[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Заболявания на папагалите
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Заболявания на папагалите

Заболявания на папагалите

Мнениеот meri » Пет Авг 20, 2010 4:08 pm

Заболяванията при папагалите и повечето видове птици не са изучени добре все още.Някой заболявания срещащи се най-често при папагалите отглеждани в изкуствени условия,имат ясно изразени симптоми и ако лечението започне навреме,ще бъде ефективно.

Профилактичните мерки заедно с правилното хранене и грижи за птиците е задължително условие при отглеждането им.
Здравата птица изглежда бодра, подвижна е,скача,пее,храни се с апетит. Болната е слабо подвижна,перата са разрошени,крилата са леко спуснати,главата е поставена на рамото или е скрита под крилото. Очите са мътни,дишането е затруднено,но не винаги симптомите се проявяват веднага. Ако добре познавате птицата си веднага ще забележите отклоненията от нормалното поведение: съня е по-продължителен, дишането е учестено или интермитентно,апетита е намален- тези симптоми свидетелстват за лошото самочувствие на птицата.

Причините за това могат да бъдат различни,но само опитен лекар може да постави правилна диагноза , за това при подозрение за заболяване заведете птицата на лекар. Не трябва да забравяте че някой заболявания са опасни за хората,за това правилната и своевременно поставена диагноза е важна и за вашето здраве.

Една от причините за заболявания с различен характер е неправилното хранене,еднообразното хранене с един вид храна предизвиква заболяване наречено авитаминоза,това не е инфекциозно заболяване, но ако не му обърнете внимание леченито е трудно.Храненето с храни съдържащи високо съдържание на мазнини може да доведе до затлъстяване,което намалява съпротивата към инфекции и заразяване с паразити и способства развитието на заболявания свързани с нарушение на метаболизма.

Заболяванията могат да се разделят условно на незаразни,инфекциозни и инвазивни.
За правилно поставяне на точна диагноза на вирусни, бактериални,микологични и паразитни заболявания са необходими специални изследвания на изпражнения, кожа, съдържанието на фаринкса и гушата,секрети от носа,устата и очите.

Анемия

Това заболяване се нарича още и малокръвие,характеризира се с намалена концентрация на хемоглобин в кръвта. Причините са много,получава се в резултат нарушенията на работата на костния мозък, въздействието на организма към някой лекарствени вещества,загуба на кръв при травма,инфекция, глистни заболявания и др. Най-честите причини за анемия е непълноценната храна, отглеждането на птицата в лоши хигиенни условия,при недостатъчно слънчево облъчване. Болната птица изпитва слабост,слабее, лигавиците са бледи.

Стоматит

Стоматит- възпаление на устната лигавица,съпроводено с фарингит.
Причините за заболяването са увреждане на устната лигавица с някакъв остър предмет или частици,съдържащи се в недоброкачествената храна,хранене с гореща храна, дразнене на лигавицата от химични вещества.Заболяването може да се развие и като усложнение след други заболявания. При стоматит устната лигавица и гърлото червенеят,епитела започва постепенно да се бели.При по-значително възпаление се получават язви,може даже да се получи некроза на лигавицата.

Болната птица взима внимателно храната,яде неохотно,но пие вода жадно.

Лечение: устата се промива с настойка от невен,отвара от дъбови кори,плодове от боровинки,пресен сок от моркови или зеле. Птицата трябва да получава само мека храна.вит.С е крайно необходим.

Ринит

Ринит- възпаление на носната лигавица.
Може да бъде предизвикан от простуда,дразнене на носната лигавица от различни химични вещества използвани за дезинфекция на жилището,или като усложнение при заразни и незаразни заболявания.При ринит, жлезите намиращи се в лигавицата на носа започват да изработват повече секрет.Лигавицата почервенява, подпухва,носните пътища се стесняват,натрупват се секрети. В резултат се затруднява дишането, а вдишвания въздух не загрява и не почиства от прах.

Признаци на заболяването: птицата диша с отворена човка,киха, трие клюн на пръчките на клетката, тресе глава.Секрета от носа може да бъде течен и прозрачен или гъст.Възможна е загуба на апетит,влошено общо състояние, диария.

Лечение: Ринита бързо минава ако поставите птицата на топло и давате настойка от подбел или сушени ягоди.При обилен секрет ноздрите и клюна се обработват със солена вода (1 чаена лъжичка на чаша вода).

Бронхит

Възпаление на лигавицата на бронхите (бронхит)- птицата може да има едновременно ринит и трахеит.Най-честата причина за заболяването е простуда или вдишване на въздух замърсен със химични вещества. Болната птица кашля,има хрипове, затруднено дишане. Седи накокошинена,няма апетит.

Безплодие

Неспособност на зрелия организъм да възпроизведе потомство.

Причини за заболяването: аномалии на половите органи, възпалителни процеси в тях, небалансирана храна,недостиг на витамини,особено Е,В12 и пантотенова киселина,затлъстяване. Понякога абсолютно здрава птица няма пиленца. Известно е че образуването на двойки при много птици е доста сложно,при избор на партньор те обръщат внимание на много неща. Вълнистите папагали и зебровите амадини предпочитат птици със същите окраски като техните или родителите.Женските канарчета избират този мъжки,който пее най- добре, за тях е важна окраската на мъжкия.
Когато птицата е лишена от възможността да избира партньор, а това правят хората,няколко години може да няма пиленца.

Лечение: давайте повече витаминни храни,а при необходимост сменете единия партньор.

Дерматит

Възпалително заболяване на кожата,при антисанитарни условия на отглеждане в края на пръстите,а понякога само на ноктите се образуват топки. Те са плътни,състоят се от фекалии,пясък и храна,и пречат на птицата да се движи нормално и да седи.Под топките или заедно с тях може да се образуван дерматит. Чрез повредената кожа проникват микроби,кожата почервенява, пръстите се подуват.Птицата изпитва болка и повдига крак,държи го в тялото. Получава се и при недостиг на витамини в храната и цинк.

Лечение: топките на пръстите не трябва да се премахват,крака се поставя в топла вода и се изчаква докато не се размекне. След това може да подържите крака в топла настойка от невен или лайка.Обработването продължава до като дерматита не премине.

Простудни заболявания

Простудните заболявания често се получават от течение, рязко намалена температура и при контакт с болна птица.Основните симптоми са кашлица,хрема и кихане.Болната птица трябва веднага да се отдели от здравите,поставете останалите в топло помещение,където няма течение,намажете ноздрите със смес от глицерин и настойка от йод.
Простудата може да премине в по-тежко заболяване- възпаление на белите дробове.В допълнение към катаралните симптоми състоянието на птицата се влошава: перата са разрошени, дишането е тежко,крие глава под крилото.При такова състояние на птицата трябва да се дава силна и питателна храна,може да се наложи въвеждане на антибиотици.

Възпаление на ушите

Това е много рядко заболяване,но ако папагала има ушен секрет и често накланя глава от една страна на друга,прозява се,възможно е да има възпаление на слуховия канал или отит.
Това заболяване се лекува с антибиотици,но след лекарска консултация.

Възпаление или запушване на гушата

Възпаление на лигавицата на гушата настъпва когато птицата е яла недоброкачествена храна или е изпитвала витаминен и минерален глад,в случай на попадане на чужди предмети или поглъщането им с храната,което може да попречи на проходимостта на храната в стомаха.
Заболяването се отстранява с промивка на гушата,и съответоното лечение предписано от лекар.

Запушване на червата

Преди всичко запушване се получава при папагали с наднормено тегло или заразяване на храносмилателния тракт с паразити,също така се случва и след прием на недоброкоачествена храна.Вида на папагала е настръхнал, с полузатворени очи,при сядане разтърсва опашка.В такива случаи капнете на клюна 3-4 капки рициново масло,а в ануса от 2 до 5 капки растително олио,за да предовратите пълното запушване на червата.Повтаряйте процедурата ежедневно веднъж на ден до оздравяване.Към храната добавете прясна зелена храна.

Диария

Диарията се получава от студена вода, недоброкачествени плодове и друга храна.
Това заболяване се определя по честотата и воднистите изпражнения. Птицата яде малко,намалете грубите зърнени храни,давайте за пиене преварена вода със слаб р-р калиев перманганат или оризова отвара, в храната добавете сварен ориз.

Кокцидиоза

Това е широко разпространено заболяване сред птиците,предизвикано от кокцидии,може да възникне внезапно. При различни обстоятелства може да започне внезапно с размножаване на микроби.При правилно отглеждане и хигиенни грижи това заболяване не се отбелязва,а при повечето птици отглеждани във воалиера има опасност от зараза. Много често симптоми няма.Птицата се движи малко,оперението е разрошено, изпражненията са слузести (понякога с кръв).
Диагнозата се поставя лесно с анализ на фекалии.

Орнитоза
Няма типични признаци за това заболяване,то може да се прояви със всякакви симптоми: от лека настинка до поражение на различните храносмилателни и дихателни системи. Орнитозата е заболяване не само при папагалите,но и при другите птици.
Причинителя на това заболяване може да се намира във въздуха и да се предава с прахта,също така по въздушно-капков път. Птицата привидно може да е здрава,а може и да е заразена вече,както и да е латентен носител на заболяването.
Много често приносители са дивите гълъби и врабчета,които могат да заразят папагалите отглеждани във воалиери. От птиците това заболяване може да се предаде и на хората.
Протича много тежко,често със смъртен изход.Дианозата може да се постави само с лабораторни изследвания. Това заболяване се развива много бързо,при най-малки подозрения болната птица веднага трябва да се изолира и да се заведе на лекар.При своевременно лечение,птицата оздравява.

Симптоми: папагала е отпуснат, винаги трепери, не се храни, пие много вода,перата са разрошени,мръсни,крилата и главата са отпуснати. Очите са възпалени,от носа тече секрет.Често с кървава диария и висока температура.Тежко болните птици трябва да се приспят,а клетката да се дезинфекцира.

Конюктивит

Това е възпаление на конюктивата,съединителната прозрачна конюктива,която покрива задната повърхност на клепача и предната част на окото до роговицата. Най-честите причини са дразнене на очите от дим, корозивни газове,попадане на прах или други чужди тела в окото.

Лигавицата на очите контактува с въздуха и околната среда,за това в конюктивалния сак постоянно се намират различни микроорганизми,при папагалите преобладават стафилококи и някой други бактерии. При намалени защитни свойства на организма,микробите могат да предизвикат конюктивит.Възпаление на очите се получава при заболяване на вътрешните органи,авитаминоза,инфекциозни заболявания.

При остър конюктивит лигавицата почервенява и отича,развива се страх от светлина, за това птицата държи очите си затворени или полузатворени. Секрета в началото е течен,а по-късно слузест или гноен и мътен.Той се натрупва във вътрешния ъгъл на окото и слепва клепачите.

Лечение: започва със отстраняване на причината за заболяването, конюктивит развит от простуда преминава ако клетката се постави на топло.При конюктивит от неправилно хранене трябва да се дава само такава храна,която съответства на нуждите от дадения вид.
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Заболявания на папагалите и профилактиката им

Мнениеот meri » Пет Авг 20, 2010 4:11 pm

Затлъстяване

Затлъстяването също е заболяване,протича с дълбоки нарушения на метаболизма и е съпроводено с излишни натрупвания на мазнини в различни органи,особено в подкожните тъкани.

При птиците се получава от преяждане или непълноценно хранене и слаба подвижност. Възможно е и при намалена функция на щитовидната жлеза,когато се нарушава работата на другите жлези с вътрешна секреция.При болните птици тялото се закръгля,на гърдите и отстрани се натрупват мазнини, отбелязва се вялост, апатия, обща слабост. Те бързо се уморяват и основно седят.

При затлъстяване се засяга целия организъм,но преди всичко- сърдечно-съдовата система.През пролетта птицата диша с отворен клюн,затлъстяването спомага за възпалителните процеси в дихателните органи.Мастните натрупвания пречат на нормалната дейност на стомаха и червата,много често птиците имат диария.Получава се заболяване на кожата,перата падат на някой места.

Лечение: правилно хранене,намалете количеството храна,изключете коноп, семена,овесена каша.Ежедневно давайте зелена храна, плодове, зеленчуци,особено сурови.

Рахит

Това заболяване се характеризира с нарушение на фосфорно-калциевия обмен,който се получава поради недостиг на вит.Д.

Рахита е заболяване на младите птици и пиленцата,ако храната е бедна на фосфор и калций или съотношението на тези елементи е нарушено. В такива случаи нуждата от вит.Д нараства,разхит често се получава при птици,които постоянно се държат в жилището и нямат възможност да поседят на слънце.

Дефицит на вит.Д3 води до нарушение на нормалния растеж на костите,кръносните съдове, храносмилателната и сърдечно-съдовата система.

Болните от рахит птици имат разрошени пера,костите и ноктите, гръдните клетки са изкривени.В по-тежки случаи птиците куцат,придвижват се трудно или съвсем не могат да ходят.Птиците страдат от диария и поради това слабеят,развива се малокръвие, лигавиците са бледи.

Лечение: в храната добавяйте веднъж в седмицата 1-5 капки рибено масло.Освен това ежедневно костно брашно или яйчена черупка.

През лятото изнасяйте клетката на слънце, започнете с 5 мин.в началото и постепенно увеличавайте (като внимавате птицата да не прегрее).В студено време облъчвайте с кварцова лампа.

Ентерит


Това е възпаление на стомашната лигавица,получава се при хранене на птицата с некачествена храна или ако пие мръсна вода,при инфекциозни заболявания или глисти.

Симптоми: липса на апетит,често пиене на вода, перата около ануса са слепнали от течните фекалии.Отклоненията в храносмилателната система не винаги са свързани с възпалителен процес,ако във изпражненията има непреработени зърна,вероятно птицата няма камъни в стомаха. За това поставете пясък в клетката, диария може да се появи и в резултат от стресови състояния,простуда.
Диария се получава и ако птицата яде неузрели плодове от грозде,лечение не е необходимо,изключете гроздето от храната.
При хранене само със суха храна може да се получи запек,ако птицата седи само в клетката- също.
При продължителен запек птицата не се храни добре,губи активност.

http://www.romka.biz/vvedenie/bolezni.htm
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Заболявания на папагалите и профилактиката им

Мнениеот meri » Съб Авг 21, 2010 2:48 pm

Заболявания на черния дроб

Хепатит

Причини: в резултат от интоксикация при инфекциозни заболявания,отравяне с инсекстициди,отровни продукти,ендопаразити.Може да бъде предизвикано от отравяне с медикаменти,при натрупване на токсични вещества в организма и постъпването им в мозъка чрез кръвта може да се развият конвулсии.

Симптоми: разстройство на стомашно-чревния тракт,диария,уголемен стомах, оперението е матово,разрошено. Изразени раздразнения на кожата и дерматит.Острия хепатит може да доведе до бърза смърт,следствие от хепатит- цироза.

Мастен хепатит

Мастна дистрофия,мастни киселини и дегенерация на черния дроб.

Причини: неправилно хранене и недостиг на движение,прехранване,предразположеност към затлъстяване,отравяне на организма.Среща се при птици с наднормено тегло.

Тумори на черния дроб- в областта на корема и под крилото падат перата,птицата е подтисната и се движи ограничено.

Hepatorrhexis(разкъсване на черния дроб)

При мастна дегенерация и образуване на тумори,когато даже незначително натоварване може да доведе до разкъсване на черния дроб и бърза смърт.Често се случва при улавяне на птицата,внезапен страх и удар на коремната стена в дъното на клетката.

Признаци: клюна и роговицата придобоват бледо-жълт цвят. Птицата внезапно умира с признаци на спастични гърчове.

Заболяване на бъбреците

Заболяванията на бъбреците се провокират от отравяне,инфекции,ако липсва вит.А,постоянно преохлаждане и студ в помещенията,тумори.

Нефрит

Може да бъде предизвикан от вирусна и бактериална инфекция,отравяне със соли и мед.препарати,недостиг на вит.А.

Симптоми: много силна жажда,птицата седи накокошинена,спи много.
Хронично протичане: отказ от храна,ленивост, периодично разстройство на червата,изпражнения със смес от бяла урина,загуба на тегло,заболяването е съпроводено със дерматит,диспнея.

Тумори

Страдат предимно вълнистите папагали.

Симптоми: поради натиск на тумора върху нервите се развива куцота,външните тумори може да изглеждат като издут корем.Хронично разстройство на червата,изтощение на птицата и двустранен паралич.

Полиурия

Повишено образуване и отделяне на урина,има два вида: физиологично и патологично.
Полиурия при непълноценно хранене възниква при използване на растителна храна ( плодове,зеленчуци) със голямо количество вода. Натрупването на протеини може да доведе до дегенеративни промени в бъбречните каналчета и глумероли.Може да се развие като следствие на патологична жажда при диабет.
Патологичната полиурия при птиците се среща при всички заболявания.

Заболявания на опорно- двигателния апарат

Пододерматит

Нараняване на птицата по време на полет от ъглите на мебелите,врататите,пластмасови кацалки.

Симптоми: при силна контузия птицата предпочита да не се опира на болния крак,прибира го към тялото.

Израстъци на краката

Получава се от антисанитарното състояние на клетката.Мърсотията и изпражненията полепват по краката и разяждат кожата. Влагата,сърбежа или акарите увеличават патологията.

Фрактури

Травми от ъглите на мебелите,при падане, битки, невнимателно отношение на хората.Най-често се среща при младите,интензивно растящи птици и в период на линеене при възрастните,липса на калций.

Признаци: подпиране на болния крак или прибирането му към тялото. Повреденото крило виси,а крака е поставен встрани.

Закрита фрактура- на мястото на фрактурата перата окапват.
При открита фрактура има кървене.

Изгаряне

Почервеняване и оток на увреденото място с последващо образуване на струпеи,сходно по симптоми със измръзване,подагра,краста.

Измръзване

Получава се при птици отглеждани във воалиера,къпане при ниски температури,последствие- измръзване на крайниците.

Възпаление на пръстите на краката

Може да се получи от липса на вит.А,което е непряко свързано с ненормалния растеж на роговата част на ходилата,хранене с брашнени червеи.

Симптоми: почервеняване, оток на пръстите, повишена температура,на краищата на пръстите се образвуват болезнени топчета.Птицата придърпва крак към стомаха.

Неправилно израстнали нокти

Получава се от непосвижността на птицата в малка клетка с гладки и тънки кацалки,еднообразно хранене.

Симптоми: птицата извива крак настрани.

Навяхване и изкълчване на ставите

Птицата се е закачила по време на полет за мека тъкан или перде и не може да се освободи.

Симптоми: ставата се подува ли посинява.При поставяне на диагноза трябва да се изключи пареза и паралич,счупване на костта.

Артрит

Възпаление на ставите,засягат се краката и пръстите,среща се при всички видове птици.

Симптоми: синьо-лилав крайник, в центъра жълто-кафяво гнойно огнище.Температурата на крайника е повишена,нарушава се кръвоснабдяването,птицата издърпва крака, пази го.

Некроза на пръстите

При неправилно опръстеняване на младите птици, тясната халка се впива в тъканта на крака,като предизвиква атрофия,а след това некроза.

Хиперкератоза

Разширяване на кератиновия слой на стъпалата и пръстите на краката,понякога има вид на "рог".Заболяването се развива от малката подвижност на птицата, поради малкото пространство птицата не може да премахне нарастващия на крака рог.Среща се при дивите птици и канарчетата.

Язви в областта на "възглавничките " и стъпалата на краката

Среща се при вълнистите папагали и почти при всички видове.Може би от хиповитаминоза А,нарушение на кръвоснабдяването в крайниците във връзка с недостатъчни движения.

Симптоми: от долната страна на пръста се формира компресия,кожата изтънява,сгъстява се, появява се хеморагичен ескудат,който се превръща в краста.Увредения крак отича,след това на мястото на крастата се формира болезнена язва от която се отделя гной. Птицата държи крака си вдигнат.Патологичния процес може да предизвика възпаление на сухожилното влагалище.

Гангрена

Може да се получи при измръзване,изгаряне и при отворена фрактура,при травми с поражение на големи съдове,при отравяне с химични вещества, поражение на нервната система и др.

Симптоми: тъмно-червен цвят на травмирания крайник,след това участъка почернява,изсъхва и пада.Птицата не стъпва на засегнатия крайник,държи го вдигнат,понякога кълве ставата.

Травми на крилете

При фрактури на крилото птицата губи подвижност,лежи на гърдите си,при открита фрактура се вижда костта.

Пареза и парализа на нервите

Получава се от поражения на нервната система или възпалителни процеси,тумори,инфекциозни заболявания,увреждане на нерви,получени при наранявания.При възпаление, сътресение на мозъка,удар, се наблюдават забавени неуверени придвижвания,падане, придвижване с помощта на клюна,понякога лежи неподвижно. Ако са засегнати двата крайника,краката са стиснати,като че ли намалява конвулсиите.Може от недостиг на вит. Д, В1,Е, липса на минерални вещества.

Пареза и парализа на крилата

Получава се от недостиг на вит.В, възможно е и от отравяне,тумори,възпаление на нервите и нервните плексуси.Симптомите са подобни с фрактура.

Неправилно устройство на крилете

На заболяването са изложени младите вълнисти папагали.

Причини: наследственост.
Трябва да се разграничават пареза от паралич,навяхване от фрактура.

http://shkolazhizni.ru/archive/0/n-14669
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Птици