[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 379: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Леопардов гекон / Eublepharis macularius
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Леопардов гекон / Eublepharis macularius

Леопардов гекон / Eublepharis macularius

Мнениеот hammy96 » Пон Мар 30, 2009 10:25 am

Придобиване:

След като сте се информирали добре за отглеждането на леопардовя гекон и мислите че сте готови да се сдобиете с такъв, трябва първо да вземете няколко предпазни мерки:

- Не копувайте гекони, по малки от 2 месеца
- Огледайте гекона добре, дали има някакви признаци за болест, дали няма остатъци от кожa пo крачетата и пръстчетата. Очите му трябва да са чисти и ясни.
- Гекона трябва да е добре ухранен, опашката трябва да има определена дебелина.
- Родителите на гекона не трябва да са от една и съща кръвна линия, да не са по никакъв начин свързани.
- Преди да си купите гекона, помислете дали ще имате възможноста да го храните винаги, да се грижите за него всеки ден, да му усигорите подходящ терариум с подходящо отопление/светлина и дали ще можете да го зазимите от 2-3 месеца на около 15 градуса.

Разпространение:

Леопардовите гекони се срещат в Афганистан, Пакистан и северозападна Индия. Местообитанието му са полу постини, камъни и сухи гори.
Вид и големина:

Цветa на кожата е от сив до жълтеникав a петната му са от кавяви до черни. Средната големина на един отраснал ексемплар е 25 см. Тялото на гекона е покрито с дребни хълмчета. При опастност геконът е способен да си откъсне опашката. След няколко седмици му израства нова, която обаче се различава малко от оригиналната в цвета и формата.
Геконът не е много труден за отглеждане и е подходящ за начинаещи се в тераристиката.

Дейност:

Геконите са привечер и нощно активни. Много рядко могат да се забележат да се пекат през деня под слънцето.

Терариум:

Аквариума не е подходящ за отглеждането на гекони и всякакви други влечуги, защото няма отвори за проветрение, така че въздуха не може да се сменя.
Големината на терариума за три ексемплара би трябвало да е около 100x50x50 см. Височината е важна за да има достатъчно разтояние от лампата до гекона. В един терариум не трябва да се държи повече от един мъжки, защото мъжките се борят по междуси. Също не е много добре, да се държи един мъжки с една женска (1.1), защото мъжкия може да претеснява женската, така че тя през цялото време се крие от него и престава да се храни. Най добре е да се държат един мъжки с 2-3 женски (1.2-3) или само женски (0.2-3). Не е препоръчително женските да се събират с мъжки още докато са малки. В терариума геконите стават много по-рано полови от колкото в природата. Някои могат даже със 6 месеца да забременеят, което е вредно както за майката така и за иизлюпените бебета.

Леопардовят гекон не е дървесен гекон, но обича да се катери. За това е добре да има от стиропор направена стена с платформи, върху които може да се катери. Така също се овеличава използваемата площ в терариума.

Във всеки терариум трябва да има термометър, така че температурата по всяко време да може да бъде проверена, една плитка купичка с вода и една купичка с калций. Освен това трябва да има по едно-две скривалища на гекон. Геконите предпочитат тесни скривалища, в които обаче имат място да се обърнат.

Под лампата е добре да има големи камъни които се напичат през деня, и остават за дълго време топли като угасне лампата.

Субстрат:


В естествения хабитат на леопардовите гекони земната почва не се състои само от пясък, ами е по-твърда, така че геконите могат да си копаят дупки вътре. Най подходящия субстрат е пясък смесен с нещо, което го прави по-твърд и стабилен като например торф, глинеста почва, киприч, и много други. Важното е геконите да могат да си копаят дупки в субстрата без да се срутят. Гекони които са по малки от 3-4 месеца могат за сигурност да се гледат върху салфетки или кухненска хартия. Вестници не бих използвала, защото не се знаие дали мастилото не би било вредно за геконите.

Влажно скривалище:

За по лесна смяна на кожата е нужно едно място в терариума, което винаги остава влажно и където геконът може да влезе вътре. Едно такова място е също нужно за снасянето на яйца. Но понеже е трудно да държим само една малка част от субстрата влажна, пък и за да намерим яйцата ще трябва целия терариум да претърсим, може да се направи влажна пещера/скривалище от някаква кутия или да сe направи такава от глина. Важното е да е достатъчно голяма, дупката от 5 см диаметър да е в горната част на кутията и да е пълна със субстрат, които поема добре водата и остава за дълго време влажен. Най добре поставете влажното скривалище в най хладната част на терариума. За да могат да си заровят женските яйцата вътре, трябва да е най-малко 6-7 см дълбокo. Субстрата може да бъде торф, кокосов субстрат или торфен мъх, който се напуява с вода, но не да е мокър ами само влажен.

Температура:

В терариума трябва да има различни температури така че гекона да може да се премести когато му е прекалено топло или студено. За това е важна големината на терариума. В един малък терариум е трудено да се направи разлика в температурите. Оптималната температура през деня трябва да е в най топлата част 32 градуса, а в най хладната 26-28 градуса. През ноща не трябва да пада под 20 градуса, но и да не е по-топло от 24 градуса.

Възсушна влажност:

През деня от 40% до 60%, през ноща над 60%.

Отопление и осветление:

За симулация на деня може да се сложи една луминисцентна пура (Т8 или Т5) която излъчва бяла светлина. За отоплението може да се използва една обикновена крушка. Ватовете на крушката зависят от големината и материала на терариума. Преди да се пусне гекона в терариума трябва да се тества отоплението за няколко часа, и ако е прекалено топло или студено, се сменя следователно крушката.

Храна:

Леопардовят гекон се храни най вече със щурци. За разнообразие в храната може и да му се дават брашнени червей, хлебарки, Zophobas morio, скакалци и на бременните гекони по някога по една новородена мишка. Основната храна са щурците, скакалците и хлебарките. Червеите трябва само от време на време да се дават. Малките гекони могат да се хранят всеки ден с по 3-4 щуреца на гекон, като се гледа дали си изяждат всичкo. Ако остават насекоми в терариума трябва да бъдат извадени. Тогава се изчаква 1-2 дена докато огладнеят пак. Порастналите ексемплари се хранят 3-4 пъти в седмицата с по 5-6 щуреца на гекон. Насекомите не трябва да са по големи от широчината на гконската главa и винаги се опрашват с препарат който съдържа калций и витамини, най вече витамин D3.

Чивтосване:

Първоначално е важно да се каже, че не трябва да се чивтосват кръвно свързани гекони. Женската не е добре да е прекалено малка защото бременноста използва много енергия и калций за производството на яйца. И когато самата майка не е напълно израстнала, получава прекалено малко калций за растежа. Оптималната възраст е на 1,5 години с минимално тегло от 50 грама и трябва да е добре ухранена с достатъчно резерви.
След зимната почивка на гконите, като се стопли започват да се оплождат след което женската започва да снася всеки месец по две яйца. На година може да снесе до 20 яйца. Като забременнее женската започва да си търси подходящо място за снасянето. През това време е задължително да има скривалище с влажен, 6-7 см дълбок субстрат. Ако няма такова място, може да се случи яйцата да останат в женската, което е опасно за живота и. Женските са способни да задържат спермиите на мъжкия до над 1 година. Това значи, ча ако се премахне мъжкия от женските, те следващата година все още ще снасят оплодени яйца.

Инкубация:

След като снесе женската яйцата се изваждат, като се внимава да не се обърнат, и се пренасят в кутия с влажен вермикулит. Там се заравят до половината с вермикулит. Следователно кутията се пренася в инкубаторав който влагата на въздуха е 80-90%. При 25-27 градуса се излюпват най вече женски, при 28-30 градуса двата пола, при 31 градуса най вече мъжки гкончетa. Продължителноста на инкубацята е от 45-75 дена и зависи от температурата и големината на яйцата. Колкото по-висока температурата в инкубатора, толкова по-бързо се излюпват геконите. По-големите яйца се излюпват по-бавно от по-малките. Новоизлюпените гекончета са 6-8 см големи и 4-6 грама тежки. След като се излюпат малките, е добре да се оставaт 1-2 дена в инкубатора и тогава да се извадат.

Зазимяване:

Зазимяват се по принцип само гекони, които не са болни, не са прекалено слаби или прекалено малки. Гекона трябва да е израстнал на около една година и няколко месеца и да има достатъчно резерви. За това преди да се зазими, се подхранва повече.

Аз така зазимявам моите:

През ноември започвам да им давам все по-малко храна, след две седмици им намалявам светлината с по 1 час на ден докато изобщо нищо вече не свети. Температурите падат лека по лека докато станат горе долу 15 градуса в терариума. Тогава вече и никаква храна не получават. Геконите автоматично изпадат в сън. От време на време им сменям водата и това е всичко което правя от началото на декември до края на февруари. После обратното. Лека по лека им дигам температурата, пускам светлината първо за 1 час, на следващия ден 2 часа и. т. н. т. Като стигне температурата до 28-30 градуса им пускам по 1-2 щуреца. Ако на следващия ден са още в терариума ги махам и изчаквам още няколко дена.
Важното е в терариума да не е повече от 18 градуса иначе им върви метаболизъма и започват да отслабват.

Взето от: http://zoo-info.org/forum/index.php?topic=2044.0
Аватар
hammy96
В пасажа
 
Мнения: 698
Регистриран на: Пет Авг 15, 2008 10:07 pm
Местоположение: София

Re: Леопардов гекон / Eublepharis macularius

Мнениеот slipknot_1996 » Съб Ное 13, 2010 7:07 pm

А притежателите на гекони как си набавят щурците от рибарски магазин ли?А този калций на прах задължителен ли е? :ah: [smile3537.gif]
!!!...Never Back Down...!!!
Аватар
slipknot_1996
Пчела майка
 
Мнения: 1019
Регистриран на: Сря Юни 23, 2010 8:22 pm
Местоположение: Където пожелая!

Re: Леопардов гекон / Eublepharis macularius

Мнениеот slipknot_1996 » Съб Ное 13, 2010 8:26 pm

Никой ли не знае? :ag: icon_dontknow
!!!...Never Back Down...!!!
Аватар
slipknot_1996
Пчела майка
 
Мнения: 1019
Регистриран на: Сря Юни 23, 2010 8:22 pm
Местоположение: Където пожелая!

Re: Леопардов гекон / Eublepharis macularius

Мнениеот drebcho i glamcho » Съб Ное 13, 2010 11:26 pm

Набавят си ги от тези, които развъждат щурци.
Витамини и минерали са задължителни, да :ax:
Аватар
drebcho i glamcho
Пчела майка
 
Мнения: 1866
Регистриран на: Съб Май 10, 2008 7:16 pm
Местоположение: Стара Загора

Re: Леопардов гекон / Eublepharis macularius

Мнениеот Space » Нед Ное 14, 2010 3:39 am

В градовете, в които има щурци в магазините си ги пазаруваме от там :ag:
Прости хора и силен ветър, немат спиране!
I'm a joker, I'm a smoker, I'm a midnight talker ...
Space
Пчела майка
 
Мнения: 1358
Регистриран на: Вто Сеп 30, 2008 12:56 pm
Местоположение: София

Re: Леопардов гекон / Eublepharis macularius

Мнениеот slipknot_1996 » Нед Ное 14, 2010 10:36 am

!!!...Never Back Down...!!!
Аватар
slipknot_1996
Пчела майка
 
Мнения: 1019
Регистриран на: Сря Юни 23, 2010 8:22 pm
Местоположение: Където пожелая!

Re: Леопардов гекон / Eublepharis macularius

Мнениеот Petko » Сря Сеп 14, 2011 5:28 pm

Може да купуваш от някой от интернет който ги развъжда.Има много такива хора.
Petko
Животинче с въпрос
 
Мнения: 40
Регистриран на: Чет Сеп 08, 2011 3:33 pm
Местоположение: Севлиево


Назад към Тераристика и още нещо

cron