[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Градинско езеро за костенурката
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Градинско езеро за костенурката

Градинско езеро за костенурката

Мнениеот meri » Вто Юни 08, 2010 7:26 pm

Всички местни видове костенурки са защитен вид в България. Статията не подстрекава отглеждането им, целта е само да ви помогне с идея как да си направите езеро, ако желаете да отглеждате червенобуза костенурка на двора или вид, който не е местен.


Сухоземни костенурки- сводобно отглеждане в градинско езеро

Можете да позволите на костенурката да живее в градината при условие, че:

1. Градината трябва да бъде напълно оградена, за да предовратите бягство.

2. Стълбата трябва да бъде защитена.

3. Растителните и цветни лехи трябва да са оградени( в противен случай растенията и цветята ще станат източник на храна за костенурката, също така тя може и да пострада).

4. В градината не трябва да има отровни растения и никакви отровни вещества не трябва да се съхраняват на открито (пестициди и инсектициди).

5. Да няма опасност от падане на костенурката от градинарски инвентар наблизо.

6. Градинското езеро трябва да бъде защитено от възможно падане на костенурката (ако имате сухоземна костенурка).

7. Градинското езеро трябва да бъде лесно достъпно за костенурката ( ако имате водна) чрез ниска могила. Малките рибки и растения в езерото са подложени на опасност от страна на костенурката.

Устройство на езерцето:
Екосистемата във вашето езеро осигурява благоприятна среда за животното и растителния свят, което не се вижда често в природата. Разнообразните видове животни, колоритната зеленина и цъфтящи растения правят езерото не само прекрасно място за почивка, но и безценна екосистема за растенията и животните.


Изображение

Изображение

Изображение


Конструкция и оформяне на езерото

При оформянето на езерото можете да дадете воля на фантазията си,но не пренебрегвайте съветите и препоръките:

Изображение
Идеално време за построяване на езерото е през пролетта.По това време растенията са натрупали достатъчно сила за растеж и развитие. През пролетта и лятото топлата вода ускорява растежа на растенията.

Можете да го построите и през есента, докато все още има топли дни. Независимо от това, растенията могат да се засаждат през пролетта (април), когато температурата на водата става по-висока от 15 С.

Размер на езерото

За да осигурите функциониране на биологичния цикъл на езерото и да го доближите до естествени природни условия, площта трябва да бъде минимум 10 m2 ( или 3,20 м /3,20 м). Езерото трябва да има минимална дълбочина от 1 м, това се прави поради две причини:

1. При силно прегряване на водата през лятото рибите и другите живи същества могат да се скрият в прохладната вода на дъното, по-богата на кислород.

2. Най- добра температура на водата през зимата е +4 С.При температура +4 С водата има най-голяма плътност и пада надолу. По време на зимните студове с температура до -20 С температурата на долните слоеве на водата в езерото ще бъде +4 С. Това е възможно при дълбочина на езерото 1 метър и повече. Ако езерото не е достатъчно дълбоко не може напълно да замръзне.

Избор на място

Мястото на езерото се препоръчва да се осветява от слънцето няколко часа през целия ден. По възможност не правете езерото в непосредствена близост до дървета с голямо количество опадащи листа или игли. Падащите в езерото листа и игли започват да гният и силно замърсяват водата. Получения дефицит на кислород заплашва нормалното съществувание на рибите и другите обитатели на езерото. Освен това иглите трудно се почистват от водата. Ако езерото е разположено близо до големи дървета,практически е невъзможно да избегнете увреждане на кореновата им система при провеждане на земеделска работа.В такъв случай внимателно и не много силно обрежете корените на дърветата. Това ще предизвика формирането на по-малки силно разклонени леторасти, което ще спомогне за по-добър растеж на дървото.

Готово езеро

В практиката намират приложение и готовите езера от пластмаса и обособени от специално фолио за езерце. Предимството на готовите езера е високата якост и лесно монтиране.

Готовите езера имат ограничени размери, дълбочината им не надвишава 80 см , което е недостатъчно за зимуване на риби. Почти всички готови езера имат стръмни стени и трябва да се оборудват допълнително със специални "изходи", за да не се превърне езерото в случаен капан на случайно попаднали в него животни.Разбира се формата и размерите не могат да съответстват на индивидуалните изисквания.

Фолио за езеро

Предимството на фолиото се изразява в това, че може самостоятелно и леко да направите основата със желаните размери и форми, дълбочината също не е проблем. Като материал за направа на такова фолио е широко използвания и добре познат и тестван поливинилхлорид (PVC),който се различава със трайност и устойчивост на студ. Обикновено, дебелината на слоя варира от 0,5 до 1,5 мм. Изполването на по-дебел слой се препоръчва за големи езера, фолио с PVC покритие не е подходящо за езеро. Под влияние на метеорологичните условия,слоевете на фолиото се отделят и се нарушава целостта на покритието,и основата на езерото става нехерметична.

Брезента съдържа токсични тежки метали,за това в никакъв случай не трябва да се използва.
При покупка на фолио обърнете внимание на качеството му, а не на цената. То трябва да бъде устойчиво към ултравиолетовото излъчване и замръзване, в противен случай бързо ще се разруши. Освен това трябва да бъде екологично безопасно за обитателите на езерото.

Преди да купите фолио, направете чертеж на езерото (надлъжно и напречно сечение), нанесете всички дълбочини, тераси с растения и т.н., също така брега на езерото със ширина около 70 см.Препоръчваме да използвате мащаб 1:50.Ако вече сте изкопали езерото, можете да използвате въже за измерване.За да направите това, прикрепете въжето по дължина и напречно на изкопа. След това измерете с помощта на въжето.

Примерно укрепване на брега

Внимание:
Преди да укрепите брега, напълнете езерото с вода. За укрепване и оформяне на брега подхождат камъни , които можете да поставите по склоновете.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Изкопаване на яма за езерото

На избраното от вас място изкопайте яма и направете тераса за растенията. Не забравяйте че различните растения се нуждаят от различни нужди, външния вид на бреговата зона се определя до голяма степен от горната тераса с растения. Наклоните и разликите между отделните тераси тряба да бъдат колкото може по-изгладени.
В повечето случаи идеално е съотношението 1:2, височина 50 см, дължина 1 м.
Ако езерото е разположено на морава,направете окопи около мястото. Плодородния слой земя е идеален за цветни лехи.

Нивото на земята по ръба на езерото:

Следете края на езерото да се намира на едно ниво, в противен случай след напълване с вода по-високата страна на брега ще се подава от водата.

Проверете нивото като използвате маркуч.Купете няколко метра прозрачен маркуч и напълнете по-голямата част от водата, като избягвате въздушните мехурчета, поставете маркуча в ямата. Няма значение дали маркуча е прав,огънат или усукан, нивото на водата в различните краища винаги е едно и също.

Изравняване на ямата за фолиото

След като ямата е готова, внимателно махнете от нея всички остри предмети, след това го засипете със слой ситен пясък и трамбовайте. По стръмните склонове поставете субтрат от ватирано платно за защита на фолиото.

Изображение

Изображение
Преливник

Трябва да определите място за оттичане на излишната вода, образувана по време на дъжд. На избраното място поставете пластмасова тръба така, че излишната вода да изтича през нея , тръбата трябва да бъде залепена за фолиото. Обезателно поставете решетка на входа на тръбата, така че да не може да излизат обитателите на езерото.Освен това се препоръчва да поставите камъни на тръбата, за да предпазите младите риби.
Полагане на фолиото

Колкото е по-топло на вън,толкова по-еластично е фолиото,по-лесно приема формата на бъдещото езеро и образува по-малко гънки. За това поставяйте фолиото когато е топло, вземете си и помощник. Вземете фолиото за краищата и го разстелете над ямата, спуснете го вътре. Внимателно изгладете гънките доколкото е възможно.


Изображение

Дънна почва

Сега вече можете да поставите дънната почва, на участъци с голяма дълбочина е достатъчно да поставите слой почва с дебелина около 1 см, защото с времето по естествен път ще попадне достатъчно количество друг материал. На другата тераса за растенията слоя на грунта трябва да бъде 5-8см. На стръмните склонове плътно се подреждат камъчета. Горната тераса за растенията все още не се запълва.
За дънна почва е добре да се използва чакъл или камъчета, но никога градинска почва или нейния растителен слой.

Фолиото ще издържи дълго време,ако на дъното ямата е покрита с пръст напълно,а склоновете със рогозка, която ще предпази фолиото от слънчевата светлина и ще позволи да се отглеждат растения.


Изображение
Важно е да се знае обема на водата в езерото,за да можете да се грижите за нея.

Съвет за пълнене на езерото с вода

Не напълвайте езерото с вода наведнъж,правете го на няколко етапа, водата оказва силно налягане на фолиото и грунта.
При напълване на езерото с вода на няколко етапа фолиото ще има достатъчно време за адаптация към умерено нарастващото налягане на водата. Следете пълненето да не става със силна струя, в противен случай ще разрушите декора и почвата ще ерозира. Най-добрият начин за изпращане на поток от вода е в плитък контейнер или кофа, поставена в основата на езерото. За да извадите съда от езерото, предварително го вържете с въже, не използвайте за тази цел контейнери ,които са били в контакт с почистващи препарати или други химикали.

http://www.sera.de/index.php?id=216&L=11&type=h
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Градинско езеро за костенурката

Мнениеот meri » Сря Юни 09, 2010 6:04 pm

Езеро за костенурки

В езерото за костенурки можете да отглеждате няколко видове костенурки наведнъж, с растителност,която е подходяща за тях.Този вид езеро се различава от езерото предназначено за отглеждане на рибки.Едната страна на такъв водоем трябва да бъде по-дълбока, а противоположната трябва да има изход към брега, за да могат костенурките да влизат/излизат. Тъй като костенурките са земноводни животни, те имат нужда да прекарват по няколко часа на ден на повърхността и да се греят на слънце. Ще бъде добре ако брега е оформен с кръгли,заоблени камъни по които костенурките лесно ще се придвижват извън езерото без да се наранят.

До като костенурките в езерото са малки, по- добре и то да бъде малко. Височината на водния слой трябва да бъде не по-висока от дължината на самите костенурки. Убедете се че около водоема няма никакви пукнатини в земята или остри камъни, където могат да се порежат. Преди поставянето на костенурките в езерото задължително почистете водата от хлора и други химични елементи, които могат да се съдържат в нея. Обема на езерото може да варира с различни нива на дъното, за да могат костенурките свободно да плуват и почиват.

Водните костенурки задължително трябва да чувстват дъното под себе си, това може да бъде голям камък, пясъчно дъно или част от мястото което излиза от водата- костенурките се нуждаят от някой от посочените предмети, който излиза от водата, за да може да излезе от езерото на въздух. Женските се нуждаят от сухо място, когато стане време за снасяне на яйцата.

Ще бъде добре ако направите около езерото своеобразно ограждение,защото костенурките могат да избягат. Освен това такова ограждение ще попречи на малки хищници да се приближават към езерото като по този начин защитавате живота и здравето на костенурките.В такива случаи се поставя телена ограда, но трябва да я закопаете дълбоко в земята, защото костенурките имат склонност да подкопават,особено когато вече са " на възраст".

В езерото за костенурки трябва да има повече укрития, те позволяват на костенурките да преплуват от по-топлите места в прохладните.Особено в слънчеви дни те ще се крият в сенчести зони. Големи гъсталаци от растения, плаващи растения, скали и корени могат да служат като отличен подслон.

За езерото ще ви трябва специален филтър. Пестициди,амоняк,нитрати и нитрити са вещества, от които трябва да защитите костенурките. Ако храните правилно костенурките, всички отпадни продукти ще бъдат във водата и с тях ще се справя филтъра.

Водните костенурки много замърсяват като се хранят и за това в езерото могат да плуват остатъци от храна. Поради тази причина водата трябва да се подменя два пъти в седмицата по 10- 25 %. При подмяната не забравяйте да следите за температурата на доливаната вода, за да не се получи температурен скок на водата. Ако костенурките замръзнат, ще се откажат от храната. За регулиране на температурата в студено време можете да използвате луминисцентно осветление, определяйки по таймера колко време да свети лампата,имитирайки слънце.

Когато задействате езерото не забравяйте да посадите растения, те не само ще служат за укритие, но и ще бъдат природен филтър. Внимавайте с избора на растения, защото костенурките може да се насладят на вкуса им.

http://www.aquafanat.com.ua/pages-view-362.html
превод:meri

http://www.aquaticcommunity.com
Перевод Юлия Матухно.Изображение
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Костенурки - Testudines

cron