Страница 1 от 1

Дресировка на чинчили

МнениеПубликувано на: Нед Юни 01, 2008 9:29 pm
от danitoo12
Възможно ли е според вас една чинчила да бъде дресирана ? hsuh hsuh hsuh

Re: Дресировка на чинчили

МнениеПубликувано на: Нед Юни 01, 2008 9:42 pm
от pinki_sweet
защо не

Re: Дресировка на чинчили

МнениеПубликувано на: Нед Юни 01, 2008 9:45 pm
от danitoo12
И според мен може, само че незнам как! Ако някой знае нека да сподели с нас! :ab: :ab:

Re: Дресировка на чинчили

МнениеПубликувано на: Нед Юни 01, 2008 9:50 pm
от zoomaniak
и каква ще е целта на дресировката?????

Re: Дресировка на чинчили

МнениеПубликувано на: Нед Юни 01, 2008 9:59 pm
от danitoo12
Незнам, но гледам, че много хора казват, че тяхните чинчили били много добре дресирани и ми е интересно как точно!

Re: Дресировка на чинчили

МнениеПубликувано на: Нед Юни 01, 2008 10:07 pm
от zoomaniak
danitoo12 написа:Незнам, но гледам, че много хора казват, че тяхните чинчили били много добре дресирани и ми е интересно как точно!


Ама на какво ги дресират де?
Аз до сега никъде не съм прочел такова мнение на форумец с чинчила?

Re: Дресировка на чинчили

МнениеПубликувано на: Нед Юни 01, 2008 10:13 pm
от danitoo12
Амии отиди в темата - Правят ли чинчилите ви каквото и вие и там ще видиш един от отговорите на barbie045 :

maia_corni написа:
Питам ви защото когато аз си лягам да спя и чинчилата ми също спи!!!И вашите ли правят така? СТРАННО!!!

- Моята први неща, които аз и кажа,защото е мноо обе дресиран!

Там го видях! :ab: :ab: :ab: А всъщност ти си собственика на онлайн магазина нали ? :ab:

Re: Дресировка на чинчили

МнениеПубликувано на: Нед Юни 01, 2008 10:18 pm
от zoomaniak
Според мен бъркате термина дресировка с термина "социализиране-привикване-свикване с човека". Има и известна заблуда, че те правят еди какво си.

Дресировка

Думата има френски произход, дресаж означава обучение, приучване
Вероятно всеки млад прородолюбител изпитва голямо желание да види любимия си питомник възпитан - вярното куче, изпълняващо различните му команди, или забавния папагал, изговарящ отделни думи. Но какво лежи в основата на тъй желаната дресировка, какво е научното й обяснение? Дресировката не е нищо друго освен метод на въздействие върху животното с цел изработване и закриване на отделни необходими навици, на някои условни рефлекси.
Всъщност какво представлява дресировката? Наблюдавайки някои действия на добре дресирани животни, човек би помислил, че те имат разум и дори разбират човешката реч. При дресировката е необходимо у животното да се да се изработят условни рефлекси, т.е. навик да отговаря по определен начин на различни сигнали, подадени от човека. Животното изпълнява определено действие, понеже получава любимата си храна или избягва наказание за неподчинение.

Особено често дресировката се използва в цирка. През 19 век на арените на много европейски циркове масово започват да се появяват звероукротители с групи от дресирани коне, лъвове, тигри, слонове. Всички тези дресьори подчиняват животните не с ласка и храна, а с бич и желязна пръчка. Понякога тази дресировка била жестока и животните били насилствено заставяни да изпълняват различни действия по цирковата арена. Болевата дресировка също е основана на изработването на условен рефлекс у животните. Изискваното движение се предизвиква със сигнал - заплаха от наказание, при което животното ще изпита силна, непоносима болка. Това бил старият "класически" метод на дресиране до края на 19 век, който единствено се практикувал от звероукротителите из целия свят. От тези всекидневни жестоки побои и убождания нещастните животни били силно наплашени, с непрекъснати рани и често осакатявани.
Истински поврат в отношението към дресирането на животните извършил в края на 19 век прославеният и известен в цял свят руски дресьор Владимир Дуров. Знаменитият дресьор писал, че "завинаги се отказва от метода за въздействие върху психиката на животните с помощта на насилието". С право той се смята за родоначалник на хуманният метод на дресура, който се основавал на изключителна наблюдателност, основно изучаване на биологичните особености на животното, на двигателните му възможности, на наклонностите му, поведенческите и психическите му прояви. Дуров изисквал от обучаваното животно действия и движения, които то е в състояние да осъществи в природна обстановка. Той премахнал мъченията, камшика и желязната пръчка, в замяна на което използвал хранителното поощрение и силната си обич към своите питомци. С голямо трудолюбие, упоритост и търпение той заставял животните да изпълняват номера, стимулирани от награда - любимо лакомство, погалване, потупване или ласкав глас. И, разбира се, никакво насилие, болка или страх. Дуров подхождал съвсем научно към дресирането, като бил добре запознат с условните и безусловните рефлекси, с висшата нервна дейност, залегнали в учението на акад. И.П.Павлов, Именно това му позволило да осъществи на цирковата арена много световноизвестни атракции с различни видове животни при единична, масова или смесена дресура.
Днес в цирковете по света се обучават различни животни - и диви, и домашни: неизменните коне, кучета, шимпанзета, лъвове, тигри, пантери, гълъби и пр. Изпълненията им се основават на изработването на условен рефлекс - в определен момент и по даден знак животните трябва да направят жест, който поначало могат да направят и в естествена обстановка. Така кучето изправено на задните си крака, делфините синхронно изкачат над повърхността на водата, шимпанзетата имитират с мимики и действия човека и пр.
Преди започване на дресировката са необходими някои условия. На първо място обучението може да започне едва след пълно опитомяване на животното. При дресиране винаги трябва да се избират животни с жив темперамент и да се подбират методи, които да съответстват на вродените способности на животните. За дресура се вземат млади животни, като постигнатата сложност на упражненията е право пропорционална на възприемчивостта на животните и зависи от възрастта и мозъчният им капацитет. Например дресурата на една пантера в цирка започва между 12 и15-месечна възраст (т.е. след като тя излезе от периода на своето детство), а в цирка тя обикновено постъпва на месец и половина. Продължителността на дресурата на заека е 2 год., а на делфина - само 3 месеца. Някои животни са абсолютно неподходящи за дресиране - страхливите, чувствителните, агресивните, травмираните и пр.
Освен в цирка животните от древни времена се обучават за най-различни дейности в помощ на човека. Много от тях са незаменими помощници в лова - различните породи ловни кучета, ловният гепард и пр. Много породи кучета се дресират за пазачи, помощници при търсене на хора след природни бедствия и пр. Обучени делфини пък пазят хората от атаките на акули.
С дресура може да се захване всеки, който обича животните и изучава задълбочено техните биологични особености, инстинктивни реакции и поведенчески прояви. Трудностите, които трябва да се преодолеят при дресирането, се свеждат до "разбирането" от страна на животното какво се изисква от него, а също и от непривичността на движенията, които трудно се усвояват. Понякога се изисква огромно търпение, за да се получи желания ефект. Например при обучението на сокол за ловни цели са необходими много дни, докато птицата "преклони гордостта си", и започне да приема храна от ръката на дресьора. Търпеливостта и настойчивостта са залог за всеки успех в тази дейност. Според руския зоо-психолог М. Герд, разработил своя теория за дресурата, тя има три стадия: натрапване, отработване и укрепване на желаните движения. В първия стадий дресьорът заставя животното да изпълни дадено движение,като това става по пряк или косвен път (при прекия път животното извършва исканото от него движение, следвайки хранителната примамка или нещо друго, което го привлича; при косвения път дресьорът използва примамка, която кара животното да навлезе в по-сложна ситуация). Вторият случай се характеризира с отстраняване на излишните движения, на ориентировъчните и страховите реакции. В заключителния трети стадий се затвърдяват формираните навици - създадените условни рефлекси.
Дресирането трябва да започне с животни, поддаващи се най-лесно на обучение - например куче. А как става това? Започва се с изграждане на прости навици, които постепенно се усложняват. Да приведем един пример - куче, което ще се дресира за съобщителна служба, се обучава първоначално за създаване на прост навик за пробягване по команда на кратко разстояние (20-30 м)между стопанина и неговия помощник и обратно, като всеки път при изминаване на разстоянието кучето постепенно се обучава да преодолява различни препятствия (канавки, огради и др.) и да не се отвлича от странични фактори(други хора, животни и пр.). Едва в последния етап на дресирането на нашийника му се прикрепва сгънато писмо, което кучето отнася до желаното място.
Дресурата предлага богатство от наблюдения за всеки, който обича животните, тъй като тя върви редом с изучаването на инстинктите, поведенческите прояви и начините за придобиване на умения. Защо да не опитате?

Re: Дресировка на чинчили

МнениеПубликувано на: Нед Юни 01, 2008 10:34 pm
от danitoo12
Много благодаря за статията! :ab: :ab: Ти си управителя на прекрасния онлайн зоомагазин нали? hsuh :ab: :ab:

Re: Дресировка на чинчили

МнениеПубликувано на: Нед Юни 01, 2008 10:36 pm
от zoomaniak
danitoo12 написа:Много благодаря за статията! :ab: :ab: Ти си управителя на прекрасния онлайн зоомагазин нали? hsuh :ab: :ab:


Така казват... :ah:

Re: Дресировка на чинчили

МнениеПубликувано на: Нед Юни 01, 2008 10:39 pm
от danitoo12
Прекрасен ти е зоомагазина! Браво за страхотната идея да го направиш!Много е полезен! :bi: smiley24 Само да те попитам дали знаеш скоро ли ще ви пристигнат сферите за гризачи, защото знам, че нямаше в склада!? :ab: :ad:

Re: Дресировка на чинчили

МнениеПубликувано на: Нед Юни 01, 2008 10:42 pm
от zoomaniak
danitoo12 написа:Прекрасен ти е зоомагазина! Браво за страхотната идея да го направиш!Много е полезен! :bi: smiley24 Само да те попитам дали знаеш скоро ли ще ви пристигнат сферите за гризачи, защото знам, че нямаше в склада!? :ab: :ad:


Всеки месец (на определен срок) има внос на всеки вносен продукт...скоро идва и от Белгия вноса - има сфери ама не вашия диаметър-размер. Ще ви уведомим когато пристигнат?

Re: Дресировка на чинчили

МнениеПубликувано на: Нед Юни 01, 2008 10:46 pm
от danitoo12
Ахаам ясно!А кои размери пристигат? А до края на Юни дали ще пристигнат големите горе-долу? hsuh hsuh

Re: Дресировка на чинчили

МнениеПубликувано на: Нед Юни 01, 2008 10:54 pm
от Fantango
danitoo12 написа:Ахаам ясно!А кои размери пристигат? А до края на Юни дали ще пристигнат големите горе-долу? hsuh hsuh


Ако си от плд аз ще ти кажа каде има :ad: :bs: :bs:

Re: Дресировка на чинчили

МнениеПубликувано на: Нед Юни 01, 2008 10:56 pm
от danitoo12
Миии не от София съм и за съжаление никъде другаде не съм виждала такива сфери! :ac: :ac: :ac:

Re: Дресировка на чинчили

МнениеПубликувано на: Нед Юни 01, 2008 11:11 pm
от barbie045
danitoo12 написа:Възможно ли е според вас една чинчила да бъде дресирана ? hsuh hsuh hsuh

Да моята е дресирана!Като скочи на клетката и казвам да влезе вътре и го прави!Когато и тропна и викна името идва при мен!Но това не изпълнява тея неща при нашите!Само при мен! tongue tongue

Re: Дресировка на чинчили

МнениеПубликувано на: Нед Юни 01, 2008 11:13 pm
от danitoo12
Добре и как си я научила, ако не е тайна ? hsuh hsuh :ad: :ab:

Re: Дресировка на чинчили

МнениеПубликувано на: Нед Юни 01, 2008 11:15 pm
от barbie045
Fantango написа:
danitoo12 написа:Ахаам ясно!А кои размери пристигат? А до края на Юни дали ще пристигнат големите горе-долу? hsuh hsuh


Ако си от плд аз ще ти кажа каде има :ad: :bs: :bs:

Аз съм от София и искам да купя такава сфера!Ще ми кажеш ли къде ти е магазина, за да го посета!

Re: Дресировка на чинчили

МнениеПубликувано на: Нед Юни 01, 2008 11:17 pm
от barbie045
danitoo12 написа:Добре и как си я научила, ако не е тайна ? hsuh hsuh :ad: :ab:

Мии и аз не знам много!Стана случайно.След 2 месеца като я взех тропнах случайно и тя дойде, а аз и дадах семка и така около месец като дойде и давам семка!А с влизането беше по-трудно, някой път не влиза и аз престанах да и казвам да влиза!Но най-успешно е това с тропането!

Re: Дресировка на чинчили

МнениеПубликувано на: Нед Юни 01, 2008 11:25 pm
от danitoo12
Ахааам яснооо! Мерси! :ad: :ad: Ааа ти даваш ли на чинчилата ти пресни плодове примерноо - кайисии, ябълки ама ей така пресни както ти ги ядеш? hsuh hsuh

Re: Дресировка на чинчили

МнениеПубликувано на: Пон Юни 02, 2008 10:53 am
от zoomaniak
danitoo12 написа:Миии не от София съм и за съжаление никъде другаде не съм виждала такива сфери! :ac: :ac: :ac:


Ще ви уведомя когато дойде вашият размер...

Re: Дресировка на чинчили

МнениеПубликувано на: Пон Юни 02, 2008 2:12 pm
от barbie045
danitoo12 написа:Ахааам яснооо! Мерси! :ad: :ad: Ааа ти даваш ли на чинчилата ти пресни плодове примерноо - кайисии, ябълки ама ей така пресни както ти ги ядеш? hsuh hsuh

Не само сушени ябълки!

Re: Дресировка на чинчили

МнениеПубликувано на: Пон Юни 02, 2008 2:14 pm
от barbie045
zoomaniak написа:
danitoo12 написа:Миии не от София съм и за съжаление никъде другаде не съм виждала такива сфери! :ac: :ac: :ac:


Ще ви уведомя когато дойде вашият размер...

Къде се намира магазина с въпросните сфери, защото и аз искам да взема!

Re: Дресировка на чинчили

МнениеПубликувано на: Пон Юни 02, 2008 2:16 pm
от zoomaniak
barbie045 написа:
zoomaniak написа:
danitoo12 написа:Миии не от София съм и за съжаление никъде другаде не съм виждала такива сфери! :ac: :ac: :ac:


Ще ви уведомя когато дойде вашият размер...

Къде се намира магазина с въпросните сфери, защото и аз искам да взема!


http://shop.zoomania.org/

:sunny:

Re: Дресировка на чинчили

МнениеПубликувано на: Пон Юни 02, 2008 6:47 pm
от danitoo12
А всъщност за чинчилите май най-добър е размера от 25 см. нали ? :ad:

Re: Дресировка на чинчили

МнениеПубликувано на: Пон Юни 02, 2008 10:21 pm
от barbie045
danitoo12 написа:А всъщност за чинчилите май най-добър е размера от 25 см. нали ? :ad:

Моята е една свиня т.е е дебела и и трябва май по-голяма!Нз

Re: Дресировка на чинчили

МнениеПубликувано на: Вто Юни 03, 2008 12:22 am
от danitoo12
Миии на моята мисля, че 25 см ще е достатъчна! :ag: Само да я изчакаме да пристигне! :ag: :ad:

Подлежат ли чинчилите на дресировка?

МнениеПубликувано на: Чет Юли 31, 2008 1:34 pm
от meri4ka
Дискутира се теорията, че тези животни не подлежат на такъв тип обучение. В същото време в текстовете и статиите за отглеждатето на чинчилите се споменава, че животните има вероятност да разберат кога правят пакости, само с едно наше движение - пляскане с ръце. Следвайки тази логика на мислене, защо да не пробваме да ги обучим? Все пак те не са толкова глупави - почти винаги разбират шума от падащите зрънца в тяхната купичка или преместването на балкона за ежедневната разходка. Може би времето за дресиране ще е по- дълго, отколкото при другите живони, но по- упоритите стопани вероятно ще успеят! А струва ли си човек да опита?

Re: Подлежат ли чинчилите на дресировка?

МнениеПубликувано на: Чет Юли 31, 2008 3:26 pm
от botev_1912g
еми ако за тях не се получи вид тормоз може :ab: но какъв е смисъла да ги тормозят за да ги дресират hsuh но аз мисля че няма смисъл то не е само до упоритостта на стопанина ми и до самото животно

Re: Подлежат ли чинчилите на дресировка?

МнениеПубликувано на: Вто Авг 05, 2008 9:14 pm
от lilibel
Имам чинчилата от няколко седмици.Продавачът каза,че била на 3 месеца. Както и да е. Определено мисля,че всяко живо същество подлежи на дресировка. За някои обаче е нужно повече време и допълнителни стимули, обвързани с нещо,което е значещо за животното. Примерно - стимулиране за добро поведение и изпълнение на задачата - храна, ласки или нещо,което животното обича. Това е принципа на всяка дресировка, включително и при хората :ap:
Не е само до упоритост на собственика, просто е въпрос да прецениш как да подходиш. В момента уча моята чинчила да идва при мен доброволно когато я повикам. И да ви кажа имам доста чувствителен напредък. Не че всеки път като й викна стартира към мен защото аз я пускам на ден за по час и за нея е по-важно да тича на свобода. Но поне знае какво значи когато започна да я викам - идва при мен в 99 % от случаите и аз я "възнаграждавам" с парченца ядки. Също така определено реагира когато си променя тона в по-строг защото до момента нищо не ми е изгризала вкъщи. Това са елементарни неща. Ако някой иска да я научи да танцува на два крака - за това не знам дали ще стане ако ще и с купа ядки.

Re: Подлежат ли чинчилите на дресировка?

МнениеПубликувано на: Вто Авг 05, 2008 9:19 pm
от zoomaniak
Ама за какво ви е да дресирате всички животни - каква е целта на домашното?

Re: Подлежат ли чинчилите на дресировка?

МнениеПубликувано на: Вто Сеп 09, 2008 11:05 am
от maia_corni
Не знам дали може обаче ако може 100000% че ще обръснат коремчето на чинчилката [mood_feelings_hurt.gif]

Re: Подлежат ли чинчилите на дресировка?

МнениеПубликувано на: Нед Ное 02, 2008 1:16 pm
от lilibel
Дресировката е много важна винаги - по този начин се приучава животното да знае йерархията в дома, както и да разбере кое не трябва да прави. Пример: пускам редовно моята чинчила да се разхожда в стаята. Добре, но в стаята ми има много мебели, които не са добре уплътнени, тоест отдолу или отзад има тесни процепи, в които чинчилата обожава да се завира. Аз я пускам да се разходи и не мога да я държа цяла нощ навън, за да не попадне на някой кабел вкъщи или да се заклещи някъде. Всички ще се съгласят, че това са опасни рискове, на които не трябва да се подлага животното. А и искам да си използва максимално пълноценно разходката, не да се набута под шкафа и да стои там цяла нощ.
Та на въпроса - научила съм я като я повикам да идва и в 99 % от случаите наистина идва. Когато по непредпазливост я изпусна и тя влезе зад или под шкафа, успявам да я изкарам от там бързо и безболезнено.
Някъде четох, че чинчилата обича по едно и също време да й се осигуряват едни и същи неща, тоест тя трябва да има режим. И само наличието на режим вече създава предпоставки за дресировка.
Така че - не става дума да застава на задни лапи, да прави колело или да смята задачи. Говорим тук за елементарна дресировка.

Re: Подлежат ли чинчилите на дресировка?

МнениеПубликувано на: Вто Ное 04, 2008 6:32 pm
от barbie045
Съгласна съм с теб. Щастлива съм, че има още дресирани чинчили. Защото като споменах за моята дресировка в сайта, всички много се учудиха. А тя също е повикване, влез в клетката, хайде излизай, ела тука, не и тези, като цяло знае и 99% изпълнява.

Re: Подлежат ли чинчилите на дресировка?

МнениеПубликувано на: Съб Май 29, 2010 6:02 pm
от chinchila
Аз дресирах моята чинчила да идва при мен когато я повикам.
Ето как стана:
намислих и име и започнах да го викам когато той се доближеше до мен му давах лакомство (стафиди).

Краен резултат: Стана Как го постигнах: с търпение (отне ми около 2-3 месеца) [smile271.gif]

Re: Подлежат ли чинчилите на дресировка?

МнениеПубликувано на: Чет Май 12, 2011 7:48 pm
от petko_i.p
И моята чинчилка съм я дресирал . Примерно когато си пусна ръката когато седя на стол тя веднага идва и и даван семка , и така си се научи да идва при мен и свикна много бързо . за около 2 седмици когато ми види ръката идва при мен :))

Re: Подлежат ли чинчилите на дресировка?

МнениеПубликувано на: Вто Май 24, 2011 5:04 pm
от mimo
здравейте на всички за прав пат пиша в такъв форум така вав вразка с темата дали една чинчила би могла да баде дресирана,чак и аз се зачудвам по-някога и точно затова ште ви кажа моята какво прави
парво-тъи като много обича да си тича аз го пускам почти всеки ден за по 1-дин 2-часа дори и за по-далго време и така ако се наложи да го прибирам преди това [lock1.gif] а тои не се се е наиграл,той като вече се е прибрал в каштичката която е в голяма клетка излиза пред каштичката и ляга като куче ви казвам (така настрании с отчаяна физиономия)след това ако отида да го погледна,тои леко надига главата и пак я сваля,но в момента които му кажа името и му кажа хаиде наван не че ме разбира за "хаиде наван" не ме разбира с това да му показвам с прастите на раката (когато ги мардам един след друг)
Незнам но сам сигурен че са по-интелигентни от котките и затова че немеришат сам 100%сигурен то затова и имам чинчила (че не миришат и че са много хигиенични животни) smiley24
Така второто нешто,което знае е че като направи беля или като видя преди да е трагне да прави такава му казвам"НЕ ТАКА и му щраквам с прасти"-но с пляскането с раце,варши работа малко по-добре понякога smiley24

Сега искам да го науча да идва в мен и да оставя да го галя повече-от колкото като сега,сега като доиде до мен леко го докосвам(рядко да го погаля повече от 3-пати)и хуква веднага много е бърз точно като от филма "Ямакаши" засилва се право кам стената и отскача от нея,точно като малка мини нинджа :ai: много е лудо .

Re: Подлежат ли чинчилите на дресировка?

МнениеПубликувано на: Пет Май 27, 2011 12:08 pm
от MediEVIL
A защо не му купиш женска за компания на чилчилчето ? Хем деца хем още една чинчила :) Аз отначало , като взех моя мъжки си казах ,че няма да му вземам женска... , но после ми стана жално за него и след 5 месеца му купих женска , която е на 3 месеца :) И сега е доста по щастлив !!! Последваи примера ми :)

Re: Подлежат ли чинчилите на дресировка?

МнениеПубликувано на: Сря Фев 29, 2012 9:32 pm
от Lila
http://www.youtube.com/watch?v=724becYYHYs
вижте този клип и сами си преценете, дали подлежат :)

Re: Подлежат ли чинчилите на дресировка?

МнениеПубликувано на: Чет Мар 01, 2012 4:17 pm
от MediEVIL
Това съм го гледал преди година някъде. Според мене доста време и внимание му трябва на човек, за да дресира така едно толкова диво животно, като чинчилите. Примерно аз съм ги дресирал , като им посоча крака си и им кажа името им се качват.

Re: Подлежат ли чинчилите на дресировка?

МнениеПубликувано на: Чет Мар 01, 2012 5:59 pm
от Koset0
Не е кой знае какво, аз моите мога да ги науча, имаше едно клипче как някаква си беше учила чинчилата да и прескача ръката, после пробвах, и моите го правят без дресировка. Хаха. Също ми се качват на рамото и мисля, че мога да ги науча да ходят. :ab:

Re: Подлежат ли чинчилите на дресировка?

МнениеПубликувано на: Пет Мар 02, 2012 1:53 pm
от Lila
Мен ми прави впечатление, че момичето ги залъгва с лакомства, може би това е и причината да го правят :) тоест не толкова да възприемат командата, както куче, а да си докопат храната примерно :)

Re: Подлежат ли чинчилите на дресировка?

МнениеПубликувано на: Пет Мар 02, 2012 2:22 pm
от Koset0
Lila написа:Мен ми прави впечатление, че момичето ги залъгва с лакомства, може би това е и причината да го правят :) тоест не толкова да възприемат командата, както куче, а да си докопат храната примерно :)


smiley24

Re: Подлежат ли чинчилите на дресировка?

МнениеПубликувано на: Пет Мар 02, 2012 6:35 pm
от top4o
Те са много умни животни, не ги подценявайте. Могат прекрасно да си знаят името, знаят много добре когато им се караш и те разбират, когато им говориш - лично според мен.

Re: Подлежат ли чинчилите на дресировка?

МнениеПубликувано на: Пет Мар 02, 2012 9:58 pm
от Lila
Никой не ги подценява, просто коментираме :) относно името на мен лично ми се струва, че то го запомня не толкова, че се казва така, а че е свикнало този да го нарека шум или звук, моето ми прави впечатление, че като издам странен звук и се обръща към мен...а относно карането, просто (пак лично мнение) ти не се усещаш как променяш тона си, тоест понякога говориш по-силно от преди да се караш, а слуха им е доста развит и от това се получава ефекта да спре да прави това :) От скоро гледам чинчил, но това са ми изводите за сега

Re: Подлежат ли чинчилите на дресировка?

МнениеПубликувано на: Пет Мар 02, 2012 10:06 pm
от top4o
Лично мнение казах.

Re: Подлежат ли чинчилите на дресировка?

МнениеПубликувано на: Пет Мар 02, 2012 10:19 pm
от Lila
добре де и аз изказах своето, нека не превръщаме това в спор, който няма смисъл :) всеки споделя наблюдение и изводи от тях ( а това, че съм писала "ти не се усещаш как променяш тона си, тоест понякога говориш по-силно от преди да се караш" не визирам конкретно теб, а просто давам пример :) ) пиша този отговор, просто за да поясня и да не се вадят грешни изводи.
P.S. Без лоши чувства :)

Re: Подлежат ли чинчилите на дресировка?

МнениеПубликувано на: Пет Мар 02, 2012 11:05 pm
от top4o
И аз не искам да кажа нищо лошо, за мен моята чинчила си знае името много добре, знае когато и кажеш не, знае когато и кажеш да се къпе. Както женската знае, че и се помага, и вече толкова свикнала, че върви като куче след краката ти, и не се разхожда като се кача на леглото и тя там ще си стои във мен, като вървя и тя след мен. Може вашите да не са такива, не го отричам.

Re: Подлежат ли чинчилите на дресировка?

МнениеПубликувано на: Съб Мар 03, 2012 12:00 am
от Lila
може и времето да има значение, мен за сега поне ме възприема, като човека, който му дава лакомства и храна. Има подобни моменти на близост, каквито описваш, но са адски рядко :)

Re: Подлежат ли чинчилите на дресировка?

МнениеПубликувано на: Съб Мар 03, 2012 9:01 am
от top4o
Все пак моите чинчили са на 3 години женската мъжкия ще става на две след два месеца. Имам ги него от година и половина, нея от година. Свикнали са си с мен, и може и за това така да слушкат.

Re: Подлежат ли чинчилите на дресировка?

МнениеПубликувано на: Вто Май 08, 2012 7:59 pm
от Zvetelina_66
моята чинчила също я дресирах даже тя може да прави подскоци от масата ни :)

Re: Подлежат ли чинчилите на дресировка?

МнениеПубликувано на: Вто Май 08, 2012 8:05 pm
от viki-Ivanova1
Ами според мен до някъде все пак една чинчила много трудно ще я научиш да ти носи пръчка примерно да си кажа честно аз не бих се хванала да дресирам точно чинчила кучетата са доста по податливи.По принцип всичко можеш да дресираш но ще ти отнеме МНОГО нерви и усили а и е възможно нищо да не стане най много с големи усилия да я накараш да седне или нещо такова
не те съветвам да си тровиш нервите с такава трудна и с поред мен не много възможна задача.Това е моето мнение.

Re: Подлежат ли чинчилите на дресировка?

МнениеПубликувано на: Сря Май 09, 2012 9:12 am
от top4o
Точно седмица преди да почине Арчи, я научих да върви на две крачета, като вдигах молив във въздуха и тя се опитваше да го достигне с муцуна, и като го дръпна напред тя след него и така...

Re: Подлежат ли чинчилите на дресировка?

МнениеПубликувано на: Пон Юни 04, 2012 12:26 pm
от Lila
Аз това с чървенето го правя с лакомствата или като искат да се докопат до нещо, може би го правят защото им е интересно какво е това или като надушват храна, но какво се случи вчера при мен, понеже чакаме гости от Германия за известно време и чинчитата бяха настанени в хола ни, но мисля знаете вечер като играят,че не може да се спи от тях и имаме една постройка пред къщата ни, която е направена домашна механа, да се събираме там на маса и сега са там, но там не е удобно да се пускат да играят и си ги пуснам в коридора ни, и докато ги пуснах се засилиха към вратата на хола, явно им беше позната миризмата, има още няколко врати, към тях не проявиха интерес, само вратата на хол им беше цел да я отворят

Re: Подлежат ли чинчилите на дресировка?

МнениеПубликувано на: Сря Авг 15, 2012 12:39 pm
от top4o
И сега категоричния ми отговор на въпроса на темата - Да, чинчилите подлежат на дресировка. Винаги съм го знаела с такава умна чинчила като Арчи, а сега Дейзи потвърди думите ми. Наскоро малката се научи да дава лапа, и не дава ръчичка докато не чуе командата, така че не е просто съвпадение.

Re: Подлежат ли чинчилите на дресировка?

МнениеПубликувано на: Чет Авг 16, 2012 2:17 pm
от viki-Ivanova1
top4o написа:Точно седмица преди да почине Арчи, я научих да върви на две крачета, като вдигах молив във въздуха и тя се опитваше да го достигне с муцуна, и като го дръпна напред тя след него и така...

Това не е дресировка ти просто и привличаш вниманието със молива всяко животно да му вдигнеш молив ще ходи на две крачета
аз много пъти съм го правила с мой животни.Тук говорим поне според мен за команди примерно да се върти когато му кажеш да идва при теб като му кажеш името да ляга като му кажеш това според мен е дресировката.Мое си мнение но все пак...

Re: Подлежат ли чинчилите на дресировка?

МнениеПубликувано на: Чет Авг 16, 2012 4:09 pm
от top4o
И така се тръгва, как да го науча предлагаш ако не почна първо така, да му кажа ставай и то да тръгне. А дай лапа не е ли команда! Вики, нищо не става ако не тръгнеш от някъде, животното не се ражда научено. И ако искаш да ми кажеш колко много време отнема, Дейзи се научи за 2 дни, всичко е въпрос на стопанина и интелекта на животното.
А и никой не може да ме обеди точно пък за Арчи в нищо, защото единствено аз и миналите и стопани го познаваме това уникално същество, което не заслужаваме.

Re: Подлежат ли чинчилите на дресировка?

МнениеПубликувано на: Съб Окт 26, 2013 5:10 pm
от pepineni
Аз си имам чинчила но не знам как да я дресирам давам и стафида и я викам но тя нищо не прави :ab:

Re: Подлежат ли чинчилите на дресировка?

МнениеПубликувано на: Съб Окт 26, 2013 5:23 pm
от pepineni
днес за първи път си пуснах чинчилата но не знам как да я хвана за да я прибера страх ме е да не ме ухапе :ag:

Re: Подлежат ли чинчилите на дресировка?

МнениеПубликувано на: Съб Окт 26, 2013 5:41 pm
от zoomaniak
Ако имате аптечка всичко ще е наред :ab:

Re: Подлежат ли чинчилите на дресировка?

МнениеПубликувано на: Съб Окт 26, 2013 6:05 pm
от pepineni
:ag:

Re: Подлежат ли чинчилите на дресировка?

МнениеПубликувано на: Съб Окт 26, 2013 6:23 pm
от pepineni
Здравейте
Имам един проблем чинчилата ми се е научила да се изхожда в пясъка кажете какво да правя :bu:

Re: Подлежат ли чинчилите на дресировка?

МнениеПубликувано на: Съб Окт 26, 2013 8:10 pm
от pepineni
моля ви кажете ми какво да правя :ab: :sunny:

Re: Подлежат ли чинчилите на дресировка?

МнениеПубликувано на: Нед Окт 27, 2013 6:07 pm
от pepineni
:ay: smiley24

Re: Подлежат ли чинчилите на дресировка?

МнениеПубликувано на: Пон Окт 28, 2013 8:25 pm
от Koset0
Не се дресира толкова лесно, а със стафида ще е много бавно. Все пак може по 1 на ден.


Офтопик:
Социализирана ли е? Не я пускайте, щом не можете да я хванете.... плюс това се пуска на обезопасено място. Не виждам нищо смешно в това. Не знам какво сте чели за отглеждане на чинчили , но пясъка се предлага на чинчилата за около 30 мин/ ден, а може и по- малко. Колкото да се изкъпе хубаво и след това се маха. Не можете да я научите да не го цапа.

Re: Подлежат ли чинчилите на дресировка?

МнениеПубликувано на: Пет Ное 01, 2013 6:52 pm
от pepineni
Добре а тогава с какво може да я дресирам най -лесно [smile3537.gif]

Re: Подлежат ли чинчилите на дресировка?

МнениеПубликувано на: Пет Ное 01, 2013 7:11 pm
от pepineni
моля ви кажете ми :bu:

Re: Дресировка на чинчили

МнениеПубликувано на: Чет Яну 30, 2014 2:18 pm
от Чичито
danitoo12 написа:Възможно ли е според вас една чинчила да бъде дресирана ? hsuh hsuh hsuh

Значи аз съм нова тук, но мисля, че е възможно дресирането а това животинче! Разбира се, зависи как! Защото има хора, които принуждават животното!