[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Езика на тялото,пози и възможности на игуаната
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Езика на тялото,пози и възможности на игуаната

Езика на тялото,пози и възможности на игуаната

Мнениеот meri » Нед Окт 10, 2010 9:23 pm

Езика на тялото,пози и възможности на игуаната

Изображение

Езика на тялото

На какво да обръщаме внимание:

1. Позата и движенията.
2. Посоката на очите, формата и активността на клепачите.
3. Активността на езика.

Игуаните владеят езика на тялото и е много важно да се научим правилно да ги разбираме,какво мислят,какво знаят,какво е настроението им, в какво разположение са в даден момент.
Можете да кажете,спокойна ли е или отпусната, уплашена и готова да избяга, готова е да ухапе и удари с опашката, възможно е да търси партньор за чифтосване,може да има робско поведение или обратното,решително ли е настроена,дали е готова да воюва с вас.

Изучавайки знаците на тялото,трябва да се научите да различавате промените,свързани с различни моменти,настроението и поведението като цяло.

Тези знаци винаги са видни, но трябва известно наблюдение и знания,за да ги разпознавате.

1. Страх или гняв могат да издават:

- нервозност или напрежение

- напрегнато вцепенение

- бързи, резки движения на игуаната с главата

- раздразнителност, нетърпимост към това,да не я закачат или държат

- бягство от вас

Пример: вие се приближавате или протягате ръка към игуаната, тя бяга или застава готова за бягство,бързо кима с глава или може да се вцепени и да замре неподвижно,нищо не облизва,може да бие с опашка или да се приготви за удар,а задната част да е изтеглена назад,готова да удари с опашка за самозащита,неподвижен втренчен поглед, без да мига,избягва или страни от вас.Лежи и се опитва да се скрие.

Това може да се случи,когато сте до игуаната или в полезрението й.Ако игуаната опитва с език или демонстрира знаци на спокойствие,когато се отдръпвате от нея,това означава че се чувства добре,когато я оставите на мира или наблизо няма хора.Ако игуаната се държи страхливо,когато е сама, действително има проблем,ако е уплашена много може да се откаже и от храна.

Така както човек е изплашен или зъл, ясно се вижда напрежението,няма никаква дружелюбност или индивидуалност.Тя ще кима с глава,защото е много уплашена или обезумяла, единственото й желание е да атакува или да избяга.
Вцепенение,напрежение, бързи движения на главата или тялото,студен неподвижен поглед,главата е повдигната,очите са широко отворени.

Изображение

2.Отпуснато,комфортно, дружелюбно,послушно състояние

Бавни, грациозни движения с главата, много меки и елегантни, или може просто да се разположи удобно на едно място.Държи се мирно и действа разумно,не се опитва да избяга от вас и даже може да не реагира,когато се приближавате,тя е в много добро разположение.

Опитва с език вещите,пръстите ви или предметите около себе си, или въздуха, задължително ще опитва с език пода по време на движение.Очите могат леко да са притворени, за разлика от широко отворените,може да мига или да затвори очи за почивка.Тялото не е напрегнато,муцуната излъчва индивидуалност,спокойна е.

Изображение

Изображение

Знаци и движения

1. Разнообразни кимания с главата
2. Отваря очи и ги движи
3. Опитва с език
4. Движения с глава
5. Изпъкване и триена на очите
6. Кихане
7. Лапите са опънати по тялото
8. Отваряне на устата - хриптене-съскане
9. Висока стойка,изправяне на гушата

1.Кимане с глава

В някой случаи игуаните движат глава нагоре-надолу, ние наричаме това кимане.Кимането е свойнствено за мъжките,по-възрастен и силен мъжки може по-леко или по-силно да тресе глава преди кимането.Интензивността на кимането се различава от игуана към игуана,някой правят леки кимвания, в същото време други извършват по-енергични махания с повече размах от една страна на друга.Кимането в изпълнение на женската обикновено е по-оскъдно и с по-малък размах на главата в сравнение с киманията на мъжкия.

Когато игуната тресе глава от една страна на друга (свойнствено за мъжките) ,а след това нагоре-надолу,изпълнява ивестния " танц с глава".Ще прави това ако е в добро настроение,не е зла и не преизвиква на бой, демонстрира своето превъзходство и вид,чувства се у дома си и с гордост го заявява.

"Треперещи "кимания

Игуаната може да прави това с бързи- кратки кимания,когато не позволява на приближаваща игуана или човек да има съприкосновение с тях.Такива кимания могат да бъдат съпроводени със "пошляпване" или "отблъскване" с предните лапи,когато се опитвате да я пипате,погалите или да я вземете в ръце.Подобни движения са по-свойнствени на женските,но и мъжките могат да го правят.Често след като съобщението не е били разбрано,някой игуани хапят леко,обикновено това не е сериозно ухапване,просто предупреждение.

Игуани живеещи заедно,често се катерят една на друга,игуаната която се оказва в долната част,може да кима с глава,просто за да каже :" слез от мен". Това не е същото като покана за битка,женската може да кима,когато другата игуана се приближава на известно разстояние,колкото да заяви че това е нейно пространство.Мъжките и някой женски могат да кимат,когато виждат отражението си в огледало или другаде.Женските са по-малко ексцентрични,отколкото мъжките, за това много по-малко кимат с глава.

2.Знаци с очи

Формата на очите може да показва напрежение или спокойствие,това е по-забележимо при възрастните игуани.

Когато игуаната е спокойна,главата има по-овална форма,клепачите са леко отпуснати.Когато игуаната е напрегната от страх или злоба, очите ще бъдат по-кръгли и широко отворени,а клепачите през цялото време ще са повдигнати нагоре и напрегнати.
Също така можете да видите,когато игуаната е изплашена или зла,главата й е по-неподвижна,погледа е хладен,жесток,внимателен.Когато игуаната е отпусната,очите се движат, въртят се и оглеждат всичко.
Когато вие пипате главата на игуаната, тя бързо затваря очи,това е така защото пръстите ви са близо до очите и това я плаши повече отколкото да я успокоява.Хората често си мислят, че това е от удоволствие,но игуаната е много чувствителна към ръцете или пръстите над главата й или около очите,което е заплаха.

Те също така затварят очи, за да не обръщат внимание на минаващите,когато не искат да ги безпокоят.Така ви игнорират и се надяват,когато отворят очи да бъдете на друго място.

Изображение

Разбиране на очите

Игуаната внимателно следи с очи приближаващите се към нея хора, което е разпространено при повечето животни.Те правят това, защото очите са пътя по който могат да познаят отношението и да разберат другото същество.Когато се приближавате към игуаната и очите ви са фиксирани в нея, това може да я изплаши.Ръчната игуана може да не обърне внимание на това,но по-необучената и по-чувствителна може да се изплаши.

Вашите очи са като радар,игуаната се страхува ако гледате втренчено в нея.Сигурно сте забелязали, че когато гледа втренчено във вас, вие се чувствате некомфортно до тогава, докато не изразите дружески намерения.Игуаната не е глупава и знае какво изразяват очите и не иска да участва във вашите планове.

Игуаната може да бъде неуверена за това,което си мислите,но ако сте до нея и я гледате,трябва меко и нежно да покажете дружелюбието си.Приближавайки към нея, не я гледайте,защото ще се страхува,ако сте я изплашили и се паникьоса,когато сте до нея,се постарайте да не я гледате,когато се приближавате към нея.

3.Изпробване с език

а) Игуаната използва езика си, за да души въздуха и да изпробва обектите по различни причини, но никога няма да го направи,ако се страхува.Ако забележите,как игуаната проверява нещо с език, това означава че в този момент не се страхува.

б) Игуаната ще изпробва с езика си вашите ръце,пръсти,ако ги поднесете към устата й.Това е умишлен жест на подчинение,означаващ "няма заплаха".Този знак е много важно да го забележите, защото е точен и надежден жест.

в) Не мисля,че игуаната опитва ръцете ви с език или нещо друго, защото не й достигат соли.Те могат да правят това,без да докосват нищо с език.Това може да стане и между две приближаващи се игуани,ако не са в настроение за борба,това е жест на смирение,противоположно на кимането с глава, което е призив за бой.

Това е и метод за ориентация,игуаната ще опитва с език земята, клоните и всичко по което се движи,също така след като сте я обезпокоили или отвлекли вниманието й.Това е подобно на възстановяване на увереността й или потвърждаване на местоположението,проверка за миризми.

Изображение

4.Движение на главата

Много важни и точни,меки и грациозни движения с глава- това е верен знак за това,че е спокойна.Когато игуаната нервничи или е изплашена, движенията на главата ще бъдат бързи и отривисти.Когато е по-зла,отколкото изплашена, главата й ще бъде неподвижна и отправена към мястото на заплахата.

5. Изпъкване и триене на очите

Можете да видите как игуаните отпускат затворените си очи,така че изглеждат подпухнали.Това е нормално и не е признак на заболяване. Този метод отпуска очните мускули,очите си почиват за 1-2 мин.Игуаната трие затворените очи в земята или други подходящи предмети,понякога й харесва когато хората с пръсти леко масажират затворените й очи.

6.Кихане

Някой хора са обезпокоени от кихането и мислят,че игуаната се е простудила или е болна.Това не е вярно,това е характерна функция за премахване на плаката от влагата и водните соли.Игуаните не се потят чрез кожата, а просто удрят влагата или понякога просто капе през ноздрите,което е много добре.Вие можете да видите,че капките солена вода остават на повърхността,където седи игуаната.

Някой хора погрешно смятат,че игуаната плюе по тях,и ще им бъде приятно да разберат,че това е здрава функция на организма.

7.Опънати предни или задни лапи

Когато игуаната се чувства добре и е отпусната, тя може да опъне по тялото предните или задните ,или всички лапи.Това свидетелства за голямото удоволствие на игуаната,често когато лежат на топло по камъните или под лампата.

Изображение

8.Отваряне на устата - хриптене, съскане

Възрастните игуани могат да издават дълбоки хриптящи звуци като предупреждение или протест,когато са застрашени от приближаващ се човек или животно.Това е звук,който издава игуаната,когато е напрегната,но не иска да се кара.

9. Висока стойка, изправяне на гушата

Изображение

Разсърден мъжки,който е готов да се бие,ще стои и ходи на "високи крака", с разтворена гуша.Също така може да се държи така,когато забележи друг мъжки,животно или човек,който възприема като сериозна заплаха. Освен това" високото ходене" може да е придружено с поклащане и биене с опашка.Всичко това много прилича на представление.Това е сериозна ярост и демонстрация на сила, заплаха,начало на атака.Игуаната изравнява корем,което я прави по-висока и по-голяма, придава й вид на по-опасно същество,за да подейства психически на врага.Това също така увеличава защитата чрез намаляване на площта на стомаха, корема и свиването на мускулите,в резултат намалява опасността от това, врага да откъсне парче.Игуаната може да се държи така,когато забележи отражението си в огледалото.Ако провокирате таква игуана,във всеки момент може да скочи неочаквано и да ви ухапе или удари с опашката.

http://www.todaysplanet.com/pg/beta/liz ... /page3.htm
http://myreptile.ru/forum/index.php?topic=3143.0
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Тераристика и още нещо