Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Малко помощ за стресирано куче

Малко помощ за стресирано куче

Мнениеот klavdimundi » Пет Дек 03, 2010 10:29 pm

Здравейте, това отново е тема за стресирано куче. НО при мен разликата от другите теми е ,че кучето е на почти 1год. Някъде около 9 месеца. Искам да осиновя кучето от приют, но проблемът е, че когато е извън клетката и е с нас е с подвита опашка през цялото време. Бихте ли ми помогнали по някакъв начин, съвет или просто нещо. Не искам да направя някаква грешка т.е. да го осиновя и после да си остане така страхлив с нас. Как да го накарам да разбере ,че не му мисля нищо лошо?
klavdimundi
Животинче с въпрос
 
Мнения: 2
Регистриран на: Сря Дек 30, 2009 11:25 pm

Re: Малко помощ за стресирано куче

Мнениеот viktoria981 » Пет Дек 03, 2010 10:40 pm

Ами....има едно предаване говорещият с кучета...и там има интересни епизоди за стресирани кучета...така че ако ги гледате може да ви помогнат.....иначе може да се преодолее стреса...със лакомства разходки и т.н.....предаването го дават по national geographic във 9 до 10 и от 10 до 11 ....дано съм ви помогнала :ab: пък и зависи какво е преживяло,но според мен всичко може да се преодолее.....основното е да покажете на кучето,че не сте заплаха за него и,че няма за какво да се стархува...
Аватар
viktoria981
В глутницата
 
Мнения: 326
Регистриран на: Пет Окт 15, 2010 7:23 pm

Re: Малко помощ за стресирано куче

Мнениеот meri » Съб Дек 04, 2010 10:27 am

Все още не сте го осиновили,само го посещавате така ли?
В приюта е нормално кучето да се стресира, не само от обстановката, другите животни, но и поради страх.
Когато отивате при него,носете лакомство,бъдете много внимателни как ще подходите към него,защото първите му впечатления към вас трябва да са позитивни,да ги свързва с нещо хубаво.
Обезателно го извеждайте на разходка, за да свикне с вас.
Подходете бавно и внимателно, така че да не се стресне допълнително.
Кога мислите да го вземете?
Кучето ще се промени в друга обстановка, но разбира се пак зависи много от вас.Дайте му време за адаптация, постепенно да свикне с вас и обстановката,защото още едно преместване ще си бъде нов стрес за него.
Старайте се да не правите резки движения, да не повишавате тон,да не го насилвате за каквото и да било в началото.Когато забележите,че започва да има промяна, постепенно започнете да играете с него, разхождайте го,отнасяйте се ласкаво.
Давайте лакомство, за да ви свързва с нещо хубаво, ако проявява агресия спрямо храната или непознати животни или хора, започнете да коригирате поведението постепенно,без физически или каквито и да било други наказания.
Когато се адаптира напълно, започнете с основните неща,като постепенно включвате и други.Само бъдете търпеливи, защото стреса е доста опасен за непредвидено поведение, в никакъв случай не пускайте кучето да се разхожда без повод,свободно, не и докато не свикне и започне да слуша.
Може би се държи така,защото знае че пак ще се върне в клетката, колкото повече седи в нея, толкова по-лошо за психиката му.Ако сте решили да го взимате, направете го колкото може по-бързо, страха се преодолява с правилно отношение,просто внимавайте да не се страхува и от вас.Опишете малко повече за държанието му, ако е само подвитата опашка,не е толкова страшно, след време ще се освести и ще се промени.Просто всичко зависи от вас.Ако трябва поискайте съвет и от професионалист.Къде и как е живяло кучето преди това, защото също има значение за държанието му, как са се отнасяли с него и какъв живот е живяло,всяко така затворено куче малко или много се стресира,нормално е.
И без да се обиждате, но ако не знаете как да се държите с него или бъркате в отношението си към него,причината може да бъде и във вас.Коригирайте вашето отношение и започнете да отделяте повече внимание на кучето, за да свикне с присъствието ви.
Ето за стреса при кучето.
viewtopic.php?f=218&t=5637
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10359
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Обучение и Спорт