[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Сигнали на примирение при кучето
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Сигнали на примирение при кучето

Сигнали на примирение при кучето

Мнениеот meri » Пон Окт 04, 2010 8:24 am

Сигнали на примирение при кучето

Често се говори за езика на кучето, като се има предвид позата,мимиката на кучето,които изразяват агресия и страх,доминантно и подчинено положение.
Тези пози се използват в контактите с други кучета или с човека.Освен тези пози съществуват много други,по-тънки сигнали, наречени сигнали на примирение(това са жестове,които кучето използва постоянно,изразявайки своето отношение и вътрешно състояние по отношение на всичко наоколо).То използва тези сигнали както в самота,така и в контакт с околните, в днешно време са открити около 30 сигнала.

Стопаните често си задават въпроса: как да изградят добър контакт с кучето, как да избегнат проблемите в поведението или ефективно да решат вече възникнали проблеми. За това е интересно да разберат,защо кучето се държи по един или друг начин.

Отговора на този въпрос търсели в изучаването на подчинената поза и агресия на кучето,които описал Конрад Лоренц.Това не оказало влияние на контактите между стопанина и кучето, доколкото позата на кучето е един от многото методи за самоизразяване.

Те не позволяват да се види и разбере най-важното- богатия емоционален живот на кучето,чувствата му.Дълго време им се струвало, че това не е важно, защото сме свикнали да смятаме ,че емоциите и разума при кучето не са разработени толкова,за да им се придава значение.В това е и причината повечето мерки за корекция в поведението да се състоят от механични манипулации на поведението и се оказвали безполезни,даже били вредни.

Откритието на втората част на езика на кучето,микросигналите, наречени сигнали на примирение,ни карат да погледнем съвсем различно на поведението на кучето и следователно напълно да преосмислим всички методи на общуване с кучето. Станало ясно, че много от предишните методи за корекция не съответствували нито на проблемното поведение, нито на възприятието на кучето.

През миналия век група норвежки кинолози-експерти направили уникално откритие: при кучето,точно както и при вълка,имало широк спектър малки,но изключеително важни сигнали: облизване, въртене на главата, приближаване под дъгата, замръзване и много др.Някой от сигналите са по-изразителни отколкото други, едни се променят постоянно,а други- по-малко.Определени сигнали ,които са универсални, се използуват с разлчини цели,тогава когато другите имат единствено уникално послание.

Точно така,както и дивите предци,кучетата използват тези сигнали,за да изразят вътрешното напрежение.Тези сигнали изпълняват множество функции,нарекли ги сигнали на примирение,защото основното им значение се заключава в това, да показват своите мирни намерения на социалните партньори и да успокояват недоволството им, да обезвредят зараждащите се конфликти.

Сигналите на примирение се отнасят към вроден репертоар на поведение, за това ги използуват всички кучета, независимо от произхода.Изключение са силно травмираните животни,които свързват травмиращите събития с използването на своя език.

Сигналите на примирение във всеки момент отразяват вътрешното напрежение на кучето независимо от това дали се намират заедно с други кучета, сами или със стопанина си.За това винаги можем да определим състоянието на своето куче и да отреагираме на него така, че да снемем напрежението и да повлияем положително на поведението му.

Например,ако при нашето приближаване обръща глава, прозява се,върти очи, замира, ние можем да разберем че се страхува от нас, и трябва да се отдръпнем на такова разстояние,докато не се успокои.

На улицата кучетата си показват сигнали,даже да се намират на голямо разстояние: те се стараят да се приближат по дъгата (не по права линия),облизват се и забавят крачка.
В тъмното малките кученца,когато забележат по-възрастно куче показват много силен сигнал на примирение- лягат на земята. Стопани,които не подозират за това,че кучетата им водят диалог между себе си, започват да се дразнят на поведението им,насилствено ги теглят след себе си, крещят и ги дърпат за повода,което води до нарушаване на етикета така, че мирното приближаване на кучето преминава в непонятна за стопанина агресия.
При често повторение на такива случаи кучето започва да реагира агресивно на другите кучета,намиращи се на повод.

Ако стопанина редовно наблюдава това,което говори кучето на своя език,ще разбере,че много от проблемите в поведението не съществуват. Когато забележи,че кучето изпитва страх и не слуша на тренировки именно от страх или умора,а не от това че се стреми да "доминира" над стопанина си.За това вместо наказания е важно обратното, да го успокоите, да му дадете почивка и задължително да се научите да провеждате тренировки съгласно езика и възприятието на кучето.

След разходка по мръсна улица ,най-лесния начин да го измиете е да го държите в ръце,а душа да бъде на нивото на очите му, да не се навеждате отгоре над кучето.Това е свързано с това,че на кучето е неприятно въздействието отгоре и тази неприязън и напрежение се изразяват в началото със сигнали на примирение, а след това на агресия.

Имитирайки сигнали на примирение, можете да решите много проблеми в поведението. Например: ако кучето ви се възбужда пред външната врата преди разходка, и като следствие лае по хората на улицата, дърпа повода,гони колите, важно е да се научите бързо да го успокоявате преди излизане.Седнете на стол, не му говорете, отдръпнете се или се обърнете настрани от него,ще забележите че кучето ще се успокои бързо.

Ако кучето лае, когато някой звъни на вратата,мълчаливо застанете между вратата и кучето:ще видите,че също ще се успокои.

Кучетата не обичат,когато ги прегръщат, галят или потупват по главата, опитват се да ги докоснат отгоре: най-податливите могат да се изплашат или да ухапят.Дълги години нищо не знаехме за това,и кучетата често плащали за нашето незнание с наказания или смърт.

Ако искате да създадете добра атмосфера в семейството с кучето, важно е постоянно да следите за това, че вашите действия да не противоречат на възприятието на кучето.Например: грубия глас на стопанина,резките движения и дръпвания за повода ги плашат и кучето отказва да излиза на разходка или престава да слуша.

Колкото повече знаем за използването на сигналите на примирение във всекидневния живот и на тренировка,толкова повече ще разбираме нашите кучета и контакта ни ще бъде по-добър.Така кучетата действително стават наши удивителни приятели и помощници.


http://www.youtube.com/watch?v=EVnywO-f ... r_embedded

Повече от 30 жеста,които ние често наблюдаваме във всекидневния живот,в зависимост от ситуациите имат различен смисъл: те могат да изразяват вътрешно напрежение,когато външно животното е съвсем спокойно.В този случай жестовете не съответствуват на ситуацията.Наприемр,ако кучето облизва чист нос или ако малко кученце показва признаци на полова възбуда.Младото куче често се прозява,въпреки че не е уморено.Малките постоянно се чешат, без причина.

Учените етолози наричат такова поведение реакция на конфликта, или пренасочено поведение.Те показват,че за избягване на проблема,стопанина трябва внимателно да наблюдава поведението на кучето си и да приема тези сигнали за тревога.

Една единствена реакция все още нищо не говори,но ако кучето показва тези реакции постоянно,значи че има проблем,с който не може да се справи самостоятелно,и стопанина трябва да му помогне.

Вътрешното напрежение при кучето се предизвиква от условията на околната среда, и ако стопанина остави реакцията на кучето без внимание, може да се появят проблеми с поведението.

За да се научи кучето да общува със сродниците си и да ги разбира,стопанина е длъжен да осигури достатъчно общуване с тях.Знанието на сигналите на примирение помагат на стопанина да живее и работи с кучето.

Забележка: пренасочено поведение се среща при всички животни.За поведението на кучетата и вълците се използва термина-сигнали за примирение.

1. Пример: трябва да разбираме кучето във всяка ситуация,за това ни помагат сигналите на примирение.

http://www.youtube.com/watch?v=Lj7BWxC6 ... r_embedded

2. В този случай кучето показва, че не му харесва,когато го потупват по главата.То показва сигнали на примирение: облизване на носа, обръщане на главата, притеснение.

http://www.youtube.com/watch?v=n2cC6LBD ... r_embedded

Мирната реакция на потупване показана във филма не е типична за кучето.Ако кучето се намира в състояние на стрес или има малко по-благ нрав, а потупващия не разбира езика на кучето и игнорира сигналите му, кучето може да прояви агресия.

3. Кучетата не обичат,когато ги прегръщат.Те реагират на прегръщането със сигнали на примирение,за това ако кучето не е приучено към това, може да прояви агресия по отношение на прегръщащия.

http://www.youtube.com/watch?v=XtF6KSqh ... r_embedded


Представения видеоматериал е от преди няколко години .
Журналист,който взимал интервю от офицер в полицията,не знаел сигналите на примирение заплатил със здравето си - кучето доста дълго преди нападението изразявало своето безпокойство от поведението на репортера,но не получило нужния отговор,било принудено да нападне.

http://www.youtube.com/watch?v=PHLnjiIS ... r_embedded

Автор Олга Кажарска
http://www.dogfriend.org/raznoe/signali ... im-smislom
http://www.dogfriend.org/multimedia/vid ... ya-chast-1
http://www.dogfriend.org/multimedia/vid ... ya-chast-2
http://www.dogfriend.org/multimedia/sig ... ya-chast-3
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кучета - Canidae