[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Двете страни на едно и също...влечуго
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Двете страни на едно и също...влечуго

Двете страни на едно и също...влечуго

Мнениеот meri » Чет Окт 13, 2011 4:54 pm

Покупката на влечуги не винаги е добре обмислено решение.Много често,когато хората видят в зоомагазина грациозно извиващата се змия; костенурка,плуваща бавно в аквариума; или гекон по стените на терариума,особено децата толкова много се възхищават на тези необичайни животни,че веднага искат да си купят.

Много бързо след спонтанното закупуване,стопаните се сблъскват с такива сюрпризи на отглеждане,че започват да съжаляват за покупката си и даже се отказват от животното.
За да не се случи това,е необходимо да се осведомите много добре преди да купувате такива животни,за да не се окаже така,че да отглеждате влечуги е непосилно за вас.

Костенурки

Повечето хора са сигурни,че отглеждането на костенурки е лесно,защото тези животни са много невзискателни и могат да привикнат към всякакви условия.Това мнение не е съвсем вярно.Костенурките действително са много издръжливи,но това не означава,че във всякакви условия ще се чувстват добре.Ако животното не се храни добре и живее в лоши условия,много бавно започва да умира.

Домашната костенурка трябва да се отглежда само в терариум,никакви кутии и други неподходящи съдове не трябва да се използват.Ако поставите костенурката в такъв съмнителен "дом" през нощта,а в останалото време тя живее в жилището,това е груба грешка.
На пода костенурката много бързо ще се простуди,което за тях е доста сериозно заболяване.
Рискувате да смажете костенурката и най-важното,костенурките са склонни да се крият на недостъпни за вас места,от където не могат да излязат и да получат сериозни травми на черупката.

Да поговорим за най-популярните представители на костенурките като домашни любимци в цял свят.

Първото място безусловно принадлежи на средноазиатската степна костенурка.Те са много чистоплътни и невзискателни и имат много плюсове при отглеждане.
Тази костенурка даже уринира при високо ниво на влажност,за това доста често това става по време на къпане,и терариума почти винаги е чист.Тя обича да копае,и го прави доста силно, предоставете й достатъчен слой грунд.
Изображение

Втората звезда на градските терариуми е средиземноморската костенурка.Тя не копае толкова много,за това няма да ви досажда със силни звуци,тя също е невзискателна и чистоплътна.Активността на тези костенурки е сутрин и вечер,през деня са пасивни,за това ако вземете малка костенурка,не възрастна,имайте предвид,че няма да ви радва с интересно поведение.
Изображение

Още една популярна костенурка- египетската.Тя се различава с малкия си размер даже във възрастно състояние.Такива животни не са агресивни,за това могат да се отглеждат на групи.Но имайте предвид,че египетската костенурка спи зимен сън в летния период,а през зимата е активна.
Изображение

Водните костенурки не са толкова популярни като сухоземните.Най-честия домашен любимец е червенобузата костенурка.
Това е един от най-ярките представители,много красива,ярка и подвижна,може да се наблюдава с часове.Имайте предвид,че има доста дълги остри нокти,с които може да нанесе сериозна рана,ако започнете да я вадите от аквариума.
Изображение

Още един любимец е блатната костенурка.Тя се държи много любопитно във водата- плува грациозно,интересно се гмурка и изобщо е прекрасен обект за наблюдение.На сушата е пасивна,седи по-дълго неподвижно на слънце и не обича да я безпокоят.
Изображение

Гущери

Гущерите са заслужили безусловна любов,благодарение на ярката си окраска и невероятни рисунки по тялото.Никога няма да откриете в природата два гущера с еднакви орнаменти.Даже ако е оцветен в сив или черен тон,пак завладява погледа.Но даже и при такава красота ,тези животни си имат особености,за които трябва да знаете предварително.
Изображение Изображение

Много популярни сред любителите на екзотиката са геконите.Тези животни имат много красиви разцветки,които имитират различни природни повърхности.

С голямо признание се ползва дневния мадагаскарски гекон,който по-често има ярка зелена окраска.Популярни са благодарение на красотата и дневния начин на живот,което позволява да се наблюдават интересни особености на неговото поведение през деня.Мадагаскарския гекон има лепкави крака,които му позволяват да се премества по вертикални повърхности.Тази особеност е и плюс,и минус.От една страна преместването по стените е невероятно зрелище,но от друга -лесно може да избяга.Терариума трябва да бъде вертикален и достатъчно висок,през цялото време затворен и снабден с клони удобни за лазене.Но и това не може да ви предпази от бягство.
Изображение

Още един обитател на терариумите е гекона токи.Това са много ярки гущери,те имат сив,син или зелен гръб,който е покрит с червени или бели точки,преминаващи в ивици на опашката.Съвсем неочаквано за стопанина си,този любимец може да започне да крещи през нощта.И то доста силно и през цялата нощ,което често пречи на хората.Освен това е агресивен,не обича да седи в ръце и може силно да ви ухапе при опит да го вземете.Също така не се препоръчва отглеждането им на групи.
Изображение

Най-популярен е петнистия еублефар.Това е очарователен гекон със жълто-сиво тяло,покрито с кафяви или кадифено-черни петна.Тези гущери бързо свикват със стопанина си и престават да се страхуват от него,спокойно седят на ръце.Пракически няма минуси в отглеждането им,вероятно за това е толкова ценен от любителите на екзотиката.
Изображение

Игуаните се ползват с признание за своята красота,яркост и многобройни варианти на външния вид.Те са покрити с различни люспи,които преминават в шипове,туберкули,зъбчета,даже брада.Именно брадатата агама е най-популярна сред игуаните.В нейното отглеждане имаи един нюанс- въпреки,че е привикнала на сушата,се нуждае от вода най-малко веднъж седмично.Трябва да утоли жаждата си навреме колкото е необходимо,иначе не е застрахована от обезводняване.
Изображение Изображение

Сред хамелеоните с признание се ползват европейския и йеменския.Но европейския хамелеон изпада в зимен сън,скрива се за няколко месеца,което е разочарование за стопанина му.
Изображение

Йеменския хамелеон е флегматичен,но може с часове да седи неподвижно,за това не можете да очаквате интересно поведение от него.
Изображение

Змии

Плюсовете на отглеждане са много,те са безшумни,не причиняват алергия,не изискват сериозни финансови вложения и не доставят дискомфорт на стопанина си.Те са грациозни,красиви,и е удоволствие да ги наблюдавате.

Но отглеждането на почти всички видове змии има някой особености.
Почти всички се хранят със жива храна,което често е неприятно за стопанина,който е принуден да наблюдава храненето им.Понякога можете да предложите парче месо,но по-често животното ще се откаже от тази алтернатива.

Новоизпечените стопани трябва да знаят,че змиите растат бързо.Ако при покупката е била малка,след време може да заеме много място.Това е важно,особено при покупка на терариума.И най-важното,не купувайте отровни змии.Тези животни са истински майстори на бягствата,за това каквито и трикове да прилагате,ако не сте професионалист,се подлагате на сериозна опасност.

Често в терариумите на любителите на змии се среща царевичната змия.Тя е много красива,има ярко рижаво тяло с бели или черни орнаменти,с размери 1,2 м. Царевичната змия е много невзискателна,бързо привиква към стопанина си,може да се отглежда със сродници,и са способни да се размножават в плен.Няма минуси на отглеждане.
Изображение

Обикновената водна змия също е популярна.Плюс е нейния малък размер и забавната разцветка- на главата са разположени бели ленти,напомнящи на уши.Стопанина на такава змия трябва да знае,че тези животни са най-активни от април до септември,за това в този период често бягат.
Освен това трябва да поддържате необходимото ниво на влажност за нормално линеене.
Изображение

Много често любителите отглеждат обикновена боа,но не се препоръчва за начинаещи.Дължината на боата след време може да достигне 5,5 м,и отглеждането е сложно,нуждае се от просторен хоризонтален терариум и редовни вани,храни се според нуждите си с мишки,малки зайци,пилета.
Изображение

Най-идеалната змия за домашно отглеждане е кралския питон.Има малки размери и е много невзискателен.Бъдете готови за неговите необичайни навици.Когато е изплашен,се свива на кълбо и напомня на ярка топка,което силно притеснява стопаните.Не се страхувайте,просто оставете змията за известно време сама.
Изображение

Посочихме някой от най-популярните влечуги,и както забелязвате,всяко си има плюсове и минуси.За това не бързайте да купувате екзотично животно,в началото се запознайте подробно с тях,иначе обричате себе си на постоянен дискомфорт.

http://animal.ru/rept/turt/articles/%D0 ... %B8%D0%B8/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Двете страни на едно и също...влечуго

Мнениеот Petko » Нед Окт 30, 2011 10:07 am

Хубава тема.
Petko
Животинче с въпрос
 
Мнения: 40
Регистриран на: Чет Сеп 08, 2011 3:33 pm
Местоположение: Севлиево


Назад към Тераристика и още нещо