[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Поведение на игуаната
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Поведение на игуаната

Поведение на игуаната

Мнениеот meri » Пет Окт 08, 2010 1:56 pm

Поведение на игуаната

Какво да правим ако игуаната не иска да яде

Това може да означава нещо сериозно,или не толкова.Ако игуаната не се чувства добре или е болна,препоръчваме да я заведете на лекар.
По време на размножаване апетита също намалява.
Освен това,причини за липса на апетит могат да са:

- промяна в местообитaнието

- ниска температура в терариума

- липса на достатъчно светлина в терариума

- игуаната е в лошо настроение

- игуаната не харесва храната

- изпитва стрес

- има вътрешни паразити

Ако игуаната е в стрес,трябва да чакате,някой ветеринари поставят витамини или калциеви инжекции.Някой игуани не обичат да ядат пред непознати,създайте й спокойна обстановка,подхранете я с друга храна, нарежете я на малки парченца.Убедете се, че се чувства комфортно в терариума.

Ако тези методи не действат, топлите вани и слънчевата светлина ще помогнат да се стимулира апетита.Ако и това не помогне, заведете я на преглед.

Отваряне на устата(зеене)

Ако игуаната държи устата си отворена,по-скоро е прегряла.
Веднага вземете мерки: отнесете я на по-хладно място и се уверете,че пие много вода.Прегряването води до обезводняване.
Игуаната трябва да има прохладно място в терариума, където да почива,ако й стане топло.Ако седи в терариума,трябва да проследите работата на нагревателните и осветителните пробори.

Риене

Бременните женски рият, за да направят гнездо за яйцата,някой игуани копаят за да премахнат кожата.Ако вашата игуана е бременна,можете да й дадете няколко кутий с различни материали,за да открие подходящите и да се подготви за снасяне на яйцата.

Ако игуаната е агресивна и бие с опашка

Много игуани,когато са в опасност хапят, в същото време се нуждаят от спокойствие и самота. Вие я взимате в ръце, обикновено това е лош навик и отговорността за това е ваша,но можете да я отучите от него.Вземете в ръка парче храна и когато престане да стрелка с език или изучава храната ,направете каквото сте намислили.
Отвличането на внимание действа при повечето игуани до тогава,докато не се почувства комфортно и престане да хапе.

Действайте много внимателно и защитете кожата си от ухапване с ръкавици,защото възрастната игуана в размножителния период е много агресивна. В случай когато е изплашена,тя ще избяга.Ако не успее да избяга,бие с опашка,не дърпайте опашката и я игнорирайте.Това не е толкова болезнено,както ухапването.Ако игуаната помисли,че това действа ще се опитва отново и отново.Не забравяйте, че удара е болезнен на разстояние: колкото по-голям е замаха, толкова е по-силен удара.За това се приближете колкото може по-близо, вземете я в ръце и я притиснете близо до тялото.След време би трябвало да спре да бие с опашка.

Когато игуаната се крие

1. Ако игуаната е още млада или изпитва някакъв стрес, това ще премине постепенно.

2. Когато социлизирана ръчна игуана без видими причини започне да се крие,означава че нещо не е наред или е болна и се нуждае от помощ.Вероятно е изпитвала много силен стрес и има психологически нарушения.

Ако игуаната се е загубила

Даже и най-внимателните стопани понякога губят своите любимци.Ако не можете да намерите игуаната веднага, не се притеснявайте,изчакайте известно време и когато огладнее сама ще излезе.

Ако игуаната е изплашена

Игуаната може да се изплаши от много неща:

1. Хора- много игуани се страхуват от хората, особено по-младите.Запазете търпение, което е необходимо,за да приучите игуаната.И въпреки,че е привикнала към вас,може да се страхува от други хора.

2. Домашни животни - някой игуани се страхуват от други домашни животни.Погрижете се за комфорта и ги дръжте разделени.

3. Нови условия- игуаните подхождат с повишено вниманиe към новото,но с времето свикват.

4. Други причини- понякога се страхуват от най-неочаквани неща(например от някой видове дрехи, с които е облечен стопанина им).Игуаните реагират тежко на всякакви промени във външността на своите стопани.За да се успокои затъмнете или сменете светлината с по-ярка,можете да покриете главата на игуаната с кърпа.

Сън

Игуаните спят по-дълго,в природата режима им е около 12 часа пред деня и 12 часа през нощта през цялата година. В плен е за предочитане да се придържате към този режим.Важно е да осигурите тишина и тъмнина,промяната в режима може да доведе до заболяване.Нормално e ако промените малко режима при смяна на сезоните.

Обикновено игуаните се събуждат сутринта и остават активни през целия ден.За тях не е нормално да спят през деня,дългия сън е признак на заболяване.

http://www.mypet.by/breeds/others.php?v ... &article=3
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Тераристика и още нещо