[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Отглеждане на брадата агама
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Отглеждане на брадата агама

Отглеждане на брадата агама

Мнениеот meri » Вто Юли 27, 2010 3:30 pm

Отглеждане на брадата агама

Кратко запознаване

Изображение
Изображение Изображение


Родината на брадатата агама е Австралия, въпреки че австралийците строго пазят природните си богатства и е много трудно да се изнесат даже местните видове,все пак известен брой гущери попаднали извън пределите на страната,някой от тях успешно се адаптирали в новата си родина и започнали успешно да се размножават.

По-рано всички брадати агами се отнасяли към рода Amphibolurus, по-късно гущерите се разделили на два вида от рода Amphibolurus и Pogona. Към първия се отнасят три вида,които са изключително редки,както повечето австралийски видове. В рода Pogona са включени седем вида,в това число и брадатата агама.

Всички видове брадати агами обитават сухите места в Австралия, отличителна черта на тези гущери е повече или по-слабо развитата "брада", образуваните бодли. Особено добре се забелязва при полово зрели мъжки. В плен зад границите на Австралия се отглежда само един вид- брадата агама, или брадат гущер (Pogona vitticeps).

Pogona- среден размер гущер с широко сплескано тяло,главата е широка,плоска с триъгълна форма.На предната част на шията се намират бодли, разположени въ вид на буквата V. Ъглите на устата,областта около ушите и особено гърлото са покрити с остри бодли. Когато животното е в опасност, то надува гърлото си, в резултат острите бодли се повдигат,показвайки характерната тъмна брада.В зависимост от степента на възбуда, брадата може да бъде от тъмно - сив до черен цвят,при мъжките е по-добре развита и тъмно оцветена.

Силните крака имат къси пръсти с нокти, крайниците са украсени в сиво или кремаво- кафяв или черен цвят,челюстите са белезникави.Окраската на животното зависи от настроението му,по страните,между предните и задните крака,има група бодли.
При мъжките,главата е по-широка,отколкото при женските, а опашката -по- дебела.Основата на опашката при мъжките е забележимо удебелена около hemipenisa,определянето на пола при неполово зрели животни е затруднено.Дължината на възрастните е 40-60 см, около 40 % от нея е опашка.В плен е много трудно да се срещне гущер с дълга опашка,защото при съвместно съжителство,младите гущери често откъсват парчета от опашката.Раната бързо заздравява,гущерите не реагират на липсата.За съжаление опашките при брадатите агами не регенерират.

Брадата агама живее живее в сухи каменисти или полусухи места с редка растителност,живее предимно на земята,но може да се срещне и по дърветата,огради и други възвишения. Често се среща в населени места, топлолюбив дневен вид, но в жегите се стреми да се скрие в дупки за да се защити от слънцето.

На Запад развъждат и цветови вариации на брадата агама.

Брадатите агами много бързо стават ръчни:
Изображение Изображение

Изисквания към терариума

Отглежда се в тераруим от хоризонтален тип с добра вентилация. За възрастните животни се изисква голям терариум, на едно животно е необходимо помещение с площ на дъното 80/50 см и височина около 50 см.При отглеждане на двойка или група ,терариума трябва да е значително по-голям.
Но на практика много често животното се купува спонтанно:отишли,видяли,купили.
В началото за отглеждането на 1-3 млади животни ще бъде достатъчен пластмсов терариум с дължина 46-50 см, ширина около 30 см,височина 17-20 см.Такива терариуми често се продават в зоомагазините,но те имат много недостатъци,пластмасовите стени под въздействието на острите нокти бързо се покриват с драскотини,при миене стените често се напукват,освен това пантите на вратите са от прозрачен полиестер,след време става крехък и чуплив.

Още един недостатък на терариум с разположена отгоре врата,животните знаят че всеки предмет отгоре може да бъде опасен: повечето хищни птици нападат именно отгоре.За това когато искате да нахраните животното, да смените водата в поилката или да го вземете на ръце,пред погледа ви ще се изправи надута брада и отворена уста. След седмица ще ви омръзне такова поведение и ще си спомните думите на продавача.

За такава реакция на агамата е виновен стопанина й.Вземете я в ръце и след няколко минути ще стане ласкаво същество, което блажено "мърка".
Изображение

Извод: терариума трябва да бъде с предна врата.

Тъй като агамата е пустинен гущер, не трябва да има проблеми с избора на материал за терарауима. Подхожда водоустойчив многослоен шперплат,в краен случай фазер,набити на рамка дървени ламели ( но този вариант не е подходящ и подхожда за временно жилище).За да увеличите годността на терариума,покрийте го със лак за дърво,предназначен за вътрешна и външна работа. Терариума може да се направи и от стъкло, но плексиглас не подхожда.

Не забравяйте вентилацията, при влажен и мръсен въздух може да се появи заболяване на кожата. Отглеждане на гущер в терариум с лоша вентилация води до бактериални и гъбични заболявания на кожата и дихателните органи.

За да не излиза на разходка сам,поставете ключалка на вратата.
За оформяне на терариума се използват плоски камъни,корени,изкуствени растения.Живите растения трябва да се посадят в саксии заобиколени с големи камъни, но запомнете че гущера обича растителна храна и може да изяде декорацията.

Осветление и отопление

Както всички пустинни дневни влечуги,за брадатите агами са много важни високата температура и силното осветление,освен видимите за хората части на спектъра, за животните са важни и неговите компоненти, по-специално ултравиолетовата светлина.

Ултравиолетовите А оказват влияние на поведението на животните, особено на тяхното възпрозвеждане, недостига на UV A води до стрес и намаляване продължителността на живот.

Ултравиолетовите В участват в синтеза на вит. D3,в природата брадатите агами синтезират витамините под въздействието на слънчевите лъчи,освен това известна част от витамина се добавя заедно със консумираните насекоми и други животни.

Без витамин D3 е невъзможен правилния калциев обмен,в резултат на нарушен калциев метаболизъм се развива заболяване,известно като рахит.Животните стават сънливи,появяват се тумори, появяват се конвулсии на крайниците.След няколко дни конвулсиите се усилват и ако не се вземат мерки, животното умира.Боледуват предимно млади животни и женски,особено бременни или наскоро снесли яйца.

За да се чувстват комфортно и да не боледуват, в терариума трябва да има лампа,излъчваща видима светлина, и UV лампа.Броя на лампите зависи от размера на терариума,продължителността на осветление е 12-14 часа. Разстоянието между ултравиолетовите лампи и животните не трябва да превишава 30 см.

Задължително условие при отглеждане на брадата агама е високата температура, тези животни могат да натрупват топлинна енергия,за това е необходимо известно време да полежат на слънце или горещи камъни.Животното е способно да се придвижва в относително прохладно време през деня и успешно да преработва храната.

Чували сме за "третото око ",сега можете да го видите,по своето устройство то напомня на истинско око и предава получената светлинна информация в мозъка. Париеталното око стимулира половата активност на животното, свързано с промените в продължителността на деня и спектъра.
Изображение

За да създадете подходящи температурни условия, над големите плоски камъни или корени се поставя грееща лампа. Това може да бъде и обикновена нажежаема лампа,но за предпочитане е да използвате лампа с огледално покритие или uv.

За отопление на терариума през нощта използвайте uv лампа,за да може животното да спи.
Също така за отопление можете да използвате нагреватели,мощността им зависи от размерите на терариума,вентилацията му и температурата в стаята.Поставете един термометър на камъните или корените непосредствено под лампата,а друг -в най- отдалеченото място.
За да не се измъчвате с избора на нагревател,можете да закупите терморегулатор,температурата за агамата на най-горещото място трябва да бъде около 25 С.
Нагреватели или отоплителни лампи трябва да се поставят в метални предпазни решетки,това ще предпази животното от изгаряне.

Няколко думи за отоплителните камъни,те се нагряват до оптимална температура. Те не могат да бъдат поставени в близост до отоплителни лампи, те са по-подходящи за терариум с млади агами.

Постелки

На дъното на всеки терариум трябва да има субстрат,с правилно избраната постелка животното ще се чувства добре,лапите му няма да се плъзгат по стъклената повърхност,няма да се простуди,когато лежи на пода.В същото време терариум със субстрат по-лесно се почиства. Различните видове постелки имат и своите минуси,погълнатите заедно с храната частици пясък могат да станат причина за запушване на червата или стомаха.
Прахта, съдържаща се в някой видове субстрати предизвиква ринит.
А щурците,хлебарките и др.хранителни обекти могат да се заровят в постелката,така стават недостъпни за агамата.
Брадатите агами изискват сух субстрат,за това ще разгледаме най-достъпните.

Хартия

Най-често се използва при отглеждане на болни, намиращи се под карантина новопридобити животни,при подрастващи.Евтина постелка, която лесно се сменя,но терариума не изглежда естетично с нея. Вестниците могат да станат причина за отравяне на животните от мастилото.

Постелка за котешка тоалетна

Изработва се от естествени материали или рециклирана хартия, в случая по-подходящи са рециклирани гранули.Те не са скъпи, добре поглъщат миризмата,при попадане в стомаха на гущера се разлагат без да вредят на животното. Външно напомня частици чакъл с кафеникав цвят.

Пясък

Изглежда красиво в терарауим за пустинни и полупустинни животни.Недостатъка на пясъка са песъчинките попадащи заедно с храната в устата на животното,може да стане причина за запушване на стомашно- чревния тракт и смъртта на животното при несвоевременно оказване на вет. помощ.

Камъни

Така се наричат достатъчно големите камъни с кръгла форма,правилно подбраните по размер камъни са много подходящи за агамата.През деня нагретите камъни под лампата доставят топлина през нощта,създавайки комфортни условия на животното. Между частиците могат да се скрият хранителни насекоми.За разлика от повечето описани постелки замърсените камъни не се изхвърлят, а се използват многократно.За удобство се препоръчва да имате два комплекта грунд: докато замърсения се обработва,чистия и сух се поставя в терариума.

Чакъл

Външно прилича на камъните,но неговите частици имат ъгловата форма,способна да стане причина за травми на животното.

Дървени стърготини

Поради малкия си размер е неподходящ за гущери, животното може да ги погълне,освен това праховите частици попаднали в дихателните пътища може да станат причина за хрема.

Талаш

Достъпна и евтина постелка,добре попива екскрементите и задържа миризмата.Недостатък- трески,които се забиват в тялото и очите на животното.

Кора

Парчета кора с различни размери- не е толкова лоша постелка за брадата агама. Преди използване е желателно да се почисти от праха.

Постелка от нарязани царевични кочани

Специално разработена за използване в клетки с птици,гризачи,порове,също така може да се използва в терариум с пустинни влечуги.
Има вид на гранули,много добре попива влагата и миризмата.Някой тераристи смятат, че ако попадне в стомаха заедно с храната,гранулата набъбва и запушва храносмилателния тракт.В същото време е естествен растителен продукт,който без проблем се разлага в стомаха на животното,особено растителноядните. Екскрементите лесно се почистват от постелката с помощта на специална лъжичка със слотове.

Килим от изкуствена трева

Декоративно покритие,но не е подходящо за целта: брадатата агама съвсем успешно измъква тревички от килима,натрупаните чужди тела в стомаха са повод за посещение на ветеринар.

Вода

Въпреки че това са полупустинни и пустинни животни- водата е необходима. Агамата с удоволствие пие и се къпе,с удоволствие се изхожда в съда за къпане и водата се замърсява,за това трябва редовно да се мие и сменя водата.
Удобно решение е поилка с дозатор,лесно може да пие вода, но не може да се къпе и замърси водата. Препоръчва се веднъж в седмицата животното да се къпе,налива се топла вода (30-35 С) в дълбока вана,нивото на водата трябва да бъде такова, че животното да не може да потъне.Продължителността на къпане е 20-30 мин, следете водата да не изстине прекалено.
След къпането увийте животното с кърпа и го поставете в топлия терариум,не го оставяйте на течение или на пода.
Изображение

Храна и хранене

В плен около 70 % от диетата на брадатите агами са щурци и други безгръбначни,също така агамите се хранят с растителна храна- листа от зелена салата, настъргани моркови,зеле,ябълки,различни плодове и зеленчуци.Полезно е да добавяте в храната диво растящи растения (мокрица,глухарче,детелина),не ги събирайте в близост до автомобилни пътища,уверете се че тревата не е пръскана с някакви химикали.Задължително добавяйте в храната 3-5 пъти в седмицата ( за млади- всеки ден) калций ( без фосфор) и 1-2 пъти в седмицата - мултивитамини. Периодично на възрастните гущери може да се дават голи мишки,с удоволствие се хранят с варено яйце,нетлъсто месо ( пилешко филе).
Приучете агамата постепенно към специализираната гранулирана храна,възможно е и да я отказва.
За да не поглъщат от грунда заедно с храната,е желателно да използвате хранилка,след хранене остатъците храна се прибират.
При желание можете да научите животното да взима храната от пинсета, но такъв метод не е много приемлив.

Отглеждане на чист въздух през лятото

В горещи летни дни можете да заведете агамата на вилата или да я разходите по тревата. За да не я загубите,поставете й нагръдник с повод.Пазете я от нападение на котки,кучета,врани или др. хищници.
Много е полезно през лятото да я държите в специално ограждение на балкона или на вилата,отбелязано е че животни отглеждани на чист въздух през лятото,понасят зимата по-добре и по-малко боледуват.

Терариума за такова отглеждане трябва да е изработен от здрава мрежа и плътно затворен,задължително трябва да има навес,за сянка.Без сянка животното може да получи слънчев удар,не поставяйте терариума на течение.
При спадане на дневните температури до 20-22 С, а на нощните до 16-18 С, внесете животното вътре или поставете нагреватели в терариума. В облачни и дъждовни дни,дръжте животното в топло помещение.

Профилактика на заболяванията

Намерете квалифициран лекар,който разбира от гущери,за да не боледува животното ви, спазвайте някой препоръки:

1. Спазвайте температурния режим, не отглеждайте животни при много ниски или много високи температури,даже пустинния гущер може да получи топлинен удар.

2. Задължително поставете в терариума UV лампа.

3. Отглеждайте гущера в голям терариум,карайте животното да се движи повече,направете различни лабиринти,пособия за лазене.Скуката и недостатъчните движения са една от основните причини за лошото самочувствие на животното.

4. Не допускайте лоша вентилация или течение в терариума.

5. Не отглеждайте пустинен гущер при висока влажност на постелката и въздуха.

6. При възможност в топло време дръжте животното на вън.

7. Мийте поилката и басейна по степен на замърсяване, не давайте на животното да пие от мръсната поилка.

8. Подбирайте правилно храната, не използвайте мухлясали или замърсени продукти.Мийте внимателно плодовете и зеленчуците,тревата преди хранене.

9. Използвайте препарати съдържащи витамини и калций, специално разработени за гущери.

10. Не винаги развъдчиците могат да ви дадат квалифициран съвет за лечение на животното,за това в случай на заболяване,постарайте се да се обърнете към специалист по влечуги.

Езика на тялото
http://www.youtube.com/watch?v=qqUCK7fO ... _embedded#!

Къпане на агами
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... AseWydAbgc

http://www.bethowen.ru/terrarium/articl ... hp?ID=2051
снимките са от тук:
http://zooclub.by/terrarium/poroda/783/833.html
превод: meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Тераристика и още нещо