archy написа:интересува ме дали продават душачи за малки породи кучета че искам да науча моето да изпълнява номера хо четох че трябва да се купи душач
slapshot написа:Имам съсед, който има пинчер. Всичко правят заедно от тичане в парка, до ходене до магазина и т.н. Кучето му не знае що е повод, а единствените команди, които знае, са ела, стой и не там. Също така знае и много думи, но това става с годините. Ако успееш да го приучиш да те следва навсякъде и да идва при теб щом го повикаш, мисля си че други команди не ти трябват. А това става с даване на награди, и постепенно, без да го зориш много. Ако пък все пак решиш, че искаш да го учиш на номерца, не ти трябва душач, а храна и търпение.
И да не ме разбереш погрешно, не си пускай кучето свободно (освен кудето е наистина безопсно), щото може и да съжалиш след това, примери много.
bu6i написа::ab: ...Добре ве Арчи.....да ти е жив и здрав мъника
....кажи сега.... на какво точно искаш да го научиш...
archy написа:благодаря за съвета галя учудващо е че пред блока и да има кучета върви само до мен без повод но в парка иска да тича да играе ще се заемам с обучението
Galiadogs написа:Не е съвсем така,както си го обяснил.Ползвам лакомствата,за да избегна принудата в обучението и кучетата не са шашнати почвече по тях от тези обучаваните с принуда.Просто се избягва стреса при приучаване.Когато покажа какво искам от кучето,тоест то знае командата вече ползвам корекции.Играчките са вече нещо друго,то е подготовка и за апорта и за изпращане напред и за претърсване на палатките,все неща,които едно куче домашен любимец не го касаят.
archy написа:имаме напредък вчера в парка намерихме поляна далез от кучета и хора и за пръв път успях да го накарам да седне да стои мирен без повод![]()
а вкъщи усилено тренираме легни
Galiadogs написа:Не е болка за умиранепри твоята порода.Играта също е техника.За начало играйте само в къщи или на места където няма дразнители.Оставяй го да победи и спирай на най-интересното място,за да не му пада интереса.
archy написа:вкъщи играе с топки играчки но излезем ли ги забравя е естествено че той побеждва много е смешен защото има едно одяло което мисли за другарче и еди път искаше да си го вземе на разходка![]()
Galiadogs написа:Ако си изградил така командата''ела тук'',куч идва и сяда без допълнителна команда/така е правилно по принцип/ можеш веднага да наградиш.Ако ''ела тук'' е просто куч да дойде при теб без да седне пак го награди веднага за това,че е дошло,а после да сяда и отново да го награждаваш.
vikito40491 написа:Аз четох някъде, че е по-добре командите да са на друг език, за предпочитане немски, защото думите са кратки, ясни и звучни. Например "седни" на немски е нещо от сорта на zin, zig или zen (никога не съм учила немски, не се смейте). Докато командите на български език завършват с една и съща сричка: седни, легни...
Аз обаче, направих ето така: за да я накарам да легне казвам "легни", а за да я накарам да седне, казвам "сядай"![]()
Сигурно някой ще се чуди какъв е проблема на едниквите срички... Еми ако командата не е достатъчно ясна, кучето може да се обърка.
archy написа:ами ще пробвам контрастния защото ако трябва да го принудя той отказва и си иска лакомството преди да е изпълнил командата а да попитам за тези свирки които викат кучето с сигнал който само те могат да чуят ще ми свърши ли работа ако не иска да дойде
Galiadogs написа:Офтопик:
bu6i написа::ab: аз бих го коригирал само...докато се успокои...без команди и сядане...само корекция....ама и Галяда каже..щото мойте методи са малко по- стари
archy написа:Радвам се, че наистина с Арчито сме постигнали нещо. Искам да попитам нещо по отношение на срещите с други кучета. Понеже все още не е напълно спокоен при среща с кучета понякога тръгва да лае и ръмжи. Когато това стане казвам строго "не" и го карам да седне и да се успокои. Ако трябва няколко пъти минаваме покрай дразнителя докато не мине без да е изръмжял или направил опит да захапе минаващото куче. Засега имаме успех, но правилно ли е или аз бъркам някъде?