ИНА написа:За да не останат потребителите на форума с погрешна представа да кажа,че PINK WHITE - чиничила,няма нищо общо в създаването на HETERO BEIGE - чинчила.Те се получават от разновидностите на бежавия цвят.И ако бяхте разгледали представените чинчили в този форум,щяхте да знаете,че и в България има WILSON WHITE-чинчили.
Да, след още повече четене осъзнах, че сте напълно права! Прочетох че цвета pink white е т.нар рецесивно цяло, т.е. ражда се такава чинчилка чисто бяла с розови уши и червени очи само ако носи 2 рецесивни гена. А бежовият ген е съвсем отделен и когато една чинчила е хетеро беж, означава че носи един стандартен ген и един бежов ген. А чинчила, която е хомо беж носи 2 бежови гена.
Прочетох също, че wilson white се води доминантен бял цвят?! Това означава ли, че е доминантен над гена на сивия стандартен цвят, или е доминантен само над бежовия, лилавия и т.н? Много интересна и обширна тема е това.
Относно вземането на 2 чинчили четох също че най-добре се разбират женските чинчили. Примерно ако имам 2 женски мисля, че ще бъдат много щастливи и доволни. Ако са мъжка и женска и женсната забременява нон стоп, това няма ли да е много натоварващо за организма на горката чинчила. Според мен е добре да има една резервна клетка, за да може ако има бебета на 3тия месец женските да се разделят от мъжките иначе ще настане лудото възпроизвеждане-кръвосмешение. Поне така твърдят вещи развъдчици на чинчили, казват че от 3тия месец нататък мъжките бебета чинчили съвсем спокойно могат да опрашат майка си!
Не ми е останало време да чета подробно форума, най-често се забивам в англоговорящи форуми за чинчили които са пълни с информация. Или пък разглеждам сайтове на развъдници за чинчили, където водят животните по изложби и т.н.
Тази "скъпа" храна, която поръчах, всъщност е от един английски онлайн магазин и с доставката идва сигурно на 20лв за кг, хаха. Но какво да направя, много я хвалят, трябва да се убедя дали е истина или не. Тя е монокомпонентна храна, което спомага за преодоляване на селективното хранене, т.е. чинчила да яде какво си хареса а вие да изхвърляте половината храна.
Относно това с което са хранили досега чинчилката ми, не смея и да си помисля :( със стандартна храна за гризачи - зайци и хамстери.... така е, лошо но какво да се прави, незнанието царува.
В момента пробвам чинчилата, като съм й предложиха храна за чинчила на Витакрафт, храна за чинчила от Англия - Charlie Chinchilla, и утре ще тествам храната на Versele-Laga. Давам ливадно сено, пак вносно, от Англия. В момента е на талаш на Чипси, но ще взема бързо мерки да намеря подходяща постеля за клетката. Купила съм огромно дървено колело да бяга в него! :) Обезопасено, от натурално необработено дърво, на фирмата Карли - Германия, много съм доволна!
Взех хамак за порче и една дървена къщичка за морски свинчета, мисля че е идеален размер за чинчилката. До края на седмицата ще окомплектовам клетката в краен вариант, и ще има етажи, скривалища, хамак, колело, дано да й хареса.
Моля дайте ми някаква информация къде мога да видя чинчила Wilson white, много ми харесват когато са с тъмни уши и очи!