[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Ролята на температурата в жизнената дейност на влечугите
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Ролята на температурата в жизнената дейност на влечугите

Ролята на температурата в жизнената дейност на влечугите

Мнениеот meri » Пет Дек 31, 2010 4:22 pm

Ролята на температурата в жизнената дейност на влечугите и прилагане на термобиологията в терариумната практика

Текста е адаптиран за широк кръг читатели, за това не се цитира дословно, а в преразказ.
Материала е създаден въз основа на доклада на Андрей Громов" Температурата в екологията и етологията на влечугите" и Владимир Черлин "Температурата като фактор в жизнената дейност на влечугите".

По-рано в научната литература се е употребявал термина "топлокръвни"и"студенокръвни" животни.Разбираемо е,че студенокръвни наричали рибите,влечугите и земноводните,а топлокръвни - птиците и бозайниците.Впоследствие се отказали от тези термини поради това че излезли от употреба.

Хората,занимаващи се с термобиология,предпочитат по-съвременни термини, които класифицират животните по методите за генериране на топлината.В сегашно време всички живи същества могат да се разделят на две големи групи: ектотермични и ендотермични животни,т.е. животни, получаващи топлина отвън, и тези които я получават в резултат на метаболитни процеси.

Ектотермичните се делят на нисши(риби, земноводни),които живеят с това,което им дава околната среда, достатъчно пасивно, и висши животни.
Висшите ектотермични - това са влечугите.

Влечугите могат - и това е известен факт, да поддържат достатъчно висока температура на тялото, но за това те трябва да взаимодействат с околната среда.Различните влечуги използуват за това различни поведенчески приспособления, които често могат да бъдат много сложни.

Опитните тераристи знаят,че животното трябва да се изважда от терариума тогава,когато е изключено отоплението.
Интересно е,че учените отделят не само ектотермични и ендотермични -съществуват още и хетеротерми,т.е, животни които не принадлежат към групата на земноводните или влечугите, но не винаги имат постоянна температура на тялото.Ярък пример за това е птичката- колибри,която живее във вечно движение, съществува за сметка на интензивния метаболизъм,или прилепите.

Голяма част от изследванията в областта на термобиологията са направени върху пустинни животни.Там сутрешните колебания на температурата на въздуха са до 50 С.
Ако измерим температурата на почвата на дълбочина около 30 см, ще се окаже,че тези колебания са не по-вече от 3-5 С.Както знаем топлообмена се осъществява не само между предметите, но и при взаимодействие с всякаква среда, включително в атмосферата където се намираме.

В допълнение към пустинните, съществуват биотопи и с по- мек климат.Там начина на живот на влечугите е различен.Голяма роля има атмосферната влажност и наличието на водни обекти: водата по-дълго се нагрява и охлажда, отколкото въздуха,за това повечето тропически влечуги,водят полуводен начин на живот.

При определяне на своята роля в околната среда, когато някой от видовете заема своята екологична ниша, първостепенно значение има именно температурата на тялото,в значителна степен от нея зависи скоростта на протичане на всички биохимични и физиологични процеси в организма.

Температурата действа на влечугите в различни посоки:

Като се има предвид "скоростта" на метаболизма;

Огромно влияние за начина на живот има сутрешната динамика и контраст на температурата на околната среда;

Същия фактор,но в рамките не на сутрешните, а на сезонните колебания;

Получаване на такова количество топлина,което е необходимо на различните животни и т.н.

Всички тези фактори в съвкупност определят ареала на обитание за всеки вид влечуги.
Анализирайки жизнената дейност на влечугите в дивата природа,можем да определим различните стадии на поведение: статус на активност, който определя две положения - активно състояние на животното и некативно състояние.

Между тях съществуват и междинни, преходни състояния, когато гущерите или други влечуги се нагряват или охлаждат.Всичко това формира поведението на представителите от всеки вид през деня и по време на сезона.

Например,термостабилизиращо поведение - животното постепенно се загрява и бавно започва да преминава към активност;

Термонеутрално поведение - животното е заето със своите дела и не поддържа специална температура, доколкото в даден момент тя е оптимална;

Доброволно прегряване - когато животните специално увеличават своята температура на тялото,период на почивка;

Така наречената гигантска- когато неподвижно се греят на слънце и др.

Всички тези показатели позволяват да се построи своеобразен график, където се комбинират промените на няколко показателя: как се променя температурата на тялото при влечугите в различните жизнени периоди.

Този график е вид визитна картичка на всеки биологичен вид, по който специалистите виждат животното,веднага определят навиците му, ареала на обитание и особеностите в начина му на живот.
Кривите ще бъдат няколко:температурата на тялото на самото животно, температурата на въздуха, на грунта и т.н.

Това вече не е график, а малка карта, в която тези показатели са записани по-подробно.Фиксират се няколко пункта: съотношението на температурата на тялото при влечугите и околната среда,промяната на условията на местообитание, колебанията на тези показатели и т.н.Ако този метод се внедри в практиката и всеки терарист се научи да "чете" еколого- физиоологическата матрица, съществено ще улесни разбирането си за своя домашен любимец,нуждите му и условията, които трябва да бъдат създадени в малкия свят на терариума.

Как могат да се приложат тези знания на практика?

1. Съпоставете теоретичните знания със собствените си наблюдения.Този биотоп,който ние създаваме за своите животни е слабо подобие на естествения.Ако нещо се " обърка", животното винаги може да се скрие и избяга, да смени дупката с друго място, а в нашия дом е ограничено със стъклени стени.

Огромна роля в създаването на идеални температурни условия имат лампите,тяхната интензивност,качество,разстоянието,на което източника на топлина и ултравиолет се намира от животното и др.

2.Градското жилище - не е пустиня, не е степ или джунгла, там живеем ние в по-малко или повече постоянни климатични условия.Ако в дивата природа,когато външните условия престанат да бъдат комфортни,някой влечуги изпадат в сън, в плен е сложно да им създадем такъв биотоп.

Най-често летаргията се заменя с някакво подобие на сън,животното губи активност,яде малко или изобщо отказва храна, нуждае се от много по-малко светлина и топлина.Този сън не е така дълбок и основателен, както в естествена среда.Тук всичко зависи от всеки вид индивидуално:за някой подобно несъответствие е незначително и безвредно, а за други, може да причини съществен дискомфорт, изоставане в растежа, проблем с размножаването, здравето, линеенето,продължителността на живот и т.н.

3. Има и такива елементи от практиката,които начинаещия терарист трябва да знае като молитва.Това се прави още преди да направите терариум, оборудване, декорация и аксесоари, а след това да заселвате вече готовия терариум с неговия обитател.Има закони,по които се създава микроклимат в терариума и за това спомагат съвременните прибори и приспособления.

Например, за влечуго обитаващо сух климат,в терариума задължително трябва да има така наречената точка на нагряване и точка на охлаждане.Ако животното прегрее или да намали обменните си процеси,трябва да отиде в този ъгъл,където може да се охлади до необходимата температура.

Показателите на топлообмена и обмяната на веществата като цяло влияят и на другите поведенчески моменти: подвижността на животното,физическа активност,количествен и качествен състав на изядената храна, честота на хранене, дължина на светлинния ден,който се създава в терариума с помощта на лампата и т.н.

http://www.zooprice.ru/amf/detail.php?ID=442052
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Тераристика: започваме с основите

Мнениеот meri » Пет Яну 07, 2011 11:57 am

Терариума е затворена екосистема, податлива на непосредственото влияние на човека.Основни изисквания:

1.Тъй като терариума е изкуствено създадена и изкуствено поддържана екосистема, трябва да функционира така,че жизнената дейност в него трябва да бъде близо до оптималната.Екосистемата в терариума не винаги трябва сляпо да копира природата,в която обитават животните,но е длъжна да осигурява всички жизнено важни процеси за животното:растеж,развитие, хранене, размножаване и т.н.

2. Непосредственото влияние на човека трябва да бъде намалено за сметка на добре коригираното косвено влияние.Какво се подразбира: създаване на система за осветление, облъчване,нагряване,терморегулация,циркулация на въздуха, поддържане на влажност, с помощта на конструкцията и използуването на различно терариумно оборудване.Постоянното контролиране работата на приборите,почистването,поддържането на влажността,качествено хранене и редица други важни задължения.

Единичен терариум - естествено начало за всеки терарист.Такъв терариум лесно се вписва в интериора, лесно се декорира и обслужва.
Изображение

Стойка- това са няколко терариума,обединени в единна конструкция и общи елементи на обслужване.Този вариант е най-икономичен в използване на пространството,но е труден за декориране и изглежда лошо в жилището.
Изображение

Терариум от хоризонтален тип - дължината трябва да превишава ширината два пъти.Подходящ за животни водещи наземен начин на живот,и такива,които обича да лазят.
Изображение

Терариум от вертикален тип- предназначен за животни,които водят дървесен начин на живот.
Изображение

Декоративен терариум- предполага известен излишък на своите елементи,по отношение нуждите на обитателите.Изисква повече време и внимание,но е добро украшение на интериора.
Изображение

Акватерариум- за животни,които се нуждаят от постоянен водоем,при условия на диапазона на температурата, за животни от тропически вид акватерариум от хоризонтален или вертикален тип.Дъното се замества от водоем,участък с бряг,суша,над която и под която се разполагат точките на горно и долно нагряване.Вентилацията е горна,на брега в случай на необходимост се поставят термокамъни и др.нагревателни пособия.Подобен вид, но с допълнителна вентилация отстрани и подгряване противоположно на вентилационното изглежда акватерариума за субтропични животни.
Изображение

http://www.vitawater.ru/terra/terrar/terrar.shtml
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Тераристика: започваме с основите

Мнениеот meri » Пет Яну 07, 2011 12:11 pm

Нагревателни елементи и терморегулатори

Термошнур
Изображение

Термокамъни
Изображение
Изображение

Термокилимчета
Изображение

Керамични нагреватели
Изображение

Терморегулатори
Изображение

Термометри
Изображение

http://www.vitawater.ru/terra/oborud/heat.shtml

Луминисцентни лампи
Изображение
Изображение

Еритемни лампи
Изображение

http://www.vitawater.ru/terra/oborud/light.shtml

Лампи с нажежаема жичка
Изображение

Рефлекторни лампи
Изображение

Инфрачервени лампи
Изображение

http://www.vitawater.ru/terra/oborud/nakal.shtml

Прибори за измерване на влажността
Изображение Изображение

Пръскачки
Изображение

Дъждовната вода инсталация
Изображение

Генератор за мъгла
Изображение

Помпа-фонтан
Изображение

Устройство за принудителна вентилация
Изображение

http://www.vitawater.ru/terra/oborud/humid.shtml
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Тераристика и още нещо