[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Стреса като фактор в поведението на кучето
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Стреса като фактор в поведението на кучето

Стреса като фактор в поведението на кучето

Мнениеот meri » Нед Окт 03, 2010 6:07 pm

Стреса като фактор в поведението на кучето

Олга Кажарска е психолог,в своите многобройни статии разказва за емоциите и разума на кучетата, за езика им,сигналите на примирение и пътя за създаване на добри социални контакти между стопаните и кучетата,които често се нарушават.

До скоро състоянието на стрес практически не се е изучавало.Това било сфера,която традиционно се отнасяла към ветеринарите и не била свързвана с кинологията,а практически цялата история на кинологията може да се нарече история на стреса при кучето.

Пожизненото отглеждане на кучетата във воалиери, на двора, социалната изолация,наказанията,строгите нашийници, тренировките на шумни площадки, препълнени с други кучета- това са само част от причините,предизвикващи стрес.

Да си спомним и твърденията, че с кучето трябва да се разговаря с груб, нисък глас, да се държи в страх " за да се страхува",или използването на стръв за тренировка на така наречените " кучета-пазачи",са едни от най-успешните митове на човечеството за "доминантността на кучето" в семейството.Не говорим за последиците на неумелото развъждане.Всички тези методи са разпространени и са станали толкова привични за нас, че може да се каже че се приемат за даденост.

Не се замисляме особено на какво обричаме кучетата си, защото търпението и привързаността им към стопаните се използва от социалните им партньори: кучетата не си избират дома в който да живеят,така както хората "уморени" от проблемите в поведението на свойте любимци често прибягват до всевъзможни средства : корекции,наказания,или даже приспиване.

Стреса при кучетата не минава безследно: в допълнение към физическите заболявания, той е най-честата причина за нарушение на поведението.За това тази тема заслужава особено внимание не само за ветеринарите,но и за всеки който общува с кучета.

Изследванията проведени от група немски и норвежки кинолози показали, че кучетата са много чувствителни към всичко,което ги заобикаля.До състояние на стрес може да ги доведе и най-незначителния фактор, такъв като поза, движение и гласа на стопанина, недостатъчно или прекалено общуване, присъствие на друго неприятно куче в дома,недостатъчна или прекалена физическа или ментална активност,силна музика и мн.др.

Най-малкото вътрешно напрежение на кучето изразява микросигнали на стрес, наречени сигнали на примирение.
Ако вътрешното напрежение се усилва или запазва достатъчно дълго, стреса започва да се проявява с по-съществени промени в поведението: кучето е възбудено или подтиснато, разсеяно, проявява агресия, започва да гризе мебели, изяжда нехранителни предмети,лае много,обучава се трудно, държи се неспокойно на повод.

От множеството фактори,предизвикващи стрес,учените са отделили около 40 признака на стрес, които помагат да се определи стресовото състояние на кучето и да се открие причината.

Интересно е,че много видове поведение,предизвикващи стрес се смятат за проблемно поведение.

В резултат се правят опити да се отстранят с корекции, даже със жестоки дресировки,с различни механизми.

Така например необуздания лай на вратата предизвикан от страх при посещение от непознати хора се " коригира" с електрошоков нашийник, вместо да се изгради чувство за безопасност и да се научи кучето да не се страхува от гостите.
Друг пример: треньора съветва стопанина за няколки дни да игнорира кучето,ако гризе мебели,когато остава само. Такова куче което скучае или се страхува от самота, е подложено на допълнителен стрес от социална изолация и става още по-страхливо и неуверено.

Нарушеното сексуално поведение се смята за " доминиране" и поведението на кучето се коригира със подтискане на желанията му. Стреса който изпитва при такава "тренировка" неминуемо води до още по-сериозни проблеми в поведението,а понякога даже и смърт.Стремежа кучето да взима боклуци по улицата е сред всевъзможните фактори,което може да е симптом на стрес.

Много признаци на стрес смятаме за прости заболявания и се обръщаме към ветеринар, въпреки че здравето на кучето може да се възстанови като се отстрани причината за стреса.Така например: алергията, появата на пърхут, опадане на козината, нарушение в храносмилателната система може да бъдат предизвикани от социален стрес в семейството или участие в много напрегнати мероприятия.

Друг случай описан в раздела за консултации: едно куче показвало веднага няколко симптома на стрес: прекомерен лай в дома (по битовите уреди),в съчетание с превъзбудено състояние на разходка и намален резултат при тренировка.Стопанката съобщила,че кучето било само месеци наред по 10 часа на ден, затворено в кухнята, излизало на разходка по 2 пъти на ден за по 20 мин.Всички проблеми в поведението са явен признак на стрес ,предизвикан от постоянното физическо и недостатъчно натоварване,недостатъчните социални контакти.В консултацията тези нарушения били разгледани като отделни проблеми.Това не е изненадващо,тъй като стреса като фактор за промяна в състоянието на кучето се игнорирало,а се наблягало на възпитанието и "подтискане " на амбициите на кучето.За това на стопанката било предложено корекция на поведението с помощта на дресура и наказания.Реакцията на стопанката за промяна на поведението на кучето,която игнорирала истинските причини за тези промени, може да породи безкрайна безполезна верига и често вредни за кучето занимания.

По-голяма част от факторите за стрес ги създава стопанина,много видове стрес са естествени.Например, много кучета се страхуват от бури или пиратки, ходене във вет.кабинет, преживяват тежко раздялата с някой член от семейството и др. В тези случаи побеждава този,който е създал контакт на доверие с кучето,който се старае да го предпази от ненужен стрес в живота, отнася се внимателно към него и не го подлага на изтезание и наказания. Ако кучето е нещастно ,то е способно да преодолее неприятностите без травма.Освен това, доверявайки се на стопанина си даже в неприятни ситуации може да ги ориентира със своята реакция. Това означава,че стопанина може да има спокойно куче,ако запази спокойствие.И само в изключителни случаи в състояние на неуправляема паника, възниква необходимостта да се поддържа кучето със успокоителни средства.

Винаги трябва да помните за възприемчивостта на кучетата.
Те живеят заедно с нас в нашия сложен човешки свят и се стараят да направят всичко,което изискваме от тях. Те се стараят да ни разберат, ценят ни като свои социални партньори.За разлика от дивите животни,те са търпеливи към нашите грешки.
Те,както и ние самите имаме възприемчива,високоразвита нервна система,за това те също могат да изпитват и страдат от стрес.
Странно е, че не сме се замислили по -рано за това!

Автор Олга Кажарска
http://www.dogfriend.org/raznoe/stress-u-sobak
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Стреса като фактор в поведението на кучето

Мнениеот klintan66 » Сря Окт 06, 2010 12:28 am

Много полезна статия .
Трябва да се мисли .

Кучето е било животно някога и е било верен, и полезен приятел.
Сега е партньор на човека в човешкия свят и човека е длъжен да го улесни в него .

Все едно да отидеш в друга държава и де те упрекват ,че нищо не разбираш и нищо не знаеш
от първия ден ...и да ти спрат храната ,и да те ритат чат пат ,и да викат що не си взех негър или китаец ? "Егати тъпото същество "
klintan66
Животинче с въпрос
 
Мнения: 49
Регистриран на: Пет Фев 19, 2010 8:10 pm


Назад към Кучета - Canidae

cron