[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Избор на храната за змиите
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Избор на храната за змиите

Избор на храната за змиите

Мнениеот meri » Вто Юли 19, 2011 2:21 pm

Храненето на змиите има свои особености.При избор на храна трябва да се стараете да избирате такава,която най-много подхожда на естествената.
Змиите са хищници,активно ловуват жива плячка в природата.В плен им предлагат живи животни,вида на които зависи не само от размера на змията,но и от хранителните й предпочитания.Малките змийчета се хранят с новородени мишки и плъхове,малки
жаби,гущери,паяци,насекоми(щурци,скакалци,мокрици,стоножки,червеи,бръмбари),също охлюви.На змии със среден размер се дават жаби,гущери,пилета,мишки и плъхове.
На големите змии е необходима храна която отговаря на размера им:възрастни плъхове,морски свинчета,пилета,гъски,гълъби,фазани и зайци.
Перата и козината оказват благоприятно въздействие на перисталтиката ,а костите,хрущялите,вътрешностите и стомашното съдържание се приближават до естественото хранене в природата.Месото на младите животни и пиленца лесно се усвоява и може да бъде използвано за диетична храна.
Боата или анакондата освен тази храна се хранят и с риба,млади костенурки и даже змии.
Някой видове ядат малки рибки,но не се препоръчва да храните изключително с риба вследствие развиваща се авитаминоза и други нарушения на обменните процеси.

Някой змии много обичат птичи яйца,можете да поставяте в терариума яйца от гълъби,фазани,пилешки,за големите змии- даже патешки.

Къде да намерим храната?

Опитните тераристи сами отглеждат различни видове мишки,плъхове,морски свинчета.Ако отглеждате една змия не си давайте труд да отглеждате,можете да си закупите гризач в близкия зоомагазин.
От насекомите често се препоръчват щурците.

Количеството на храната се определя от възрастта на животното.В никакъв случай не трябва да допускате прехранване- това затруднява дейността на храносмилателния тракт,и причинява гастрит.В терариумни условия възрастните змии се хранят веднъж в седмицата,подрастващите започват да се хранят след първото линеене(2-3 седмици след раждането си).Тяхната храна се различава от хранителните предпочитания на възрастните.За да живеят заедно с хората,дивите животни трябва да получават балансирана храна.Насекомите по своя състав най-пълно удовлетворяват нуждите на подрастващия организъм.Младите змии се хранят 2 пъти в седмицата,като се покриват енергийните загуби на маса тегло и се осигуряват необходмите хранителни вещества.

Змиите могат да изкарат продължително време без храна,но наличието на вода е задължително.

Прехода към по-достъпна и удобна за стопанина храна е необходимо да се осъществява постепенно.В периода на смяна на храната е необходимо внимателно наблюдение за физиологическото състояние на животното (дейността на храносмилателната система).При поява на някакви признаци за нарушение на храносмилането трябва да върнете животното към предишната храна, а в случай на влошаване на състоянието- преминете към профилактично лечение.След хранене змията трябва да се остави на спокойствие,защото скоростта и качеството на храносмилане зависят от температурата на околната среда.При понижаване на външната температура от 28 С до 18 С,скоростта на храносмилане на храната намалява 3,-3,5 пъти.Студовия стрес или нервната възбуда могат да причинят уригване на погълнатата храна,понякога даже полупреработена,когато костите са оголени.При преминаване през хранопровода те могат да го наранят,което причинява загуба на апетита и общо възпаление на храносмилателния тракт.

Обикновено змиите предпочитат да се хранят късно вечер или през нощта,но можете да ги накарате да ядат и по-рано,за да ги наблюдавате.Дневните змии могат да се хранят и през деня.

Често новопридобитите змии не обръщат внимание на неподвижната плячка.Трябва да ги приучите постепенно към това да хващат плячката.В началото предложете плъх или пиле,които трябва да се намират в състояние на агония.Змията трябва добре да е адаптирана и гладна.Вида и миризмата на жертвата предизвикват хранително поведение,и змията започва да я поглъща.В бъдеще можете да преминете към хранене с умрели животни,съхранявани в хладилника при ниска температура.

При съвместно отглеждане на змии са възможни усложнения при хранене:конкуренция за храната,следствие на което по-силните се нахранват, а по-слабите гладуват.
Възможна е взаимна травматизация на животните по време на лов и даже канибализъм при едновременно хващане на една и съща плячка.
За изключване на подобно поведение е за предпочитане разделното отглеждане и събиране само за чифтосване.Ако няма достатъчно място следете процеса на хранене за избягване на инциденти.Голяма група змии можете да храните на два етапа.В началото се хранят агресивните и силни животни,а след 1-2 дни,когато са заети с храносмилане и почиват,останалите.Би било добре да приучите змийското "стадо" към хранене на умрели животни,за да не разпалват ловната страст и змиите да се държат спокойно.Можете да давате храната с пинсета,но в никакъв случай с ръка.

Проблеми с храненето и отказ от храна

Отказа от храна може да бъде сигнал за намалена активност,резки промени в микроклимата на терариума,несъответствие на храната или различни заболявания.

По-сложно е когато гладуването е свързано с разстройство на дейността на системите в организма в случай на заболяване или синдром на дисадаптация.Последното може да се охарактеризира като срив на адаптацията,характеризиращо се с напрежение на всички обменни процеси,намаляване на имунитета и физическо отслабване на животното,до смърт.Често причината за това може да бъде грубото нарушение на условията за отглеждане - преохлаждане,прегряване,неподходяща храна,липса на укрития и др.

Ако не се нормализират условията на отглеждане,животното постепенно отслабва,подложено е на различни заболявания,и накрая умира.Трябва да помните,че студенокръвните животни имат по-тясна връзка с външната среда,отколкото топлокръвните,така че спазването на оптимални условия на отглеждане е залог за здраве и активност.

За нормализиране на храненето и подобряване на общото състояние се използват стимулиращи физически фактори,биодобавки и витамини,също специални техники за хранене.
Прекрасни физиотерапевтични способности за активизиране на обменните процеси са сеансите с ултравиолово облъчване.Провеждат се по определена схема,без да се превишава времето на експозиция.

http://www.zmeuga.ru/raz/dom.htm
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Тераристика и още нещо