трябва веднага да си коригирам поведението.. че какво ми е поведението?!?!
Питам хора, които са имали такъв проблем и ето например zoomaniak веднага ми отговори. Явно има значение и това че е още малък. Насявам се, че с времето и това ще отмине, както спря да ръба вратите и да пишка вкъщи.
Не съм толкова некомпетентна meri. Постоянно чета и гледам Сизър Милар :ap: и много рядко пиша във форума, защото все ще се намери някой, който да се отнесе грубо и да ме накара да се чувствам най-лошия стопанин.
goldi_
В стадото
 
Мнения: 98
Регистриран на: Нед Май 04, 2008 9:22 pm
Местоположение: Бургас

Re: Дъвчене и гризане

Мнениеот meri » Вто Яну 11, 2011 11:35 am

В никакъв случай не те изкарвам лош стопанин, но много често ние самите не си забелязваме грешките.
Потърси професионална помощ тогава.
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10361
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Дъвчене и гризане

Мнениеот meri » Вто Яну 11, 2011 12:59 pm

Щом гледаш предаванията на Сизър, не може да не знаеш в колко серии имаше точно такива случаи в които стопаните или не искаха да си признаят в началото,че грешката е тяхна,или просто не виждаха грешката си,именно защото се притесняваха, че може да им кажат че са лоши стопани,което не е вярно,защото всеки може да сгреши,въпреки всичко.И колко тактично им бяха посочени грешките и след корекция от тяхна страна, доста от проблемите се решиха много бързо.
Когато казвам, че имате пропуски или сте сбъркали някъде е нормално веднага да си кажете: " ето пак ни обвиняват и се заяждат с нас, а ние правим всичко, а понякога точно това всичко е погрешно".
Което не е така,а човек от близо не винаги може да проумее, струва му се че прави всичко, но в последствие се оказва обратното, за това все пак обърнете внимание на някой неща в отношението си към кучето, глезенето не е правилно,наказанията и игнорирането също.
Кучето се чувства несигурно и объркано,за това не е срамно човек да се вгледа в себе си и да помисли дали все пак не бърка някъде.Не винаги животните бъркат, само защото ние не разбираме какво ни показват и не можем да проумеем сигналите,които ни подават.
Разрушителното поведение понякога се дължи на страх от самотата, същото така от поведенчески проблеми, или психически, друг път е недостиг на елементарна липса на витамини и минерали,с какво храните кучето, а друг път е самото отношение на стопанина,.....даже и най- доброто да е,щом някъде се сбърка,животните веднага усещат.И това ,че е имало прекалено много внимание, също така не е плюс,сега може би просто не иска да седи само.
Но за мен затварянето в клетка само ще влоши нещата,нищо повече.
Започнете внимателно да коригирате поведението,докато не е станало опасно вманиачаване.Шамарите не са метод нито за възпитание,нито за корекция.
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10361
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Обучение и Спорт