[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Поведение на женската игуана в размножителния период
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Поведение на женската игуана в размножителния период

Поведение на женската игуана в размножителния период

Мнениеот meri » Съб Окт 09, 2010 12:01 pm

Поведение на женската в размножителния период

Сезона на размножаване има цикличен характер и започва по едно и също време на годината.Периода на първия еструс при мъжките и женските игуани съвпада с периода на полово съзряване.В началото на този период признаците и други прояви в поведението на мъжкия и женската са сходни.Ако игуаната не показва признаци на еструс до 3 г. помислете дали диетата и условията на отглеждане не са погрешни.

Период на еструс

При женските този период съвпада с периода при мъжкия, но продължава повече, защото веднага след него следва период на бременност.Както е известно игуаните не е задължително да се чифтосват, за да се получи овулация и да започне развитието на яйцата.Това се случва всяка година без участието на мъжкия,яйцата в такъв случай са "празни"(неоплодени).Периода на чифтосване с мъжкия до началото на снасяне на яйцата промерно е 60 дни.

Типични признаци на поведение

- частична или пълна промяна на окраската от рижава до червено-кафява

- естествено намаляване на апетита до пълен отказ от храна

- липса на линеене

- безпокойство, много голяма подвижност

- агресия

- много чести "кимания" с главата,нападение на отражението ,удар с опашката

- стремеж да "маркират" с изпражнения в малки кличества по няколко пъти на ден

- методично копаене в терариума,ъглите на стаята, шакофове, охраняване на тази територия от въображаеми женски( в последния стадий на бременността)

Изображение Изображение

Хигиена

По време на еструс във връзка с линеенето почистването се свежда само с терариума.Игуаната често ще се изхожда и копае, ще разпръсква почвата от терариума,ще замазва кал по стъклото.Трябва да бъдете готови за това и да почиствате.Ако игуаната има не само тераирум, пода трябва да бъде почистван и да се приберат всички опасни вещи. Ако се нарани, спешно обработете раната или я заведете на лекар.

Хранене

Намаляване на храната или отказ- естествено поведение на игуаните в размножителния период.Намалява теглото и е възможно да не забележите,защото развитието на яйцата увеличават размера й.Бъдете много внимателни към храната,следете да получава достатъчно калций по време на развитието на яйцата. По това време е голяма вероятността от обезводняване и недостиг на калций.Обикновено се получава проблем- как да поддържате повишената доза на калций и растителни протеини,ако игуаната яде малко или отказва храна. Повечето вода игуаните получават чрез храната,за това в този период трябва често да я къпете.В период на пълен отказ от храна игуаната слабее,което може да се забележи по тазовите кости и задните крака и опашка. В последния стадий на бременността против обезводняване помага отвара от ленени семена или вода, която можете да дадете със спринцовка без игла. Също така във водата можете да разтворите калция.

Травми

От повишената активност на женската в търсене на мъжки и построяване на гнездо този период е характерен с голямо количество травми. Обезопасете терариума, приберете всичко излишно,за да се заеме с построяване на гнездо,което ще отвлече вниманието й.

Овулация

1-4 седмица: появява се голям апетит,повишава се агресията

5-6 седмица: апетита забележимо намалява, до пълен отказ от храна.В последните дни може да има жълта урина.

Бременност

1-4 седмица: характеризира се с голям апетит

4-5 седмица: намаляване на апетита,избирателен апетит,пропускане на хранене.Може да започне да яде продукти, които е отказвала преди и обратното.При недостиг на метаболитна влага може да се отбележи жълта урина,може да започне да избягва контакти.

5-6 седмица: значително намаляване на храненето,може да яде често на малки порции,започва опити да копае.

6,5- 7 седмица: яйцата се очертават под ребрата, опашката изтънява.

7,5- 8 седмица: яйцата се спускат близо към бедрата,пълен отказ от храна, безпокойство,активно копаене в гнездото или извън него.

2-3 дни преди снасяне женската изглежда силно подута,урината е жълта или оранжева.

Тряба да отбележим, че се случват отклонения и бременността може да продължи от 6 - 12 седмици.

Изображение Изображение

След активния период на търсене на мъжки настъпва кратка почивка, това говори за овулация.Женската се държи спокойно и се храни добре.
Следващия етап - активно търсене на гнездо.Яйцата започват да растат и скоро се забелязват отстрани,те са с размер 2-3 см. На пипане са меки,черупката се втърдява след снасяне ,във въздуха.

Стопанина трябва да бъде готов да направи удобно гнездо,това може да бъде сандък,или контейнер, достатъчно голям,за да може да влиза в него игуаната и свободно да се разполага.Трябва да има покрив и вход,за грунт използвайте торф или торф и пясък смесено.Трябва да го навлажните с вода,ако игуаната започне да яде торфа,заменете го с кокосов субстрат,който навлажнявайте редовно, за да седи влажен.Слоя на субстрата тряба да бъде не повече от 20 см, температурата на грунта 30- 35 С.Правилното устройство на гнездото е много важно,защото женската може да го игнорира ако не и хареса влажността на субстрата,височината му и нужната температура преди снасяне. Следете да не си счупи ноктите,когато копае,направете гнездото безопасно.Липсата на удобно гнездо може да доведе до дистоция.

Изображение Изображение Изображение

Преди самото снасяне яйцата се спускат по яйцепровода към бедрата,броя на яйцата и състоянието им е добре да се погледнат предварително на рентген.Те могат да бъдат от 15 до 75.Снасянето продължава не повече от ден, за да узнаете не са ли останали още яйца в яцепровода задължително направете рентген, защото ако до 3 дни не са снесени яйцата до край може да настъпи смърт от перитонит.

Изображение Изображение

Индивидуални особености

При отглеждане на игуани в плен,не в родината им, в други климатични условия еструса може да протече индивидуално.
Създайте условия за успешно снасяне на яйцата,защото по статистка много женски умират или се налага да бъдат оперирани поради условията на снасяне.

Всеки стопанин трябва да знае:

- да храни нормално женската

- да осигури достатъчно калций и витамини

- да осигури гнездо с правилен субстрат с нормална температура и влажност

- да осигури нормален режим на отглеждане

http://www.iguanarus.ru/breeding/fimale.html
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Тераристика и още нещо