[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Укрепване на характера на кучето
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Укрепване на характера на кучето

Укрепване на характера на кучето

Мнениеот meri » Пон Окт 04, 2010 7:14 pm

Укрепване на характера на кучето

Укрепване характера на кучето- това означава да придадете увереност на кучето в себе си.Повечето хора мислят, че кучето трябва да бъде подчинено и ако укрепите характера му,то ще стане доминантно и проблемно,въпреки това твърдението не е вярно.То се е родило във връзка с това,че в продължение на много десетилетия никой не е знаел как да общува с кучето- за това е било неразбираемо,че то изразява своето поведение и как може да се осъществи контакт с него. За това кучетата като потомци на вълците се смятали за въплъщение на дивото,което трябва да се усмири веднага,докато тази дивост не стане опасна.С други думи хората се страхували от изразяването на кучешките емоции и самостоятелните им действия, защото не знаели как да ги регулират и се опитвали да контролират кучетата навсякъде.
Днес,когато знаем за физиологията на емоциите и агресията започваме да разбираме,че със своите реакции нашите кучета предимно реагират на своята околна среда, в това число и на нашите собствени действия.Техните реакции са много гъвкави,те са опит от целия предишен живот на кучето и зависят от неговите възприятия на ситуацията в различни моменти.Освен това,трябва да добавим и общото състояние на кучето.Кучето може спокойно да отреагира на непознат предмет и бързо да свикне с него само тогава, когато е спокойно и уверено в своите сили,има опит в изучаването на околния свят и е използвало опита всеки път когато се срещне с новост.
Ако кучето е нервно или неопитно в решението на проблема,то всяка промяна в околния свят ще предизвиква страх,който ще стане проблем за решаването на нови задачи.При такива кучета се появява проблем с поведението значително по-късно.
Към такива кучета се отнасят такива,които са отглеждани лошо,не са социализирани, осакатали са психиката им с грубо отношение.

За пример ще посочим някой известни проблеми в поведението и ще разгледаме от какво са предизвикани.

1. Кучето не идва при повикване

Има няколко причини за това, кучето да не идва при повик.
Едната от тях е грубото поведение на стопанина, груб глас,положение на тялото или движение на стопанина, което плаши кучето.
За да има успех стопанина в комуникацията със по-страхливи и неуверени кучета,трбва да бъде внимателен в общуването с кучето и във висша степен да съблюдава сигналите на примирение.
Кажете кой от нормалните хора е способен постоянно да следи за това?

Не е ли по-просто да се запази кучето така, че да бъде уверено в себе си дотолкова, че да може да изтърпи някой човешки отклонения в "мекия" си стопанин,за да изпълни молбите му (в ситуация когато е разстроен или бърза)? Това се отнася към толератността на кучето с всички други жизнени ситуации,ако стопанина гали кучето по главата,дърпа го зад врата?

2. Кучето се страхува да остава само

Една от причините за страха при раздяла е неувереността на кучето.Увереното и спокойно куче може да оцени ситуацията разумно и да разбере, че нищо не го заплашва- в същото време нервното куче ще се вълнува така,че буквално ще се обсеби от страха си и изобщо няма да може нищо да анализира и от страх ще започне да яде дивана или да уринира.
Когато увереното или неуверено куче се срещне с други кучета на улицата или непознат човек е възможно да не е много приятен обект.

3. Навярно е излишно да споменаваме,че е много сложно да пътувате с неуверено куче в ново жилище,по непознати улици или на гости.За тях всяка промяна е проблем.

Ако кучето е страхливо,в конкретни ситуации стопанина не винаги е способен бързо да намери начин за да го успокои на място.За това кучето трябва да се подготви от по-рано, да го направите по-смело.

За това,че трябва да избягвате прекаления стрес във всекидневния живот беше казано вече. Освен това,кучето трябва постоянно да се обучава да живее в нашия човешки свят.
Добрия контакт със стопанина е залог за успех,че в непозната ситуация кучето ще може да разчита на стопанина си.
Още един важен момент: кучето може да събере опит и увереност в себе си в резултат на специални занимания,които предизвикват удовлетворение и успех.Става въпрос не за голям спорт,а за съвместни игри.
Интересното е,че са разработени редица домашни игри за кучета, с цел да се научи кучето да изпълнява повече или по-сложни действия с лапи и нос и да получава награда за това.Най-простия способ да върнете увереността на кучето е простата похвала за прости действия във всекидневието.

Например: ако страхливо куче иска да мине през вратата,но се страхува да разшири отвора,можете да го похвалите за намерението да го направи.

Кучето трябва да бъде уверено в себе си,за да живее нормално заедно с нас и да се обучава успешно,без да създава проблеми.
Интересно е,че със своите методи на обръщение към кучето много хора противоречат на това правило.Вместо да ориентират своите методи на физиологията на обучение,те използват съвети на кучелюбители,в които са преплетени разни теории, обединяващи жестоките методи на общуване с кучето "за доминиране" над него (което прави кучето неуверено) и обучението с помощта на положителната подкрепа.

При цялото си желание не можем да свикнем с манталитета в психиката на кучето, за да се почувства пълноценно,но можем да предвидим че такава комбинация от методи кучето няма да издържи- защото това противоречи на устройството на мозъка му: невронните връзки могат да бъдат или развити,или НЕ развити.
Единственото,което могат да постигнат такива методи- това са крехки резултати,които помагат на стопанина да съгласува желанията си с кучето,но за истинска работа това може да се окаже недостатъчно.

А какво да кажем за лидерството?

Кучето смята стопанина си за лидер автоматично, защото той го храни и определя живота му като цяло,добре се разбира с човешкия свят,който е неразбираем за кучето.

Ако стопанина иска да остане лидер,той трябва да бъде спокоен, внимателен към нуждите на кучето.Важно е да създадете ясна система от правила за съвместен живот и да се придържате към нея. Стопанина трябва да създаде обстановка на взаимно уважение и хармония,подобно на тази която правят социалните животни в природата.

И обратното: грубост, непредсказуемост и безпринципност на стопанина плашат кучето и водят до объркване.Не знаейки как да се държи,кучето постъпва по своему.За съжаление такова поведение се смята за доминантно и се коригира с наказания.

Автор Олга Кажарска
http://www.dogfriend.org/raznoe/ukreple ... era-sobaki
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кучета - Canidae