[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Заболявания при костенурките
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Заболявания при костенурките

Заболявания при костенурките

Мнениеот meri » Пон Апр 06, 2009 4:50 pm

Клоацит

Това е бактериално възпаление на клоаката. То води до подуването и и до изтичането на неприятно миришещ секрет. Това заболяване най-често се провокира от чревни паразити или клоакални камъни

Пневмония

Тя се среща под две форми. При острата форма настъпва смърт за няколко часа. При нея се наблюдава трудно дишане, най-често с отворена уста. Може да установите дезориентация или хиперактивност. Хроничната форма се проявява с носни изтечения. Много важно при диагностиката на това заболяване е това, че при пневмонията в единия дял на белия дроб, се събира течност и когато костенурката ви плува, тази страна е потопена по-дълбоко във водата.

Септичен артрит и подагра

Това са две сериозни състояния, които могат да се срещнат по отделно, но по-често се проявяват заедно. Симптомите включват подуване на ставите, схванатост и болка при движение. Често това заболяване може да се сбърка с рахит, предизвикан от недостиг на витамин Д. Подаграта е тясно свързана с изхранването на високи нива на протеини, което води до повишаване на кръвната урея. Среща се при тревопасните костенурки, които се хранят с храни от животински произход. При тежките случаи е необходимо ампутирането на крайника. За това трябва регулярно да бъде проверявана двигателната способност на костенурката.

http://zoo-vet.eblahfree.com/Blah.pl?b-97/m-1236152470/

Заболявания при червенобузите костенурки

Очите са подпухнали и постоянно затворени:

Причините на очни заболявания са наранявя, замърсяване на водата или липса на витамини. Най - често животните стоят отпуснато на сухата повърхност и не се хранят. Лекуването включва смяна на водата, почистване на очите с тампончета, напоени в отвара от лайка, и хранене с помощта на пинцети с храна обогатена с витамини.

Костенурките не могат да се гмуркат:

Животните се затруднаяват при гмуркане и балансират с крайниците си косо към повърхността на водата. Често причината е възпаление на дихателните пътища поради вдишване на хладен въздух. Костенурките не могат или трудно се задържат под водата, от носа и устата им излиза слузест секрет. За да подобрите състоянието им, повишете температурата на въздуха и водата, както и влажността. Въздухът обаче не бива да е спарен. Може да направите инхалация, като поставите костенурките върху решетка, разположена над съд с гореща вода от лайка, като парите не бива да превишават 30 - 35 градуса!

Гъбични инфекции:

Дължат се най - често на замърсена вода, прекалено хладен и влажен въздух, на невъзможност костенурките добре да изсушават черупките си. Кожни промени се наблюдават в гънките на шията, сгъвките на крайниците и между пръстчетата. Животните се задържат постоянно на сушата и не приемат храна. Мерките на подобряване състоянието включват облъчване с лъчиста топлина, най - доре утринното слънце, добавяне на противогъбичен препарат във водата и периодично подсушаване на животните.

Повреди на черупката:

Така наречените некрози са меки, разпадащи се на места по черупката, които увеличават размерите си. Причините, картината на болестта и лечението са като при гъбичните инфекции. Омекването на черупката се предизвиква от неправилна обмяна на калция, лошо хранене или липса на ултравиолетови лъчи. Най - напред черупката на животните става мека, нараства неправилно и при напредване на заболяването се деформира. Подобрение е възможно само в началния стадйи чрез пълноценно хранене с жива храна, добавка на витамини и редовмо облъчване на УВ - лъчи.

http://zoo-vet.eblahfree.com/Blah.pl?b-97/m-1234552079/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Заболявания при костенурките

Мнениеот meri » Вто Юни 09, 2009 8:19 am

Пневмония

Костенурки,отглеждани в терариуми често получават леки възпаления,особено при внезапно спадане на температурата навън или даже в стаята.,където се отглеждат.
Продължителното охлаждане може да доведе до пневмония.

Симптоми

Костенурките изглеждат апатично, имат влажни ноздри,по време на дишане от ноздрите се появяват малки мехурчета ,и костенурката изпуска хрипове или свиствене.Нейната способност и гмуркане са чувствително нарушени.

Лечение

Животното трябва да се изолира и държи на топло и чисто.Добре е да се приложи облъчване с инфрачервена лампа (30 мин.)или с ултравиолетова от типа на "Вита -Лукс" (10 мин.).След това въведете орално със спринцовка витамин А и Д ,ако е необходимо .
Добър ефект оказва инжекция с тетрациклинова серия (терамицин, ауромицини др.), и други антибиотици.При дозиране трябва да се определи доза 50 мг на 1 кг телесно тегло за първия ден,след това 30 мг на 1 кг в продължение на 3-6 дни.Добавете таблетка водорден пероксид във водата ,за да предпазите лигавицата.

http://webmvc.com/terra/cherepah/bolezn/94-pnevmon.php
превод:meri

Туберколоза

Туберколоза от бактериален произход въшно прилича на пневмония.

Симптоми

Те са сходни с тези,които описахме при пневмонията , при туберкулозата липсват мехурчета от ноздрите.Има случаи ,разказани от терарасти за смърт при туберкулоза.Аутопсията и изследванията са показали ,че тя е хранена с аквариумни рибки ,болни от тази инфекция.
Туберколозата е няколко вида и се предава не само по елементарен път ,но и от външна зараза.Само бактериологичната лаборатория може да потвърди диагнозата с помощта на посявка на култура.

Лечение

Няма лечение в медицината.Освен ако в неострата й форма на топлинен стрес с помощта на инфрачервена лампа или UV облъчване ,витаминни добавки,пълноценно ,разнообразно хранене могат да спомогнат оздравяването.Много са важни профилактичните мерки.
Трябва да помните ,че хората с отслабен имунитет или други заболявания ,лошо хранене ,много повече са възприемчиви на туберкулозната инфекция.Това заболяване рядко се предава.

http://webmvc.com/terra/cherepah/bolezn/95-tuberk.php
превод:meri

Обезводняване

Причини: проблема е актуален, при повишено съдържание на протеини в храната.За да се отделя добре пикочната киселина с урината,костенурката трябва да пие достатъчно количество вода.
Проблем има при продължително превозване, хранене със суха храна,липсата на вода,продължително зимуване. В репродуктивния период на женската и след това и на малките давайте достатъчно количество вода.

Симптоми: обезводняване даже за кратък период от време може да има сериозни последици,води до развитие на висцерална и ставна подагра.
Симптомите са: липса на уриниране, загуба на еластичността на кожата, загуба на тегло.

Лечение: осигурете достъп до вода, въведете р-р с глюкоза.

http://www.cherepahi.ru/content/view/451/123/

Изображение

Падане на ноктите

Симптоми: могат да паднат напълно или частично.

Причини: ноктите могат да се травмират от грунта или декорацията,също е възможно деламинация или загуба на нокти при недостиг на калций.

Лечение: ако мястото на падащия нокът кърви, обработете го с водороден прекис,окситетрациклин или спрей. Ако след няколко дни има възпаление-най-добре се обърнете към лекар,защото може да има загниване.
Във всеки случай трябва да се дава калций за укрепване на ноктите и целия организъм.Елементите от дизайна на терариума, от които може да се нарани,по-добре махнете.

http://www.cherepahi.ru/content/view/855/123/

Алергия

Алергията при костенурките е много рядка,но може да бъде от постелката(пясък, дървени стърготини, глина,прах или др, алергени).


Признаци: ако няма признаци на други заболявания,секрета от носа е чист,прозрачен,не е мътен.

Лечение:премахнете всички потенциални алергени,сменете постелката, не давайте някой храни временно.Ако хремата не изчезне след 5 дни,обърнете се към лекар.

http://www.cherepahi.ru/content/view/447/123/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Заболявания при костенурките

Мнениеот meri » Вто Юни 09, 2009 8:23 am

Диария (чревни нарушения)

В продължение на няколко дни костенурките не се хранят.Предложете им топъл разтвор фурадонин или фурацилин,в който е разтворена таблетка таналбин или активен въглен,
които често дават добри резултати .Ако се сблъскате със салмонела добавете във храната хлорамфеникол 50 мг на 1 кг телесна маса през седмицата.Но само бактериологична посявка може да диагностицира тази проява
на чрревно нарушение,в такъв случай трябва да се консултирате с лекар, ако разстройството продължава.

Костенурките имат малка роля в заразяването на хората, освен ако са носители на бацил-Салмонела, предизвикващ някои видове дезинтерия ,и периодични избухвания на епидемия сред децата в САЩ И Европа са били разглеждани като последица от игра с домашни костенурки.

http://webmvc.com/terra/cherepah/bolezn/96-diareia.php
превод:meri

Паразитни червеи

Има много видове нематоди (кръгли червеи) при костенурките се срещат и лентoвидни.Само при една популация костенурки( Chrysemys picta),в САЩ са наблюдавани 14 вида кръгли и плоски червеи.
За да се определи вида им се изследват фекалии ,но е изключително трудно.Костенурките са изложени на паразитни инфекции ,защото понякога имат навик да си ядат някой видове изпражнения.

Лечение

С цел профилактика се почистват водоемите и участъците на сушата,като се почиства от фекалиите.За лентовидните червеи се препоръчва еднократна доза Дронцит 25мг на 1 кг телесна маса .За нематодите от определен вид ,такива като Capillaria ,лечението се удължава до 5 дни,то се повтаря след 2 месеца.
В миналото се е използвало Пиперазином,а препарата Молевак е за лечение при болни хора ,добър е за острици.Лечение от глисти на сляпо не е добър и действен начин в борбата с инфекциите,голяма част от червеите могат да бъдат определени след изследване на фекалии,а лечението изписано от ветеринар.Трябва да знаете ,че някой противоглистни средства могат да предизвикат сериозен страничен ефект ,
ако злоупотребявате с тях.Някой от тях даже и в малки дози могат да бъдат смъртоносни за животните.

Травми

Ухапвания и други травми при водните костенурки се случват постоянно.Много често агресивни мъжкари са в ролята на "провокатори",когато се опитват да се чифтосват ,понякога хапят женската за врата.Такива рани трудно заздравяват ,защото мъжките постоянно атакуват раните преди да са заздравели.Има едно разрешение на проблема : изолация.
Костенурките са склонни към агресия ,препоръчва се да се държат в широки обемисти аквариуми с голям брой укрития.Също така е разумно да се определи приемличо съотношение на половете-една двойка или на един мъжки-две женски.

Лечение

Напръскайте раната с гентамицин сулфат или намажете с някакво мазило съдържащо антибиотик.Изолирайте костенурката и я дръжте на сухо няколко дни,на пода на аквариума поставете дебел слой от влажни вестници.Това е особено важно, ако вашата костенурка е получила травма в областта на пластрона: за това са подходящи няколко вестника,списания не са подходящи. Ако лечението е продължително костенурката се пуска във вода за кратко време,а след това отново се изважда.

http://webmvc.com/terra/cherepah/bolezn/100-travm.php
превод:meri

Изгаряне

Това се случва ако костенурката прегрява при използване на UV лампа.За малки изгаряния се прилага 1% танин или подобно омекотяващо средство.
В случаи на големи и сериозни изгаряния курса на лечение трябва да проведе лекар,защото той може да зашие или запечати раната.

http://webmvc.com/terra/cherepah/bolezn/101-ozhog.php
http://webmvc.com/terra/cherepah/bolezn/97-parcher.php
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Заболявания при костенурките

Мнениеот meri » Нед Сеп 27, 2009 9:02 am

Заразяване на кръвта(сепсис,септицемия)

Причини: всеки на пръв поглед дори и незначителен гноен процес или инфекциозно заболяване може да стане причина за сепсис.При травми,болестотворните бактерии може да попаднат в кръвта и с кръвотока да се разпространят по цялото тяло.Също така се поразяват и вътрешните органи,костенурките с всеки изминал ден стават все по-зле.Инфекциите може да възникнат и поради следните причини: неправилно отглеждане или преекспониране.Освен това до сепсис води хроничната пневмония 2 стадий,некротичен стоматит,гноен септичен артрит,язви на черупката.

Симптоми: летаргия,повръщане,кръвоизливи по лигавицата на езика и венците,екхимоза по щитовете на нагръдника,която понякога става изцяло с червеникав оттенък.Хеморагията може да бъде определена визуално по щитовете на черупката и епидермиса (мека кожа).Други симптоми могат да бъдат полидипсия,жълта склера,цианоза на лигавицата на устата и клоаката,фекалии (тъмно-зелени или тъмно-кафяви на цвят),отделят се рядко и в малки количества.
При остра форма на сепсис животните умират в разстояние на 1-7 дни.Симптомите са сходни с острата форма на сепсис,забелязва се при перитонит.
Перитонита се среща рядко при женски костенурки,в такъв случай се развива целомичен оток и липсва системна хеморагия.В много случаи процеса отнема продължително време и преминава в хрониосепсис.Прогнозата във всички случаи е много сериозна,при хроничен сепсис костенурката може да преживее 6-8 седмици.

Лечение: не е ефективно,провежда се от лекар-херпетолог,включва интензаивна терапия с антибиотици и цялостна грижа.

http://www.cherepahi.ru/content/view/117/123/
превод:meri

Запек

Запека при костенурките,особено при сухоземните е обичайно явление.Времето за транзитно преминаване на храната в стомашно-чревния тракт зависи от много причини и при средноазиатските може да бъде удължен до 55 дни,без да причиняват влошаване на общото състояние.
Запека може да допринесе до голямо образувание в областта на таза,това може да бъдат stercorous камък,пикочен камък,чуждо тяло,тумори на меките тъкани(тумор,абцес,кистозен бъбрек).

Причини:ниски температури,обезводняване,бедна и еднообразна храна, излишък на фибри в храната,възпалителни процеси в клоаката и ректума,малки тумори или паразити в дисталния отдел на дебелото черво.Постоянния стрес например,ако костенурката играе с деца или домашни животни,също може да предизвикат запек.

Лечение:
- топла вана с температура на водата до 36 С
- разнообразна храна (не давайте банани)

Ако това не помогне,заведете костенурката на лекар,ако нямате такава възможност опитайте следното:
- очистително или клизма,след това топла вана за 2-3 часа ежедневно.
- вазелин(5мл/кг)или рициново масло(2 мл/кг),сонда в стомаха с помощта на катетър
- при липса на фекалии-консултация с лекар
Ако няма ефект през седмицата,заведете костенурката на лекар,за да назначи рентген с бариева каша.

http://www.cherepahi.ru/content/view/96/123/
превод:meri

Метеоризъм

Причини: обичайно е при сухоземни костенурки и може да бъде придружено от запек.Освен това е предизвикан от излишък на захар и недостиг на сурови фибри в храната(при хранене с леко зелени и сладки плодове, грозде, краставици, и особено бял хляб и мляко).

Симптоми: метеоризма предизвиква компресиране на други органи и предимно на белите дробове,тъканите обхващащи аксиларните и ингвинални ямки,в основата на бедрата се стесняват към периферията и излизат под черупката,външно напомня оток.Задните крайници може да са неподвижни,общото тегло на костенурката остава в норма и видимо външния "оток" е придружен от дихателни движения.

Лечение:
- суспензия сорбенти(активен въглен),сонда в стомаха
- препарати от пречистена целулоза
- ден-два след началото на лечението се въвежда methylsulfateи костенурката се поставя във топла вана,преди инжекцията може да се направи нош-па
- от диетата се изключват плодовете,хляба,краставици,увеличава се дела на зеленчуците и билките,съдържащи сурови фибри.

http://www.cherepahi.ru/content/view/98/123/
превод:meri

Белодробен оток

Причини: оток на белите дробове често се оказва последен стадий от много заболявания.

Симптоми: летаргия и увиснала глава се сменят с пристъпообразна увеличена активност, нарушена координация, костенурката произвежда звуци на кихане и хвърля главата си назад почти на 90% нагоре,устата може да бъде отворена, от устата и ноздрите изтича пенест,понякога бледо-розов секрет. В стадии на оток са необходими спешни мерки.И даже тогава шанса на костенурката е минимален.

Лечение: за съжаление няма.Въпреки всичко може и да има малък шанс,но веднага трябва да се обърнете към лекар.

http://www.cherepahi.ru/content/view/114/123/

Онкологични заболявания

За съжаление диагностиката на туморите при костенурките е много сложна, а лечението без перспектива. Да се уточни характера на тумора,може само след хистологично изследване.

При костенурките се срещат туморни заболявания както при останалите животни,но диагностиката е затруднена,защото повечето тумори на вътрешните органи не се определят нито визуално, нито при палпация. Общите симптоми могат да включват кахексия,летаргия, увеличаване на теглото,неврологични разстройства.

В ранен стадий хирургичната намеса може да се окаже сполучлива (обгаряне или ексцизия на тумора с електрически нож).

http://www.cherepahi.ru/content/view/116/123/

Затлъстяване

Превишаване калориите на диетата може да предизвика ненормален растеж при младите животни и затлъстяване при възрастните. Обикновено това се дължи на излишък от мазнини и протеини в храната,особено при недостиг на калций и вит.А,Д3,Е.

Заболяването е характерно за месоядните костенурки. Някой костенурки предпочитат храна от животински характер, други получават неадекватна храна:мляко и млечни продукти,хляб,каши...
Костенурка,която получава нормална храна с достатъчно количество груби влакнини, не може да "преяде". В такива случаи затлъстяването е малко вероятно и причината за това е асцит, хепатит или бременност.

Симптоми: млади костенурки получаващи високопротеинова храна, често имат непропорционално големи размери на черупката ,по отношение на слабите и крехки крайници. Там се вижда и изпъкнала мазнина на бедрата.
При костенурки със много светли щитове,под които се събира течност имат остеомиелация с нарушени функции на бъбреците и ацидоза.Изхода от такава патология предимно е бъбречно заболяване или подагра.

Лечение:

- диета с намалено съдържание на протеини и повишено съдържание на влакнини;

- инжекции с вит.Е в качеството си на оксидант;

- тироксин;

- при оток- Haemodesum intratselomicheski (5 - 10 мл / кг / ден),продължителността на лечение: 2-3 седмици.

http://www.cherepahi.ru/content/view/82/123/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Заболявания при костенурките

Мнениеот meri » Чет Юли 01, 2010 5:56 pm

Отравяне при костенурките

Хранително отравяне

Причини: отравяне може да се получи ако костенурката изяде отровно растение по време на разходка,или от някой съоръжения съдържащи токсични вещества.Костенурката също така може да се отрови от нещо на пода в жилището,или ако случайно изяде дървени стърготини.Повечето от останалите токсини попадат в стомаха на костенурката при поглъщане на почвата.

Водните костенурки,които се отглеждат в аквариуми, с възрастта започват да ядат все повече водорасли.Някой от тях могат да предизвикат интоксикация, безвредни са " плаващите" водорасли.

Симптоми: запек, неспокойно поведение.

Лечение: ветеринар трябва да направи изследване,рентгенография, след това да назначи промивка на стомаха и съответното лечение с медикаменти.


Медикаментозно отравяне

Причини: костенурките са по-чувствителни към приемането на различни аерозолни препарати против насекоми, кърлежи, мухи....

Симптоми:

- вторични неврологични симптоми: увисване на главата, летаргия, манежни движения, тремор, понякога припадокообразни спастични движения.

Лечение: лекар трябва да направи преглед и да назначи лекарства.

НЕ СЕ ОПИТВАЙТЕ ДА ЛЕКУВАТЕ КОСТЕНУРКАТА САМИ.

http://www.cherepahi.ru/content/view/100/123/

Удавяне

Причини: неопитните любители често пускат младите костенурки в аквариум с прекалено високо ниво на водата. Водните костенурки се нуждаят и от места без вода, където да почиват и да се греят. Ако в аквариума има само вода, костенурката ще потъне и ще се удави. Много често младите водни костенурки се заплитат в растенията,притискат се към камъните,остават зад филтъра и потъват.Всички тези опасности трябва да бъдат отстранени от аквариума.

Лечение: можете да се опитате да спасите костенурката, защото нейното сърце може да започне да бие отново, ако е спряло за няколко часа.За това костенурката отпуска глава ниско долу към земята и излива водата от белите дробове.Можете да опитате изкуствено дишане " уста в нос". Ако успеете да реанимирате костенурката, трябва да премине курс антибиотици, за да оздравее бързо.

http://www.cherepahi.ru/content/view/115/123/

Чернодробна недостатъчност (жълтеница)

Причини: развива се при затлъстяване, хронична хиповитаминоза А, след прием на хепатотоксични препарати, при патологично протичаща бременност, при някой хранителни отравяния, холелитиаза,подагра и различни инфекции.

Симптоми: при жълтеница се променя цвета на склерата, устната лигавица и кожата, придобива изразен оранжев цвят.Обикновено костенурката има нормално или наднормено тегло,фекалиите са светло - сиви, с цвят на цимент или даже гипс, пастообразни и зловонни,костенурката престава да се храни.
Урината е зелена на цвят.
Диагнозата се поставя по клиничните признаци,провежда се биохимичен анализ на кръв.

Лечение:

- веднага се обърнете към лекар за да назначи лечение;

- витамините от група В в лечебни дози, ежеседмично в продължение на 1 месец.

При липса на положителна динамика в продължение на един месец,прогнозата е неблагоприятна.

http://www.cherepahi.ru/content/view/83/123/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Заболявания при костенурките

Мнениеот Надежда » Вто Юни 12, 2012 12:17 am

Леле откога търся какво и има на моята костенурка... ходих по ветеринари, но така и не попаднах на някой, който разбира.... От тук написаното идеално съвпада Падане на нокти ... Дано всичко да бъде наред [mood_feelings_hurt.gif]
Надежда
Животинче с въпрос
 
Мнения: 4
Регистриран на: Пет Май 25, 2012 12:21 am

Re: Заболявания при костенурките

Мнениеот kotence » Съб Окт 13, 2012 6:13 pm

Костенурката ми плува с корема нагоре, не може да се гмурне въобще, вадя я и е жива, но не знам какво й е.Не ми прилича на никое от тези заболявания, какво да правя?
Аватар
kotence
В ятото
 
Мнения: 111
Регистриран на: Нед Ное 13, 2011 8:59 am


Назад към Влечуги