[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Емоциите и възприятието в поведението на кучетата
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Емоциите и възприятието в поведението на кучетата

Емоциите и възприятието в поведението на кучетата

Мнениеот meri » Пон Окт 04, 2010 5:34 pm

Емоциите и възприятието в поведението на кучетата

Емоции

Емоциите са присъщи както на нас, така и на нашите кучета.Ние трябва да се обръщаме към тях така, че да запазят емоциите си и в същото време да бъдат добре възпитани.

Изображение
Когато кучето живее с постоянни забрани и наказания,ние го
превръщаме в депресивен и нервен биомеханизъм

Както и при хората,мозъка на животните е сложна система,състояща се от милиарди нервни клетки и съединения между тях.Мозъка се формира индивидуално,въз основа на много генетични фактори и собствен опит на индивидите.Той се състои от множество съставни части,които има и при хората и при животните.Новите технически възможности са позволили буквално да се погледне в мозъка на животните и да се наблюдава работата му.Учените имали възможност да наблюдават емоционалните реакции и процеса на мислене на екрана на компютър.За това днес е невъзможно да се съмняваме в това,че нашите кучета много чувствително реагират на всичко,което ги заобикаля,и до определена степен са способни да мислят.Съгласно физиологията на мозъка, процеса на мислене зависи непряко от емоциите.

За емоциите съществува физиологична основа- мозъка.За това,за да подтиснем емоциите на кучето се изискват целенасочени наказания,които отнемат години.

Повечето стопани специално ограничават емоционалния живот на кучетата с жестоки мерки,като смятат че кучето "не трябва да се разваля и да се държи под контрол". Например: те не разрешават на кучето да се интересува от сродниците си или миризмите,дават им еднообразна храна, говорят грубо с тях и ги наказват за най-малкото.Това е стара традиция на общуване с кучето,която се е запазила и до сега в по-голямата си част,стопаните не умеят да се справят с емоциите на кучетата и специално ги подтискат,като се предполага, че този метод е панацея за всички проблеми в поведението.

Съвременните изследвания на невробиолозите доказали,че живо същество лишено от емоции става физически и ментално неприспособимо към живота.

За това, вместо да подтискаме емоциите на кучето, е важно да се научим да контролираме емоциите на кучето,така както контролираме своите.Контрола на емоции се постига с помощта на специални тренировки.

Контрол на емоциите

Много хора водят кучетата си на тренировка,защото вярват в необходимостта от обучение,команди и послушание.Съвместния живот с кучето зависи не само от това умее ли кучето да сяда, лежи, скача, а от това доколко е способно да се сдържа(да контролира емоциите си).Удивително е че повечето кучета,преминали стандартен курс на обучение и издържали изпит така и не са се научили на това.

Липсата на контрол на емоциите води до множество проблеми в поведението, против които треьорите от старото поколение съветват да се използват наказания, изолация и електрошоков нашийник.Например: неумението да ходи на повод,невъзможността да извикате кучето на разходка, бягане от стопанина, лошо поведение в кухята, неконтролируем лай,опити да гони велосипедисти,необуздана игра,която е невъзможно да се прекрати,даже ако е преминала в битка,неумение да премине спокойно покрай друго куче или спокойно да го поздрави и др.: всичките тези проблеми възникват поради редица причини,но всички имат една обща база- силната възбуда.И ако стопанина навреме е научил кучето да контролира емоциите си, може във всеки момент да прекрати нежелателните действия на кучето.
Така че да положат основите с радикални решения на конкретния поведенчески проблем.Ако вашето куче се страхува от велосипед и всеки път се нахвърля по него,можете да предовратите неприятния сблъсък,като навреме превключите вниманието на кучето към себе си, а след това постепенно да го приучите към вида на велосипеда.

Контрол на емоциите- това не е болезнено очакване на поредното дръпване с повода,неприятна струя вода в носа или токов удар. Този навик се изработва постепенно с помощта на упражнения.Поставете пред кучето лакомство и го помолете да почака, а след известно време му разрешете да го вземе.Когато кучето се опита да го вземе без разрешение,отново повторете :НЕ.В началото започнете с няколко секунди, след това увеличете времето.Лакомството може да се използва за командата " чакай " в седнало или легнало положение,можете да помолите кучето да чака разрешение да започне да яде или играе.Не трябва да превръщате живота на кучето в постоянни команди и очакване.
Кучето никога не получава желаното,ако лае, скача от нетърпение.Важно е да се научи спокойно, без бързане и паника да чака - даже и силно да желае да го получи.Използването на езика на кучето, сигналите за примирение, дават допълнителна възможност да показвате на кучето, че трябва да се успокои.

Кога кучето става неконтролируемо?

Има случаи,когато добре владеещо се куче изведнъж става неконтролируемо.Това говори,че се е случило нещо, което е повлияло негативно на психическото и физическото здраве на кучето.В такива случаи кучето се намира в състояние на стрес, и менталните му способности значително намаляват.Към такова състояние се отнася лошото хранене,заболявания, силна психическа травма,продължително натоварване и по-малко натоварване(когато кучето остава дълго само,разхожда се малко или обратното),социален стрес и др.

Трябва да помните,че контролируемостта на кучето зависи от силата на дразнителите.Тренировката и контрола на емоциите трябва да бъдат постоянни, разнообразни,на различни места, с приучаване към различни животни по време на различни събития.Както и при всяка друга тренировка,първите занимания трябва да преминат в спокойна обстановка, а след това когато кучето добре се научи спокойно да чака желаното, провеждайте тренировките на места с различни дразнители.

Кучето трябва да си остане куче

Много е важно,кучето да получава емоционално натоварване според нуждите си. Тези нужди могат лесно да се определят по това,как кучето реагира на нови дразнители, нивото на физическа активност, обща уравновесеност.Кучето трябва да бъде спокойно, радостно и да приема новото с любопитство,а не да се дразни от всеки нов звук или при вида на всеки нов човек.

За нормално самочувствие на кучето трябва всички 5 сетива да получат стимул от околната среда,създавайки най-различни емоции.Куче на което живота е пълен с положителни впечатления и емоции, се чувства здраво, бодро, запазва интерес към живота и си създава добра социална връзка , даже със стопанина.

Докосване

Както и вълците, кучетата периодично са свързани едно с друго, лижат се по муцуните, майката облизва кученцата си.Така се укрепват социалните контакти между животните,по време на контакт в организма им се образуват хормони, поддържащи вътрешното равновесие и добро настроение.Именно за това на нашите кучета е нужна ласка, но ласката не трябва да бъде натрапчива.Кучето не трябва постоянно да се притиска- това е мъчително за него.Достатъчни са епизодични,кратки,нежни погалвания.Понякога кучето идва само да проси ласки, не го игнорирайте,отделете му няколко секунди,за да го погалите.Скоро ще забележите,че даже такъв незначителен контакт ще донесе радост на вас самите,ще подобри настроението ви.Галете бавно кучето,с леки движения.

Изображение

Обоняние

За кучето е много важно да души,областта на мозъка, отговаряща за обонянието е толкова голяма, че обонянието може да се нарече основен орган на чувствата. Миризмите не само дават на кучето основни сведения за околната среда, те дават множество необходими положителни емоции,възбуждат мислителните процеси.Това качество е послужило за база при създаването на самостоятелна посока на обучение,целта е развитие на мисловните способности и възстановяване на психиката с помощта на носа.

Ако се прибирате с пълни торби,кучето ще ги изследва с нос.Не го отблъсквайте,дайте му да удволетвори интереса си.Можете да го погалите,когато приключи с изучаването на чантата,кучето ще остане доволно.

По време на разходка оставяйте на кучето време и пространство за да може да изучава миризмите на пътя,да се запознае със сродниците си.Водете го на места,където може добре да се облекчи и да помирише естествените миризми.

Ако водите кучето в града помнете,че със своето тънко обоняние ще реагира негативно на градските миризми, на автомобилните газове.За това избягвайте разходките близо до шосе.

Изображение

Слух

Както е известно кучетата имат тънък слух,високите звуци,за тях означават радост, похвала,ниските звуци обратното,означават недоволство,агресия,те са тормоз за кучето.Често повтарящи се звуци със среден тембър стимулират кучето,ускоряват действията му.Писъците и виковете го дразнят,за това говорете с кучето с радостни тонове. Такъв тон може да послужи за похвала във всяка ситуация, в същото време ниския тон може да изразява недоволството ви.

Важно е да разговаряте с кучето,това може да бъде рядък,спокоен монолог или просто обяснение на кучето за някоя ситуация,но в никакъв случай не крещете.Средния тембър е спокоен, мек говор,приятен на кучето и то внимателно ще се вслуша в думите ви, ще разбере че се обръщате към него,ще бъде важно да разбере,че вие говорите.Забележете: колкото по-тихо говорите,толкова по-внимателно ще ви слуша кучето.

Кучетата не обичат силна музика,те я чуват много по-силно отколкото ние,дайте възможност на кучето да се уедини,ако шума го дразни.

Зрение

За кучетата както и за хората е важно разнообразието на зрителните впечатления.Учените са доказали,че кучетата реагират на цветовете точно така, както и хората,но кучетата възприемат цветовете различно, за това терапията с цветя се използва с успех и при кучетата.

Кучетата не виждат предметите намиращи се на голямо разстояние.На такова разстояние те добре виждат движението,за това когато извикате куче,което се намира на 10 метраот вас,трябва да се движите.В тъмното кучетата лошо различават предметите,за това когато е тъмно,даже да видите познато куче,вашето е възможно да стане агресивно,докато кучето не се приближи и не го познае.Например: вместо облизване и въртене на главата, кучето може да легне в очакване на другото куче,стопаните са длъжни да отбелязват тази реакция в тъмното и да не се карат на кучето.

Изображение

Вкус

На кучетата трябва да се дава разнообразна храна с различен вкус,този вкус трябва да бъде естествен, а не изкуствен.

Синдром на " непогаленото куче"

Всеки от нас понякога се среща с куче,което трябва постоянно да общува със стопанина си и което постоянно застава да го погалят.Тези кучета,които хронично не са получавали ласки, дълго време са били изолирани от други кучета и хора,търсенето на ласка се е превърнало в мания.Друг израз на липса на внимание е заучения лай,с който кучето се старае да привлече вниманието на стопанина си.То лае,като прави пауза,за да види дали го наблюдават.

Ако с кучето се общува постоянно, общуването ще стане естествено за него,за това кучето ще бъде по-уравновесено, по-добре ще понесе раздялата със стопанина,когато остава само, ще се научи да контролира емоциите си по-лесно.

Синдром на "забранения плод"

Такъв ефект възниква при кучета,на които постоянно не разрешават общуване с други кучета, да влизат в кухнята, да опитат някое лакомство и др.Много от нас често не отбелязват,че кучетата се движат не само към някоя практична цел,но просто от любопитство.Това чувство е толкова силно,че кучето забравя за възможното недоволство на стопанина.Ако кучето може периодично да се появява в кухнята,то няма да се опитва да си открадне нещо от масата или да се скрие от погледа на стопанина си.
Ако кучето от време на време може да се зарадва и да си поиграе с други кучета, няма да лае,когато ги види.Ако постоянно наблюдавате кучето си, скоро ще разберете какво го интересува. Удовлетворявайки интереса на кучето, вие ще намалите емоционалното напрежение и ще можете по-добре да контролирате състоянието на кучето.

Изображение

" Това е извън силите ми "!

Кучетата имат желания,които ние не можем да удовлетворим с никакви тренировки за контрол на емоциите.Например: има кучета,които трудно можете да откажете от боклуците по време на разходка,да се поровят в боклука,да откраднат храна от масата.Не се озлобявайте ,не му се карайте и не провеждайте строга тренировка,не изпадайте в паника и не правете от мухата слон,защото така убивате доверието на кучето- вашата основна ценност в общуването си с него.
И вие самите сте емоционални,не сте способни да се въздържите от някой съблазни,даже да знаете,че ви вредят.

В много случаи можете да предовратите проблема много просто- не създавайте проблемна ситуация.
Във всеки случай си задайте въпроса,може би са виновни не само емоциите, но и някой неудовлетворени нужди на кучето(непълноценно хранене, женска......или липса на внимание).


Автор Олга Кажарска
http://www.dogfriend.org/raznoe/emotsii ... atie-sobak
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кучета - Canidae