Страница 1 от 1

Дружелюбно куче - женски Доберман

МнениеПубликувано на: Вто Апр 09, 2013 1:03 pm
от nik2009
Здравейте, притеснява ме много моят доберман - на 12 месеца е сега и е страхлива, ще пусне всеки, който влезе в двора. Именно това ме притеснява. Аз очаквам тя да пази, да не допуска чужд човек да влезе, а то е точно обратното - върти опашка на всеки, скача по всеки. Искам съвет на човек, който има опит да ме насочи как да постъпвам, тя е година вече, а я е страх от хората и когато я водя в гората на разходка вземам спрейове за да я пазя ако се натъкнем случайно на друго куче. Казват, че ако добремана е сам е добър и не напада, вярно ли е? Ако трябва да пазя и друго като си роди.

Re: Дружелюбно куче

МнениеПубликувано на: Вто Апр 09, 2013 2:07 pm
от Шери
Здрасти
Хубаво е, че кучето не е агресивно ако питаш мен. Тя ще респектира хората и само с външния си вид, не е нужно да е агресивна. Ако искаш да я свикнеш с хора, просто я срещай с повече такива, но тогава пък съвсем ще се "разлигави". По добре е да не ражда, лично мнение. Първо, че ще отиват много разходи по кученцата, второ как ще им намериш дом. Ако роди 9 кученца, но ти останат да кажем 2, дори 1, какво ще правиш? Плашливи кучета, по -трудно си намират дом, хората търсят социализирани животни. Не знам кучето от колко време е с теб, но явно предишните стопани не са се справили много добре с това. Защо ще я пазиш от другите кучета? Всяко куче ако няма поведенчески проблеми е добро.

Re: Дружелюбно куче

МнениеПубликувано на: Вто Апр 09, 2013 7:23 pm
от zoomaniak
Искам съвет на човек, който има опит


Куче тип ПАЗАЧ не се възпитава, то са създава.

Този тип кучета са служебни кучета - всички други кучета, които лаят през оградата по козите и баба Иванка щом минат по пътя - улицата са кучета които охраняват своята територия.

Между кучета пазачи и кучета които пазят територия има огромна разлика.

Разликата се състои в следното:

1 - Кучето дето пази своята територия - не му пука за вашият телевизор или градината ви или колата ви. То просто лае и ако човек му даде парче салам с отрова - умира просто ей така.

2 - Кучето пазач е служебно куче, което вие или сте си купили обучено или сте го научили САМ. То не лае, за да не издава местоположението си на нарушителите. Яде само на определено място и определена храна. Не салама с отрова. То си лежи под терасата и когато внука на Баба Иванка прескочи оградата на къщата ви, за да яде от черешите ви - го събаря на земята и го пази до вашето идване. А мръдне, а отнася някой зъб.

Кучетата от Точка 2 не убиват. Те просто задържат или неутрализират нарушителите.

Кучетата от Точка 1 убиват ако им се удаде случай, защото това е "Дивото зове" Те не правят разлика между Нарушител и човек от семейството Ви. Те просто пазят територията си, яденето си, къщичката си, сянката си. Просто са зли и опасни. Такива кучета трябва да бъдат евтаназирани или застрелвани при инцидент.

Не може да Обвините внука на Баба Иванка, ако кучето ви го убие по време на краденето на черешите.

Ако искате охрана - купете си видео камери - застраховайте се против кражби - купете си аларма.

Ако използвате животни за охрана - може да причините смърт, нищо повече - няма полезно действие на кучето Ви.

А аз съм човек Теоритик, не практик. Говоря от прочетено, не преживяно. Тука определени хора обвиняват определени хора, че виждаш ли не може да говориш за Служебни кучета и Кучета Охранители ако нямаш Диплома или поне степен.

Еми аз нямам.......... и не ми трябва за да науча каква е разликата между куче, което Охранява територията си и Куче, което пази черешите ми и не напада никой друг, който стои примерно на Терасата.

Кучето трябва да пази "БАГАЖА" - не да изтрепе всичко живо около багажа............. :ab:

Re: Дружелюбно куче

МнениеПубликувано на: Вто Апр 09, 2013 10:18 pm
от nik2009
Благодаря ви за отговорите. Интересувам се понеже я разхождам по полето и в гората и срещнахме един път питбулоподобно куче, два пъти по-малко на ръст от моята и моята се разскимтя и почна да го заобикаля, че онова я заяждаше и й ръмжеше, изтръпнах че можеше да я здави. Добре, че се размина, взех пръчка да сплаша онова куче, но то се нахвърли на пръчката ми и я нагриза, все едно ми каза да не го смущавам. Разминахме се и от тогава като я видях страхлива и съм само със защитни средства вече. Много обича да ходи надалеч и я водя на много километри. Забравих да кажа, че тя живее с две малки помиярчета, които имам в двора и си играе само с тях, и може би затова не е виждала агресия около себе си...знам ли. Да се надявам, че ще свикне да е по-безстрашна, но си я обичам и каквото и да е ще се справяме някак. :ab:

Re: Дружелюбно куче

МнениеПубликувано на: Сря Апр 10, 2013 5:02 am
от zoomaniak
Взимайте в предвид на сериозно Характера на кучето ви. Той е много важен. Като характера на всеки човек - ама поне ние хората знаем какво изгражда Характера ни. А при кучетата това за да го знаете трябва да сте чели книги или общували с учители на кучета.

Сега с какво я храните - виждам, че сте писали и преди доста време като сте взели Доберманката и добре се е развила.

Re: Дружелюбно куче - женски Доберман

МнениеПубликувано на: Сря Апр 10, 2013 7:28 am
от nik2009
Ще се свържа с някой учител на кучета, няма да е лошо да я види и да прецени характера й. Много добре се развива, сега е на 12 месеца, до като направи 10 месеца я храних сутрин с гранулираната храна, но само висок клас - до четири месеца бяхме на equilibrio, след това на йосера актив през зимата. Но вечер винаги е на манджа с пилешки шийки, със зеленчуци - картоф, моркови и орис и домат. Това й е храната. Сега вече от един месец й давам обикновени гранули в чувалите по хипермарктите, тези които са по 10- 12 лв за чувал. Много си ги обича, давам ги сутрин когато бързам за работа. Вечер си яде супата с шийки. Това й е менюто. Да се надявам, че добре я храня, чувства се добре и много ходи с километри, енергична е.

Re: Дружелюбно куче - женски Доберман

МнениеПубликувано на: Сря Апр 10, 2013 11:29 am
от meri
За жалоcт не храните добре кучето,неправилно е.Двата вида хранения не cе cмеcват, оcвен това шийките не cамо,че не cа полезни,но и вредят.
За да бъде кучето пазач е необходимо да премине правилно обучение от опитен треньор.Гранулите в тези магазини не cа качеcтвени,и кучето не получава необходимите витамини и минерали.Оcвен това не трябва да го претоварвате от разходки,това че изминава толкова километри,не означава,че е добре за него.
Най-добре ще бъде да cе запознаете c правилното хранене, разхождане и т.н.

Re: Дружелюбно куче - женски Доберман

МнениеПубликувано на: Сря Апр 10, 2013 7:28 pm
от zoomaniak
Нека Мери оставим хората да си хранят животните както искат.

Пропагандирането ни малко отблъсква Потребителите.

Не сме деца, всеки знае как да храни деца - себе си и кучетата си.

Станахме като Проповедници.

Re: Дружелюбно куче - женски Доберман

МнениеПубликувано на: Сря Апр 10, 2013 9:19 pm
от meri
Нямам намерение да отблъcквам никой,проcто поcочвам грешките.Нито пропагандирам,не знам защо пишеш така......... :bu: Защото знаем до какво води неправилното хранене......до проблеми,защо да не предпазим хората,като им кажем?Това не е отблъcкване или пропаганда.Няма да пиша повече,а ако потребителя cмята,че cъм го обидила,да извинява.

Re: Дружелюбно куче - женски Доберман

МнениеПубликувано на: Чет Апр 11, 2013 3:44 pm
от nik2009
Много ме заинтересува въпроса за храненето. Може ли да ми дадете пример за дневно меню на кучето, особено вечерното, защото то вечер повече яде. Шийките ги взимам по причина, че са най-ефтини и че трябва кучето да яде зеленчуци, които ги слагам в манджата му. Гранулите ги давам обикновено само сутрин, но понякога и вечер с другата храна. Сега разбирам, че това е неправилно. Искам да ми посочите пример за едно правилно хранене. Благодаря ви.

Re: Дружелюбно куче - женски Доберман

МнениеПубликувано на: Чет Апр 11, 2013 4:02 pm
от iv24
Давай му само гранули висок клас - сутрин и вечер и няма да се нуждае от друга храна. Ще ти излезе по-скъпо, но пък ще е много по-добре за него. Или пък му давай само човешка храна, но трябва определени неща, без кости и хляб например. Виж тази тема - viewtopic.php?f=275&t=15785

Re: Дружелюбно куче - женски Доберман

МнениеПубликувано на: Чет Апр 11, 2013 6:34 pm
от meri
Гранули виcок клаc и нищо друго.В тях cе cъдържа вcичко необходимо и не трябва да добавяте нищо.Махнете тези шийки, за да нямате проблем cъc запушване на червата или друго.Когато гранулите cа хубави, няма нужда от добавки.Няма значение дали е cутрин или вечер,кучето яде едно и cъщо и няма проблем.Оcигурете вода поcтоянно да има и това е.

Re: Дружелюбно куче - женски Доберман

МнениеПубликувано на: Чет Апр 11, 2013 6:48 pm
от Шери
Все пак ако искаш може да му даваш към гранулите примерно бульон, малко кисело мляко, пастет.

Re: Дружелюбно куче - женски Доберман

МнениеПубликувано на: Чет Апр 11, 2013 7:32 pm
от zoomaniak
особено вечерното, защото то вечер повече яде.


Кучето трябва да се храни по часове и с еднакви дажби. Така ще разпределите натоварването на стомаха да е едновременно за целият ден - да има баланс.

Иначе вечерно време то винаги се претъпква с храна и тя бива само усвоявана и изаквана. Тя остава непреработена на 100%.

Тоест ако искам правилно да ме разберете ще кажа следното:

1 - Разлика между стомаха на кучето и стомаха на човека анатомична почти няма освен в тежината му.

2 - В зависимост от големината на обема на стомаха в грама или кг или друга мерна единица се определя оптималното количество храна, която дадена големина стомах може да обработва.

3 - От точка 1 и точка две производителите на гранулирани храни са стигнали до извода, че трябва да се храни по грамаж. При определени килограми на кучето - стомаха е стигнал различно развитие в обема си. Тоест храненето на Пинчера спрямо Каракачанката в количество е различно заради различните големини на стомасите, не на породите. Тоест ако майката природа беше дала ЕДНАКЪВ стомах на пинчера на каракачанката и двете породи ще консумират едно и също количество храна - без значение КГ им.

От там идва моят извод и на други хора по света, че е хубаво да се храни кучето по грамаж - нищо, че показва лаком език като види печеното ви пиле. Куче от глад не умира.

Какво става с Храната на кучето в стомаха му?

1 - Тя влиза. Събира се и започват да я обливат стомашните сокове и да се разгражда - ферментира един вид. Когато стомашните сокове приключат с обливането - храната се разгражда по клетките на организма на кучето и отдава ценните си качества. После в акото остава само непотребната част - заради това ЛАЙНОТО на кучето е хубаво когато е твърдо и лъскаво и е малко на обем. Защото кучето е изяло - усвоило е всичко и е изакало само непотребното. Когато е обратното с кучешкото лайно - едри са и са обемни и по много означава, че кучето само яде и сере - нищо полезно не отива в клетките му. Или полезността на храната е 5%.

2 - Стомаха е само орган, който преработва Храната. Нищо повече - нещо като мелница за Хляб. Непотребното от мелницата отива на свинете във вид на фураж

Такааааа :ag: идва най-интересната част и това е, че АЗ говоря само от страна на прочетени статии - осмислена логика и практиката да си храня кучето с мерителна чаша. Кучето ми е като Питбул и е вече близо 35-40 кг...........

Но да се върнем на Стомаха при кучето - огромна роля играят стомашните сокове и при животни и при хора.

Ако човек си мисли, че като се храни през 2 часа като свиня прави полезно нещо еми лъже се. Той просто яде и сере. Защото стомашните сокове не са нещо като нефтен кладенец. Те се образуват периодично според редица фактори. Ако вие постоянно тъпчете себе си или кучето си - стомашните сокове не смогват да обработват храната, която е в стомаха.

Груба грешка всеки прави като не знае какво яде и как го яде.

Познавам хора, които хранят кучето си в 23 часа............ ееееее как тези хора очакват кучето да се наяде и да обработи всичко като до 24 часа вече и то спи..........

Защо за хората казват, че е нормално и най-правилно да се вечеря в 18 часа.............. ами защото преди да си легнете всичката ви храна е обработена и усвоена от организма и няма да пръцкате цяла нощ от ферментиралата необработена храна в стомаха ви.

Тоест............... един от моите съвети към всички вас - недейте да храните животни, които не познавате анатомично. Недейте да вярвате на животните ви, че са постоянно гладни - ако имате деца - децата ви в парка искат постоянно сладолед и захарен памук - децата имат детски акъл и не разбират............... вие с това ли ще ги храните в Парка постоянно ли ще угаждате на вкусовите им капризи и глезотии.

Какво прави кучето - повръща като преяде - след 5 минути яде от повръщаното си и повръща отново. 90% от кучетата са глупави лакомии..........

Ако не ви се занимава да мислите като мен над сокове - лайна и стомаси - вижте за колко КГ колко на ден се пада грмаж и спазавйте храненето чрез мерителна чашка или просто мярка на храната да има.

Re: Дружелюбно куче - женски Доберман

МнениеПубликувано на: Чет Апр 11, 2013 7:38 pm
от zoomaniak
И да добавя :az: АКО кучето ви е служебно - визирам Темата като пример да се искажа :sunny: АКО кучето ви работи по цял ден - то трябва да се храни още по внимателно.

За света на хората давам хранителният режим на спортистите.

За света на животните давам пример с:

- служебни породи кучета
- ловни кучета
- състезателни хрътки
- кучета водачи и др.....

Как очаквате тези живи организми да са в служба на хората ако се хранят неправилно :ai: без идея и без балансирано хранене..........

Как очаквате човек спортист да тича 100 метра ако яде ПАЧА :ag:

Re: Дружелюбно куче - женски Доберман

МнениеПубликувано на: Чет Апр 11, 2013 7:41 pm
от zoomaniak
Един интересен пример ...................... ДАВАМ със северните породи :ajaweki: стотици години тези породи кучета са яли по една или две замразени риби на ден и това е ................... ако има улов на тюлени - моржове или китове или умре някое куче - може и да им се разнообрази менюто........ защото северните народи са вярвали в една фраза:

- В природата нищо не трябва да се губи и всичко е кръговрат на веществата

В ден днешен собствениците на Северни породи ги е страх да дават на тези кучета риба :ag:

Re: Дружелюбно куче - женски Доберман

МнениеПубликувано на: Пет Апр 12, 2013 9:25 pm
от nik2009
Благодаря ви за изчерпателните отговори, много неща разбрах. Ще вземам решение за храненето, това е сериозен въпрос. А да попитам за гранулираната храна "Orlando", взимам я нея в момента от Лидл, харесва я много кучето, но тя не е премиум или суперпремиум. Има ли от тази марка премиум качество? И коя друга храна бихте ми препоръчали като за куче на 1 година?

Re: Дружелюбно куче - женски Доберман

МнениеПубликувано на: Пет Апр 12, 2013 9:37 pm
от zoomaniak
Утре ще пиша, че сега си лягам - много съм уморен от днешният ден. Изпих си и витамините и кучето закачи даже малко от витамините :ag:

Като стана утре ще пиша - успехи Ви желая.

Re: Дружелюбно куче - женски Доберман

МнениеПубликувано на: Пет Апр 12, 2013 9:40 pm
от zoomaniak
Вижте тази тема: Кучешка храна - рецепти, дела и документи

Възможно е да ви накара да преосмислите всичко. Скоро ще има и още теми по тая тематика :ab:

Re: Дружелюбно куче - женски Доберман

МнениеПубликувано на: Съб Апр 13, 2013 9:33 am
от iv24
Храните от Лидл и Била и всички такива не са хубави - само в зоомагазините можеш да намериш премиум качество. Вземи му на Royal Canin, има я в почти всеки зоомагазин. Има много видове от нея - за различни възрасти и размери, на самия чувал си има табелка и пише. Други хубави храни са Happy dog, Arden Grange, Eukanubа, Pro Plan.

Re: Дружелюбно куче - женски Доберман

МнениеПубликувано на: Съб Апр 13, 2013 9:53 am
от Шери
Роял канин има добра реклама, но е много спорно колко е добра. Много кучета които знам, че са хранени с нея се оплакват, че зъбите получават жълт налеп. Лично мнение, че на тази цена могат да се намерят много по-добри храни които ти посочи. Аз бих избрала Еукануба и Про план. Много добри отзиви съм чувала за Бош.

Re: Дружелюбно куче - женски Доберман

МнениеПубликувано на: Съб Апр 13, 2013 9:58 am
от meri
Роял Канин няма добра реклама,нито е cпорна,а е хубава храна.Оcвен това храната ce избира и по това как тя ще ce отрази на кучето....което важи за вcички видове храни.Така че храната трябва да cе избере cпоред това как понаcя на кучето......пробват ce няколко марки виcок клаc и cе определя.Аз пък мога да кажа от личен опит, че Про План не е това,за което я cмятат....тя cе произвежда от компания,която произвежда некачеcтвени храни и cъcтава й най-чеcто не е това,за което cе предcтавя,така че въпроcът е cпорен.А моето куче яде Роял и няма налеп на зъбите. :ab:

Re: Дружелюбно куче - женски Доберман

МнениеПубликувано на: Вто Апр 16, 2013 9:26 pm
от nik2009
Много е хубава тази тема за храната - "Кучешка храна - рецепти, дела и документи", но не разбрах само дали изобщо и винаги ако е храната домашна, дали за винаги трябва да е домашна - и сутрин и вечер, или сутрин мога да дам гранули, а вечер - само домашна? Или примерно ако яде гранули не трябва да вкусва домашна никога?
А в това меню с граха, яйцата и морковите върви ли с поне малко хляб или трябва да се избягва хляба?

Re: Дружелюбно куче - женски Доберман

МнениеПубликувано на: Чет Апр 18, 2013 1:15 pm
от iv24
На тази тема има разногласия - едни мислят че е добре да се смесват, други не, както ти решиш така направи. А хляб не трябва да даваш, той не е полезен.

Re: Дружелюбно куче - женски Доберман

МнениеПубликувано на: Чет Апр 18, 2013 5:03 pm
от Шери
smiley24 Да, хляба и костите са безполезни.

Re: Дружелюбно куче - женски Доберман

МнениеПубликувано на: Чет Апр 18, 2013 5:16 pm
от zoomaniak
Гранулите си остават Основна храна - всичко друго разнообразява - допълва - овкусява - балансира - и т н.... и дава на кучето ви това което се нарича:

- Ям и си мисля, че ям различна храна........... и гранулите не ми омръзват.

Re: Дружелюбно куче - женски Доберман

МнениеПубликувано на: Чет Апр 18, 2013 7:22 pm
от meri
При вcеки вид cмяна на храната, овкуcяване,cмеcване....храноcмилателната cиcтема на кучето cе пренаcтройва вcеки път,което води до проблеми.Не е добре да ce cмеcват. :ab: Или cе храни cамо c гранули, или cамо c друго.За кучето няма значение какъв е вкуcа на гранулите,нито че яде едни и cъщи, по-cкоро cтопаните cи миcлят така.

Re: Дружелюбно куче - женски Доберман

МнениеПубликувано на: Нед Ное 10, 2013 9:33 pm
от nik2009
Здравейте, сега искам пак да попитам за гранулите - мога ли да ги давам с малко бульон /или нещо такова течно/? Става въпрос не за редовно сипване на бульон ами когато имам от варене на някакво месо останал бульон. Дали е добре за храносмилателната система или не е препоръчително? Благодаря.