Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Виско напрежение...

Виско напрежение...

Мнениеот enka » Чет Окт 14, 2010 1:11 am

Привет.
Имаме 4-5 месечна чинчила, която гледаме от малко повече от месец. Не знам дали е защото е бебе, но няма кабел, който да не се опитва да обели. Добре - вдигнахме високо всякакви кабели, които може да докопа. Но имам един въпрос в тая връзка:

Какво става ако чинчилата наяде кабел по който тече ток. Не просто да го обели, а да я тресне ток. Какво се прави, ако изходът не е фатален...?

Пак повтарям - максимално сме обезопасили стаите, в които се разхожда животинчето. Но гледайки как набира смелост да изучава всичко, не мога да не задам и тоя въпрос.

п.с
Приятелят ми изказа надежда, че може и да се усеща животното по кой кабел тече ток и по кой не. Това от наблюдения, преди да качим нависоко кабелите. Дали има нещо вярно?
enka
Животинче с въпрос
 
Мнения: 3
Регистриран на: Пет Сеп 10, 2010 11:46 pm
Местоположение: София

Re: Виско напрежение...

Мнениеот top4o » Пет Окт 15, 2010 5:45 pm

И аз имам чинчила.Те гризкат всичко до което се докопат .Поне моята така прави ,така че я наглеждай постоянно.
Куче което храниш те уважава повече от човек на които помагаш! Правете си изводите и се замислете преди да помогнете. При мен нямаше смисъл.
Аватар
top4o
Пчела майка
 
Мнения: 1167
Регистриран на: Вто Сеп 21, 2010 8:25 pm
Местоположение: За сега в град София

Re: Виско напрежение...

Мнениеот sinner » Пет Окт 15, 2010 6:48 pm

Някъде тука из темите четох за същия проблем на едно момче(нямам спомен за ник-ът му) и той беше решил проблема като бил увил кабелите с алуминиево фолио...което май не им харесвало на вкус...и не забравяй никога, че не трябва да вярваш на никого просто ей така безусловно!
"Справедливостта е нищо без сила, но силата е жестокост когато няма справедливост."...Чой Бедал
sinner
Животинче с въпрос
 
Мнения: 8
Регистриран на: Пет Окт 15, 2010 4:02 pm
Местоположение: Стара Загора

Re: Виско напрежение...

Мнениеот blackrose1989 » Съб Окт 16, 2010 3:43 pm

Може би най-опасно за една чинчила, пусната из стаята, са точно кабелите. Прегризват за секунди, за миг да отклониш поглед... Със сигурност не "преценяват" дали тече ток. Предпочитат по-тънки кабели. Имала съм случаи от времето преди повече от година, когато пусках моите, за радост не фатални. Единия път произведе искри и пукане от един кабел, чиято прегризана част се допря до метална клетка, но на чинчилата нищо и нямаше, защото бързо отскочи от там. Втория път береше душа, легнала до оголения кабел, но сърчицето и бе силно и оцеля. И двата пъти ми дадоха урок да НЕ пускам чинчилите из необезопасена стая, макар и под наблюдение, а просто да им направя по-голяма клетка.
Фолио, изолирбанд, тиксо НЕ помагат: само забавят "процеса".
Помагат метални тръби от душ, през който да се промуши кабела. Помага и вдигането на високо (на много високо).
Аватар
blackrose1989
В ятото
 
Мнения: 155
Регистриран на: Вто Юни 02, 2009 1:11 pm
Местоположение: София

Re: Виско напрежение...

Мнениеот ИНА » Нед Окт 17, 2010 1:04 am

Направете на чинчилите си голями и просторни клетки.Сложете колела за чинчили вътре и не ги пускайте навън.Те не са котки,кучета,а едни много добри и силни гризачи.60% от смъртността при чинчилие е от това,че са пускани навън яли са нещо,което нетрябва и без да ги видят,и стопаните се чудят от какво е починала тяхната чинчила,като са спазвали,начина им на хранене,гледане и УЖ са били под наблюдение,като са пускани навън.
Аватар
ИНА
В пасажа
 
Мнения: 563
Регистриран на: Пет Авг 29, 2008 10:55 pm

Re: Виско напрежение...

Мнениеот sinner » Нед Окт 17, 2010 2:05 am

Коментар няма да давам, защото не съм компетентен по въпроса, макар че по-горе писах един пост, но това беше споделено в една друга тема...

А това "УЖ" много ми хареса...много на място казано, че като се замислим май всички фалове се раждат благодарение на това "УЖ".

За всички здраве!!!
"Справедливостта е нищо без сила, но силата е жестокост когато няма справедливост."...Чой Бедал
sinner
Животинче с въпрос
 
Мнения: 8
Регистриран на: Пет Окт 15, 2010 4:02 pm
Местоположение: Стара Загора

Re: Виско напрежение...

Мнениеот He_Puma » Пет Фев 11, 2011 10:33 pm

Ами аз да си призная.. когато си го взех... Го пусках да се разхожда по земята... И се завираше зад бюрото.. Там се беше катерил и свалил 1 кабел (за монитора) И го беше обелил до толква, че се виждаха жиците (тея металните нз как точно се казват) на няколко места... И се зачудих.. Може би все пак са достатъчно умни.. Изобщо не беше пипал вътрещността.. Но все пак не съм го пускал по земята от тогава.. Всеки ден чистя и не влизам със обувки така, че не се притеснявам за това и няма какво да захапе освен кабелите, но все пак........

Ти си рещаваш ако си сигурен, че няма какво да докопа което да му навреди го пускаи да търчииии на свободааа.. [smile265.gif] разбира се стои около него за всеки случаи!! [smile344.gif] [smile344.gif] [smile344.gif]
He_Puma
Животинче с въпрос
 
Мнения: 17
Регистриран на: Съб Фев 05, 2011 10:40 pm
Местоположение: София


Назад към Чинчила

cron