Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Дресировка

Дресировка

Мнениеот MARTI&JERRY » Чет Фев 14, 2008 5:29 pm

за да дресираш едно куче трябва още да е малко.то по-бързо се научава и ще ги запомни много време.първата дресировка е да го научиш да седне ,да ходи след теб,да легне,да стои мирно ,да прескача препиятствия. fing23 smiley20
както казва Джери :всичко си е наред.
MARTI&JERRY
Животинче с въпрос
 
Мнения: 7
Регистриран на: Пон Фев 11, 2008 8:22 pm

Re: дресировка.

Мнениеот Golden_Retriver » Нед Фев 17, 2008 8:42 pm

Ами искам да питам Марти , какъв е смисълът от тази темичка?Ами след като имаш такъв голям опит след като пишеш подобна тема сподели как се учи едно куче на първа дресировка на теиз работи :grin: ?Сигурна съм , че почти всеки средностатистически българин знае подобни команди , но не е в това въпроса...дресировката на кучето е едно доста хубаво занимание , но изисква много повече от куче и стопанин...

Нека не прозвучи като обида , просто ми е интересно дали наистина както се казва си "на ти" с дресировката или просто си поредният разбирач , но разбирасе разкажи , предполагам всички са заинтересовани към методите ти на убочение.

Поздрави...
Изображение
Golden_Retriver
Животинче с въпрос
 
Мнения: 16
Регистриран на: Чет Дек 27, 2007 7:32 pm

Re: дресировка.

Мнениеот Nadq&Karma » Вто Фев 19, 2008 12:30 am

Дресировка на куче??? :ai:
Според мен не трябва да се приема като "дресировка", а трябва да е взаимно удоволствие и да се забавлявате с кучето. :bq:
Изображение
Представете си само каква тишина щеше да настане,
ако хората говореха само това, което знаят.
Nadq&Karma
В ятото
 
Мнения: 287
Регистриран на: Съб Окт 06, 2007 5:03 pm

Re: дресировка.

Мнениеот meri » Вто Фев 19, 2008 2:56 pm

Дресировка

Думата има френски произход, дресаж означава обучение, приучване

Вероятно всеки млад прородолюбител изпитва голямо желание да види любимия си питомник възпитан - вярното куче, изпълняващо различните му команди, или забавния папагал, изговарящ отделни думи. Но какво лежи в основата на тъй желаната дресировка, какво е научното й обяснение? Дресировката не е нищо друго освен метод на въздействие върху животното с цел изработване и закриване на отделни необходими навици, на някои условни рефлекси.

Всъщност какво представлява дресировката? Наблюдавайки някои действия на добре дресирани животни, човек би помислил, че те имат разум и дори разбират човешката реч. При дресировката е необходимо у животното да се да се изработят условни рефлекси, т.е. навик да отговаря по определен начин на различни сигнали, подадени от човека. Животното изпълнява определено действие, понеже получава любимата си храна или избягва наказание за неподчинение.

Особено често дресировката се използва в цирка. През 19 век на арените на много европейски циркове масово започват да се появяват звероукротители с групи от дресирани коне, лъвове, тигри, слонове. Всички тези дресьори подчиняват животните не с ласка и храна, а с бич и желязна пръчка. Понякога тази дресировка била жестока и животните били насилствено заставяни да изпълняват различни действия по цирковата арена. Болевата дресировка също е основана на изработването на условен рефлекс у животните. Изискваното движение се предизвиква със сигнал - заплаха от наказание, при което животното ще изпита силна, непоносима болка. Това бил старият "класически" метод на дресиране до края на 19 век, който единствено се практикувал от звероукротителите из целия свят. От тези всекидневни жестоки побои и убождания нещастните животни били силно наплашени, с непрекъснати рани и често осакатявани.

Истински поврат в отношението към дресирането на животните извършил в края на 19 век прославеният и известен в цял свят руски дресьор Владимир Дуров. Знаменитият дресьор писал, че "завинаги се отказва от метода за въздействие върху психиката на животните с помощта на насилието". С право той се смята за родоначалник на хуманният метод на дресура, който се основавал на изключителна наблюдателност, основно изучаване на биологичните особености на животното, на двигателните му възможности, на наклонностите му, поведенческите и психическите му прояви. Дуров изисквал от обучаваното животно действия и движения, които то е в състояние да осъществи в природна обстановка. Той премахнал мъченията, камшика и желязната пръчка, в замяна на което използвал хранителното поощрение и силната си обич към своите питомци. С голямо трудолюбие, упоритост и търпение той заставял животните да изпълняват номера, стимулирани от награда - любимо лакомство, погалване, потупване или ласкав глас. И, разбира се, никакво насилие, болка или страх. Дуров подхождал съвсем научно към дресирането, като бил добре запознат с условните и безусловните рефлекси, с висшата нервна дейност, залегнали в учението на акад. И.П.Павлов, Именно това му позволило да осъществи на цирковата арена много световноизвестни атракции с различни видове животни при единична, масова или смесена дресура.

Днес в цирковете по света се обучават различни животни - и диви, и домашни: неизменните коне, кучета, шимпанзета, лъвове, тигри, пантери, гълъби и пр. Изпълненията им се основават на изработването на условен рефлекс - в определен момент и по даден знак животните трябва да направят жест, който поначало могат да направят и в естествена обстановка. Така кучето изправено на задните си крака, делфините синхронно изкачат над повърхността на водата, шимпанзетата имитират с мимики и действия човека и пр.

Преди започване на дресировката са необходими някои условия. На първо място обучението може да започне едва след пълно опитомяване на животното. При дресиране винаги трябва да се избират животни с жив темперамент и да се подбират методи, които да съответстват на вродените способности на животните. За дресура се вземат млади животни, като постигнатата сложност на упражненията е право пропорционална на възприемчивостта на животните и зависи от възрастта и мозъчният им капацитет. Например дресурата на една пантера в цирка започва между 12 и15-месечна възраст (т.е. след като тя излезе от периода на своето детство), а в цирка тя обикновено постъпва на месец и половина. Продължителността на дресурата на заека е 2 год., а на делфина - само 3 месеца. Някои животни са абсолютно неподходящи за дресиране - страхливите, чувствителните, агресивните, травмираните и пр.

Освен в цирка животните от древни времена се обучават за най-различни дейности в помощ на човека. Много от тях са незаменими помощници в лова - различните породи ловни кучета, ловният гепард и пр. Много породи кучета се дресират за пазачи, помощници при търсене на хора след природни бедствия и пр. Обучени делфини пък пазят хората от атаките на акули.

С дресура може да се захване всеки, който обича животните и изучава задълбочено техните биологични особености, инстинктивни реакции и поведенчески прояви. Трудностите, които трябва да се преодолеят при дресирането, се свеждат до "разбирането" от страна на животното какво се изисква от него, а също и от непривичността на движенията, които трудно се усвояват. Понякога се изисква огромно търпение, за да се получи желания ефект. Например при обучението на сокол за ловни цели са необходими много дни, докато птицата "преклони гордостта си", и започне да приема храна от ръката на дресьора. Търпеливостта и настойчивостта са залог за всеки успех в тази дейност. Според руския зоо-психолог М. Герд, разработил своя теория за дресурата, тя има три стадия: натрапване, отработване и укрепване на желаните движения. В първия стадий дресьорът заставя животното да изпълни дадено движение,като това става по пряк или косвен път (при прекия път животното извършва исканото от него движение, следвайки хранителната примамка или нещо друго, което го привлича; при косвения път дресьорът използва примамка, която кара животното да навлезе в по-сложна ситуация). Вторият случай се характеризира с отстраняване на излишните движения, на ориентировъчните и страховите реакции. В заключителния трети стадий се затвърдяват формираните навици - създадените условни рефлекси.

Дресирането трябва да започне с животни, поддаващи се най-лесно на обучение - например куче. А как става това? Започва се с изграждане на прости навици, които постепенно се усложняват. Да приведем един пример - куче, което ще се дресира за съобщителна служба, се обучава първоначално за създаване на прост навик за пробягване по команда на кратко разстояние (20-30 м)между стопанина и неговия помощник и обратно, като всеки път при изминаване на разстоянието кучето постепенно се обучава да преодолява различни препятствия (канавки, огради и др.) и да не се отвлича от странични фактори(други хора, животни и пр.). Едва в последния етап на дресирането на нашийника му се прикрепва сгънато писмо, което кучето отнася до желаното място.

Дресурата предлага богатство от наблюдения за всеки, който обича животните, тъй като тя върви редом с изучаването на инстинктите, поведенческите прояви и начините за придобиване на умения. Защо да не опитате?

Източник
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10360
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: дресировка.

Мнениеот Golden_Retriver » Сря Фев 20, 2008 9:56 pm

И аз не съм сигурна в значението на думата дресировка...на цирк ли ще ходите? :ag:
Изображение
Golden_Retriver
Животинче с въпрос
 
Мнения: 16
Регистриран на: Чет Дек 27, 2007 7:32 pm

само така момиче ;)

Мнениеот sasin » Чет Фев 21, 2008 7:08 pm

Eeee meri :ad: Как само се сещаш :ab: Тая статия е в десетката smiley24
Прегледах я, но е хубаво че я има и сигурно пак ще я прочета по-бавничко :ay:
Харесва ми да зная история - кой, кога, как, защо.. Според мен това трябва да го учат в училище!
офис без хартия е химера в болното въображение на консултантите по фирмено управление
sasin
Пчела майка
 
Мнения: 1190
Регистриран на: Вто Окт 23, 2007 2:51 am

Re: дресировка.

Мнениеот meri » Вто Мар 25, 2008 3:55 pm

Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10360
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

"НЕ"

Мнениеот vikito40491 » Сря Апр 02, 2008 2:14 pm

"Не" е команда за спиране, която е много по-сложна от командата за действие. Трябва да се внимава как се произнася, защото ако сте ядосан командата ще прозвучи заплашително, а както всички знаят заплашителният тон не е възпитателен. А и различното куче ще реагира различно на заплахата. Подчиненото куче ще заеме поза на подчинение или укротяване. Господстващото куче ще ви гледа високомерно, докато не ви постави на мястото на подчинения, с леко захапване, а кучето предизвикател напада с отворена уста, като ви оставя смаян или уплашен... От това си правим извод, че кучето разбира какво се иска него по тона, затова гледайте как произнасяте командата. Ако някой ден заварите кучето ви да яде от масата кажете "не" със спокоен, но решителен тон, а не паникйосано "НЕ!!!" "ЛОШО КУЧЕ!!!" "СЛЕЗ!!!" "ДОЛУ!!!" "СЯДАЙ!" "ЛЯГАЙ!!!" "ВЕДНАГА!!", защото така само ще объркате кучето със този разнообразен набор от команди, а и ще прозвучи като заплаха (по-горе писах за последствията). След като кучето се махне от чинията не го бийте, заради това, че все пак се е качило, а го похвалете, че е изпълнило командата. Ако му се скарате или го ударите е възможно животното да си помисли, че е направило лошо, като е спряло да яде, а и ще го объркате още повече. Друга ситуация: виждате, че малкото ви кученце пишка на килима. Кажете му "не" и ако спре - хубаво, но ако продължи повтаряйте командата през цялото време (все по-решително и по-решително), докато спре. След като спре, повтарям - не го бийте (имайте предвид, че при малките кученца това е нормално), а ако заварите голямото си куче да пишка, то тогава може да вините само себе си, че не сте преценили добре колко пъти трябва да се разхожда.

Източник: книга "Обучение на кучето" автор: Жоел Дьоас
You're watching your dog chase its tail and think that dogs are easily amused, right then you turn around look at the time and realise you just watched your dog chase its tail for 10 min...
Аватар
vikito40491
В пасажа
 
Мнения: 777
Регистриран на: Чет Окт 18, 2007 6:46 pm
Местоположение: Елхово

"СЕДНИ"

Мнениеот vikito40491 » Сря Апр 02, 2008 2:18 pm

източник: Книга: "Обучение на кучето" - Жоел Дьоас

Когато кучето сяда спонтанно , трябва да кажете "седни" и да му дадете награда. Това не е толкова сложно!

1 Кучето сяда; "Седни"; Награда
2 Кучето сяда и "седни"; Награда
3 "Седни"; Кучето сяда; Награда

После или едновременно с това можете да преминете от устна команда към команда с жестове - с вдигната изправена ръка или с показалец.

1 "Седни"; Кучето сяда; Награда
2 Вдигната ръка+"Седни"; Кучето сяда; Награда
3 Вдигната ръка (без думи); Кучето сяда; Награда
4 Вдигната ръка (без думи); Кучето сяда; Случайна награда
5 Вдигната ръка (без думи); Кучето сяда; Случайна награда+символ. награда ("щрак", "добре")
6 Вдигната ръка (без думи); Кучето сяда; Символ. награда("щрак", "добре")

Трябва ли да натискаме гърба на кучето, за да седне?
Това не е необходимо, ако използвате метода, който ви предлагам. Но ако го правите, кучето може би ще очаква натиска, за да седне. При това положение единственото нещо, което ще научи е да сяда при натиск върху гърба.

Как да се улесни спонтанното сядане?
Това е много просто. Достатъчно е да предложите на кучето вкусна храна, която държите в ръката си, и да я поставите точно под муцуната му. То трябвада вдигне носа си, а значи и глвата си. Ако едновременно с вдигането на главата, приближите ръката си до шията му, то ще бъде принудено да си дръпне главата и да седне. Тази протегната ръка е в основата на командата с жестове: вдигнатата ръка.
Последна промяна vikito40491 на Сря Апр 02, 2008 2:21 pm, променена общо 1 път
You're watching your dog chase its tail and think that dogs are easily amused, right then you turn around look at the time and realise you just watched your dog chase its tail for 10 min...
Аватар
vikito40491
В пасажа
 
Мнения: 777
Регистриран на: Чет Окт 18, 2007 6:46 pm
Местоположение: Елхово

"ЛЕГНИ"

Мнениеот vikito40491 » Сря Апр 02, 2008 2:21 pm

Когато кучето спонтанно си ляга, кажете "легни", след това го наградете. После свържете вдигнатата хоризонтално ръка със заповед. Накрая дайте символична награда.
Защо хоризонтална ръка? Вероетно защото е естествено с хоризонтално вдигната ръка да се извършва движение от горе на долу, което означава навеждане, лягане.1 Кучето ляга; "Легни"; Награда
2 Кучето ляга+"легни"; Награда
3 "Легни"; Кучето ляга; Награда
4 Хоризонтална ръка+"легни"; Кучето ляга; Награда
5 Хоризонтална ръка (без думи); Кучето ляга; Награда
6 Хоризонтална ръка (без думи); Кучето ляга; Случайна награда
7 Хоризонтална ръка (без думи); Кучето ляга; Случайна награда+символ. награда ("щрак", "добре")
8 Хоризонтална ръка (без думи); Кучето ляга; Символ. награда ("щрак", "добре")


Източник: "Обучение на кучето" - Жоел Дьоас
You're watching your dog chase its tail and think that dogs are easily amused, right then you turn around look at the time and realise you just watched your dog chase its tail for 10 min...
Аватар
vikito40491
В пасажа
 
Мнения: 777
Регистриран на: Чет Окт 18, 2007 6:46 pm
Местоположение: Елхово

"НА МЯСТО"

Мнениеот vikito40491 » Сря Апр 02, 2008 2:24 pm

Много е лесно кучето да се научи да остава на място. Достатъчно е да се изчака по-дълго време, преди да се даде награда. По такъв начин не се награждава позата, а времето на изчакване между позата и "свободно".
Ще ви дам един пример. Отбелязах наградата със символа Н+ (положително засилване) и секундите с кавички (").
"Седни"; Кучето сяда; Н+
"Седни"; Кучето сяда; Изчакване 5"; Н+ Н+
"Седни"; Кучето сяда; "На място"; Изчакване 5"; Н+
"Седни"; Кучето сяда; "На място" ; Изчакване 10"; Н+
"Седни"; Кучето сяда; "На място"; Изчакване 20"; Н+
"Седни"; Кучето сяда; "На място"; Изчакване 20"; Накъс. Н+
"Седни"; Кучето сяда; "На място"; Изчакване 20"; Накъс. и симв. Н+
"Седни"; Кучето сяда; "На място"; Изчакване 20"; Симв. Н+
Командата "остани" ограничих на 20 секунди, но тя може да да се продължи до една минута, следвайки същата процедура.
Командата "остани" трябва ад се асоциира с множество основни команди, освен ако не е синоним на "седни" или "легни".

Тази команда има синоними, от които "чакай", казана преди ядене, която се асоциира с команда като "иди" или "ела тук". Много е полезно да се използва команда за ограничаване на времето като "остани" или "чакай" преди яденето. Твърде приятно се живее с куче, което може да се контролира, не скача във всички посоки, когато човек приготвя яденето си, и не си завира главата в купичката, преди да е поставена на пода, с риск да бутне някого, който се е изпречил на пътя му.

Източник: "Обучение на кучето" - Жоел Дьоас
You're watching your dog chase its tail and think that dogs are easily amused, right then you turn around look at the time and realise you just watched your dog chase its tail for 10 min...
Аватар
vikito40491
В пасажа
 
Мнения: 777
Регистриран на: Чет Окт 18, 2007 6:46 pm
Местоположение: Елхово

ей ша станем майстори дресьори ;))

Мнениеот sasin » Сря Апр 02, 2008 6:31 pm

Браво Вики :ay: Виж как и ти почна да даваш хубава информация :ad: И добре я поднасяш - отделната команда в отделен пост :sunny:
Да не би на ръка да си го преписвала :ab:
офис без хартия е химера в болното въображение на консултантите по фирмено управление
sasin
Пчела майка
 
Мнения: 1190
Регистриран на: Вто Окт 23, 2007 2:51 am

Re: дресировка.

Мнениеот vikito40491 » Сря Апр 02, 2008 7:16 pm

Да :)) не намерих никаде в нета и го писах на ръка... ама първо някаде другаде, после я пейстнах тука... :ajaweki:
You're watching your dog chase its tail and think that dogs are easily amused, right then you turn around look at the time and realise you just watched your dog chase its tail for 10 min...
Аватар
vikito40491
В пасажа
 
Мнения: 777
Регистриран на: Чет Окт 18, 2007 6:46 pm
Местоположение: Елхово

само така ;)

Мнениеот sasin » Сря Апр 02, 2008 8:20 pm

Стамен направо ръка ще ти целува :ad:
От мен имаш потупване по рамото :ag:
офис без хартия е химера в болното въображение на консултантите по фирмено управление
sasin
Пчела майка
 
Мнения: 1190
Регистриран на: Вто Окт 23, 2007 2:51 am

Re: дресировка.

Мнениеот vikito40491 » Сря Апр 02, 2008 8:28 pm

:ag: :thankyou: Мерси! :ba:
You're watching your dog chase its tail and think that dogs are easily amused, right then you turn around look at the time and realise you just watched your dog chase its tail for 10 min...
Аватар
vikito40491
В пасажа
 
Мнения: 777
Регистриран на: Чет Окт 18, 2007 6:46 pm
Местоположение: Елхово

Re: дресировка.

Мнениеот bu6i » Сря Апр 02, 2008 11:08 pm

Ха аааа браво Вики :ay: ти пробва ли ги тез неща? ...ама що писане си изписала :sunny: smiley24
bu6i
Пчела майка
 
Мнения: 2246
Регистриран на: Сря Ное 14, 2007 10:51 pm

Re: дресировка.

Мнениеот vikito40491 » Сря Апр 02, 2008 11:11 pm

Ама разбира се! Лошо че взех книгата след като бях научила сетерката вече на тия работи, ама вече ги прави номерата и без ядене ;)
You're watching your dog chase its tail and think that dogs are easily amused, right then you turn around look at the time and realise you just watched your dog chase its tail for 10 min...
Аватар
vikito40491
В пасажа
 
Мнения: 777
Регистриран на: Чет Окт 18, 2007 6:46 pm
Местоположение: Елхово

Re: дресировка.

Мнениеот kitana » Сря Апр 02, 2008 11:14 pm

Супер,това ще ми бъде особено полезно.... :ay: А в тая книга пише ли как се укротяват ПРЕКАЛЕНО опърничави кучета,щото нашия случай е точно такъв..... :ag: Имам чувството,че гризе обувките на баща си напук.....Има ли нещо в тая книга по тоя въпрос?Плс,сериозно.....Какво ли не опитах,по-инатливо куче не съм имала.... :ajaweki: :bu: :ajaweki:
Fortuna fortes metuit, ignavos premit
Аватар
kitana
Пчела майка
 
Мнения: 1797
Регистриран на: Чет Фев 28, 2008 3:18 pm
Местоположение: на Зеления път към Стария Светльо,като всички други

Re: дресировка.

Мнениеот bu6i » Сря Апр 02, 2008 11:19 pm

kitana написа:Супер,това ще ми бъде особено полезно.... :ay: А в тая книга пише ли как се укротяват ПРЕКАЛЕНО опърничави кучета,щото нашия случай е точно такъв..... :ag: Имам чувството,че гризе обувките на баща си напук.....Има ли нещо в тая книга по тоя въпрос?Плс,сериозно.....Какво ли не опитах,по-инатливо куче не съм имала.... :ajaweki: :bu: :ajaweki:


:ag: Ще ги гризе бая време още :ag: няма спасение....вдигай ги на високо и му вземи нещо да си чеше зъбетата....аве има отучване ,ама е малко ,а и нали сега се въстановява.....иначе со кроце со благо и со малко кютек се оправя работата :ag:
bu6i
Пчела майка
 
Мнения: 2246
Регистриран на: Сря Ное 14, 2007 10:51 pm

Re: дресировка.

Мнениеот kitana » Сря Апр 02, 2008 11:45 pm

Да ти кажа,bu6i,понякога ми се иска да си изпусна нервите и без благо без кротце со мноо кютек 24emo 24emo ....Ааа,....то да бяха само обувките... smiley18
Fortuna fortes metuit, ignavos premit
Аватар
kitana
Пчела майка
 
Мнения: 1797
Регистриран на: Чет Фев 28, 2008 3:18 pm
Местоположение: на Зеления път към Стария Светльо,като всички други

Re: дресировка.

Мнениеот vikito40491 » Сря Апр 02, 2008 11:53 pm

Ами малките кучета щеш не щеш правят така :) Само дето нащо не изгриза нито един кабел, чехъл, тапет, килим. Само малко кошчето си. Купи му гумена играчка.
You're watching your dog chase its tail and think that dogs are easily amused, right then you turn around look at the time and realise you just watched your dog chase its tail for 10 min...
Аватар
vikito40491
В пасажа
 
Мнения: 777
Регистриран на: Чет Окт 18, 2007 6:46 pm
Местоположение: Елхово

Re: дресировка.

Мнениеот bu6i » Сря Апр 02, 2008 11:57 pm

kitana написа:Да ти кажа,bu6i,понякога ми се иска да си изпусна нервите и без благо без кротце со мноо кютек 24emo 24emo ....Ааа,....то да бяха само обувките... smiley18


Не си изпускай нервите :ab: Че да не го опаковаш пак в гипс :ag: :ag: :ag: Сериозно....ами ще ти се наложи да го дебнеш...ама то не трябва да разбира ,че е следено и ако може да му въздействаш от разтояние.... или да го почакаш да го израсте... :sunny: Ако успееш да го накараш да си заобича някоя играчка и да си я дъвче нея ,ще е добре :bs: Ама ако си по цял ден с него ,не би трябвало да има проблем :ay:
bu6i
Пчела майка
 
Мнения: 2246
Регистриран на: Сря Ное 14, 2007 10:51 pm

Re: дресировка.

Мнениеот kitana » Чет Апр 03, 2008 12:00 am

То не бяха играчки,то не бяха кокали.... :ag: Има си само негови играчки....И пак....Остава ми само да се въоръжа с търпение.... :ag: С мноооого търпение.
Fortuna fortes metuit, ignavos premit
Аватар
kitana
Пчела майка
 
Мнения: 1797
Регистриран на: Чет Фев 28, 2008 3:18 pm
Местоположение: на Зеления път към Стария Светльо,като всички други

Re: дресировка.

Мнениеот vikito40491 » Чет Апр 03, 2008 12:13 am

:ajaweki: :bm: :bq:
You're watching your dog chase its tail and think that dogs are easily amused, right then you turn around look at the time and realise you just watched your dog chase its tail for 10 min...
Аватар
vikito40491
В пасажа
 
Мнения: 777
Регистриран на: Чет Окт 18, 2007 6:46 pm
Местоположение: Елхово

Re: дресировка.

Мнениеот kitana » Чет Апр 03, 2008 12:25 am

Вики,наистина,няма ли нещо по тоя въпрос в тая книга? :ap: Ако малкия продължи така,ще се наложи ремонт да правя icon_mergreen smiley18 -тапети,балатум,дървените первази,краката на столовете(не чак толкова нагризани),....бакелитен контакт? :ai: hsuh icon_dontknow
Fortuna fortes metuit, ignavos premit
Аватар
kitana
Пчела майка
 
Мнения: 1797
Регистриран на: Чет Фев 28, 2008 3:18 pm
Местоположение: на Зеления път към Стария Светльо,като всички други

Re: дресировка.

Мнениеот vikito40491 » Чет Апр 03, 2008 12:35 am

Ето ти оправдание да искаш нови мебели, тапети от мъжо. Мама няма оправдание и се ядосва, че не може да смени бюрото в хола (за компа). Не че му има има нещо, просто цвета му не отива на мебелите. Доведи пакостника малко у нас да изгризе бюрото. Ами там общо взето пише за обучение, не за възпитание. Има разлика....май... както и да е. Като свърши любимата ми песен ще се поразтърся из руските енциклопедии - все ще има нещо. Ти си май мен!
You're watching your dog chase its tail and think that dogs are easily amused, right then you turn around look at the time and realise you just watched your dog chase its tail for 10 min...
Аватар
vikito40491
В пасажа
 
Мнения: 777
Регистриран на: Чет Окт 18, 2007 6:46 pm
Местоположение: Елхово

Re: дресировка.

Мнениеот kitana » Чет Апр 03, 2008 1:25 pm

Вики,много ще съм ти благодарна.. :sunny: icon_wavey за инфо-то....

А дали е обучение/възпитание,той не прави разлика:и двете ги игнорира блестящо :ag: :ag:
Fortuna fortes metuit, ignavos premit
Аватар
kitana
Пчела майка
 
Мнения: 1797
Регистриран на: Чет Фев 28, 2008 3:18 pm
Местоположение: на Зеления път към Стария Светльо,като всички други

Re: дресировка.

Мнениеот meri » Чет Апр 03, 2008 2:02 pm

У нас беше същото, почти всичко дето можеше да се изяде, беше изядено, но след 6 месеца всичко утихна и повече нито една мебел или каквото и да било не пострада, а сега пак отново всичко с другото куче. Всичко прибирам, най- вече обувки, а каквото не може да се прибере доста пострада, като балаутм, тапатети, кревата ми, телефона ми.Почти нищо не помага, аз съм по цял ден в къщи, нямам време за обучение, просто следя да няма пакости и да не се лапне нещо, преглъщам пораженията , не че е лесно и така, чакам всичко да премине. Но внимавай да не лапне нещо и да го погълне, че тогава лошо, може да получи запушване на червата и тогава ако няма друг начин операция е варианта.
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10360
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: дресировка.

Мнениеот meri » Чет Апр 03, 2008 2:16 pm

Основни принципи на дресирането

Първото правило е да бъдете последователни във всяко нещо. От самото начало трябва да знаете какво искате да постигнете и да начертаете своите цели. При ученето на команди винаги използвайте едни и същи думи. Ако не спазвате това, малкото куче просто ще се обърка и въпреки всичките ви усилия нищо няма да постегнете. Когато изпълнявате някаква команда, винаги я довършвайте до край. Защото иначе кучето ще си помисли, че може да изпълнява командите половинчато и няма да достигнете до желания ефект. Поощрявайте кучето единствено когато изпълни напълно дадена команда. Така например награждавайте кучето само когато седне, а не и когато само наведе задницата си. В ранните фази на обучението не давайте команда, освен ако не можете да контролирате действията на кученцето. Например, че сте на улицата и сте пуснали кучето свободно. Досега то все още не може да изпълнява командата ела, но вече има представа какво означава. Изведнъж преминава котка и кучето я подгонва. В такава ситуация НЕ използвайте командата ела. От една страна кучето най-вероятно няма да ви чуе, което е по-добрият вариант. Ако ви чуе, то няма да дойде, защото вниманието му ще бъде заето с котката. Така след тава то ще знае, че когато не е под контрол, може да му се размине неподчинението. По време на обучението, когато кучето направи нещо, а вие не контролирате ситуацията, не казвайте нищо.

Второто правило е да правите сесиите за обучение къси. Малките кученца много бързо губят интерес, затова трябва да правите тренировките къси. Повечето успешни треньори спазват лимит не повече от 10-15 минути. Освен това важно е тези сесии да бъдат развлекателни и кучето да ги хареса. Съобразете се с режима на кучето, не смятайте че то ще е като на пружина и ще е готово за обучението когато му е време за сън.

Дръжте се спокойно и не изпускайте контрол. Дори когато кученцето се справя според вас ужасно и не може да извърши командата без вашата помощ, винаги го поощрявайте. Не забравяйте – то прави всичко това заради вас. Някои хора се справят по-добре ако използват система, при която те не говорят.

Не давайте прекалено много награди. Някои използват храна, други използват думи, трети използват просто нежно докосване по рамото. Всички тези методи действат, защото показват на кучето, че сте доволни от него.

Винаги завършвайте тренировката с похвала. Винаги свършвайте с команда, която кучето знае и може да изпълни.

Наказание при лоша дисциплина. За повечето хора това означава причиняването на физическа болка когато то направи нещо. Често стопаните наказват кучето за нещо, което е направило (нещо в миналото, за което кучето въобще не си спомня) но в повечето случаи то въобще не разбира точно защо го бият, разбира само, че стопанинът му е ядосан. Често друга причина за наказанието се явява това, че стопанинът иска неговото куче да научи някоя команда много бързо и когато то не се справя, той в изблик на ярост го опердашва. Няма смисъл да ви казваме, че това с нищо няма да помогне. При лошо поведение е по-добре да кажете твърдо не, отколкото да вземете вестника. Днес прилаганото при децата наказание, при което не им се обръща внимание или стоят изправени до стената, може да се използва и при кучетата. Просто ги поставете в заградено помещение за определено време. На последно място вместо да ги наказвате може просто да не им обръщате внимание. Пример за това е при вечеря, ако кутрето може да се моли за храна като скимти или лае. Като го пренебрегвате, вие го научавате, че това поведение не му носи никакви облаги и то само ще спре.

Повечето неща, за които наказваме кучето, показват липса на обучение или неправилно обучение. По-добре да отделите по 10 минути на ден за дресиране на вашия любимец, отколкото да го наказвате и да чистите след неговите бели.

http://www.hironbg.org/index.php?page=1 ... article=48


Деструктивно или разрушително поведение;


http://bglabrador.fastbb.ru/?1-1-0-00000048-000-0-0
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10360
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: дресировка.

Мнениеот vikito40491 » Чет Апр 03, 2008 6:32 pm

Значи, пишеше, че малкото куче не е свикнало да остава дълго само и това го прави от скука. Гледай да го привикваш със твоето отсъствие. Малко по малко излизай за по-дълго и по-дълго. Или ако почне да гризе чехлите пред теб му кажи "не!" ама не паникьосано или ядосано, ама със строг тон. След това го вземи и го остави на мястото му. Повтаряй това "упражнение" и .... ами тва пишеше. Когато ви няма, можете да си запишете гласовете на диск или касетка и да пускате записа. Може и да оставите телевизора включен, кучето ще си помисли, че не е единствено в къщата. Това не го прави за отмъщение, ами просто от скука. Дано съм помогнала. Казвай има ли резултат!
You're watching your dog chase its tail and think that dogs are easily amused, right then you turn around look at the time and realise you just watched your dog chase its tail for 10 min...
Аватар
vikito40491
В пасажа
 
Мнения: 777
Регистриран на: Чет Окт 18, 2007 6:46 pm
Местоположение: Елхово

Re: дресировка.

Мнениеот meri » Чет Апр 03, 2008 6:45 pm

Ето и това от другата тема , също е полезно:

http://www.dalportal.net/content/view/205/27/lang,bg/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10360
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: дресировка.

Мнениеот silla » Чет Апр 03, 2008 7:20 pm

Вики, Вики ... седни награда седни награда ама моя "изрод " вече ако не държа нещо се ослушва само да види че държа нещо и веднага сяда ама като в казармата :ag: изпъва се яко :ag: :ag: и сега какво .... предлагаш :aa:
Бъди добър...отнасяй се благородно към природата !
silla
В ятото
 
Мнения: 108
Регистриран на: Пет Яну 11, 2008 1:44 pm

Re: дресировка.

Мнениеот vikito40491 » Чет Апр 03, 2008 10:41 pm

В СЛУЧАЙ, ЧЕ КУЧЕТО НЕ ИСКА ДА СЕ ПОДЧИНЯВА

Най-често срещаният проблем е, когато кучето не иска да изпълнява комадни, когато няма лакомство. Решение за това няма, просто кучето ви е егати и газара!

само това намерих........ :ajaweki: :aa:
You're watching your dog chase its tail and think that dogs are easily amused, right then you turn around look at the time and realise you just watched your dog chase its tail for 10 min...
Аватар
vikito40491
В пасажа
 
Мнения: 777
Регистриран на: Чет Окт 18, 2007 6:46 pm
Местоположение: Елхово

Re: дресировка.

Мнениеот bu6i » Чет Апр 03, 2008 11:36 pm

Да ве газар ....няйш къв газар ще го направя fing23 :ag: Ами аз затова съм малко против такива статии....с четене само не става ...или става ,ама до някъде.....Silla как си представяш ,твоето теленце :ag: да го научиш само с лакомство icon_dontknow ..а и което и да е куче...ами то да не е просто ....много бързо схваща ,кога да изпълнява и кога ,няма смисъл :ab: затова трябва и принуда ....или като не изпълни да му се случи нещо гадничко :ad: ,а като си изпълни командата ,лакомство ,или похвала, или играчка smiley24 Това е ...принципа е такъв ...друг въпрос е дали ще успеете да го приложите...и как ..... :sunny:
bu6i
Пчела майка
 
Мнения: 2246
Регистриран на: Сря Ное 14, 2007 10:51 pm

Re: дресировка.

Мнениеот silla » Чет Апр 03, 2008 11:42 pm

:ap: е вие да не ме мислите за толкова тъпа...... все пак е истина това което казах.......... хе не ми е кеф да тероризиром животни и все пак когато се наложи съм най-добрата :ay: :ag:
Бъди добър...отнасяй се благородно към природата !
silla
В ятото
 
Мнения: 108
Регистриран на: Пет Яну 11, 2008 1:44 pm

Re: дресировка.

Мнениеот bu6i » Чет Апр 03, 2008 11:46 pm

Да ги тероризираш не ,ама едно "подсещане"с бодливия ще свърши работа :bs: :bs:
bu6i
Пчела майка
 
Мнения: 2246
Регистриран на: Сря Ное 14, 2007 10:51 pm

Re: дресировка.

Мнениеот silla » Чет Апр 03, 2008 11:53 pm

Абе каквото и да си говорим кучето ми много слуша - може и да не изпълнява всички команди , но все пак е адски добър и осъзнава доста неща, ако мога така да се изразя...............Все пак ми се иска да е перфектен макар и за тази порода да е почти абсурдно , а особено когото не е на воля.............за жалост свикна много с нас и вече няма заден ход , ако ме разбирате ....Вълчан е част от нас forum_simp0065 :ba: :ax: моного ни обича и уважава според мен ,въпреки че се прави на луд понякога. Е още като животинче казах, че не искам куче робот , :ad:
Бъди добър...отнасяй се благородно към природата !
silla
В ятото
 
Мнения: 108
Регистриран на: Пет Яну 11, 2008 1:44 pm

Re: дресировка.

Мнениеот silla » Чет Апр 03, 2008 11:55 pm

Смятам, че постигна много в обучението си - като пазач много е добър- без майтап icon_bowdown
А кой е бодливия [size=200][/size]
Бъди добър...отнасяй се благородно към природата !
silla
В ятото
 
Мнения: 108
Регистриран на: Пет Яну 11, 2008 1:44 pm

Re: дресировка.

Мнениеот bu6i » Пет Апр 04, 2008 12:10 am

А то като пазач, хич да не е ще си стане ... :ab: ...нали е каракачанец :ab: А бодливия е ....ами бодливия нашийник :ag: :ag: :ag:
bu6i
Пчела майка
 
Мнения: 2246
Регистриран на: Сря Ное 14, 2007 10:51 pm

Re: дресировка.

Мнениеот meri » Вто Апр 08, 2008 7:34 pm

О Б У Ч Е Н И Е
http://www.bulgar-bg.com/zoomaniac//ind ... &Itemid=29

Тестуване на изградения навик на кучето
http://www.bulgar-bg.com/zoomaniac//ind ... &Itemid=29

Обучение на кучето да изпълнява командите от общо-дисциплинарния цикъл
http://www.bulgar-bg.com/zoomaniac//ind ... &Itemid=29

Обучение на кучето на послушание - Общ Дисциплинарен Цикъл
http://www.bulgar-bg.com/zoomaniac//ind ... &Itemid=29

Определяне преобладаващата поведенческа реакция на кучето
http://www.bulgar-bg.com/zoomaniac//ind ... &Itemid=29

Дресировката
http://www.bulgar-bg.com/zoomaniac//ind ... &Itemid=29

ТРЯБВА ЛИ ДА ДРЕСИРАМЕ НАШИЯ ЛЮБИМЕЦ?
http://www.bulgar-bg.com/zoomaniac//ind ... &Itemid=29
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10360
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: дресировка.

Мнениеот kitana » Сря Апр 09, 2008 12:30 am

icon_wavey Нюх за инфо,а?С право казано :ag: Супер,Мери,сега на нас това ни трябва :ay:
Fortuna fortes metuit, ignavos premit
Аватар
kitana
Пчела майка
 
Мнения: 1797
Регистриран на: Чет Фев 28, 2008 3:18 pm
Местоположение: на Зеления път към Стария Светльо,като всички други

Re: дресировка.

Мнениеот meri » Вто Апр 15, 2008 10:03 am

Училище за ретривъри в София:

http://www.bglabradors.com/Obuchenie.htm

-------------------------------------------------------------------------------------------
Здравейте, приятели на спорта с кучета!

Казвам се Иван Танев и съм председател на Клуб за спортна дресура "Сириус".

http://www.sirius-bg.net/index.php?p=8
--------------------------------------------------------------------------------------------
Клуб за спортна дресура на кучета "Сoфия"

http://trenertg.dir.bg/_wm/diary/diary. ... 0608f27708

--------------------------------------------------------------------------------------------
http://www.dog-training.hit.bg/index.html

------------------------------------------------------------------------------------------
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10360
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: дресировка.

Мнениеот Asya.. » Съб Май 31, 2008 2:36 pm

Хей,искам да попитам как да науча кученцето ми да не хапе...той хапе на игра,но не си преценява силата и много боли...моля ви ако някой знае ефикасен метод да пише icon_wavey
Asya..
Животинче с въпрос
 
Мнения: 1
Регистриран на: Съб Май 31, 2008 2:34 pm

Re: дресировка.

Мнениеот zoomaniak » Съб Май 31, 2008 4:31 pm

Asya.. написа:Хей,искам да попитам как да науча кученцето ми да не хапе...той хапе на игра,но не си преценява силата и много боли...моля ви ако някой знае ефикасен метод да пише icon_wavey


Да бяхте казали какво е кучето/порода/възраст и т н/че едно е да имате пинчер/друго е питбулче/айде моля ви дайте повече информация/и купете си книга за кучета пак ще ви замолвам/

http://shop.zoomania.org/component/page ... Itemid,32/
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: дресировка.

Мнениеот Станиту » Пон Юни 23, 2008 6:23 pm

моето кученце неможе да научи командата НЕ какво да правя ,че да я научи :ac: [1247961.gif]
Станиту
Животинче с въпрос
 
Мнения: 15
Регистриран на: Пон Юни 23, 2008 6:15 pm

Re: дресировка.

Мнениеот meri » Вто Юни 24, 2008 10:02 am

Твоето кученце и още малко, постепенно всичко ще научи. :bs:
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10360
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: дресировка.

Мнениеот Станиту » Сря Юни 25, 2008 5:32 pm

Дано :ab: Но днес имам огромен проблем с него !!
Станиту
Животинче с въпрос
 
Мнения: 15
Регистриран на: Пон Юни 23, 2008 6:15 pm

Re: дресировка.

Мнениеот icecool » Чет Сеп 25, 2008 12:32 pm

Относно гризането, нали се сещате има едни големи шишарки колкото ананас са големи, при мен една такава решава проблема(вече гризем втората), малко е шумно ама не гризе други дървени неща из къщата :")), а хапането по рацете си остана
icecool
Животинче с въпрос
 
Мнения: 2
Регистриран на: Чет Сеп 25, 2008 12:25 pm

Re: дресировка.

Мнениеот icecool » Чет Сеп 25, 2008 1:02 pm

Ето това намерих за хапанеето при малките кученца

"Рязък отговор и пренасочване. Когато кучето ви захапе, веднага реагирайте като възпроизведете звук, подобен на този, който издават събратята му когато кученцето ги хапе. Той трябва да е силен и рязък. След това му дайте играчка, която да хапе. Така кученцето ще разбере, че е по-забавно да си играе с играчките, а не с ръката ви. Ако обаче този звук само разиграва малкото, по-добре сменете тактиката.
Спрете действието. Всеки път, когато кучето почне да хапе, излезте от стаята. Така се прекъсва действието и рефлексът изчезва. Това е приложимо за децата.
Никога не насърчавайте кучето да ви хапе. Като си играете с него и вместо играчка му размахвате ръцете си, само го насърчавате да ви хапе."
icecool
Животинче с въпрос
 
Мнения: 2
Регистриран на: Чет Сеп 25, 2008 12:25 pm

Re: Дресировка

Мнениеот mim00za » Пон Апр 05, 2010 8:50 pm

научих моето кученце на три команди-седни, тук и долу. справя се много добре ама понякога обърква командите седни и долу, сигурно щото му показвам много лакомството и то ляга преди още да съм казала командата. може ли някой да ми помогне и да ми каже как да науча кутрето си и на други команди? мерси предварително hsuh :ay:
mim00za
Животинче с въпрос
 
Мнения: 1
Регистриран на: Нед Яну 03, 2010 11:47 am

Re: Дресировка

Мнениеот FeeD_Fuzzy » Съб Юни 02, 2012 9:50 pm

Здравейте,аз имам Немски пинчер и ми е страшно трудно да го науча да идва и ходи до мен. Докато сме навън все едно не ме познава. Много си го обичкам и ако може някои да ми каже как да го науча ще съм му благодарен.
FeeD_Fuzzy
Животинче с въпрос
 
Мнения: 2
Регистриран на: Съб Юни 02, 2012 12:14 pm


Назад към Обучение и Спорт